Ρε εμείς έχουμε "Greeklish football"

Ο Στέφανος Κούμπης γράφει για την έρευνα της "Daily Mail" που κατατάσσει το ελληνικό πρωτάθλημα στα χειρότερα του κόσμου και αναρωτιέται πότε θα έρθει στο προσκήνιο το πραγματικό ποδόσφαιρο στη χώρα μας.

Ρε εμείς έχουμε "Greeklish football"
INTIME SPORTS

Έμαθαν πως... χαντακωνόμαστε, πλάκωσε και η "Daily Mail". Επεξεργάστηκε επιλεκτικά κάποια υπαρκτά δεδομένα, για να φτάσει σε κάποια συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό πρωτάθλημα είναι από τα χειρότερα του κόσμου, κάτω από τη Νιγηρία, τη Νότιο Αφρική και τη Σκωτία.

Ρε εμείς έχουμε "Greeklish football"

Το ζήτημα δεν είναι αν το πετυχημένο μιντιακό συγκρότημα, που είναι εξαιρετικά έγκυρο σε θέματα Κιμ Καρντάσιαν, Βικτόρια Μπέκαμ, μας έκανε "μια χόρτα" σαν ποδόσφαιρο. Το ζήτημα είναι πως επεξεργάστηκε δεδομένα που μας αφήνουν πλέον παντελώς αδιάφορους. Χρειαζόταν να μας ενημερώσει για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, τη χαμηλή προσέλευση κόσμου στα γήπεδα, την οικονομική δυσπραγία, τα χαμηλά συμβόλαια, την ποιότητα του "προϊόντος", για να τα μάθουμε;

Όλοι τα ξέρουμε.

Πλην όμως μας είναι αδύνατον να μιλήσουμε με πραγματικούς όρους, γύρω από το ποδόσφαιρο, έστω και σε επίπεδο Daily Mail. Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να έρθει στο προσκήνιο το πραγματικό ποδόσφαιρο, στη χώρα μας. Είναι τόσο τοξικό το περιβάλλον, τόσο δηλητηριασμένη η σκέψη, που δεν γίνεται να αντιστραφεί η κατάσταση.

Όταν με το καλό και αν ποτέ αντιστραφεί, κάποιος φούρνος θα γκρεμιστεί και δεν θα είναι του Κωσταντινέα. Κάποια αβγά θα έχουν σπάσει για να γίνει η ομελέτα και όχι το κεφάλι του Ζωγράφου. Κάποιες σοβαρές αποφάσεις θα έχουν παρθεί που δεν θα είναι η αναβολή της επόμενης αγωνιστικής.

Σύντομα θα γίνει δ.σ. στη Λίγκα. Έχουν επιστρατευτεί λυτοί και δεμένοι να "πέσουν οι τόνοι" την ώρα που τα "στρατόπεδα" εξοπλίζονταν με φακέλους γεμάτους στοιχεία.

Κάπου στην κουβέντα θα μπει και το ζήτημα της επόμενης αγωνιστικής, που έχει αναβληθεί. Θα γίνει προσπάθεια να μην ισχύσει. Θα μετρήσει η γκρίνια των χορηγών, η αδυναμία να βρεθούν ημερομηνίες... Τελικά θα γίνει. Για το καλό του ποδοσφαίρου, όπως θα ειπωθεί.

Βεβαίως όλοι θα καταδικάσουν την επίθεση στον Χριστόφορο Ζωγράφο, αφού πρώτα αναφερθούν και σε παλιότερες ανάλογες περιπτώσεις... Μέχρι που μπορεί να συμφωνήσουν σε ανακοίνωση. Και μετά θα αρχίσουν οι διαρροές. Τα υπόλοιπα θα τα βρει η δικαιοσύνη... Και καλά...

Τι να μας πουν οι Άγγλοι. Ό, τι είμαστε δήθεν τάχα κάτω από τη Νιγηρία; Αυτά τα λέμε και μόνοι μας. Μπορούν να κάνουν αξιολόγηση με όρους όπως: παράγκα, παράρτημα, κοράκι, σπόρια, κοριός ΕΥΠ, διαιτησία, αθλητική δικαιοσύνη, διαρροές, στήσιμο, πλαϊνός, πέναλτι, παρατηρητής διαιτησίας, παράγοντας, ανάποδο πλάγιο άουτ...

Δεν μπορούν. Αφού δεν μιλάμε την ίδια ποδοσφαιρική γλώσσα, γιατί μας ανακατεύουν; Εμείς έχουμε ιδίωμα. "Greeklish football".

Αργά για δάκρυα

Υπήρχε μια βιτρίνα "greek football" και ήταν η Εθνική. Τώρα το έριξε και αυτή στα greeklish. Δώδεκα χρόνια είναι πολλά για να μείνει ανέγγιχτο κάτι πετυχημένο στην Ελλάδα. Είναι αργά να κλαίμε για τη "χαμένη ταυτότητα της Εθνικής", επειδή έχασε από τα Φερόε. Το "κλάμα", έπρεπε να αρχίσει από την περασμένη Άνοιξη όταν φαινόταν το κακό με δρασκελιές να πλησιάζει.

Κι αν κάποιοι δεν το κατάλαβαν τότε, ήρθε το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η Εθνική έφτασε μια ανάσα από τους "8", αλλά τα μαχαίρια σφύριζαν στον αέρα.

Η εικόνα της έπαψε αίφνης να ξεγελά για το πώς είναι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Χρειάστηκε να γίνει ένα με τα πάθη και τα λάθη του, για να καταλάβουμε όλοι πόσο ξεχωριστό ήταν αυτό το κομμάτι τόσα χρόνια. Έγινε μεγάλος αγώνας για να μπει η Εθνική στο "παιχνίδι". Και μπήκε.

Η διοικητική ανεπάρκεια ολίγων, έγινε ευκαιρία για πολλούς. Η, κατά πολλούς, "απάτη" του Ρεχάγκελ, του Σάντος και της "κλίκας" του Κατσουράνη και του Καραγκούνη τελείωσε. Μαζί και η... γκρίνια για την ύπαρξή τους.

Υπάρχει η νέα πραγματικότητα με το παγκόσμιο ρεκόρ του Τσάνα, να έχει μια οργανική θέση προπονητή, στην Ελπίδων, αλλά και δύο τρεις υπηρεσιακές στην Ανδρών, στη Νέων και όπου αλλού χρειαστεί.

Η εποχή που οι παίκτες ανυπομονούσαν να έρθει η ώρα των κλήσεων για να μαζευτούν στην Εθνική, μοιάζει πολύ μακρινή. Τώρα πηγαίνουν με μισή καρδιά. Μπορεί να μην τους πήρε ακόμα η μπόρα των ευθυνών, αλλά θα έρθει η σειρά τους. Και το ξέρουν.

Ο επόμενος επίσημος αγώνας είναι μακριά. Έως τότε ακόμα και αυτοί που έριξαν το κανόνι της διάλυσης θα τρέξουν να σώσουν οτιδήποτε σώζεται. Συνειδητοποίησαν πως πέρα από το προσωπικό κόστος, υπάρχει και ένα άλλο που καίει. Το οικονομικό.

Η Εθνική των προκρίσεων στις μεγάλες διοργανώσεις, φέρνει λεφτά, από την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ, από χορηγούς...

Είναι κι αυτό ένα κίνητρο. Για κάποιους μάλιστα το ένα και μοναδικό.

Διαβάστε ακόμη:

Έρευνα: Το χειρότερο πρωτάθλημα του κόσμου η Super League!

News 24/7

24MEDIA NETWORK