Τώρα το έμαθε και ο Αγγελος...

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης υπογραμμίζει (για πολλοστή φορά) την αυτονόητη ανάγκη μεταγραφικής ενίσχυσης του ΠΑΟΚ, ώστε να πάψει ο Αναστασιάδης να καταφεύγει σε «αλχημείες», ή να μην έχει το περιθώριο να ξεκουράσει κάποιους από τους παίκτες που «τραβούν συνεχώς κουπί», όπως τόνισε μετά τον αποκλεισμό από την Γκινγκάμπ, ο οποίος, πάντως, έχει και... δεύτερη ανάγνωση.

Τώρα το έμαθε και ο Αγγελος...
INTIME SPORTS

"Nα το γνωρίζετε, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξεκουράσουμε κάποια παιδιά», είπε ο Αγγελος Αναστασιάδης, ασκώντας σκληρή κριτική σε κάποιους παίκτες που «βγαίνουν σιδερωμένοι" από το γήπεδο, ενώ κάποιοι άλλοι «ματώνουν, παίζουν ακόμη και με ενέσεις και τραβούν το κουπί από την αρχή της χρονιάς».

Να το γνωρίζουν όμως ποιοι; Εμείς; Το λέμε από τον Αύγουστο. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ; Το βλέπουν από τον Αύγουστο. Και δεν δίστασαν να το εκφράσουν στη λήξη του αγώνα με την Γκινγκάμπ, φωνάζοντας εν χορώ, "κάντε καμιά μεταγραφή".

Με όλο τον σεβασμό και την αγάπη προς τον Άγγελο, αυτός που πρέπει να το συνειδητοποιήσει είναι ο ίδιος. Γιατί τώρα το έμαθε κι αυτός: Πρέπει να καλυφθούν οι τεράστιες τρύπες του ρόστερ που έμειναν ανοιχτές το καλοκαίρι. Να αποκτηθούν παίκτες που θα συμπληρώσουν αξιοπρεπώς θέσεις και ρόλους όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ώστε να μην είναι υποχρεωμένος να παίζει σώνει και καλά ο Τζιόλης ενώ επί ένα χρόνο έχει πρόβλημα τραυματισμού, όπως ο Άγγελος είπε στη συνέντευξη Τύπου πριν το ματς.

Ώστε να υπάρχει αντικαταστάτης του Μακ και ένας ακόμη καθαρόαιμος εξτρέμ για αριστερά. Ώστε να μην είναι αναγκασμένος να καταφεύγει σε «αλχημείες» όταν συμβαίνει δύο ή τρεις αμυντικοί να έχουν προβλήματα. Και ώστε να αποκτήσει επιτέλους η ομάδα έναν επιτελικό χαφ, με δεξιοτεχνία και ταχύτητα στην κίνηση και τη σκέψη, για να παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο, να αναπτυχθεί σωστά και να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες.

Σαφώς ανώτερη η Γκινγκάμπ

Μολονότι ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλός, ούτε ανώτερος της Γκινγκάμπ, θα μπορούσε να πάρει τη νίκη και την πρόκριση, εάν οι συγκυρίες τον ευνοούσαν. Από τη στιγμή που απέφυγε το 1-2, με τη φάση που απέφερε το δοκάρι της Γκινγκάμπ, θα μπορούσε να κάνει το 2-1 με το δοκάρι του Αθανασιάδη και να μην είναι υποχρεωμένος από εκεί και πέρα να παίζει ανοιχτά, να ρισκάρει και να είναι εκτεθειμένος στις αντεπιθέσεις, με συνέπεια, σε μία από αυτές, να δεχτεί τελικά το δεύτερο γκολ και να αποχαιρετίσει το Γιουρόπα Λιγκ.

Εάν θέλουμε, όμως, να αφήσουμε τις συγκυρίες στην άκρη και να πούμε τη μεγαλύτερη αλήθεια, ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε γιατί δεν μπορούσε να κερδίσει την Γκινγκάμπ. Και δεν μπορούσε να την κερδίσει, γιατί αποδείχτηκε για δεύτερη φορά ότι η γαλλική ομάδα είναι πιο ποιοτική. Με παίκτες πιο αθλητικούς. Πιο ταχείς. Πιο δεξιοτέχνες. Εκτός αυτού, ο ΠΑΟΚ πλήρωσε τις ελλείψεις του ρόστερ του, όπως και άλλες φορές συνέβη φέτος.

Τώρα το έμαθε και ο Αγγελος...

Με νοκ άουτ τον Κατσικά και τον Τζιόλη και με προερχόμενους από τραυματισμούς τους Τζαβέλλα, Σκόνδρα, είχε πολλές αδυναμίες στην άμυνα και δεν διέθετε ύψος. Με μια κεφαλιά αφύλακτου παίκτη δέχτηκε το πρώτο γκολ και άλλες δύο φορές, πάλι με αφύλακτο παίκτη, οι Γάλλοι αστόχησαν με κεφαλιές από πολύ κοντά. Οσο για τις αντεπιθέσεις τους, σχεδόν όλες βρήκαν την αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ απροετοίμαστη και ανοργάνωτη. Παράλληλα, ήταν ολοφάνερο ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να αναπτυχθεί, ούτε και να πλαγιοκοπήσει. Απόντος του Τζιόλη, μόνο ο Περέιρα κατάφερε να περάσει δυο – τρεις πάσες της προκοπής και απόντος του Μακ ήταν από τις πτέρυγες ακίνδυνος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι Σκόνδρας και Ρατς δεν έχουν βρει ακόμη τον καλό εαυτό τους μετά τους τραυματισμούς τους. Κακά τα ψέματα. Σε ένα ματς εντός έδρας, που θέλεις πάση θυσία να το κερδίσεις, οι δύο-τρεις όλο κι όλο καλές φάσεις είναι ελάχιστες για να πετύχεις στον στόχο σου.

(Έχω μια απορία που δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί ποτέ: Με βάση την εικόνα των δύο αγώνων του ΠΑΟΚ με την Γκινγκάμπ, ποια θέση άραγε θα μπορούσε να πάρει ο ΠΑΟΚ εάν μετείχε στο Σαμπιονά; Ας δώσει ο καθένας τη δική του απάντηση – εκτίμηση. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα πάλευε για την αποφυγή του υποβιβασμού. Τόση είναι, εν τέλει, η διαφορά επιπέδου μεταξύ του γαλλικού και του ελληνικού ποδοσφαίρου...)

Ο Μάρτενς σίγουρα, αλλά ποιοι άλλοι;

Αν ψάξουμε να βρούμε ποιους παίκτες εννοούσε ο Άγγελος, λέγοντας ότι δεν αξίζουν να φορούν τη φανέλα του ΠΑΟΚ, η πιο εύκολη απάντηση είναι... Μάρτενς. Ο Βέλγος είναι προκλητικά χλιαρός και χαλαρός. Το μόνο που κάνει κάθε φορά που χρησιμοποιείται είναι να προσπαθεί να αποδείξει στον προπονητή του και σε όλους μας ότι δεν μπορεί να προσφέρει το παραμικρό. Από εκεί και πέρα, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοούσε ο "ποιητής". Τους Κάτσε, Τζανδάρη, Γκολάσα (που ήταν τραγικός) τους υπερασπίστηκε. Για τον Ρατς δεν θα έλεγε ποτέ ότι είναι αδιάφορος και λιγόψυχος. Ούτε για τον Αθανασιάδη, τον Σαλπιγγίδη και τον Περέιρα.

Τώρα το έμαθε και ο Αγγελος...
INTIME SPORTS

Ο Σκόνδρας είχε ισχυρό ελαφρυντικό, ο Μαντούρο έπαιξε μόνο 13 λεπτά, ο Παπαδόπουλος δεν είναι ότι δεν προσπαθεί, απλά μοιάζει με βετεράνο γιατί όσο και να θέλει δεν μπορεί, οπότε μένουν ο Βίτορ και ο Τζαβέλλας. Αλλά επειδή είπε ότι προτίμησε τους έμπειρους για να μην "κάψει" νέα παιδιά, αποκλείεται να εννοούσε και αυτούς, με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν άλλες λύσεις για το κέντρο της άμυνας, ούτε με έμπειρους, ούτε με νέα παιδιά. Αν πιστεύετε ότι η δήλωση του Αγγελου "κάποιοι δεν αξίζουν να φορούν τη φανέλα του ΠΑΟΚ και δεν θα την ξαναφορέσουν" αφορούσε και σε άλλους παίκτες εκτός του Μάρτενς, εξηγήστε το και σ’ εμένα για να το καταλάβω.

Και τώρα, απερίσπαστος για τίτλο

Έτσι ή αλλιώς, πάντως, ο ΠΑΟΚ απέτυχε σε έναν από τους τρεις φετινούς στόχους του, καθώς δεν κατόρθωσε να προκριθεί στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Η συμμετοχή και μόνο σε όμιλο και, μάλιστα, μαζί με ομάδες που κάθε άλλο παρά συγκαταλέγονται στα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, δεν ήταν κατόρθωμα. Βέβαια, δεν ξέρω πόσοι θα τα βάψουν μαύρα και πόσοι θα χαρούν κατά βάθος με το σκεπτικό ότι τώρα πλέον η ομάδα θα μπορέσει να χαλαρώσει και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο Πρωτάθλημα με ολίγη από Κύπελλο. Υπάρχει και αυτή η ανάγνωση για τον αποκλεισμό στην Ευρώπη. Και δεν στερείται λογικής.

Το ένα βήμα παραπάνω στο Γιουρόπα Λιγκ ίσως να μην είναι τόσο σημαντικό, μπροστά στην προοπτική της κατάκτησης ενός τίτλου στην Ελλάδα. Ας συνεχίσει, λοιπόν, ο Ολυμπιακός στο Γιουρόπα Λιγκ, για να έχει έναν ακόμη μπελά στο κεφάλι του, μην τυχόν κατορθώσει να επωφεληθεί ο ΠΑΟΚ και να διεκδικήσει μέχρι το τέλος το Πρωτάθλημα, γιατί όχι και το Κύπελλο. Σωστή ή μη, είναι η μόνη οπτική που μπορεί να αξιολογήσει ρεαλιστικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ήττα από την Γκινγκάμπ.

Κατάντησε μονότονο, αλλά είναι επιβεβλημένος νομίζω ο ίδιος επίλογος: Μεγαλομέτοχος, διοίκηση και Άγγελος Αναστασιάδης είναι υποχρεωμένοι να ενισχύσουν ποιοτικά το ρόστερ της ομάδας, εάν θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες της επιτυχίας σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο και εάν όντως ονειρεύονται να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ έναν τίτλο ή και τους δύο...

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΟΚ-Γκινγκάμπ 1-2 (VIDEO)

Αναστασιάδης: "Θα τελειώσω τους ατσαλάκωτους!"

News 24/7

24MEDIA NETWORK