Οι "μεγάλοι" μεγάλωσαν

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τις μεταγραφές Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και κάνει ένα πρώτο απολογισμό σε ένα από τα πιο "καυτά" και συνάμα περίεργα καλοκαίρια των τελευταίων ετών.

Οι "μεγάλοι" μεγάλωσαν

Σε ένα γενικότερο συμπέρασμα μετά το πέρας του μεταγραφικού παζαριού, οι τέσσερις "μεγάλοι" έχτισαν ό,τι καλύτερο μπορούσαν και σίγουρα κάποιοι εξ αυτών έχουν το ποιοτικότερο ρόστερ των τελευταίων ετών.

Αυτό από μόνο του φέρνει την προσμονή να αρχίσει το πρωτάθλημα, όταν -επιτέλους- τελειώσει αυτό το μπάχαλο με Πολιτεία, ΕΠΟ κτλ. Τούτο από μόνο του σου δημιουργεί την προσδοκία ότι εφέτος μπορούμε να δούμε κάτι διαφορετικό, κάτι καλύτερο, κάτι ανταγωνιστικότερο. Βέβαια, όλα αυτά είναι θεωρίες μέχρι να δούμε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο χορτάρι σε κανονικές συνθήκες και δη μακράς διάρκειας και όχι στα ευρωπαϊκά τεστ των προκριματικών όπου τα δεδομένα ήταν διαφορετικά.

ΝΕΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με την... περσινή ομάδα κόντρα σε Μπερ Σεβά και Αρούκα, αλλά πλέον μιλάμε για ένα νέο σύνολο με προσθήκες και ενισχύσεις σε θέσεις που χρειαζόταν, αλλά και σε θέσεις... που ήθελε ο κόσμος. Ο Ολυμπιακός τελείωσε το πάρε-δώσε του καλοκαιριού με τον Καρντόσο να αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα και τους υπόλοιπους να αντικαθιστούν, αλλά και να συμπληρώνουν.

Μετά το πρώτο ματς με την Χάποελ τον Ιούλιο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης το είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως αν έρθει η ευρωπαϊκή αποτυχία τότε οι περισσότεροι θα... πάνε σπίτια τους. Δεν φοβήθηκε να το κάνει όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό, διώχνοντας τον Λίνεν, δεν φοβήθηκε να το κάνει ούτε τώρα. Μόνο που εφέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά και με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας γιατί ο χρόνος πίεζε και στη μέση υπήρχε μία... Αρούκα, η οποία έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο.

Βλέπετε, η πορτογαλική ομάδα φάνταζε ιδανική για να... εξημερώσει τα πλήθη μετά τον αποκλεισμό από το Champions League, αλλά ο χιτσκοκικός τρόπος που ήρθε η πρόκριση και η ανάδειξη όλων των προβλημάτων, έφερε τη διοίκηση του Ολυμπιακού σε κατάσταση πανικού. Ο πανικός, όμως, δεν έφερε την καταστροφή. Αντίθετα, έφερε έναν ασυνήθιστο, για Ολυμπιακό, προγραμματισμό και μεταγραφές ουσίας και ουχί εντυπωσιασμού (αν και ο Καρντόσο καλύπτει και τα δύο).

ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ... ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ

Εγώ είμαι από αυτούς που επέμενα -και επιμένω- πως ο Ολυμπιακός δεν χρειαζόταν μεταγραφές για να περάσει την Μπερ Σεβά, πόσο μάλλον να μη χρειαστεί την παράταση για να αφήσει εκτός μία κάποια Αρούκα. Στην πρώτη περίπτωση ήταν θέμα προπονητή, στη δεύτερη θέμα ψυχολογίας, αλλά και προετοιμασίας.

Με το διαζύγιο με τον Σίλβα και τα όσα ακολούθησαν, ο Ολυμπιακός μπήκε ουσιαστικά στη μάχη των προκριματικών χωρίς να έχει κάνει καλοκαιρινή προετοιμασία. Αυτό το πλήρωσε με τους Ισραηλινούς και πήγε να το πληρώσει με τους Πορτογάλους. Τώρα έχει μπροστά του ένα δεκαήμερο μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος -εφόσον αρχίσει, μη βάζετε το χέρι σας στη φωτιά- να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός, δυνατός και -το κυριότερο για τον κόσμο- ελκυστικός. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως χρειάζεται η απαραίτητη υπομονή γιατί οι Πειραιώτες δεν θα βρίσκονται, τουλάχιστον στην αρχή, στον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας, άρα μακριά από... γιούχες και ανυπόμονους οπαδούς.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΠΙ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Ο Παναθηναϊκός, αντίθετα, συνέχισε την αλλοπρόσαλλη τακτική του στο μεταγραφικό κομμάτι, μόνο που αυτή τη φορά έχει ένα από τα καλύτερα ρόστερ της τελευταίας πενταετίας και σίγουρα το καλύτερο ρόστερ επί Αλαφούζου. Ο Αντρέα Στραματσόνι επιβεβαίωσε όσα γράφαμε τους προηγούμενους μήνες: είναι καλύτερος τεχνικός διευθυντής από προπονητής (αν και στο δεύτερο κομμάτι έδειξε θετικά στοιχεία στα προκριματικά).

Ο Ιταλός τεχνικός κατάφερε να φέρει στον Παναθηναϊκό ό,τι καλύτερο μπορούσε για να τον ανεβάσει ποιότητα και να φέρει χαμόγελα στον κόσμο. Οι φίλαθλοι της ομάδας είχαν ξεχάσει από πότε είχαν να δουν μπάλα, να δουν μία ωραία μπαλιά, μία ντρίμπλα, μία ατομική προσπάθεια από παίκτη που... ξέρει το τόπι. Αυτά, πλέον, ο Παναθηναϊκός τα έχει. Διαθέτει ποδοσφαιριστές που μπορούν να τον ανεβάσουν επίπεδο, πήρε παίκτες που μπορούν να του φέρουν λεφτά στα ταμεία ως μεταπωλητικό προϊόν -για να μπούμε και στην κουβέντα του περίφημου selling club- και "καθάρισε" με ό,τι θύμιζε το πρόσφατο παρελθόν και έφερνε (αγωνιστική) δυσφορία).

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως έκανε, μετά από χρόνια, το αυτονόητο: πέρασε το σκόπελο των προκριματικών. Η πλειοψηφία του Τύπου το παρουσίασε ως το μεγάλο κατόρθωμα και άρχισε τα... Panathinaikos, αλλά τούτο μπορεί να δικαιολογηθεί μετά τη μεγάλη... ευρωπαϊκή απραξία που έφερε η παρουσία του Γιάννη Αλαφούζου στα διοικητικά. Οπότε και η υπερβολή συγχωρείται ως ενθουσιασμός της στιγμής.

ΠΑΛΙ Ο ΖΕΚΑ ΘΑ ΤΡΕΧΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Βέβαια, η γενικότερη εικόνα του τριφυλλιού στα ματς με ΑΪΚ και Μπρόντμπι εύλογα έφεραν χαμόγελα και έβαλαν τον Παναθηναϊκό ψηλά στις προτιμήσεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά -όσο κλισέ κι αν ακούγεται- επειδή μιλάμε για μαραθώνιο και όχι για 100άρι, όλα θα κριθούν στην πορεία μέσα στη χρονιά. Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί προ των κενών που έχει και θα κληθεί να απαντήσει στο γιατί έφτασε να έχει τόσους στόπερ (οκτώ το σύνολο) και κανένα "εξάρι". Ερώτημα που σίγουρα στριφογυρνά στο μυαλό του Ζέκα που ξέρει ότι και εφέτος θα πρέπει να τρέχει για όλη την ομάδα.

Η ΑΕΚ ΚΑΙ Η ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Η ΑΕΚ έβγαλε χωρίς μεγάλες συνέπειες τον αποκλεισμό από τη Σεντ Ετιέν. Δεν "πνίγηκε" στην εσωστρέφειά της και κατάφερε να ρίξει τον καλύτερο επίλογο στο εφετινό μεταγραφικό παζάρι. Για όσους λησμονούν, η ΑΕΚ πάλευε πριν λίγα χρόνια σε κάτι χωράφια και έπαιζε την ιστορία της και την υπομονή των οπαδών της σε Γ' και Β' Εθνική. Αυτή η ομάδα, λοιπόν, όχι μόνο κατάφερε να επιστρέψει, όχι μόνο συνδύασε την επιστροφή της με κατάκτηση τίτλου, αλλά από φέτος θα έχει την υπερηφάνεια να λέει ότι έχει στο ρόστερ της τον Λέσκοτ (και τον Αλμέιδα).

Η ΑΕΚ ζει και θα ζει για κάποιο διάστημα ακόμα με έναν αστερίσκο. Είναι ομάδα που ξεκίνησε ουσιαστικά σε μία λευκή κόλλα χαρτί και την περσινή σεζόν προσπάθησε -και τα κατάφερε- να αποτινάξει τον υποβιβασμό, να σβήσει τον εφιάλτη των τελευταίων ετών και να μπει στη γραμμή εκκίνησης για να φτάσει στον "τερματισμό" και στα ένδοξα χρόνια της. Αυτά χρειάζονται σταθερά βήματα, στήριξη απ' όλους και κάποιες φορές... στραβά μάτια στα όποια λάθη.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ... ΤΗΝ ΑΕΚ

Δεν μπορεί ουδείς να παραγνωρίσει ότι η Ένωση έχει το καλύτερο ρόστερ των τελευταίων ετών. Έχει και προπονητή που μπορεί να υπηρετήσει τα "θέλω" της και αν μη τι άλλο γνωρίζει την ιστορία και το βάρος που έχει ο σύλλογος. Κόσμο έχει, δίψα υπάρχει, μεταγραφές έγιναν, η ομάδα δεν αποδυναμώθηκε, άρα το άθροισμα είναι θετικό. Βέβαια, επειδή μιλάμε για την πλέον εσωστρεφή ομάδα με ανεξέλεγκτη γκρίνια, έχει να αντιμετωπίσει τον ίδιο της τον εαυτό προτού αντιμετωπίσει τους άλλους διεκδικητές του πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ

Ο ΠΑΟΚ, τέλος, κινήθηκε όσο πιο αθόρυβα και μεθοδικά μπορούσε. Έκανε τις μεταγραφές που ήθελε χωρίς τυμπανοκρούσιες, δεν έπεσε στη παγίδα του "πρόεδρε φέρε έναν παικταρά να 'ούμε" και μαζί με τον Παναθηναϊκό, είναι ομάδα του προπονητή της.

Για ΠΑΟΚ είναι κατόρθωμα να τελειώνει η μεταγραφική περίοδος και να μη γίνεται πρωτοσέλιδη η γκρίνια και η όποια δυσφορία. Εννοείται πως ο κόσμος του ΠΑΟΚ με τίποτα δεν είναι ικανοποιημένος, αλλά τουλάχιστον φέτος ξέρει ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι.

Στην ποδοσφαιροκουβέντα, ο Δικέφαλος του Βορρά είναι η ομάδα με ποδοσφαιριστές-εργαλεία που μπορεί να μην φέρνουν κόσμο στο γήπεδο ή να πουλούν διαρκείας, αλλά κάνουν τη δουλειά του προπονητή. Κι αυτό είναι προτιμότερο.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Δεν είναι δημοσιογραφική υπερβολή η χρήση της λέξης "οργασμός" για να χαρακτηριστεί το καλοκαιρινό παζάρι των τεσσάρων "μεγάλων". Μετά από χρόνια οι ομάδες έδειξαν διάθεση για ενίσχυση και άφησαν πίσω τη γενικότερη νοοτροπία ότι το ποδόσφαιρο παίζεται εκτός γηπέδων. Πήραν παίκτες, πήραν και ονόματα για το αδηφάγο ποδοσφαιρικό κοινό και μπορούμε να μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που μπορεί να φέρει ανατροπές. Ας... κάνουμε το σταυρό μας να δούμε μπάλα, να απολαύσουμε ποδόσφαιρο και να αφήσουμε στην άκρη τις ανακοινώσεις, τους "κύκλους" και τις οργίλες δηλώσεις για τη διαιτησία. Μπουχτίσαμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στ. Γεωργακόπουλος: Τώρα Πάουλο, κάνε παιχνίδι

News 24/7

24MEDIA NETWORK