Φτου κι απ' την αρχή...

Η πώληση του Ζέκα έφερε σημαντικές μεταγραφές, ο Παναθηναϊκός γίνεται πιο ποιοτικός στη μεσαία γραμμή, ο κόσμος της ομάδας ζεστάθηκε με τις τελευταίες προσθήκες, αλλά ο Μαρίνος Ουζουνίδης πρέπει να δώσει μάχη με τον χρόνο και το -6 για να ετοιμάσει την ομάδα που θέλει. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÈËÅÔÉÊ ÌÐÉËÌÐÁÏ - ÐÁÏ / EUROPA LEAGUE / ATHLETIC BILBAO - PANATHINAIKOS (Eurokinissi Sports)
ouzounidis EUROKINISSI SPORTS

Η πώληση του Κάρλος Ζέκα έφερε τις πολυπόθητες, για τον Ουζουνίδη, μεταγραφές και ο Παναθηναϊκός θα δώσει μάχη με τον χρόνο για να παρουσιαστεί έτοιμος στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Έτοιμος και... καινούργιος, αφού όταν ολοκληρωθεί το παζλ και άπαντες οι νεοαποκτηθέντες φτάσουν στην επιθυμητή αγωνιστική κατάσταση, τότε θα μιλάμε για μια νέα ομάδα που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή που είδαμε στα προκριματικά του Europa League και στις δύο πρώτες αγωνιστικές.

ΓΕΜΙΣΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Καταρχάς, το σημαντικότερο για τον Έλληνα προπονητή είναι πως πέραν των κενών που καλύφθηκαν, απέκτησε και εναλλακτικές. Για παράδειγμα, τα δύο ακραία αμυντικά χαφ που λογίζονται ως βασικοί (ο Κουλιμπαλί και ο Χουλτ) έχουν από πίσω τους τον Γιόχανσον και τον Ινσούα.

Στη μεσαία γραμμή οι προσθήκες των Χίλιεμαρκ, Σιλά και Μουνιέ αλλάζουν τα δεδομένα και λύνουν τα χέρια στον τεχνικό του Παναθηναϊκού (μην ξεχνάτε και τον Βιγιαφάνες). Ο Μουνιέ αν είναι αυτός που συστήθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό όταν ενδιαφέρθηκε προ διετίας ο Ολυμπιακός, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως δίνει λύσεις, αφού όντας εξτρέμ δίνει τη δυνατότητα στον Ουζουνίδη να χρησιμοποιήσει αλλιώς τον Λουντ. Και αν θέλετε να το κάνουμε πιο περίπλοκο, σίγουρα είναι πολυτέλεια για τον Έλληνα κόουτς να έχει δύο παίκτες εκεί (Μουνιέ και Λουντ, εφόσον ο Φινλανδός θα λογίζεται και για εξτρέμ).

Ο Χίλιεμαρκ, βάσει βιογραφικού, ανεβάζει την ποιότητα της μεσαίας γραμμής και -το σημαντικότερο- μπορεί να λύσει το πρόβλημα του τριφυλλιού όσον αφορά στο παραγωγικό κομμάτι. Ο Σουηδός είναι ο παίκτης που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία και να τροφοδοτεί τους επιθετικούς. Πράγμα στο οποίο έπασχε ο Παναθηναϊκός και φάνηκε ιδιαίτερα στα δύο παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος.

ΤΑ ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ ΤΟΥ ΖΕΚΑ

Το ερωτηματικό, όμως, έχει να κάνει με τον Σιλά. Αν μπορεί, δηλαδή, να αντικαταστήσει τον Ζέκα στα τρεξίματα και στα μαρκαρίσματα των αντίπαλων μέσων. Θεωρητικά δεν έχει τα πνευμόνια του Πορτογάλου, αλλά στο γενικότερο σύνολο φαίνεται να είναι πιο αμυντικογενής παίκτης, πιο σκληροτράχηλος και λιγότερο "μπαλαδόρος". Για να το πούμε πιο απλά, δεν εντυπωσιάζει με την μπάλα στα πόδια.

Το ρόστερ του εφετινού Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε με μοναδικό αστερίσκο την απόκτηση αμυντικού. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει ζητήσει έναν παίκτη για την άμυνα μόνο αν είναι επιπέδου Μολέντο και μόνο αν είναι έτοιμος να προσφέρει άμεσα. Ακόμα κι αν δεν γίνει αυτή η μεταγραφή ξέρει πως έχει την εναλλακτική του Κουρμπέλη, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα μετατεθεί στο κέντρο της άμυνας δίπλα στον Μολέντο, ενώ πάντα υπάρχουν από πίσω ο Κουτρουμπής με τον Μολέντο.

Και επειδή μπορεί να έχει χαθεί η μπάλα στον κόσμο του Παναθηναϊκού -και λογικό είναι με τόσες μεταγραφές- πρέπει να σημειωθεί η παρουσία του Τζανδάρη, ο οποίος όταν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο θα αποτελέσει ένα σημαντικό "όπλο" για τον Ουζουνίδη (ο οποίος πίεσε για την απόκτησή του όπως είχε γίνει πέρυσι με την περίπτωση Κουρμπέλη), ενώ υπάρχουν οι Δώνης και Ρέις, αμφότεροι, όμως, θα είναι, ως φαίνεται, οι πιο αδικημένοι με το λιγότερο χρόνο συμμετοχής.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΓΩΝΑΣ...

Στο γενικότερο συμπέρασμα πρέπει να τονιστεί πως έστω και καθυστερημένα οι "πράσινοι" ενισχύθηκαν στο μεταγραφικό παζάρι. Ναι, οι "δικηγόροι του διαβόλου" θα φωνάξουν για την καθυστερημένη ενίσχυση που στοίχισε την προσπάθεια της ομάδας στο Europa League, αλλά άπαντες γνώριζαν την κατάσταση και τα σφιχτά οικονομικά του συλλόγου. Η πώληση του Ζέκα έφερε λεφτά στα ταμεία και τα λεφτά στα ταμεία αξιοποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να κλείσουν πολλές τρύπες και όχι μόνο αυτή που άφησε ο Πορτογάλος μέσος.

Τώρα, όμως, είναι τα δύσκολα. Το είπε και ο Ουζουνίδης μετά το ματς με τον Λεβαδειακό. Πρέπει να τρέξει για να ετοιμάσει μία ομάδα που ουσιαστικά ξεκινά μία δεύτερη προετοιμασία έχοντας, πλέον, όλους τους παίκτες. Πέρυσι ο Έλληνας προπονητής χρειάστηκε σχεδόν δύο μήνες και διάφορα στραπάτσα για να δείξει στο κοινό τον Παναθηναϊκό που ήθελε, αυτόν που έκλεψε τις εντυπώσεις στο τέλος της σεζόν. Φέτος πρέπει να πατήσει γκάζι και να κινηθεί πιο γρήγορα αν θέλει να λέει πως αυτή η ομάδα είναι ανταγωνιστική και μπορεί να χτυπήσει το πρωτάθλημα. Τώρα αρχίζει η χρονιά, η προετοιμασία, ο σχεδιασμός σε μια λευκή κόλλα χαρτί.

Η γκρίνια και η δυσαρέσκεια του κόσμου δεν βοηθούν σε αυτό. Οπως και το -6 από τον πρώτο της βαθμολογίας μόλις τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Δεν βοηθούν και τα εξωαγωνιστικά φάουλ της διοίκησης, αλλά αυτό είναι μία ανίατη ασθένεια. Και όπως φαίνεται ο Μαρίνος Ουζουνίδης έμαθε να ζει με αυτή. Οι οργανωμένοι δεν ξέρω πόσο ακόμη...

News 24/7

24MEDIA NETWORK