Συσπείρωση, ψυχολογία και... ντέρμπι

Πόσοι ήταν διατεθειμένοι να "πεθάνουν" για τον προπονητή τους στο γήπεδο; Από όσα φαίνονταν στα παιχνίδια, μάλλον λίγοι. O Στέφανος Κούμπης γράφει για τους λόγους αντικατάστασης του Μίτσελ, τον μονόδρομο του ΠΑΟΚ, αλλά και τον Παναθηναϊκό που είναι ακόμη στο "παιχνίδι".

Συσπείρωση, ψυχολογία και... ντέρμπι

Μια αγωνιστική κι ένας γύρος, είναι το εύρος της αντίστροφης μέτρησης μέχρι το νήμα, στο εφετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Από δω και πέρα δεν υπάρχουν περιθώρια για ρελάνς στις απώλειες, ως προς τη διεκδίκηση του τίτλου. Κι αυτή η ιστορία δείχνει να έχει πολύ ψωμί ακόμα.

Πριν τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, είχαμε αναφέρει πως όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα – νίκησε τελικά η ομάδα του Αναστασιάδη- θα είχε ορίζοντα ως το παιχνίδι της Τούμπας. Ποια θα είναι δηλαδή η βαθμολογική διαφορά των δύο πριν αλλά και μετά τη δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση. Προσθέτουμε και τον παράγοντα «Παναθηναϊκό» που ναι μεν τη μια πλησιάζει και την άλλη απομακρύνεται από τη μάχη της διεκδίκησης, πλην όμως, έχει να αγωνιστεί εντός έδρας και με τους δύο. Τα τρία ντέρμπι θα παίξουν ρόλο και μάλιστα σημαντικό για την εξέλιξη και το φινάλε της κούρσας.

Η ψυχολογία και η συσπείρωση είναι τα άλλα δύο σημαντικά στοιχεία για τη συνέχεια, πέρα από τις ικανότητες των αντιπάλων. Είναι αυτά που δημιουργούν τη δυναμική κι αυτό το γνωρίζουν πρώτοι απ όλους οι "εντός των τειχών".

Πόσοι "πέθαιναν" για τον Μίτσελ;

Οι λόγοι που ο Ολυμπιακός αντικατέστησε τον Μίτσελ με τον Περέιρα ήταν ακριβώς αυτοί: ψυχολογία και συσπείρωση. Η αγωνιστική εικόνα των "ερυθρόλευκων" δεν είχε τίποτα από τα δύο, ακόμα και στις νίκες.

Πόσοι ήταν διατεθειμένοι να "πεθάνουν" για τον προπονητή τους στο γήπεδο; Από όσα φαίνονταν στα παιχνίδια, μάλλον λίγοι. Δηλαδή ο Ρομπέρτο, ο Τσόρι και ένας δύο ακόμα.

Δεν είναι εντελώς αφύσικο. Προέκυψαν πολλά νέα πρόσωπα στην ομάδα, που δεν "δέθηκαν" και με ιδιαίτερες επιτυχίες, όπως είχε συμβεί πέρσι με το Τσάμπιονς Λιγκ και το πρωτάθλημα.

Συσπείρωση, ψυχολογία και... ντέρμπι

Σ’ αυτή τη σεζόν ήρθε η καθοριστική για την Ευρώπη, ήττα από τη Μάλμε. Στο πρωτάθλημα έγιναν οι γκέλες με Παναιτωλικό, Ατρόμητο, ΠΑΟΚ, Αστέρα, ΠΑΣ Γιάννινα… Δεν ήθελε πολύ να χαλάσει η χημεία. Κι όταν συμβαίνει αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λειτουργούν έτσι, ώστε απλά… να μην φταίνε. Σε τέτοιες περιπτώσεις την πληρώνει ένας. Ο προπονητής.

Από τη στιγμή που άρχισε να «ψιθυρίζεται» ότι κάτι πάει στραβά με τον Ισπανό, ήταν θέμα χρόνου η κατάληξη με την αντικατάστασή του.

Ο Μίτσελ έφυγε μετά από νίκη. Τυχαίο; Όχι. Πρώτον διότι υπήρξε κορύφωση της αμφισβήτησης λόγω της κακής απόδοσης και στο ματς με τον Πλατανιά και δεύτερον δεν ήθελε ο Ολυμπιακός να περιμένει να βρει την αφορμή από κάποια νέα απώλεια, στην Ξάνθη για παράδειγμα. Από τη στιγμή που «έσκασε» το θέμα, ήταν σίγουρο πως ο Ισπανός δεν θα έφτανε ως τα Πηγάδια.

Φυσικά ο Περέιρα δεν θα κάνει… μαγικά μέσα σε τρεις μέρες. Την ψυχολογία και τη συσπείρωση της ομάδας θα ενισχύσει σε πρώτη φάση. Με τους ίδιους παίκτες θα παίξει τους πρώτους αγώνες και στους περισσότερους που χρησιμοποιούσε ο Μίτσελ, θα βασιστεί για να «χτυπήσει» το πρωτάθλημα. Αν τους αλλάξει τη διάθεση και έρθουν κάποια αποτελέσματα, θα μπορέσει να δείξει και τα όποια νέα στοιχεία έχει να περάσει στην ομάδα του. Σε πρώτη φάση όμως, ό,τι γίνει, θα έχει να κάνει με την ψυχολογία και τη συσπείρωση της ομάδας. Αν πετύχει σ’ αυτά, έχει πιθανότητες για καλά αποτελέσματα, που είναι φυσικά και το κύριο ζητούμενο. Αλλιώς…

Όσο για τον Μίτσελ, θα λείψει από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα λείψει ως προσωπικότητα, ως παρουσία, ως λάμψη, ως σταρ… Κι αν στους φίλους του Ολυμπιακού είναι αγαπητός, στους υπόλοιπους ήταν αποδεκτός, σαν συμπεριφορά και φυσιογνωμία που έλειπε από τη Σούπερ Λιγκ. Ο Μίτσελ έχει το «πακέτο» του ανθρώπου που δίνει και παίρνει λάμψη από το ποδόσφαιρο. Πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση που επιβάλλεται να υφίσταται και να λειτουργεί διαχρονικά.

Ο μονόδρομος του ΠΑΟΚ

Στην κορυφή της βαθμολογίας είναι ο ΠΑΟΚ, που αντέχει. Και αντέχει επειδή ακριβώς λειτούργησαν ως τώρα σε ικανό βαθμό η εσωτερική συσπείρωση και η ψυχολογία, που έμειναν ψηλά ακόμα και μετά τα άσχημα αποτελέσματα, καθώς μάλιστα κανείς από τους αντιπάλους του δεν τα εκμεταλλεύθηκε.

Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει μονόδρομο την "υπόθεση τίτλος". Αυτό έχει μπει στο πετσί όλων όσοι ασχολούνται με την ομάδα. Δεν είναι τυχαίο πως πέρασαν εντελώς στο «φλου» δύο αποκλεισμοί, ένας από την Ευρώπη και ένας από το Κύπελλο. Άλλες φορές θα υπήρχαν θυμοί, κλαυθμοί και οδυρμοί. Τώρα θεωρείται – και ως ένα σημείο είναι – θετικό πως θα έχει ένα ματς την εβδομάδα.

Σε όλο τον α΄ γύρο (λείπει ένα ματς)ο ΠΑΟΚ δείχνει τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση ή και αφοσίωση, στο στόχο του.

Το ζητούμενο είναι πως θα αντιδράσει αν βρεθεί δεύτερος. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο τεστ για την ψυχολογίας και τη συσπείρωσή του. Θα κρατηθεί κοντά στον πρώτο – αν φυσικά τον περάσει κάποια ομάδα – ή θα πνιγεί στο άγχος…

Συσπείρωση, ψυχολογία και... ντέρμπι

"Μα θα κάνει μεταγραφές", θα πει κάποιος.

Βεβαίως. Και ήδη έχει φέρει έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή, τον Νομπόα. Βέβαια ο συγκεκριμένος θέλει κάποιες εβδομάδεςπροετοιμασίας, διότι ολοκλήρωσε τη σεζόν στη Ρωσία, μόλις πριν έναν μήνα. Συνεπώς δύσκολα θα μπει στο γήπεδο στα ματς του Ιανουαρίου. Το ίδιο θα συμβεί, μέσες άκρες, και με τους άλλους «καινούργιους». Μέχρι να έρθουν, να υπογράψουν και να καταλάβουν που βρίσκονται, ώστε να αρχίσουν να βοηθούν, θα «φύγουν» 2-3 παιχνίδια.

Προφανώς ο ΠΑΟΚ θέλει να μεγαλώσει το βάθος των επιλογών του σε χρήσιμους παίκτες. Και θα το κάνει. Το «λούκι» όμως θα συνεχίσουν να το τραβάνε αυτοί που είναι ενεργοί από το ξεκίνημα της σεζόν. Είναι οι ίδιοι που θα κληθούν να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα την ψυχολογία και τη συσπείρωση και με πρώτο τον προπονητή να μεταδώσουν τα στοιχεία αυτά και στους ποδοσφαιριστές που θα ενταχθούν στην ομάδα τις επόμενες μέρες.

Το καλό για τον ΠΑΟΚ και σε αντίθεση μάλιστα με τον άμεσο ανταγωνιστή του, είναι πως η ομάδα του εμφανίζει καλύτερη εσωτερική συνοχή. Θα τεσταριστεί όμως σε ακραίο βαθμό, αν έρθει τούμπα το «χαρτί της κορυφής», από τη στιγμή μάλιστα που γι’ αυτή τη σεζόν, δεν υπάρχει απομείνει άλλος στόχος, πέρα από τον τίτλο.

Αν του... κάτσει

Ο Παναθηναϊκός είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση στη μάχη της κορυφής. Όταν είναι κοντά στην πρώτη θέση αρχίζει και φουντώνει το "πάμε για πρωτάθλημα". Όταν απομακρύνεται το πράγμα γυρνάει στο "ίσως δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι".

Συσπείρωση έχουν οι "πράσινοι". Στην ψυχολογία του διεκδικητή υστερούν, ως τώρα. Σε παιχνίδια που θεωρήθηκαν "κομβικά" δεν τα κατάφεραν. Από δω και πέρα όμως είναι όλα κομβικά, για ομάδες που έχουν στόχους.

Θα φανεί στη συνέχεια αν είδαμε το "ταβάνι" του Παναθηναϊκού για αυτή τη χρονιά, ή έχει να δείξει περισσότερα πράγματα. Στην παρούσα φάση πάντως του κολλάει το σλόγκαν της γνωστής διαφήμισης: Αν του κάτσει…

Συσπείρωση, ψυχολογία και... ντέρμπι

Στα συν του είναι ότι απέκτησε δύο καλούς παίκτες, οι οποίοι δεν έχουν κανένα ζήτημα προσαρμογής και ήδη παίζουν. Ο Νίνης και ο Ταυλαρίδης είναι καλές προσθήκες.

Στα πλην είναι ότι θα ήθελε να αντικαταστήσει έναν δύο από τους υπάρχοντες, με χρησιμότερους παίκτες, αλλά λόγω των συνθηκών,κάτι τέτοιο δείχνει πολύ δύσκολο στην παρούσα φάση.

Σε αντίθεση με τον περσινό β’ γύρο, που ο Παναθηναϊκός έπαιζε για να χαρεί το ποδόσφαιρο – και το χάρηκε με πολύ ωραίες εμφανίσεις – τώρα πλέον έχει να διαχειριστεί και πίεση. Οι απαιτήσεις είναι περισσότερες και μεγαλύτερες. Τα ψυχικά εφόδια είναι στην πρώτη γραμμή. Οι 7 βαθμοί από την κορυφή μόνον λίγοι δεν είναι. Άμεσος διεκδικητής δεν είναι και δύσκολα θα γίνει. Ακόμα και αν κερδίσει Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στην έδρα του, θα… περισσεύουν πόντοι στους αντιπάλους του, με βάση τα τωρινά δεδομένα.

Όπως και να’ χει το "μια κι ένας γύρος" μόνο παραγγελία… σε ψητοπωλείο δεν είναι. Και μόνο που για τη μια χρωστούμενη αγωνιστική του α γύρου, υπάρχει για πολλοστή φορά το σενάριο ανατροπής στην κορυφή, προκύπτει κουβέντα, ίντριγκα και προσμονή. Όσο για το υπόλοιπο της σεζόν, τον έναν γύρο δηλαδή, αναμένεται να έχει και ανταγωνισμό και αγωνία και σασπένς και συγκινήσεις. Είναι πράγματα που έχουν λείψει…

News 24/7

24MEDIA NETWORK