Survivor Παναθηναϊκός κόντρα στους μαχητές της ΑΕΚ

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για αυτά που είδε στο αθηναϊκό ντέρμπι και εξηγεί γιατί τελικά ο Παναθηναϊκός άξιζε τη νίκη.

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Στη θεωρία οι δύο ομάδες μοιράστηκαν από ένα ημίχρονο, στην πράξη ο Παναθηναϊκός σκόραρε στο κακό του και πήρε το ντέρμπι. Θα μπορούσε να είναι αυτή η διαφορά που έκρινε την αναμέτρηση του ΟΑΚΑ. Μία τελική έκαναν οι "πράσινοι" στο κακό τους 45λεπτο και πήραν το διπλό. Καμία η ΑΕΚ στο αντίστοιχο δικό της και μάλλον πρέπει να κάνει το σταυρό της που έχανε μόνο με 2-0.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ίδιος με τον Παναθηναϊκό κόντρα στον Ολυμπιακό. Τουλάχιστον στο πρώτο μέρος. Πίεσε, έπαιξε με κάθετες μπαλιές, έπαιξε και από τα πλάγια, δεν άφησε την ΑΕΚ να βγάλει το πλάνο της και δημιούργησε ευκαιρίες να σκοράρει. Έβαλε δύο γκολ, ίσως δύο λιγότερα από αυτά που δικαιούται. Σίγουρα ένα λιγότερο αν ο Βιγιαφάνες έκανε γκολ τη μεγάλη ευκαιρία.

Με τον Ολυμπιακό μία από τα ίδια. Δεν τα έβαζαν και κράτησαν έως τέλους την αγωνία δίνοντας το δικαίωμα στους Πειραιώτες να ελπίζουν έστω για την ισοπαλία. Με την ΑΕΚ deja vu. Προηγήθηκαν 2-0, είχαν το μομέντουμ κόντρα σε μία ομάδα που δεν κατέβηκε στο πρώτο μέρος και παρά το γεγονός πως θεωρητικά αυτό το προβάδισμα ήταν ικανό να τους δώσει τη νίκη, τελικά -εκ του αποτελέσματος- δεν έφτανε.

Η ΑΕΚ αντέδρασε. Ή μάλλον ο Χιμένεθ αντέδρασε που έκανε δύο κινήσεις και διόρθωσε τα πράγματα. Η μία ήταν να βάλει φορ μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού, η δεύτερη ήταν να βγάλει τον κακό Πατίτο και να βάλει τον Χριστοδουλόπουλο που πήρε μπάλες, ευκαιρίες και είχε μεγαλύτερη διάθεση.

ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Σε συνδυασμό με την... αλά ΑΕΚ πρώτου ημιχρόνου εμφάνιση του Παναθηναϊκού, ήρθε το 2-2. Οι "πράσινοι" έβγαλαν ένα ανεξήγητο άγχος λες και κυνηγούσαν αυτοί το σκορ. Κανένα κράτημα μπάλας και καμία πίεση. Με λίγα λόγια, καμία διαχείριση αποτελέσματος. Σε αυτά βάλτε και τον Εμποκού που ξέμεινε από δυνάμεις και... δένει το γλυκό.

Η Ένωση δικαίως έφερε το ματς στα ίσια και έψαξε τη μεγάλη ανατροπή. Έβγαλε πάθος και πλάνο και εγκλώβισε τον ήδη -ανεξήγητα- εγκλωβισμένο Παναθηναϊκό. Αλλά στο ποδόσφαιρο το παιχνίδι κρίνεται από λάθη και στο ταμείο τα περισσότερα τα έκανε η ΑΕΚ. Έφαγε πανομοιότυπα γκολ και δεν έκανε κάτι για να αλλάξει αυτό. Οι "πράσινοι" σκόραραν τρεις φορές φάτσα με το τέρμα και με εξουδετερωμένη την άμυνα, όπερ σημαίνει πως το ντέρμπι κρίθηκε από την αμυντική εικόνα των "κιτρινόμαυρων".

Ο Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη έχει βρει ένα τρόπο να απλώνεται στον αγωνιστικό χώρο, όταν του δίνεται η ευκαιρία και με το ποδόσφαιρο μίας επαφής να δημιουργεί φάσεις. Ακριβώς αυτό του έδωσε τα τρία γκολ στο ντέρμπι και τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση να πρέπει να... απολογηθεί γιατί απώλεσε το προβάδισμα των δύο τερμάτων. Μόνο που κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώνει αυτό με τις τελικές γιατί, τώρα που έρχονται τα δύσκολα (στο Κύπελλο), κάθε τι χαμένο μετράει.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ

Οσον αφορά στην ΑΕΚ, φυσικά και δεν πρέπει να πετάξει στα σκουπίδια ό,τι χτίζει επί Χιμένεθ. Το γεγονός ότι ένας διαφαινόμενος θρίαμβος του αντιπάλου εξελίχθηκε σε νίκη-θρίλερ, σημαίνει πολλά. Απλά ήταν ένα κακό βράδυ σε πολλούς τομείς. Κέντρο, άμυνα, αλλά και προπονητής δεν λειτούργησαν στο μέγιστο βαθμό. Σε αυτό το τρίπτυχο μπαίνει ο προπονητής γιατί αν και έκανε παρεμβάσεις και διόρθωσε την εικόνα της Ένωσης, η είσοδος του Μπακασέτα του γύρισε μπούμπερανγκ, πετώντας στα σκουπίδια την όποια προσπάθεια.

Για πολλούς το ντέρμπι ίσως να ήταν πιο δίκαιο να λήξει στο Χ. Αν βάλεις κάτω όλα όσα είδαμε, ίσως. Αλλά επειδή τα ντέρμπι κρίνονται και από τις στιγμές (τις λανθασμένες), ο Παναθηναϊκός τελικά μάλλον πήρε αυτό που θα έπρεπε να "κλειδώσει" από το πρώτο 45λεπτο.

Βέβαια, το μεγαλύτερο κέρδος των "πράσινων" δεν είναι η δεύτερη σερί νίκη σε ντέρμπι. Το μεγαλύτερο κέρδος είναι ο άνθρωπος στην άκρη του πάγκου. Προπονητής που βαδίζει σε σταθερά βήματα και σταθερές επιλογές και παρά το γεγονός πως έχει ρόστερ που δεν του δίνει τη δυνατότητα να φρεσκάρει την ομάδα στα συνεχόμενα δύσκολα παιχνίδια, καταφέρνει να έχει τις λιγότερες δυνατές ζημιές.

Για το τέλος, κάτι σχετικά με τη συζήτηση περί χορταστικού ντέρμπι. Τα πέντε γκολ σε ένα ματς συνιστούν... χόρταση. Αν αυτά ήρθαν από λάθη ή τέλος πάντων δεν προήλθαν από ποιοτικό ποδόσφαιρο, συγγνώμη, αλλά... χέστηκε η Φατμέ. Καλύτερα 5 γκολ χωρίς τη σούπερ μπάλα, παρά μία σούπα 0-0. Εκτός αν γίναμε τόσο εκλεκτικοί και θέλουμε και τα δύο. Αν ναι, θα πρέπει να περιμένουμε πολύ ακόμα. Προς το παρόν, είδαμε ένα ντέρμπι με γκολ και ανατροπές που βλέπαμε μόνο στο... Survivor.

News 24/7

24MEDIA NETWORK