Γιατί δεν εμπνέει τους ανώριμους ο Τούντορ;

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης προσπαθεί να αναλύσει τα αίτια των αλλεπάλληλων κρουσμάτων απειθαρχίας από ορισμένους παίκτες του ΠΑΟΚ, παραμονές της επίσημης "πρώτης" της νέας αγωνιστικής περιόδου στο Ζάγκρεμπ.

Γιατί δεν εμπνέει τους ανώριμους ο Τούντορ;
Τούντορ-Περέιρα-ΠΑΟΚ INTIME SPORTS

O ΠΑΟΚ πάει να παίξει το πρώτο επίσημο ματς της νέας αγωνιστικής περιόδου, μπαίνοντας στη μάχη του Europa League και ο Ιγκόρ Τούντορ του υποχρεώνεται να αποκλείσει από την αποστολή δύο βασικούς παίκτες, τον Περέιρα και τον Λούκας, τη στιγμή, μάλιστα, που δεν μπορεί να υπολογίζει ούτε τον τραυματία Αθανασιάδη ούτε τον ανέτοιμο Νομπόα. Δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε να έχει συμβεί κάτι παρόμοιο.

Προφανώς, δεν υποτιμά ο Κροάτης τη Λοκομοτίβα του Ζάγκρεμπ, ούτε θεωρεί ότι είναι δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ θα ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο στην προσπάθειά του να φτάσει σε όμιλο της διοργάνωσης. Ξέρει ότι ρισκάρει, αλλά προτιμά να τιμωρήσει τους δύο απείθαρχους παίκτες του για να δώσει το παράδειγμα και σε όλους τους υπόλοιπους. Τους στέλνει στη Θεσσαλονίκη, αντί να τους έχει μαζί του στο Ζάγκρεμπ, γιατί θεωρεί πιο απαραίτητη από κάθε τι άλλο την εμπέδωση αυστηρής πειθαρχίας στην ομάδα. Και πολύ καλά κάνει.

Προσπάθησε με το "καλημέρα", αλλά...

Προκύπτει, όμως, ένα ζήτημα. Το ότι θέλει να επιβάλλει πειθαρχία το έδειξε από την πρώτη στιγμή, όταν "έριξε" πρόστιμο στον Περέιρα επειδή καθυστέρησε να εμφανιστεί στην πρώτη προπόνηση. Το έδειξε και στη συνέχεια σε μικροπαραπτώματα, το έδειξε όταν ο Λούκας φαινόταν να βρίσκεται στον κόσμο του, το έδειξε και πρόσφατα όταν Περέιρα και Λούκας κατέβηκαν στην προπόνηση χωρίς να φορούν καλαμίδες. Και οι δύο, όμως, αρνήθηκαν να πληρώσουν το πρόστιμο, του "έβγαλαν και γλώσσα", με αποτέλεσμα να τους αποκλείσει. Άρα, λοιπόν, η προσπάθειά του δεν έπιασε ακόμη τόπο.

Πέρα απ’ αυτό, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να επιβάλλει πειθαρχία. Και προσπαθεί να την επιβάλλει, διότι δεν μπορεί να την ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ.

Εκτός ομάδας όποιος αρνείται το αυτονόητο

Υπάρχουν παίκτες στην ομάδα οι οποίοι προφανώς δεν έχουν πάρει στα σοβαρά έναν προπονητή που είναι πρωτοεμφανιζόμενος και ηλικίας μόλις 37 χρόνων. Νιώθουν ενδόμυχα ότι ο Τούντορ θα μπορούσε να είναι συμπαίκτης τους και δεν τον αποδέχονται ως γενικό κουμανταδόρο. Φταίει, όμως, γι’ αυτό ο Τούντορ ή μήπως φταίει η ηλικία του; Δεν νομίζω.

Την ευθύνη την έχουν ακέραια οι απείθαρχοι. Ως επαγγελματίες οφείλουν να σέβονται τον προπονητή τους, όπως και να λέγεται κι ας είναι και... 27 ή 17 χρόνων. Τον προπονητή δεν τον επιλέγουν οι ποδοσφαιριστές. Τον επιλέγει η διοίκηση και οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πληρώνονται από τη διοίκηση, οφείλουν να τον αποδέχονται και να ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές τους. Όποιος δεν μπορεί να αποδεχτεί το αυτονόητο, πολύ απλά δεν έχει θέση στην ομάδα, διότι αποδεικνύει ότι είναι ασόβαρος και ανώριμος. Και αυτό ακριβώς είπε, πολύ σωστά, στον Περέιρα και τον Λούκας ο Τούντορ.

Εντάξει ο Λούκας, αλλά ο Περέιρα;

Εδώ, πρέπει να επισημάνουμε και κάτι άλλο. Αν υποθέσουμε ότι ο Λούκας κάνει "τσαλιμάκια" για να αναγκαστεί ο ΠΑΟΚ να τον παραχωρήσει στη Λα Κορούνια, που εξακολουθεί να πιέζει για να τον αποκτήσει, το ερώτημα είναι πού οφείλονται τα "τσαλιμάκια" του Περέιρα. Μια χαρά είναι στον ΠΑΟΚ. Όλοι τον αγαπούν και τον σέβονται, στην προετοιμασία πήγε καλά, στα φιλικά επίσης και ο Τούντορ έδειξε ότι τον θεωρεί βασικότατο παίκτη. Αν υπήρχε ενδιαφέρον άλλης ομάδας θα το ήξεραν στον ΠΑΟΚ, όπως ξέρουν το ενδιαφέρον της Λα Κορούνια για τον Λούκας. Η συμπεριφορά του Αργεντινού είναι ανεξήγητη.

Κατά τη γνώμη μου, οφείλεται στη λανθασμένη νοοτροπία που "κουβαλάει", αλλά και πάλι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή τη λανθασμένη νοοτροπία δεν τη φανέρωσε και πέρσι. Εκτός κι αν όντως είχε δώσει και πέρσι δικαιώματα, όπως και άλλοι παίκτες, αλλά οι προπονητές άφηναν ατιμώρητα τα πειθαρχικά παραπτώματά τους, είτε γιατί δεν ήθελαν (Αναστασιάδης) να επιβάλλουν κυρώσεις είτε γιατί δεν είχαν το ανάστημα (Γεωργιάδης) να το κάνουν...

Να βρουν τη σωστή "χημεία"

Όπως και να 'χει, πρόκειται για ένα πρόβλημα, το οποίο φοβάμαι ότι δεν μπορεί να λυθεί μόνο με επιβολή προστίμων. Πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη "χημεία" μεταξύ παικτών και προπονητή, ώστε η πειθαρχία να εμπεδωθεί αυθόρμητα και ενσυνείδητα και όχι να επιβληθεί δια ροπάλου. Πιστεύω ότι Τούντορ και Άρνεσεν πρέπει να αφιερώσουν και άλλο χρόνο για να μιλήσουν με τους προβληματικούς παίκτες, να έρθουν πιο κοντά τους και να αντιμετωπίσουν με ανθρώπινο τρόπο τις όποιες αιτίες τους οδηγούν σε κρούσματα απειθαρχίας.

Άγνωστο σενάριο

Αν μείνουμε σ’ αυτόν καθ’ εαυτόν τον αγώνα, ειλικρινά δεν ξέρω ποια πρόβλεψη μπορούμε να κάνουμε. Ο ΠΑΟΚ είναι ανέτοιμος και θα εμφανιστεί στο Ζάγκρεμπ με πολλές απουσίες. Από την άλλη, δεν έχουμε ιδέα για το τι εστί Λοκομοτίβα.

Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το σενάριο αυτού του αγώνα, αλλά κατά βάθος πιστεύω ότι όποιοι παίκτες του ΠΑΟΚ αγωνιστούν, μπορούν να πετύχουν ένα αποτέλεσμα που θα κάνει ευκολότερη την πρόκριση στη ρεβάνς της Τούμπας.

Αν δούμε την ίδια ομάδα που είδαμε στο φιλικό παιχνίδι με την Ντνίπρο, ο ΠΑΟΚ μπορεί ακόμη και τη νίκη. Και θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ψυχολογία της ομάδας να αρχίσει τη σεζόν με μία νίκη.

Διαβάστε ακόμη

"Οι Περέιρα και Λούκας δεν σέβονται τους κανόνες, είναι εκτός"

Ο Τούντορ "έκοψε" Λούκας και Περέιρα από την αποστολή για Ζάγκρεμπ

News 24/7

24MEDIA NETWORK