Τρίποντα, κάλαντα από τα "παιδιά"

Κερδισμένος είναι ο Παναθηναϊκός, όχι μόνον για τους τρεις βαθμούς που πήρε, αλλά κυρίως για το γεγονός πως θα περάσει ήρεμα τη διακοπή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων και θα ξεκινήσει χωρίς "βαρίδια" τους αγώνες του το 2015. Γράφει ο Στέφανος Κούμπης.

Τρίποντα, κάλαντα από τα "παιδιά"
INTIME SPORTS

Τα κάλαντα έχουν χάρη όταν ακούγονται από παιδιά. Φτιάχνουν τη διάθεση για καλές γιορτές, φέρνουν χαμόγελα, δημιουργούν ελπίδες…

Από αυτή την άποψη είναι σημαντικό για τον Παναθηναϊκό που κατέκτησε ένα σημαντικό, για ψυχολογικούς λόγους, "τρίποντο", με πρωταγωνιστές τα "παιδιά του". Για την ψυχολογική σημασία της νίκης επί της Κέρκυρας, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Όταν μια ομάδα έχει μια «τεσσάρα» στην πλάτη, είναι καλό που έχει αγώνα μετά από τέσσερις μέρες για να την ξεπεράσει. Αν "στράβωνε" το ματς της Λεωφόρου, οι γιορτές θα ήταν μέσα τη γκρίνια και την απαισιοδοξία, καθώς μεσολαβούν δύο εβδομάδες μέχρι την επόμενη ευκαιρία.

Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη που του επιτρέπει να κάνει καλά Χριστούγεννα, έχοντας το κέρδος πως το ψυχολογικό βάρος αυτής της προσπάθειας το σήκωσαν νέα παιδιά όπως ο Χουμούμης, ο Δώνης, ο Καρέλλης και ο Τριανταφυλλόπουλος. Άσχετα από το καθαρά αγωνιστικό μέρος, που είχε κακή εικόνα το ψυχολογικό κομμάτι έχει τη σημασία του.

Παιχνίδι ειδικών συνθηκών

Ήταν ένα παιχνίδι ειδικών συνθηκών και από πλευράς δυνάμεων, κάτι που φάνηκε όχι μόνον στη Λεωφόρο, αλλά σε σχεδόν όλα τα ματς του τριημέρου. Οι ομάδες πήγαν με όσα αποθέματα κουράγιου είχαν στις τελευταίες αναμετρήσεις του 2014, με εμφανή τη σωματική, αλλά και την πνευματική κόπωση. Όταν δηλαδή ένας παίκτης σαν τον Καρέλλη, που αν μη τι άλλο δείχνει και είναι από τους πιο γυμνασμένους του πρωταθλήματος, εμφανίζεται να μπερδεύει τα πόδια σε τελική προσπάθεια, σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά στο σύστημα που ξεκινάει από το μυαλό και καταλήγει στα πόδια. Αν όχι σωματική, υπήρχε πνευματική κόπωση, που είναι μετράει εξίσου, άσχετα αν το έφερε η στιγμή και έβαλε γκολ – μόνο ο ίδιος ξέρει αν όντως ήθελε αυτό που τελικά συνέβη.

Η Κέρκυρα δεν είναι τόσο κακή ομάδα, όσο έδειξε στο τελευταίο της παιχνίδι για το 2014. Υστερούσε όμως πολύ σε θέληση, αποφασιστικότητα και δυνάμεις έναντι του Παναθηναϊκού. Το γεγονός πως έκανε δυόμιση ευκαιρίες με τέτοια εικόνα, είναι κατόρθωμα. Όταν άλλαζε δεύτερη πάσα από το κέντρο και μπρός, έβγαιναν και παιάνιζαν οι μπάντες στο νησί.

Κερδισμένος λοιπόν είναι ο Παναθηναϊκός, όχι μόνον για τους τρεις βαθμούς που πήρε με το 2-0, αλλά κυρίως για το γεγονός πως θα περάσει ήρεμα τη διακοπή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων και θα ξεκινήσει χωρίς «βαρίδια» τους αγώνες του το 2015. Αυτό είναι το «συν» από έναν κακό αγώνα, στον οποίο κατακτήθηκαν οι τρεις βαθμοί χωρίς τη συνδρομή των ποιοτικότερων ανά γραμμή παικτών, όπως ο Σίντεφελντ, ο Νάνο, ο Μέντες και φυσικά ο Μπέργκ. Υπό αυτές τις συνθήκες παίκτες όπως ο Χουχούμης και ο Δώνης έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται ότι αποκτούν όλο και περισσότερο όγκο ως μέλη του ρόστερ , κάτι που μπορεί να αποβεί καλό τόσο για τους ίδιους όσο και για την ομάδα τους στη συνέχεια, κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι των αγώνων από τον Ιανουάριο ως το φινάλε της σεζόν.

Άλλο πρωτάθλημα

Τα δύσκολα είναι μπροστά, όχι μόνον για τον Παναθηναϊκό. Τα 19 ματς που απομένουν για να ολοκληρωθεί η σεζόν είναι πολλά, για να συμβεί οτιδήποτε. Το πρωτάθλημα θα γίνει αρκετά πιο σκληρό από αγωνιστική σε αγωνιστική, καθώς θα ενταθεί ο αγώνας για την επιβίωση των ομάδων που είναι κάτω από τη μέση της βαθμολογίας – εκτός αν προκύψουν κι άλλες περιπτώσεις σαν αυτή της Νίκης Βόλου – ενώ θα φανεί και ο χαρακτήρας εκείνων που έχουν υψηλούς στόχους.

Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι προσθήκες της μεταγραφικής περιόδου του Γενάρη, γίνονται τόσο μεγάλο και καθοριστικό για τη συνέχεια στοίχημα, συν το άλλο δεδομένο πως επιπλέον αγώνες στα ευρωπαϊκά κύπελλα, δεν έχουν πια ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο Αστέρας, παρά μόνον ο Ολυμπιακός.

Οι "πράσινοι" θα μπουν στους αγώνες του 2014 με 5 βαθμούς διαφορά από τον πρώτο ΠΑΟΚ, 4 από τον δεύτερο Ολυμπιακό και έχοντας κολλημένο πίσω τους τον Αστέρα στον… πόντο. Πρόκειται για μια κατάσταση υψηλής αγωνιστικής και ψυχολογικής πίεσης, που απαιτεί περισσότερη ωριμότητα από όση έδειξε ως τώρα ο Παναθηναϊκός. Φαβορί δεν είναι, πλην όμως είναι καλό να (ξανα)αρχίσει σιγά σιγά να μπαίνει σ’ αυτόν το ρόλο και να τον αντέχει, όχι ως φανέλα που ούτως ή άλλως έχει τη στάμπα του πρωταθλητισμού, αλλά ως ένα σύνολο που επιδιώκει υπερβάσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Παναθηναϊκός - Κέρκυρα 2-0 (VIDEOS)

Οριστική συμφωνία με Μπεργκ

Αναστασίου: "Εχω κάνει τις εισηγήσεις μου για τις μεταγραφές"

News 24/7

24MEDIA NETWORK