Εποχή για "έξυπνες" βόμβες

Λένε πως οι μεταγραφές είναι "λαχεία", κάτι που έχει μια δόση αλήθειας, καθώς σπάνια η επιτυχία στις επιλογές φτάνει το 100%, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις, που παίκτες σχετικά άγνωστοι στο πλατύ κοινό, αποδεικνύονται "λίρα εκατό". Ο Στέφανος Κούμπης γράφει για τον καταλυτικό ρόλο που θα παίξουν οι εύστοχες μεταγραφές στη διεκδίκηση του τίτλου.

Εποχή για "έξυπνες" βόμβες

Το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται σε μια πολύ καλή φάση από πλευράς ενδιαφέροντος, καθώς διεκδικείται από 3+1 ομάδες, δηλαδή τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, ενώ ουδείς μπορεί να απαγορεύσει στον εφετινό Αστέρα Τρίπολης να στοχεύει ψηλά, να μπει δηλαδή στην "τριάδα" και βλέπουμε.

Κοινός τόπος των ομάδων κορυφής, είναι πως χρειάζονται ενίσχυση στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Έχουν ανάγκη να πάρουν ποδοσφαιριστές με δυνατότητα άμεσης προσφοράς και όχι μεταγραφές που θα γίνουν για να... γίνουν ώστε να έχει να λέει ο κόσμος και να γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα.

Οι χειμωνιάτικες προσθήκες έχουν ιδιαιτερότητες. Οι παίκτες έρχονται σε δομημένες ομάδες και πρέπει να προσαρμοστούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να προσφέρουν άμεσα και με απαίτηση να αποδειχθούν καθοριστικοί ως προς τη συμβολή τους, στο β μισό της αγωνιστικής χρονιάς. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της προετοιμασίας και της προσαρμογής, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι.

Η πιο "εύστοχη", η πιο ψαγμένη και η πιο έξυπνη ομάδα, θα έχει το προνόμιο να ωφεληθεί από τις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Παίκτες υπάρχουν και είναι αλήθεια – ουδεμία σχέση με το "λεφτά υπάρχουν" - αρκεί να ξέρει κανείς τι θέλει και πως θα το αποκτήσει. Είναι η εποχή για "έξυπνες βόμβες".

Το παρελθόν μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον. Κι' η αλήθεια είναι πως το πρόσφατο "χειμωνιάτικο" παρελθόν, δεν παράδειγμα προς μίμηση, για όλους.

To πάθημα έγινε μάθημα;

Ένα χρόνο πριν ο ΠΑΟΚ έκανε πέντε μεταγραφές. Πήρε ποδοσφαιριστές που μια πρώτη ανάγνωση των βιογραφικών τους, προδιέθετε για μεγάλα πράγματα. Νάτχο, Ινσαρουάλδε, Χουσέν (με εξάμηνα συμβόλαια) και Μαντούρο, Μάρτενς με συμφωνίες δυόμιση ή τριών ετών. Η σούμα; Τζίφος. Ο ΠΑΟΚ έκανε έναν κακό β γύρο, έχασε το κύπελλο στον τελικό, αλλά και την πρώτη θέση στα πλέι-οφ από τον "μνημονιακό" Παναθηναϊκό.

Από τους πέντε, εκείνοι που έδειξαν διάθεση να προσφέρουν ήταν ο Νάτχο και ο Ινσαρουάλδε. Οι άλλοι πρόσφεραν λίγα πράγματα. Το καλοκαίρι έφυγαν οι τρεις δανεικοί και έμειναν πίσω οι δύο – Μαντούρο, Μάρτενς- τους οποίους ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να ξεφορτωθεί.

Αποτέλεσμα; Ο ΠΑΟΚ ένα χρόνο μετά, χρειάζεται παίκτες, στις ίδιες θέσεις, για τις οποίες αποκτήθηκαν οι πέντε, πριν 12 μήνες. Πρόκειται περί... κατορθώματος, με την αρνητική έννοια, βεβαίως βεβαίως. Πάει πάλι δηλαδή για έναν κεντρικό αμυντικό, έναν box to box, έναν που να παίζει ακραίος και εσωτερικός μέσος και ενδεχομένως έναν ακόμα για την επίθεση – έτσι μας τα είπαν, έτσι σας τα λέμε.

Το καλό για την ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι πως το καλοκαίρι, άλλαξε ρότα. Έψαξε και απέκτησε καλούς, αλλά πάνω απ’ όλα χρήσιμους παίκτες και όχι "ονόματα", με βαριά συμβόλαια, που προκαλούν ευφορία στην αρχή, αλλά μετά εξαφανίζονται στο γήπεδο.

Αν λοιπόν οι 3-4 παίκτες που προβλέπεται να αποκτήσει ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, "κουμπώσουν" στην ομάδα, όπως ο Μακ και ο Περέιρα, θα έχει τύχη να διευρύνει ουσιαστικά το ρόστερ του και να αντέξει στην πίεση του πρωταθλητισμού.

Τώρα έχει πραγματικές ανάγκες

Στον Ολυμπιακό τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν 12 μήνες πριν. Πέρσι τέτοιον καιρό, ήταν το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο – στην ουσία έτρεχε μόνος του προς τον τερματισμό – και μια ομάδα που έπειθε με την απόδοσή της. Δεν είχε ανάγκη για προσθήκες, επί της ουσίας, πλην ίσως αυτής που προέκυψε από τον τραυματισμό του Σιόβα. Τις δημιούργησε από τη στιγμή που για λόγους μεταγραφικής πολιτικής παραχώρησε τους Βάις και Μήτρογλου.

Απέκτησε τον Μαρκάνο για 6 μήνες για τη θέση του Σιόβα, τους Πέρεζ και Βαλντέζ για να αναπληρώσει τα κενά των Μήτρογλου και Βάις και το Πελέ για να μην... τον πάρει ο ΠΑΟΚ. Με εξαίρεση τον Μαρκάνο, δεν πήρε πολλά πράγματα από τους υπόλοιπους και η απόδειξη είναι πως η β γύρος του Ολυμπιακού πέρσι, ήταν κατώτερος του α΄ μισού της σεζόν. Τότε όμως δεν τον ένοιαζε και πολύ γιατί τον τίτλο τον είχε στο τσεπάκι.

Τώρα υπάρχει μια άλλη κατάσταση. Οι "ερυθρόλευκοι" είναι δεύτεροι με 4 πόντους διαφορά από τον ΠΑΟΚ, θέλουν να διεκδικήσουν τον τίτλο τον οποίο δεν έχουν δεδομένο όπως πέρσι και επιπλέον η ανάγκη εμπλουτισμού του ρόστερ δεν προέκυψε επειδή παραχωρήθηκαν βασικοί παίκτες, αλλά έχει διαγνωσθεί στην πορεία του α γύρου, με ελλείψεις σε συγκεκριμένες θέσεις.

Συνεπώς ο Ολυμπιακός πάει για έναν παίκτη σε κάθε γραμμή (τουλάχιστον), με στόχο όχι απλά αυτοί που θα αποκτηθούν να αποτελέσουν κάποιες επιπλέον λύσεις για τον προπονητή, αλλά να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της απόδοσης και στην αντεπίθεση που θέλει να κάνει, για να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου. Πάει να πάρει παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά. Αυτό σημαίνει πως επιβάλλεται να είναι και καλοί και πανέτοιμοι για να αναλάβουν τους ρόλους τους στη μέση της σεζόν. Δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο.

Τα καλά νέα είναι πως επέστρεψε και ανεβαίνει σε απόδοση ο Σιόβας. Τα κακά νέα είναι πως τραυματίστηκε ο Μιλιβόγιεβιτς και, πιθανότατα, θα λείψει για αρκετό καιρό, λόγω υποχρεώσεων στην Εθνική ομάδα της χώρας του, ο Ντιγκά.

Ο Ολυμπιακός καλείται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να βρει έναν στόπερ, με μεγαλύτερη δυνατότητα προσφοράς από τον Αμπιντάλ που θα φύγει και τους Μποτία, Αυλωνίτη που θα μείνουν. Ψάχνει δηλαδή παίκτη που θα καλύψει σε ικανό βαθμό το ρόλο που είχε ο Μανωλάς.

Θέλει να πάρει και κάποιον σαν τον Κάμπελ, ίσως έναν ακόμα για την γραμμή κρούσης και ενδεχομένως έναν μέσο.

Πέρσι δεν έκανε το 4 στα 4 με βάση την προσφορά των παικτών που απέκτησε. Λογικά θα προσπαθήσει να το κάνει τώρα, καθώς ο ανταγωνισμός στην τρέχουσα σεζόν είναι εντονότερος και ο Ολυμπιακός κυνηγάει αντίπαλο και δεν τον κυνηγούν, όπως συνήθως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Παπούτσι από τον τόπο του

Ο Παναθηναϊκός έχει δεδομένες ανάγκες και είναι δύσκολο να τις καλύψει όλες. Κι αυτό γιατί ο καλοκαιρινός του σχεδιασμός δεν ήταν αυτός που έπρεπε.

Την πρώτη του κίνηση την έκανε, με τον Νίνη. Σε μια πρώτη προσέγγιση είναι μια πολύ καλή προσθήκη. Ένας Νίνης καλογυμνασμένος, συγκεντρωμένος, χωρίς προβλήματα τραυματισμών και δεδομένα χωρίς θέμα προσαρμογής, μπορεί να παίξει με κλειστά μάτια και να κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή.

Μένει να δούμε τον αμυντικό. Δηλαδή έναν δυνατό παίκτη που θα βάλει "σφραγίδα" στο κέντρο της άμυνας. Δεν μπορεί να πει κανείς πως ο πιεσμένος από τα οικονομικά του Παναθηναϊκός, δεν τα πάει καλά σε χρήσιμους παίκτες, σε ένα αρκετά καλό ποσοστό, με δεδομένη μάλιστα την ικανότητα της ομάδας να τους εντάσσει και να τους βελτιώνει.

Εννοείται πως έπαθε και έμαθε από τις κακές επιλογές του προπερασμένου χειμώνα, με Καζιγιάμα, Εσπάρθα, Κάιπερ κλπ. Πέρσι τέτοιον καιρό πήρε τον Πέτριτς, ο οποίος του "βγαίνει" στην τρέχουσα σεζόν και μάλιστα μετά τα μισά του α γύρου.

Αν ο Νίνης και ο αμυντικός καταφέρουν να του "ψηλώσουν το ταβάνι" θα έχει περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσει τον τίτλο μέχρι το τέλος.

Όλα γύρω από τον Ουσέρο

Στον Αστέρα Τρίπολης το μείζον ζήτημα είναι τι θα γίνει με τον Ουσέρο. Αν αποχωρήσει ένας από τους πιο ολοκληρωμένους χαφ, όχι μόνον της ομάδας της Αρκαδίας, αλλά της Σούπερ Λιγκ, θα προκύψει αυτόματα θέμα αντικατάστασης, ενός παίκτη που παίζει άνετα σε οποιαδήποτε από τις μεγάλες ομάδες της Λίγκας, αλλά και σ’ αυτή που φιλοδοξεί να επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία. Δηλαδή στην ΑΕΚ της νέας σεζόν. Δεν είναι εύκολη μια τέτοια αντικατάσταση.

Ο Αστέρας είναι όντως από τις ομάδες που τα τελευταία χρόνια κάνει έξυπνες και χρήσιμες επιλογές. Καταφέρνει και αποκτά ποδοσφαιριστές "κοντινούς" σε ποιότητα, εξασφαλίζοντας ομοιογένεια στην ομάδα του. Όχι μόνον παίρνει άγνωστους στο ευρύ κοινό, πλην όμως ικανούς ποδοσφαιριστές, αλλά τους κάνει... γνωστούς, τους αξιοποιεί και καταφέρνει να τους παραχωρεί με καλές οικονομικές συμφωνίες, όπως συνέβη με τον Ράγιο και τον Ντε Μπλάσιτς.

Αν κινηθεί στο ίδιο μοτίβο και τώρα - αν πάρει παίκτη ή παίκτες - μόνο σε καλό θα του βγει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK