Κι αν ο Λεμονής πάρει το νταμπλ, τι γίνεται;

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για την περίπτωση του Τάκη Λεμονή και θέτει ένα ερώτημα για το καλοκαίρι.

Κι αν ο Λεμονής πάρει το νταμπλ, τι γίνεται;
lemonis ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Να ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Τα έγραψε και ο Τσάρλυ, αλλά ας κάνουμε μία επανάληψη. Ο Τάκης Λεμονής είναι η ενδεδειγμένη λύση για τον Ολυμπιακό αυτή τη χρονική περίοδο. Ίσως να ήταν η ενδεδειγμένη λύση και νωρίτερα, πριν αναλάβει ο Βούζας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, όμως, όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός.

ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο Λεμονής μπορεί να έχει ανακοινωθεί. Να έχει πάει στο Ρέντη. Ή να ετοιμάζεται. Οπως και να 'χει ο Έλληνας τεχνικός κέρδισε τον Γκραντ και όποιον άλλον από το εξωτερικό κοιτούσε ο Ολυμπιακός και για την ώρα καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Οι Πειραιώτες ψάχνουν τη μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος και το κερασάκι στην τούρτα με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Το πρωτάθλημα το έχει στο τσεπάκι, πρέπει να αυτοκτονήσει για να το χάσει, οπότε πάμε στο Κύπελλο. Μία διοργάνωση που είναι κάτι σαν πρωτάθλημα, αφού τα δύο παιχνίδια με την ΑΕΚ και ο τελικός -εφόσον προκριθεί- κόντρα σε Παναθηναϊκό ή ΠΑΟΚ δίνουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, στέλνουν στα ύψη την αδρεναλίνη. Κι επειδή στην Ελλάδα είθισται η τελευταία γεύση να μένει, μπορείτε να φανταστείτε τι θα προκαλέσει στον Ολυμπιακό μία ενδεχόμενη απώλεια του τροπαίου. Στον πρωταθλητή Ολυμπιακό, το τονίζω για να καταλάβετε την παράνοια του όλου πράγματος.

Η αλήθεια είναι -και ας μην κρυβόμαστε- πως πολλοί στον Ολυμπιακό έβαλαν νερό στο κρασί του για να καταλήξουν στη λύση Λεμονή. Άφησαν στην άκρη τους όποιους εγωισμούς και κινήθηκαν βάσει του γενικότερου καλού. Και το καλό για τον Ολυμπιακό ήταν η πρόσληψη ενός προπονητή που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις και πάνω απ' όλα έχει, αυτό που λέμε, το χάρισμα να συσπειρώνει τον κόσμο.

Ο Τάκης Λεμονής αυτό το έχει. Το 80% του κόσμου τον γουστάρει και ήθελε να τον δει ξανά, σε μία τρίτη θητεία. Κι επειδή ακριβώς τον γουστάρει θα πάει και στο γήπεδο. Κι επειδή ακριβώς θα πάει στο γήπεδο θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό σε μία κρίσιμη περίοδο.
Ο Λεμονής αυτό το ξέρει καλά. Γνωρίζει πως έχει την πλειοψηφία των φιλάθλων στο πλευρό του, αλλά αυτό δεν του λέει κάτι. Αν δεν πετύχει θα "κάψει" το χαρτί και ουσιαστικά θα κλείσει την πόρτα στον Ολυμπιακό μια και καλή. Πιθανότατα όλα αυτά, κουβέντα να γίνεται.

ΚΙ ΑΝ ΤΟΥ ΚΑΤΣΕΙ;

Υπάρχει, όμως και το άλλο. Λέω εγώ τώρα. Έρχεται, πάει τρένο τον Ολυμπιακό στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, πάει τρένο και στο Κύπελλο, κλείνει τη χρονιά με νταμπλ κι έρχεται η ώρα του απολογισμού. Τι κάνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε αυτή την περίπτωση; Του λέει ευχαριστώ και τηρεί τα συμφωνηθέντα σχετικά με την προσωρινή λύση (γιατί έτσι χαρακτηρίζεται η λύση Λεμονή) ή του δίνει την ευκαιρία να φτιάξει του χρόνου τον νέο Ολυμπιακό; Οπως είχε κάνει ο Κόκκαλης στην πρώτη θητεία Λεμονή στους Πειραιώτες.

Βάσει της ιστορίας, οι προσωρινοί προπονητές που ανέλαβαν μεσούσης ή προς το τέλος της σεζόν και τα κατάφεραν πήραν την ευκαιρία. Συνέχισαν και την επόμενη χρονιά. Ένας εξ αυτών, όπως προαναφέραμε, ήταν και ο ίδιος ο Λεμονής επί Κόκκαλη. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Μαρινάκης έχει δείξει στα χρόνια που είναι στον Ολυμπιακό πως θέλει ξένους προπονητές. Του αρέσει αυτό το μοντέλο. Μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση; Μπορεί να του μπουν δεύτερες σκέψεις στο μυαλό, αν ο Έλληνας προπονητής φτάσει στο νταμπλ;

Όλα αυτά είναι μία θεωρητική συζήτηση. Θεωρητική, αλλά υπαρκτή. Το ενδεχόμενο υπάρχει, είναι εκεί στην άκρη. Ο Λεμονής μπορεί να τα καταφέρει και να πέσει στο τραπέζι το "τι κάνουμε τώρα; Τον κρατάμε ή πάμε όπως είχαμε πει με ξένο προπονητή;" Και ο κόσμος τι θα πει; Προσθέτω εγώ. Αν ο Λεμονής τα καταφέρει και του δείξουν την πόρτα της εξόδου, δεν θα υπάρξει αντίδραση;

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ;

Εκτός, όπως ανέφερα παραπάνω, δεν πιάσει ούτε αυτή η λύση, όπως δεν έπιασε του Βούζα. Εκτός αν ο Τάκης Λεμονής δεν καταφέρει να κλείσει τη χρονιά με νταμπλ και απλώς βγάλει το διαδικαστικό χαρακτήρα μίας τρελής χρονιάς για τον Ολυμπιακό. Σε αυτή την περίπτωση "καίγεται" η περίπτωσή του και ουσιαστικά μπαίνουν τίτλοι τέλους σε ό,τι έχει να κάνει με τη σχέση του με τον Ολυμπιακό στο προπονητικό κομμάτι. Είναι, αυτό που λέμε, η τρίτη θα είναι η φαρμακερή; Ή θα είναι και η καλύτερη;

Οπως και να 'χει, για να κλείσω όπως ξεκίνησα, ο Λεμονής ήταν αυτό που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός στη μετά Μπέντο εποχή. Πολλοί, πιθανότατα, το σκέφτηκαν, λίγοι το εξωτερίκευσαν, αλλά περισσότεροι θα τον στηρίξουν. Περισσότεροι απ' όσους στήριξαν τον Βούζα. Όχι γιατί δεν το άξιζε ο άνθρωπος, ό,τι μπορούσε έκανε, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν ήταν η λύση που θα ξεσήκωνε τον κόσμο (άλλη λέξη είναι η κατάλληλη). Ο Λεμονής, όμως, έχει την ικανότητα να κάνει αυτό που ζητούν τις τελευταίες μέρες όλοι στον Ολυμπιακό. Στήριξη, συσπείρωση, δίπλα στα δύσκολα. Κι από κει και πέρα βλέπουμε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK