Αν θέλετε θριάμβους, παίξτε με "μπυραρίες": η αλήθεια λείπει...

Η εικόνα του Ολυμπιακού κόντρα στη Γκενκ τρόμαξε τον κόσμο που βιάζεται για αποτελέσματα και "διψάει" για μεταγραφές. Στην Ελλάδα της υπερβολής όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Καλύτερα, όμως, σοβαρά φιλικά, παρά "ξεμουδιάσματα" με "μπυραρίες" και αποθεωτικά πρωτοσέλιδα. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ / ΦΙΛΙΚΟ / ΓΚΕΝΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ολυμπιακός EUROKINISSI

Μέχρι το φιλικό με την Γκενκ τα ρεπορτάζ για τον εφετινό Ολυμπιακό που "χτίζει" ο Μαρτίνς ήταν ένα κλικ κάτω σε σχέση με το παρελθόν. Μην σου πω και δύο. Ήρθε αυτό το 4-0 να ανεβάσει στα ύψη τον πυρετό.

Εντάξει, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ένα 4-0 σε φιλική αναμέτρηση. Κι αν όχι τόσο το σκορ, η συνολική εικόνα τρόμαξε. Χίλιες δυό δικαιολογίες μπορεί ν' ακουστούν, οι περισσότερες έχουν μεγάλη δόση αλήθειας, αλλά η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι ακόμα έτοιμος. όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και μεταγραφικά.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ

Δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με το πριν το 4-0. Ίσως μόνο η βιασύνη να γίνουν οι επόμενες κινήσεις. Ο χαφ και ο στόπερ. Πέραν της ουσίας που (θα) έχουν οι συγκεκριμένες μεταγραφές είναι και κάτι σαν παυσίπονο για τον κόσμο.

Ξέρετε, ο Ελληνας οπαδός ενθουσιάζεται και τρομάζει εύκολα. Mε τον Ολυμπιακό του Σαββάτου τρόμαξε. Ακόμα κι αν δεν είδε λεπτό από το φιλικό και άκουσε μόνο το τελικό αποτέλεσμα τον έλουσε κρύος ιδρώτας. Σου λέει "κάτι δεν πάει καλά". Και το Σάββατο πολλά δεν πήγαν.

Παιδαριώδη λάθη στην άμυνα, πρόβλημα στη δημιουργία, τουλάχιστον δύο ταχύτητες πιο κάτω από τη βελγική ομάδα. Μόνο στην αρχή προσπάθησαν οι "ερυθρόλευκοι" να κάνουν κάτι, αλλά και δεν ήταν αρκετό και δεν είχε διάρκεια. Μετά ήρθαν όλα τα λάθη μαζεμένα και έδεσε το γλυκό. Το "υποφέραμε" του Πορτογάλου προπονητή στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα είχε τη σημασία του. Και είναι το συμπέρασμα της αναμέτρησης.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Ο Ολυμπιακός "φωνάζει" πως χρειάζεται κι άλλες μεταγραφές. Προφανώς "φώναζε" και πριν, στα προηγούμενα φιλικά. Αλλά τώρα ο θόρυβος που άφησε η ήττα από την Γκενκ ήταν εκκωφαντικός. Στην ουσία του πράγματος δεν πρέπει να είναι ανησυχητικός γιατί υπάρχει δρόμος. Αλλά για τον οπαδό, τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Δεν θέλει να ακούει δικαιολογίες, θέλει να βλέπει αποτελέσματα.

Αν κάτι αξίζει περισσότερο ανάλυσης είναι το θέμα της διάθεσης. Ο Πέδρο Μαρτίνς βλέπει και κρίνει. Γι' αυτό γίνονται οι προετοιμασίες. Δεν είναι όλα θέμα τακτικής και αφομοίωσης του αγωνιστικού πλάνου. Είναι και θέμα διάθεσης. Ναι, τα πόδια είναι βαριά από την προετοιμασία και όλα τα δημοσιογραφικά κλισέ που διαβάζετε κάθε καλοκαίρι για όλες τις ομάδες.

ΓΚΡΙΝΙΑ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ

Ο Ολυμπιακός, όμως, εφέτος βρίσκεται σε ένα περίεργο μονοπάτι. Πέρυσι έχασε το πρωτάθλημα εν μέσω γκρίνιας και απογοήτευσης για τη συνολικότερη εικόνα του. Προφανώς δεν ήρθε το τέλος του κόσμου μ' ένα χαμένο πρωτάθλημα, αλλά άντε πές το αυτό στον κόσμο της ομάδας. Που φοβάται για το επίπεδο του Ολυμπιακού σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Μπορεί ν' ακούγονται υπερβολικά όλα αυτά. Για την Ελλάδα, όμως, δεν είναι.

Υπάρχει πάντως και κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτεί ο κόσμος. Τι είναι προτιμότερο; Σοβαρά φιλικά ή "ξεμουδιάσματα" κόντρα σε "μπυραρίες"; Στην πρώτη περίπτωση διακρίνεις τις πραγματικές δυνατότητες, καταγράφεις τα θετικά και τ' αρνητικά, διαπιστώνεις τι σου λείπει. Στη δεύτερη περίπτωση γεμίζουν αποθεωτικούς τίτλους τα πρωτοσέλιδα, ικανοποιείται ο οπαδός στην παραλία, κρύβεται η πραγματική αλήθεια.

Αν κάτι λείπει στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια είναι το τελευταίο. Η αλήθεια. Να διαβάζεις και ν' ακούς γι' αυτό που βλέπεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK