Αστεία ιστορία με τραγικό τέλος

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης βγάζει το ρεζουμέ της φετινής χρονιάς για τον ΠΑΟΚ, μέσα από τις δηλώσεις του Γιώργου Γεωργιάδη και του Στέφανου Αθανασιάδη, που, έστω, κατόπιν εορτής (δηλαδή συμφοράς), λένε όλη την αλήθεια για τον κακό προγραμματισμό και την έλλειψη πλάνου.

Αστεία ιστορία με τραγικό τέλος
INTIME SPORTS

Μετά τη δεύτερη ήττα του ΠΑΟΚ από τον Παναθηναικό στα πλέι οφ, έγραφα: "Το πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ είναι ότι αυτή η ομάδα, έτσι όπως κατάντησε, δεν μπορεί να νικήσει κανέναν, είτε εντός είτε εκτός έδρας. Πώς θα τα καταφέρει με τον Ατρόμητο και τον Αστέρα, ένας Θεός το ξέρει. Φαίνεται το ξέρει και ο Γιώργος Γεωργιάδης. Θα περιμένω, όμως, να δω τι θα βρει να πει εάν τυχόν ο ΠΑΟΚ καταλήξει στα πλέι οφ τρίτος ή και τέταρτος…"

Ηταν η απάντηση στη δήλωση του προπονητή του ΠΑΟΚ ότι δεν ήταν κρίσιμος εκείνος ο αγώνας, αλλά οι δύο επόμενοι. Δυστυχώς, η πρόβλεψη ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα κάνει ούτε μία νίκη στα πλέι οφ δικαιώθηκε και, μετά το ματς στην Τρίπολη, ήρθε η στιγμή του απολογισμού από τον Γεωργιάδη. Ο οποίος είπε όλη την αλήθεια. Μια αλήθεια, που άλλοι, πολύ νωρίτερα, έπρεπε να ομολογήσουν. Πρόβαλε και μια δικαιολογία. Για ένα γεγονός, όμως, που απέφυγε να αναλύσει και να αιτιολογήσει.

Το ανισόρροπο ρόστερ

Είπε, λοιπόν, ο Γεωργιάδης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του φετινού ΠΑΟΚ ήταν ότι υπήρχε τρομερή ανισορροπία στο ρόστερ. Ανέφερε και παράδειγμα: "Η ομάδα δεν είχε δημιουργικούς χαφ. Πώς να δημιουργήσει ευκαιρίες;"

Ετσι είναι. Και αυτό λέγαμε από τα φιλικά κιόλας. Αισθανόμουν, από κάποια στιγμή και μετά, γραφικός, επαναλαμβάνοντας μονότονα το ίδιο πράγμα. Ακόμη και όταν, στον πρώτο γύρο, η ομάδα μάς ανάγκαζε να παραδεχτούμε ότι τουλάχιστον είναι ομοιογενής και συμπαγής, γι’ αυτό και κατορθώνει να παίρνει βαθμούς, καλλιεργώντας ελπίδες για κάτι καλό, η αμφιβολία έμενε αμετακίνητη: Θα αντέξει το ελλιπές και αβαθές ρόστερ, όταν αρχίσουν να συσσωρεύονται προβλήματα απουσιών από τιμωρίες και τραυματισμούς; Η απάντηση δεν άργησε να έρθει και ήταν… ισοπεδωτική.

Μόνο όταν "έσκασαν", άρχισαν να αποδοκιμάζουν

Από την άλλη, ο Γεωργιάδης αφού παραπονέθηκε ότι ο ίδιος αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε με δυσπιστία, υποστήριξε (πάλι) ότι οι παίκτες δέχονταν μεγάλη αμφισβήτηση και πίεση από τον κόσμο του ΠΑΟΚ, μια πίεση στην οποία οι περισσότεροι δεν άντεξαν. Ναι, έτσι είναι, αλλά εδώ πρέπει να κάνουμε δύο παρατηρήσεις. Κατ’ αρχήν, μια μικρή μόνο μερίδα των οπαδών του ΠΑΟΚ εξέφρασε δυσφορία προς το πρόσωπό του, ενώ η πλειονότητα ούτε καν ασχολήθηκε. Αλλά και η δυσφορία των λίγων δεν στρεφόταν εναντίον του. Στρεφόταν εναντίον του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος απομάκρυνε (και καλά έκανε) τον Αγγελο Αναστασιάδη, χωρίς να έχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Το να αναθέσει την τεχνική ηγεσία της ομάδας στον "άψητο" και άπειρο Γεωργιάδη ισοδυναμούσε με παράδοση άνευ όρων και με απόσυρση από τη διεκδίκηση της πρωτιάς στα πλέι οφ. Τη μεγάλη ζημιά την έκανε στην ομάδα ο Αναστασιάδης και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Γεωργιάδη για ό,τι ακολούθησε, όμως πιθανότατα με κάποιον άλλον στη θέση του η κατάληξη να ήταν διαφορετική. Αυτό τουλάχιστον πίστευαν όσοι δεν είδαν με καλό μάτι τον Γεωργιάδη για Τρίτη φορά στον πάγκο ως μαθητευόμενο μάγο.

Οσο για την πίεση προς τους παίκτες, σαφώς υπήρχε, αλλά εκείνο που δεν θέλησε να πει ο Γ.Χ. είναι ότι ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. Πριν ο κόσμος αρχίσει να γκρινιάζει σε βάρος των παικτών, ήταν εκεί και στήριζε μαζικά. Αντεξε σε πολύ χοντρά "ξενερώματα", έκανε υπομονή, συνέχισε να ελπίζει, αν και έβλεπε τον έναν στόχο μετά τον άλλο να χάνεται και μόνο όταν απογοητεύτηκε πλήρως από την άθλια εικόνα της ομάδας αντέδρασε, είτε με αποδοκιμασίες, είτε με αποχή από τους του αγώνες. Και, βέβαια, αυτοί που πήγαιναν στην Τούμπα και αποδοκίμαζαν ήταν ελάχιστοι μπροστά σ’ αυτούς που απαξιούσαν, αφήνοντας το γήπεδο άδειο…

Το πλάνο ήταν η… Παναγιά

Εξίσου ενδιαφέρουσες όμως ήταν και οι δηλώσεις του Στέφανου Αθανασιάδη μετά το ματς της Τρίπολης. Και ο Κλάους είπε τα αυτονόητα. Αυτά που βλέπαμε και επισημαίναμε από το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου: "Δεν υπήρχε πλάνο, έγινε κακός προγραμματισμός". Χρειάζεται ανάλυση; Όχι. Την έχουμε κάνει άπειρες φορές. Είπαμε για τη… χύμα στο κύμα πορεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είπαμε για την έλλειψη προσανατολισμού, είπαμε για την έλλειψη πυξίδας, είπαμε για τις ατέλειες του ρόστερ, είπαμε για τον ερασιτεχνισμό που εκδηλώθηκε και στις δύο μεταγραφικές περιόδους, είπαμε, είπαμε και τι δεν είπαμε…

Δυστυχώς, όσα βλέπαμε εμείς και οι 99 στους 100 οπαδούς του ΠΑΟΚ δεν τα έβλεπαν ή δεν ήθελαν να τα δουν αυτοί που τα είχαν κάνει όλα λάθος. Δεν είχαν την ικανότητα να προσπαθήσουν έστω να διορθώσουν ό,τι στήθηκε στραβά από την αρχή. Ο Αγγελος… είχε αφήσει την ομάδα στα χέρια της Παναγιάς και ο Σαββίδης πίστευε στο θαύμα με την εξ ουρανού βοήθεια μέσω του Αγγελου. Μιλάμε για αστεία ιστορία που είχε όμως τραγικό τέλος.

Ελπίδα η παρουσία του Αρνεσεν

Το μόνο ευχάριστο για τον ΠΑΟΚ είναι ότι επιτέλους ο εφιάλτης έλαβε τέλος. Απ’ όλη τη φετινή χρονιά, μένουν μόνο η νίκη 2-1 επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο και το καταπληκτικό γκολ του Περέιρα. Τίποτε άλλο. Μένει και η ελπίδα ότι τα παθήματα θα γίνουν μαθήματα για τον Ιβάν Σαββίδη, ώστε να αποφασίσει να προστατεύσει την επένδυσή του με σοβαρές αποφάσεις και έξυπνες επιλογές, πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο, που ποτέ δεν υπήρξε εδώ και τρία χρόνια. Αν δεν βάλει μυαλό ο Ιβάν, μεγάλη ομάδα δεν θα κάνει ποτέ. Το πρώτο βήμα έγινε με την πρόσληψη του Φρανκ Αρνεσεν, ο οποίος, πολύ σημαντικό αυτό, υπέγραψε συμβόλαιο για τρία χρόνια. Ο Δανός αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για τη δημιουργίας μιας αξιόλογης ομάδας, με την πρόσληψη ενός ικανού προπονητή και την απόκτηση αληθινά ποιοτικών παικτών. Ιδωμεν…

News 24/7

24MEDIA NETWORK