Τα στοιχήματα του Μπέντο

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τα κερδισμένα και τα χαμένα στοιχήματα του Πάουλο Μπέντο.

Τα στοιχήματα του Μπέντο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός έχει το μομέντουμ, που λέμε, αυτή την περίοδο μετά τα συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα και τις νίκες κόντρα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Έχει αφήσει πίσω του τις γκέλες και τις μουρμούρες, την προβληματική εικόνα στην αρχή της χρονιάς και πλέον επικεντρώνεται στη συνέχεια, η οποία δεν αποκλείεται να του δώσει ξεκάθαρο προβάδισμα για την κατάκτηση και του εφετινού πρωταθλήματος.

Ο Πάουλο Μπέντο έχει καταφέρει το δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα. Να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα και να είναι πλέον (σχεδόν) από όλους αποδεκτό πως κάνει πολύ καλή δουλειά στον Ολυμπιακό. Πώς τα κατάφερε; Πρωτίστως με τη σωστή διαχείριση του ρόστερ -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- και την επίσης σωστή διαχείριση συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών.

ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ

Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο κερδισμένο στοίχημα του Πορτογάλου προπονητή. Την ώρα που άπαντες ήταν κατά του νεαρού άσου και από ηγέτη τον χαρακτήριζαν "τελειωμένο", "ψώνιο" και "αδιάφορο", αυτός του έδωσε να καταλάβει πως όχι μόνο μπορεί να γίνει το Α και το Ω της ομάδας, αλλά να ακουμπήσει τον εγωισμό του.

Αφού πρώτα τον είχε μεταξύ πάγκου και εξέδρας, σιγά-σιγά τον επανέφερε και παρά την κακή του εικόνα στο ματς με την Λάρισα (που ήταν και το κομβικό παιχνίδι για τη συνέχεια), τον κράτησε στο βασικό σχήμα και του έδειξε εμπιστοσύνη. Το σημαντικότερο είναι πως έκανε τον ίδιο τον Φορτούνη να πιστέψει στον προπονητή του και -το κυριότερο- στον εαυτό του. Η συνέχεια γνωστή: κόντρα σε ΑΕΚ, Αστάνα και ΠΑΟΚ έδειξε δείγματα του ταλέντου του και έδωσε απαντήσεις σε αυτούς που θεωρούσαν υπερβολικά όσα λέγονταν και γράφονταν για αυτόν την περσινή σεζόν.

ΚΑΡΝΤΟΣΟ

Ο Οσκαρ Καρντόσο έχει τον αστερίσκο του σκοραρίσματος. Δεν έχει βρει ακόμα δίχτυα και αυτό αποτελεί τροχοπέδη στη δική του προσαρμογή στον Ολυμπιακό. Δεν λες ότι είναι ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά δεν λες ότι είναι και αδιάφορος. Και το σημαντικότερο: δεν αδιαφορεί για αυτόν ο Μπέντο.

Ο Πορτογάλος ξέρει ότι ο Καρντόσο δεν ήρθε για να είναι μια ακριβή εναλλακτική λύση. Ήρθε στον Ολυμπιακό για να βοηθήσει και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο άπαντες στην ομάδα έχουν ως στόχο να τον βοηθήσουν για να βγάλει στο γήπεδο τη δεδομένη αγωνιστική του αξία. Με την Αστάνα και με τον Πλατανιά οι συμπαίκτες του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σκοράρει. Ο ίδιος δείχνει ορεξάτος και βγάζει διάθεση να προσφέρει -αν και ακόμα είναι βαρύς- και είναι σίγουρο πως αγώνα με τον αγώνα θα βρει τα πατήματά του, τον εαυτό του και θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ

Μετά το φιάσκο του καλοκαιριού με τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από το Champions League, κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια πως ο Μιλιβόγεβιτς είναι στη λεγόμενη μαύρη λίστα και δεν αποκλείεται να πωληθεί. Οχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά είναι πλέον βασικό και αναντικατάστατο μέλος των Πειραιωτών, όντας από τους σταθερότερους παίκτες στα τελευταία παιχνίδια.

Δεν είναι τα συνεχόμενα γκολ που βάζει, αλλά η γενικότερη εικόνα του στον αγωνιστικό χώρο. Κάνει δυνατό δίδυμο με τον Μάρτινς και έχει αυτοπεποίθηση, βοηθώντας τα μέγιστα στη μεταμόρφωση του Ολυμπιακού στα τελευταία παιχνίδια.

ΚΑΜΠΙΑΣΟ

Έχει καταλάβει και ο ίδιος πως φέτος δεν θα είναι στα βασικά γρανάζια των πρωταθλητών Ελλάδας. Παραμένει, όμως, άψογος επαγγελματίας και δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει όποτε του ζητηθεί. Και πέρυσι ο Σίλβα δεν τον είχε στα πλάνα του, αλλά αυτός εκεί, με άψογη συμπεριφορά δεν δημιούργησε πρόβλημα και έκανε ό,τι μπορούσε όταν του το ζητούσε ο προπονητής του.

Εφέτος είναι η λεγόμενη αξιόπιστη λύση που θα έρθει από τον πάγκο να δώσει τις απαραίτητες βοήθειες. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα όταν μπήκε αλλαγή στο πρόσφατο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ όπου έβγαλε πάθος ακόμα και στο ζέσταμα, ακόμα και την ώρα που πατούσε το χορτάρι του γηπέδου Καραϊσκάκη. Έστω για τα λίγα εναπομείναντα λεπτά.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Όλα καλά για τον Μπέντο, αλλά υπάρχουν και τα διάφορα ερωτηματικά, τα οποία προς το παρόν δεν κάνουν θόρυβο, αφού ο Ολυμπιακός πατά καλά στα πόδια του. Ένα εξ αυτών είναι ο Τσόρι Ντομίνγκες, ο οποίος είναι ξεκάθαρο πως έχει δεύτερο ρόλο στην ομάδα και δεν είναι στα πλάνα του Πορτογάλου στα κρίσιμα παιχνίδια.

Το δεύτερο είναι ο Πάρντο. Εξαφανίστηκε μετά το ματς με τον Ηρακλή και το βράδυ της Τετάρτης επανήλθε με δύο γκολ κόντρα στον Πλατανιά. Αν μη τι άλλο, η εμφάνιση του Κολομβιανού μπορεί να πονοκεφαλιάσει τον προπονητή του και να γίνει ο νέος... Φορτούνης. Και που ξέρετε, μπορεί να κερδίσει την ευρωπαϊκή του επιστροφή στον επόμενο γύρο.

Το τρίτο και σημαντικότερο είναι ο Μάρκο Μαρίν. Από τον ΑΠΟΕΛ και μετά φαίνεται πως έχει παραγκωνιστεί και ο Φορτούνης του πήρε τη θέση στην ενδεκάδα. Ο Γερμανός ξεκίνησε καλά, έδειξε πως μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά κάπου έθαψε τον ποδοσφαιρικό του εγωισμό και σε συνδυασμό με το μπλαζέ του ύφος, θα παραμείνει στα... Amber Alert του Πάουλο Μπέντο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιτέλους είδε τον Ρομαό ο Μπέντο!
Λερναία Ύδρα ο Ολυμπιακός

News 24/7

24MEDIA NETWORK