Το χρέος του Ιβάν στον ΠΑΟΚ και τον εαυτό του

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης δικαιολογεί απόλυτα την άποψη του Γιώργου Γεωργιάδη ότι το ρόστερ του ΠΑΟΚ έχει ανισορροπία, αλλά επισημαίνει την ανάγκη ο ΠΑΟΚ του επενδυτή Σαββίδη να γίνει μια ομάδα πραγματικά μεγάλη, με πραγματικά ποιοτικούς παίκτες.

Το χρέος του Ιβάν στον ΠΑΟΚ και τον εαυτό του
INTIME SPORTS

Δεν περιμέναμε βέβαια τον Γιώργο Γεωργιάδη για να πληροφορηθούμε ότι το ρόστερ του ΠΑΟΚ έχει ανισορροπία. Το βλέπαμε όλοι από την πρώτη στιγμή. Αμέσως μετά τα πρώτα φιλικά ματς, τον περασμένο Αύγουστο. Προσωπικά, κουράστηκα να το γράφω, επαναλαμβάνοντας κάθε τόσο ότι εντοπίζω το αυτονόητο. Αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι, εκτός από τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ ήταν "ανισόρροπο", ήταν αβαθές, ήταν ελλειμματικό. Υπήρχαν θέσεις και ρόλοι με πληθώρα επιλογών, υπήρχαν θέσεις και ρόλοι με ελάχιστες ή και ανύπαρκτες λύσεις. Οι παίκτες που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν επάξια στις απαιτήσεις ήταν λίγοι. Το έδειξε στην πορεία ο ίδιος ο Άγγελος, με το να χρησιμοποιεί σταθερά 14-15 παίκτες, έχοντας όλους τους υπόλοιπους να κάθονται και να βλέπουν. Και, φυσικά, απουσίαζαν παίκτες σε συγκεκριμένες καίριες θέσεις, όπως του αριστερού εξτρέμ και του επιτελικού χαφ.

Η κατάσταση δεν διορθώθηκε σημαντικά με τις μεταγραφές που έγιναν τον χειμώνα. Κόστα και Παπαγιαννόπουλος προστέθηκαν στην άμυνα, χωρίς, όμως, κανείς να ικανοποιήσει και, συν τω χρόνω, ενώ μπήκαν στην ομάδα δύο παίκτες, βγήκε ένας, ο Κατσικάς.

Ο Νομπόα χρειαζόταν, γιατί ο ΠΑΟΚ μετά από πολλά χρόνια απέκτησε επιτέλους έναν οργανωτή. Δεν έχει πείσει ακόμη, αλλά έχει προσόντα, είναι ποιοτικός και δείχνει πως αν προσαρμοστεί πλήρως και αν πλαισιωθεί και από άλλους ποιοτικούς παίκτες, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος. Ωστόσο, το αριστερό άκρο της επίθεσης έμεινε "κολοβό". Ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να διαθέτει μόνο έναν καθαρόαιμο πλάγιο επιθετικό, τον Μακ, ενώ, για παράδειγμα, διέθετε μέχρι πρόσφατα τρεις αριστερούς μπακ, τον Ρατς, τον Τζαβέλλα και τον Σπυρόπουλο, για να μην αναφέρω τα αμυντικά χαφ, τα οποία αποτελούν σχεδόν τη... μισή ομάδα.

Η ποιότητα το πιο σημαντικό, όχι η ισορροπία

Τα προβλήματα του ρόστερ δεν αποτελούν δικαιολογία για τον Γεωργιάδη, αλλά την πικρή αλήθεια. Άλλωστε, ο Γ.Χ. έχει εύλογα ελαφρυντικά σε περίπτωση αποτυχίας. Ανέλαβε από το πουθενά την ομάδα και ο χρόνος για να θεραπεύσει πληγές ήταν ελάχιστες. Για εμένα, αλλού είναι το θέμα. Όσο χρόνο κι αν διαθέτει ένας προπονητής και όσο ικανός και να είναι, μπορεί να μετατρέψει τον βάτραχο σε πρίγκηπα; Μπορεί, δηλαδή, να παρουσιάσει μια ποιοτική ομάδα χωρίς ποιοτικούς παίκτες; Μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα ακόμη και με ισορροπημένο ρόστερ, όταν οι παίκτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της ομάδας και του κόσμου της; Νομίζω πως όχι. Ούτε ο Μουρίνιο και ο Γκουαρντιόλα θα μπορούσαν.

Αυτό το καλοκαίρι, αφετηρία αντεπίθεσης

Κάποια στιγμή, το καλοκαίρι που έρχεται, πιστεύω ότι πρέπει να τελειώνει το παραμύθι. Έχω κουραστεί να βλέπω έναν ΠΑΟΚ που θέλει, που λέει ότι μπορεί, αλλά που δεν μπορεί. Έχω κουραστεί να βλέπω έναν ΠΑΟΚ που είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στους στόχους του. Δεν μου φταίνε οι στόχοι που είναι υπερφίαλοι και ανέφικτοι, μου φταίει η ομάδα που δεν μπορεί να τους επιτύχει. Κι αυτό γιατί θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ του επενδυτή Ιβάν Σαββίδη (και όχι ο ΠΑΟΚ των υπηρεσιακών προέδρων, με μοναδικό επενδυτή τον λαό), είναι υποχρεωμένος να θέτει τους υψηλότερους στόχους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δηλαδή, κατάκτηση τίτλων εντός των συνόρων και αξιοπρεπή πορεία εκτός.

Θέλω, λοιπόν, να πιστεύω ότι ο Σαββίδης θα μπει δυναμικά αυτό το καλοκαίρι στην προσπάθεια της δημιουργίας μιας πραγματικά μεγάλης ομάδας, έχοντας τακτοποιήσει και το θέμα της εξόφλησης των χρεών, το οποίο αποτελούσε τροχοπέδη στα σχέδιά του. Περιμένω αμέσως μετά τη λήξη αυτής της αγωνιστικής περιόδου να κάνει το παν ώστε να οργανώσει τη χύμα στο κύμα ΠΑΕ και να συγκροτήσει μια ομάδα, στην οποία θα ανήκουν μόνο ικανοί παίκτες με έντονη προσωπικότητα. Κι αυτού του είδους οι παίκτες αγοράζονται με πολύ χρήμα.

Δεν απαιτώ, φυσικά, να ξοδέψει όλη την προσωπική περιουσία του για το χατίρι του ΠΑΟΚ, λέω όμως ότι οφείλει να "ανοίξει" την επένδυσή του αν θέλει να αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Και καρπούς θα αρχίσει να αποδίδει μόνο με μια που όχι μόνο θα διεκδικεί αλλά θα κατακτά τίτλους, συμμετέχοντας και στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε και μόνο τότε θα αλλάξει επίπεδο ο ΠΑΟΚ. Τότε και μόνο τότε θα αρχίσει να εισπράττει ικανοποίηση ο Σαββίδης. Τότε και μόνο τότε θα ξαναγεμίσει η Τούμπα.

Κρίμα να μείνει στάσιμος ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη

Ήδη, ο Ιβάν Σαββίδης δικαιούται να θεωρηθεί ευεργέτης του ΠΑΟΚ, καθώς τον έχει απαλλάξει από τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που τον απειλούσαν με αφανισμό. Είναι άγαρμπο να του υποδεικνύει ο καθένας από εμάς τι πρέπει να κάνει και προσωπικά δεν έχω πρόθεση να παραστήσω τον κουμανταδόρο στα ταμεία του. Λέω απλώς ότι ο δικός του ΠΑΟΚ θα ήταν κρίμα να μην προοδεύσει.

Λέω επίσης ότι έχει χρέος απέναντι σ' αυτόν τον δικό του ΠΑΟΚ να δημιουργήσει μια σπουδαία ομάδα, όπως έχει χρέος απέναντι στον ίδιο τον εαυτό του να προστατεύσει αυτή καθ' εαυτή την επένδυσή του για να αποφέρει ανταποδοτικά οφέλη. Και μέσα σ' αυτά οφέλη δεν θα είναι μόνο η χαρά της επιτυχίας, θα είναι και η εξασφάλιση κερδών, η οποία πολύ φυσιολογικά θα προκύψει. Ακόμη και σαν επιχειρηματική δράση να το δούμε δηλαδή, συμφέρει στον Σαββίδη να "τα χώσει" κατά το κοινώς λεγόμενο, διότι αν το "χώσιμο" αποδώσει, θα είναι πολλά τα εκατομμύρια που θα αρχίσουν να ρέουν προς τα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Πάγια θέση μου, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι ότι δεν αρκεί το χρήμα για να δημιουργηθεί μια μεγάλη ομάδα. Χρειάζονται και πολλά άλλα προσόντα, στα οποία κατά καιρούς αναφέρομαι και τα οποία, δυστυχώς, λείπουν από τον ΠΑΟΚ. Γι' αυτό επιμένω στη μονότονη επανάληψη της παρότρυνσης: "Ιβαν, φτιάξε πρώτα μια σοβαρή ΠΑΕ, γιατί χωρίς σοβαρή ΠΑΕ μεγάλη ομάδα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ"...

Διαβάστε ακόμη

Κορυφαία απόκρουση από τον Σκόνδρα

Ο Σαββίδης καλωσόρισε Χαρίση, Κοροβέση

News 24/7

24MEDIA NETWORK