Να σέβεστε: αυτά καλό είναι να μη γίνονται

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για όσα άφησαν οι αγώνες Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ.

Να σέβεστε: αυτά καλό είναι να μη γίνονται

Στο τέλος της βραδιάς θα έπρεπε κανονικά οι κερδισμένοι να είναι δύο: ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για την ΑΕΚ και η καθημερινότητά της από μόνη της αποτελεί μία έκπληξη (βλέπε Αραβίδης), έμεινε μόνος του ο Ολυμπιακός ως ο μεγάλος κερδισμένος της αγωνιστικής (χωρίς να υπολογίζουμε τον ΠΑΟΚ που παίζει απόψε).

ΕΧΕΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Και εξηγούμεθα: θεωρητικά η αποστολή των Πειραιωτών είχε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις να είναι επιτυχημένη. Προβληματικός Ηρακλής, δύο σερί νίκες του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη και ανεβασμένη ψυχολογία μετά το καλοκαιρινό κάζο των προκριματικών. Κι όμως όλα αυτά κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων μόλις στο 5ο λεπτό και αυτομάτως το παιχνίδι απέκτησε ψυχοβγαλτικό χαρακτήρα.

Το δεύτερο (χαρακτήρα) το είχε ο Ολυμπιακός που γύρισε το ματς με τις δυσκολίες που προέκυψαν σε αυτό. Μπορεί να ήταν το μεγάλο φαβορί, αλλά το γρήγορο γκολ του Γηραιού διαφοροποίησε τα δεδομένα και έβαλε τον Ολυμπιακό σε μια πρωτόγνωρη, για εφέτος, διαδικασία: την ανατροπή. Δεν είναι ότι οι "ερυθρόλευκοι" την πέτυχαν, αλλά ότι είχαν λύσεις για να την πετύχουν. Είχαν τους ποδοσφαιριστές που μπήκαν στο γήπεδο και βοήθησαν τη διαδικασία και αυτό είναι, ίσως, το σημαντικότερο.

ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΓΚΡΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Η νίκη του Ολυμπιακού στο Καυτανζόγλειο έπαψε μία συγκεκριμένη κουβέντα εκ τη γενέση της. Αυτή για τον Κώστα Φορτούνη. Φανταστείτε να έχανε βαθμούς τι θα γινόταν. Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις αυτός που δεν παίζει είναι ο καλύτερος και όπως γίνεται αντιληπτό ο Φορτούνης αίφνης θα "έστηνε" στον τοίχο τον Μπέντο για την επιλογή του. Άλλο, βέβαια, αν πριν από τη σέντρα η πλειοψηφία συμφώνησε με τον αποκλεισμό του παίκτη από την αποστολή, με όλες τις συνηθισμένες εκφράσεις να ακολουθούν τη συγκεκριμένη απόφαση (ψώνιο, καβάλησε το καλάμια, ποιος νομίζει πως είναι κτλ.)

ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΤΗΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΡΑΒΙΔΗΣ

Η ΑΕΚ έχασε την ευκαιρία να μοιραστεί μαζί με τον Ολυμπιακό τον άτυπο τίτλο της κερδισμένης γιατί προέκυψε από το πουθενά ένας Αραβίδης που την αναστατώνει. Από το πουθενά δεν είναι ακριβής χαρακτηρισμός γιατί όσοι γνωρίζουν έχουν να λένε για την εδώ και καιρό ενόχληση του Έλληνα επιθετικού που είδε να γίνεται από βασικός μία δευτερότριτη επιλογή.

Βέβαια, αυτό αφορά τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή και πως εξωτερικεύει τα παράπονα που έχει. Στην ΑΕΚ, όμως, κάνει κακό, πόσο μάλλον τώρα που βρίσκεται στην αρχή το πρωτάθλημα και η ομάδα βρίσκει τα πατήματά της. Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που υπήρχε γκρίνια από τον κόσμο για τις μεταγραφές και την έλλειψη ποιότητας. Με το μεταγραφικό ντεμαράζ των τελευταίων ημερών πριν το κλείσιμο της καλοκαιρινής περιόδου και την εμφατική νίκη επί της Ξάνθης, η κουβέντα άλλαξε ρότα και από τη γκρίνια για το ρόστερ έγινε συζήτηση για το ποιος χωράει στην ενδεκάδα.

ΛΑΘΟΣ TIMING, ΛΑΘΟΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

Το όλο κλίμα πάει να χαλάσει με τη συμπεριφορά του ο Χρήστος Αραβίδης. Λίγες ώρες μετά το διπλό στη Βέροια και τη δεύτερη σερί νίκη στη Super League, η ομάδα μπαίνει σε μια διαδικασία επίλυσης προβλημάτων που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν πως έγινε καλή δουλειά στο μεταγραφικό σχεδιασμό. Για να μένει εκτός ο Αραβίδης σημαίνει πως ήρθε κάποιος καλύτερος. Τόσο απλά.

Ο κόσμος ενδέχεται να μπει στο τρυπάκι για το αν πρέπει να παίζει ο Αραβίδης ή για το αν πρέπει να φύγει. Σε μία περίοδο που δεν έπρεπε να τον απασχολούν τέτοια θέματα παρά μόνο η πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα. Άρα; Λάθος timing (και λάθος τρόπος, το facebook δεν είναι η καρέκλα του ψυχαναλυτή) του ποδοσφαιριστή και φυσικά επιτακτική ανάγκη από πλευράς διοίκησης να δώσει άμεσα μία λύση με γνώμονα το καλό της ομάδας, ουχί το καλό του κάθε Αραβίδη. Μην ξεχνάτε το "δεδικασμένο" σε πιθανή, μελλοντική, παρόμοια περίπτωση...

Ο ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

Γιατί δεν είναι κερδισμένος ο Παναθηναϊκός; Γιατί επικράτησε με τέσσερα γκολ του αξιόμαχου ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά άφησε διάφορα ερωτήματα να αιωρούνται ενόψει συνέχειας. Το 4-0 ήρθε με αστερίσκο και προφανώς αυτός αφορά την αποβολή των φιλοξενούμενων και την απόφαση του Στραματσόνι να αλλάξει το σύστημα, διαφοροποιώντας όσα βλέπαμε μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο στη Λεωφόρο.

Ο Ιταλός προπονητής για λόγο που μόνο ο ίδιος ξέρει προτίμησε να παρατάξει τον Παναθηναϊκό με τρεις αμυντικούς όταν ο ίδιος έχει πει ότι αυτό θα το κάνει με δυνατότερους αντιπάλους. Άφησε τους "πράσινους" χωρίς δημιουργικό ποδοσφαιριστή στη μεσαία γραμμή (μέχρι να μπει μέσα ο εξαιρετικός Βιγιαφάνες) και διατήρησε στο αρχικό σχήμα τον Λεντέσμα, ο οποίος προερχόταν από γαστρεντερίτιδα έχοντας παίξει ένα γεμάτο παιχνίδι μεσοβδόμαδα με τον Άγιαξ.

ΕΧΕΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΟΥ

Το μόνο καλό είναι πως εξ αρχής είχε μία επιλογή που μόνο κέρδος θα του φέρει. Ο Κουλιμπαλί, περί ου ο λόγος, είναι το δεξί μπακ που δεν είναι ο Μέστο. Είναι ο παίκτης που μπορεί να κάνει αυτά που δεν κάνει ο Ιταλός και αξίζει να πάρει περισσότερες ευκαιρίες από αυτόν. Τούτο, βέβαια, είναι απόρροια του μεταγραφικού σχεδιασμού και του γεγονότος πως ο Στραματσόνι έχει περισσότερες εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες οφείλει να χρησιμοποιήσει όταν το πράγμα στραβώνει.

Αυτό που χρειάζεται να κάνει ο Ιταλός προπονητής είναι να σταματήσει να κάνει δύσκολη την ίδια τη δουλειά του. Να μη βάζει δύσκολα στον εαυτό του και να απλουστεύει το έργο του. Εφέτος δεν υπάρχουν δικαιολογίες γιατί ο Παναθηναϊκός έχει ανταγωνιστικό ρόστερ με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που έχουν την ατομική φάση και μπορούν να καλύψουν την αδυναμία του συνόλου. Εφέτος ο Παναθηναϊκός έχει ομάδα για πρωταθλητισμό και πρέπει να το πιστέψει ο ίδιος ο προπονητής του. Πειραματισμούς σαν την περσινή περίοδο θα προκαλέσουν ζημιά και η ζημιά θα χαλάσει την προσπάθεια του καλοκαιριού για τη δημιουργία μίας ομάδας που θα επαναφέρει τα χαμόγελα στους φιλάθλους της.

News 24/7

24MEDIA NETWORK