Ιδιο ρόστερ, ίδιο μέλλον, ίδιο τέλος...

Με αφορμή το φιλικό με την Μπόχουμ, ο Στέλιος Γρηγοριάδης καταγράφει τις (εξόφαθλμες) αδυναμίες του ΠΑΟΚ σε όλες τις γραμμές, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται οπωσδήποτε προσθήκες ποιοτικών παικτών

Ιδιο ρόστερ, ίδιο μέλλον, ίδιο τέλος...
INTIME SPORTS

Ποτέ τα πρώτα φιλικά ματς της προετοιμασίας δεν είναι αξιόπιστα δείγματα για το αγωνιστικό προφίλ που προσπαθεί να "χτίσει" μια ομάδα, όπως όμως οι προπονητές βγάζουν, όπως συνηθίσαμε να λέμε, τα συμπεράσματά τους, προφανές είναι ότι και όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να βγάλουν τα δικά τους.

Το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Μπόχουμ έμοιαζε πιο πολύ με προπόνηση παρά με φιλικό. Εξ ου και το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο ενδεκάδες, ανά ημίχρονο, από τους δύο τεχνικούς. Για την ακρίβεια, η Μπόχουμ δεν συμπλήρωνε δεύτερη ενδεκάδα, γιατί έλειπαν... καμιά δεκαριά παίκτες της. Ο ΠΑΟΚ, παρά την απουσία των διεθνών του, είχε αυτή την πολυτέλεια, πολύ απλά διότι άδειασαν μόνο δύο θέσεις στο ρόστερ που κι αυτές καλύφθηκαν αμέσως (στους τερματοφύλακες) και ακόμη μία με την αποχώρηση του Παπαδόπουλου, αλλά προστέθηκαν παίκτες που πέρσι είχαν δοθεί δανεικοί, όπως ο Πέλκας και ο Λούκας.

Γκάφα στο ντεμπούτο

Ο πιο "γεμάτος", αλλά λιγότερο έτοιμος ΠΑΟΚ πέτυχε πέντε γκολ και έχασε με 4-3. Φρόντισαν γι’ αυτό ο Κόστα που "κρέμασε" τον Ολσεν και ο Βίτορ που γύρισε άγαρμπα την μπάλα στον Σουηδό γκολκίπερ, ο οποίος εξίσου άγαρμπα δεν κατάφερε καν να τη "βρει" με αποτέλεσμα να καταλήξει στα δίχτυα του. Έτσι, ισοφάρισε με μια γκάφα τη διπλή εντυπωσιακή απόκρουση που είχε κάνει νωρίτερα, δημιουργώντας αμφιβολίες για το τι είναι ικανός να προσφέρει. "Τέτοιο γκολ μπαίνει κάθε τρία χρόνια", δήλωσε ο Τούντορ, για να "καλύψει" το άδοξο ντεμπούτο του Ολσεν, αλλά ξέρει πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι. Πολύ συχνότερα βλέπουμε τέτοια γκολ, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με τερματοφύλακες που υστερούν στα πόδια. Και ο ΠΑΟΚ έχει παράδοση με τέτοιους τερματοφύλακες. (Βλέπε Μιχόπουλος – και όχι μόνο)

Στόπερ εδώ και τώρα!

Ανεξάρτητα από τα αυτογκόλ η άμυνα του ΠΑΟΚ έδειξε να πάσχει. Πολύ φυσιολογικό. Επασχε πέρσι σε όλη τη σεζόν, γιατί να μην πάσχει και φέτος με μείον έναν παίκτη, τον Κατσικά; Ο Βίτορ προσπαθεί να τα προλάβει όλα, αλλά ούτε αρκεί, ούτε είναι ο σπουδαίος στόπερ. Σπουδαίος ήταν ο Κόστα. Ηταν. Γιατί από τότε που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ δεν έκανε ούτε μία καλή εμφάνιση. Πέρσι ήρθε απροπόνητος. Φέτος ξεκίνησε κανονικά προετοιμασία.

Ακόμη κι αν ξαναβρεί, όμως, σιγά –σιγά τον καλό εαυτό του, η έλλειψη ενός ποιοτικού κεντρικού αμυντικού, που πρέπει πάση θυσία να καλυφθεί εδώ και τώρα, είναι εξόφθαλμη. Θα είναι ασυγχώρητη αφέλεια να νομίζει και ο Τούντορ ότι μπορούν να αποτελούν εναλλακτικές λύσεις ο Σκόνδρας και ο Τζαβέλλας. Το έργο αυτό το είδαμε πολλές φορές, αλλά δεν μας άρεσε.

Ωραίος ο Πέλκας, αρκεί όμως;

Στα χαφ ο ΠΑΟΚ είναι κομπλέ και, μάλιστα, παραμένει "φορτωμένος" και με παίκτες που αποδεδειγμένα είναι περιττοί και άχρηστοι. Ο... ακίνητος Μαντούρο και ο πλαδαρός Μάρτενς δεν είναι σε θέση να προσφέρουν το παραμικρό. Ο Γκολάσα υπόσχεται μια καλή χρονιά, αλλά από έναν παίκτη που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να τρέχει σαν το άλογο, δεν μπορείς να περιμένεις κάτι αξιόλογο. Ολο το βάρος του ρόλου των αμυντικών χαφ θα πέσει πάλι στον Κάτσε και τον Τζιόλη και από εκεί και πέρα θα ψάχνει ο ΠΑΟΚ να βρει τον παίκτη που θα είναι ο οργανωτής, το "δεκάρι" που λέμε. Θα είναι ο Νομπόα; Δύσκολο το "κόβω", με βάση την περσινή ράθυμη και ανούσια παρουσία του.

Άλλωστε, τι να περιμένεις από την πάρτη του όταν ο ατζέντης του δηλώνει ορθά – κοφτά ότι... αποθύμησε τη Ρωσία; Εάν ο ΠΑΟΚ δεχτεί μια ικανοποιητική προσφορά, θα τον πουλήσει ευχαρίστως. Μακάρι να βρεθεί ομάδα που θα ενδιαφερθεί σοβαρά. Θα είναι ο Πέλκας; Ναι, φαίνεται ότι μπορεί να είναι. Ο πιτσιρικάς δείχνει πολύ πιο ώριμος μετά από έναν χρόνο συμμετοχής στο πορτογαλικό Πρωτάθλημα και ο Τούντορ έχει εκτιμήσει τόσο τη διάθεσή του, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Ο ατζέντης του είναι ήδη στην Ολλανδία, για να συμφωνηθεί η "επέκταση" του συμβολαίου του, που λήγει τον Δεκέμβριο. Ο Πέλκας θα "δεθεί" με ένα καλό συμβόλαιο, θα έχει σίγουρα χρόνο συμμετοχής, μπορεί να γίνει βασικός, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί ο ΠΑΟΚ να διεκδικήσει την επίτευξη υψηλών στόχων, διαθέτοντας μόνο έναν παίκτη -και εκείνον νεαρό- στην πιο κρίσιμη, κατά τη γνώμη μου, θέση για μια ομάδα που θέλει να λέγεται και να είναι αγωνιστικά μεγάλη.

Και φορ και εξτρέμ

Επιθετικά, υπάρχουν λύσεις, αλλά το νέο-παλιό πρόσωπο είναι μόνο ο Λούκας. Αυτός με τον Μακ, τον Αθανασιάδη, τον Περέιρα και τον Σαλπιγγίδη, συν δυο-τρεις νεαρούς, δεν πιστεύω ότι μπορούν να παρουσιάσουν κάτι εντυπωσιακά καλύτερο. Είναι λογικό να αναζητεί ο Αρνεσεν φορ, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Κλάους, αλλά θα έπρεπε να τον αναζητήσει έτσι κι αλλιώς. Οπως θα έπρεπε να αναζητήσει και εξτρέμ. Γενικώς, εάν ο ΠΑΟΚ θέλει να σηκώσει πιο ψηλά το ταβάνι των δυνατοτήτων του, πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσει τέσσερις - πέντε ακόμη πραγματικά ποιοτικούς παίκτες. Ούτε οι γνώσεις του Αρνεσεν στον τομέα του, ούτε οι πιθανές ικανότητες του Τούντορ μπορούν να κάνουν μαγικά. Το ασχημόπαπο δεν μπορεί να γίνει πρίγκηπας. Μόνο στα παραμύθια. Εάν τυχόν μείνει ο ΠΑΟΚ με το ίδιο ρόστερ, το ίδιο μέλλον θα έχει και την ίδια τύχη με την περσινή η φετινή προσπάθειά του.

Λέει, ευτυχώς, ο Αρνεσεν ότι ήδη έχει "κλείσει" και άλλους παίκτες. Λέει ταυτόχρονα, δυστυχώς, ότι θα έρθουν οι παίκτες μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ελλάδα; Θα γίνει αυτό; Αγνωστο. Πότε θα γίνει; Επίσης άγνωστο. Πότε αρχίζουν όμως οι υποχρεώσεις στο Γιουρόπα Λιγκ και πότε αρχίζει το Πρωτάθλημα είναι απολύτως γνωστό. Χρόνος έπαψε να υπάρχει. Η ομάδα τώρα "χτίζεται". Οποιος παίκτης ενσωματωθεί από εδώ και πέρα θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να "προλάβει" σε φυσική κατάσταση τους υπόλοιπους και για να αφομοιώσει όσα ζητάει ο προπονητής. Κι αυτό το έργο το έχουμε δει πολλές φορές στον ΠΑΟΚ. Ποτέ δεν είχε ευχάριστο τέλος...

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΟΚ - Μπόχουμ 3-4 (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK