Έξι σίγουροι στις επιλογές του Αρνεσεν

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης αναλύει το σκεπτικό με το οποίο θα κινηθεί στις μεταγραφές ο Δανός, για να δημιουργήσει έναν ποιοτικό ΠΑΟΚ.

Έξι σίγουροι στις επιλογές του Αρνεσεν
INTIME SPORTS

Στον ρόλο του αθλητικού διευθυντή στον ΠΑΟΚ δεν είναι τόσο ταχύς όσο ήταν σαν παίκτης ο Φρανκ Αρνεσεν, αλλά οπαδοί και παράγοντες έχουν εναποθέσει σ’ αυτόν τις ελπίδες τους για τη δημιουργία μιας ποιοτικής ομάδας. Και, μετά την αμηχανία που προκάλεσε η επιλογή του Ιγκορ Τούντορ για την τεχνική ηγεσία, έρχεται η βεβαιότητα ότι ο Δανός θα κάνει θαύματα στις μεταγραφές. Για να εφαρμόσει στην πράξη την πεποίθησή του ότι οι μεγάλες ομάδες δεν γίνονται χάρη στον προπονητή, αλλά χάρη κυρίως στους παίκτες. Τους μεγάλους παίκτες.

Ο Βάργκας της Φιορεντίνα, ο Ραΐκοβιτς του Αμβούργου, ο Οτσόα της Μάλαγα και άλλοι που εξετάζονται από τον Δανό, δεν ανήκουν στους σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, είναι, όμως, παίκτες από το «πάνω ράφι», αν, μάλιστα, λάβουμε υπ’ όψιν μας τα «κυβικά» του ΠΑΟΚ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και, πολύ περισσότερο, την εκτίμηση που απολαμβάνει η Ελλάδα στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Γιατί ο Αρνεσεν θέλει να «στήσει» μια ομάδα με πολλούς ξένους ποιοτικούς παίκτες, αλλά το ερώτημα είναι πόσοι θα δεχόντουσαν να συνδέσουν το παρόν και το μέλλον της καριέρας τους με μια ελληνική ομάδα.

Εν αναμονή της πρώτης συνέντευξης Τύπου του Αρνεσεν, στην επίσημη παρουσίασή του από τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιάκωβο Αγγελίδη, μπορούμε, ως ένα μεγάλο βαθμό, να υποθέσουμε τις προθέσεις του και το πλάνο στο οποίο θα κινηθεί, βγάζοντας συμπέρασμα από όσα έχει πει μέχρι στιγμής και από τα στοιχεία που έχουν προκύψει από το ρεπορτάζ.

"Πρωτοκλασάτοι" στον άξονα

** Ο Αρνεσεν πιστεύει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ομάδα χωρίς μεγάλο τερματοφύλακα. Είναι γι’ αυτόν ζήτημα άμεσης προτεραιότητας η απόκτηση ενός έμπειρου και καταξιωμένου γκολκίπερ. Αν τα καταφέρει, ο ΠΑΟΚ θα διαθέτει πραγματικά καλό τερματοφύλακα μετά από πολλά χρόνια.

** Εχει διαπιστώσει ότι το ρόστερ «πονάει» σε όλες τις θέσεις και όλους τους ρόλους και ότι είναι «φορτωμένο» με επιλογές μόνο στα αμυντικά χαφ. Θα προσπαθήσει, λοιπόν, να εξασφαλίσει την παρουσία «πρωτοκλασάτων» παικτών για τις βασικές επιλογές του προπονητή, ενώ στις εφεδρείες θα συμπεριλάβει τους καλύτερους από τους υπάρχοντες παίκτες. Αλλιώς ξέρει ότι δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί η ομάδα.

** Κυρίως τον ενδιαφέρει η ποιοτική ενίσχυση του άξονα. Είναι βέβαιη η απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού, ενός επιτελικού χαφ και ενός φορ. Ο κεντρικός αμυντικός θα είναι ψηλό κορμί, ο επιτελικός χαφ θα είναι ταχύς δεξιοτέχνης οργανωτής (τέτοιον παίκτη έχουν... ξεχάσει οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πότε είδαν τελευταία φορά στην ομάδα τους) και ο φορ θα είναι ικανός γκολτζής.

** Με τους πλάγιους μπακ αισθάνεται καλυμμένος και υπάρχει μόνο μία πιθανότητα να απομακρυνθεί ο ιδιόρρυθμος σαν χαρακτήρας Ρατς, αλλά θα χρειαστεί σίγουρα δύο πλάγιους επιθετικούς, ακόμη και αν παραμείνει ο Μακ. Ο Αρνεσεν είδε ότι πέρσι ο ΠΑΟΚ έπαιξε χωρίς δεύτερο εξτρέμ και χωρίς κανέναν εξτρέμ στο μεγάλο, συνολικά, χρονικό διάστημα που απουσίασε ο Σλοβάκος.

** Με άλλα λόγια, έξι μεταγραφές πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Θα γίνουν, ωστόσο, περισσότερες, διότι, πολύ απλά, περισσότερες θα είναι οι θέσεις που θα αδειάσουν. Για παράδειγμα: Θα χρειαστεί να αντικατασταθούν οι Μάρτενς, Μαντούρο, Λούκας, που δεν θα ανήκουν στο νέο ρόστερ, όπως και οι Ιτάνζ, Γιακουμής, ίσως ακόμη και ο Γλύκος. Κοντά στην έξοδο είναι ακόμη οι Γκολάσα, Κόστα και, υπό προϋποθέσεις, οι Νομπόα, Μακ, Περέιρα, Σαλπιγγίδης, ακόμη και ο... Αθανασιάδης, σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ δεχτεί κάποια ικανοποιητική προσφορά για να τον παραχωρήσει.

Πώληση; Ευχαρίστως, αρκεί να ωφελήσει

** Αυτό, η προοπτική κάποιων πωλήσεων δηλαδή, είναι ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα, το οποίο μπορεί να φέρει εκπλήξεις, με δεδομένη τη φιλοσοφία του Φρανκ Αρνεσεν, ο οποίος πιστεύει ότι όλοι πωλούνται, αρκεί να μπορούν να αποκτηθούν καλύτεροι, πιο ορεξάτοι και πιο «άφθαρτοι» με τα χρήματα που θα προκύψουν από τις πωλήσεις. Ο Δανός υπηρετεί τη λογική «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» και, εκτός από την ποιοτική αναβάθμιση της ομάδας την οποία υπηρετεί, τον ενδιαφέρει και η εξασφάλιση κερδών από τις αγοραπωλησίες παικτών, ή την πώληση παικτών που αποκτήθηκαν με χαμηλό κόστος και παραχωρήθηκαν αφού δημιούργησαν υπεραξία.

Ενδιαφέρον για τους μικρούς

** Εννοείται ότι Αρνεσεν και Τούντορ θα αξιολογήσουν όλους τους πιτσιρικάδες και δεν αποκλείεται να προωθήσουν κι άλλους από τις ακαδημίες. Σε κάθε περίπτωση, είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σοβαρά με τους νεαρούς, για να τους βελτιώσουν και να αξιοποιήσουν εκείνους που θα αποδείξουν ότι έχουν προοπτικές να εξελιχθούν και να προσφέρουν στον ΠΑΟΚ. Οσοι δεν πείσουν, είτε θα δοθούν δανεικοί για να έχουν αργότερα μια δεύτερη ευκαιρία, είτε θα αφεθούν ελεύθεροι.

Διαβάστε ακόμη:

Παρουσιάζεται ο Αρνεσεν, "κλείδωσε" η προετοιμασία

Τα προφίλ των Μπρόουτον και Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ

News 24/7

24MEDIA NETWORK