Βγαίνει ο ήλιος από τη δύση;

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης επισημαίνει τον συμβολισμό της πρώτης μεταγραφής του ΠΑΟΚ, που είναι ένας καλός τερματοφύλακας και καταγράφει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τα οποία παλεύει ο Φραν Άρνεσεν για να αναβαθμίσει ποιοτικά το ρόστερ.

Βγαίνει ο ήλιος από τη δύση;
INTIME SPORTS

Δύο μέρες παλεύουν στον ΠΑΟΚ να βρουν τρόπο να στείλουν χρήματα στη Μάλμε για να πληρώσουν προκαταβολή της μεταγραφής του Ρόμπιν Ολσεν κι ακόμη δεν βρήκαν άκρη. Ευτυχώς, η σουηδική ομάδα κατανοεί το πρόβλημα, δεν έσπευσε να ακυρώσει τη συμφωνία και περιμένει υπομονετικά να πάρει τα χρήματά της. Την ίδια στιγμή, ο Φρανκ Αρνεσεν περιφέρεται με έγγραφη εγγύηση Ιβάν Σαββίδη ανά χείρας και την επιδεικνύει σε παίκτες με τους οποίους διαπραγματεύεται ώστε να τους πείσει ότι τα χρήματα που θα συμφωνήσουν να πάρουν από τον ΠΑΟΚ είναι 100% εγγυημένα από τον ιδιοκτήτη του, καθώς η οικονομική ευρωστία του καθόλου δεν εξαρτάται από τις άθλιες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα.

Περιγράφω μία μόνο από τις άπειρες πτυχές του τεράστιου προβλήματος που όλοι μας ελπίζουμε ότι σιγά – σιγά θα αρχίσει να λύνεται από τη Δευτέρα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του ανούσιου, άσκοπου και άνευ αντικειμένου δημοψηφίσματος της Κυριακής. Ηταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος. Δεν ήθελαν που δεν ήθελαν μεγάλοι παίκτες να έρθουν να παίξουν μπάλα στην Ελλαδίτσα, τώρα αμφιβάλλουν πως θα μπορούν να παίρνουν και τα χρήματά τους εάν τυχόν κάνουν το λάθος να συνεχίσουν την καριέρα τους σε ελληνική ομάδα...

Μεγάλη ομάδα, μεγάλος Νο 1

Αλλά, ας μείνουμε λίγο στα του ΠΑΟΚ, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε αυτές τις μέρες καμία διάθεση να διυλίζουμε τον (ποδοσφαιρικό) κώνωπα και να καταπίνουμε την (πολιτικο-οικονομικο-κοινωνική) κάμηλο, η οποία σαφέστατα επηρεάζει τη ζωή μας, την ύπαρξή μας και το μέλλον μας, βάζοντας κάθε τι άλλο και φυσικά και το ποδόσφαιρο στη σκιά των ενδιαφερόντων του Ελληνα πολίτη.

Δεν ξέρω αν πρόκειται για σύμπτωση, πάντως το γεγονός ότι η πρώτη μεταγραφή του ΠΑΟΚ είναι η απόκτηση ενός τερματοφύλακα έχει τον συμβολισμό του. Ο Φρανκ Αρνεσεν, όπως ήδη έχουμε γράψει, πιστεύει πως η δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας αρχίζει από τη θέση κάτω από τα γκολπόστ. Οτι, δηλαδή, δεν νοείται αξιόλογη ομάδα χωρίς αξιόλογο γκολκίπερ. Το αποδεικνύει και στην πράξη με την απόκτηση του Ολσεν. Δεν ξέρω αν θα κάνει μεγάλη καριέρα ο Δανο-Σουηδός, δεν μπορώ καν να προβλέψω αν θα αποδειχθεί μια πετυχημένη για τον ΠΑΟΚ μεταγραφή, θεωρητικά, όμως, πρόκειται για ικανό, αρκετά έμπειρο και, ταυτόχρονα, φιλόδοξο τερματοφύλακα. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η φιλοσοφία του Άρνεσεν.

Παίρνει έναν καλό τερματοφύλακα, σε αντίθεση με τη λογική των ανθρώπων που έκαναν τις μεταγραφές του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Αυτοί βολεύονταν με μεσοβέζικες λύσεις, θεωρώντας δευτερεύον θέμα για τη συγκρότηση του ρόστερ το θέμα των γκολκίπερ. Εφεραν στην ομάδα τον "λίγο" Ιτάνζ, έφεραν τον "τρελούτσικο" και εξίσου "λίγο" Χακόμπο, επέμεναν να πιστεύουν ότι ο Γλύκος θα έχει τόσο μεγάλη εξέλιξη που θα λύσουν τον πρόβλημα του τερματοφύλακα για την επόμενη δεκαετία. Ποτέ τα τελευταία τρία χρόνια δεν έψαξαν για κάποιον πιο αξιόλογο τερματοφύλακα. Ποτέ δεν θεώρησαν το πόστο του τερματοφύλακα κυρίαρχο για τη συγκρότηση μιας ποιοτικής ενδεκάδας και ενός ποιοτικού ρόστερ, γενικότερα. Ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ, ο Άρνεσεν έχει διαφορετική άποψη. Κι αν τυχόν δεν παραμείνει ο Γλύκος, είμαι βέβαιος ότι θα αναζητήσει έναν ακόμη τερματοφύλακα της ίδιας αξίας με τον Ολσεν.

Δύσκολο το... ξεφόρτωμα

Από εκεί και πέρα, αναμένουμε τις υπόλοιπες μεταγραφικές κινήσεις. Πίστευα ότι θα είναι πολλές, γιατί ο Αρνεσεν ξέρει ότι το ρόστερ του ΠΑΟΚ είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Τώρα πιστεύω, όμως, ότι θα είναι λίγες, διότι η προσπάθεια του Αρνεσεν στο μεταγραφικό μέτωπο συναντά πολλές δυσκολίες. Από τη μία πλευρά έχει να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία του ξένου ποιοτικού παίκτη με αφορμή το γενικότερο χάλι της Ελλάδας, από την άλλη πρέπει να βρει απαντήσεις στην απόπειρα να αδειάσει θέσεις λύνοντας συμβόλαια που βρίσκονται σε ισχύ.

Κορυφαία τα παραδείγματα του Μάρτενς και του Μαντούρο. Είναι ξεκάθαρο ότι και ο Αρνεσεν και ο Τούντορ και ο Σαββίδης, ακόμη και οι... καθαρίστριες στην Τούμπα, δεν τους θέλουν στην ομάδα. Οι πρώτες διαπραγματεύσεις όμως οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, καθώς αποδείχτηκε ιδιαίτερα δαπανηρή και ασύμφορη η λύση των συμβολαίων τους. Σκέφτηκαν, λοιπόν, ότι αντί να τους διώξουν και να τους δώσουν ένα σωρό λεφτά, προτιμότερο είναι να τους ξεφορτωθούν πουλώντας τους. Ελα, όμως, που δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Και είναι φυσιολογικό. Ποια ομάδα να "λιμπιστεί" τον Μαντούρο ή τον Μάρτενς για να πληρώσει και να τους αποκτήσει;

Ρίσκο η πώληση των καλών

Αντίθετα, υπάρχουν ομάδες που ενδιαφέρονται για κάποιους άλλους παίκτες του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, αν και ο Αρνεσεν λέει πως όλοι πωλούνται αρκεί να ικανοποιηθεί η ομάδα, το ρίσκο είναι μεγάλο όταν πρόκειται να παραχωρηθούν οι δύο πιο αξιόλογοι παίκτες της ομάδας. Οπως είναι λογικό και φυσιολογικό, οι μόνοι παίκτες για τους οποίους έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένες ομάδες είναι ο Αθανασιάδης και ο Κάτσε. Πόσο εύκολα, όμως, μπορεί να αποφασίσει να τους πουλήσει ο Άρνεσεν, όταν είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να φέρει καλύτερους; Και ποιο νόημα θα είχε αλήθεια να αδειάσουν δύο θέσεις στο ρόστερ με την αποχώρηση των δύο καλύτερων παικτών; Το ζητούμενο είναι να αδειάσουν θέσεις οι άχρηστοι, όχι οι χρήσιμοι...

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας του Άρνεσεν να αναμορφώσει την ομάδα και να την ανεβάσει σε ανώτερο ποιοτικό επίπεδο. Πίστευα ότι θα τα καταφέρει μια χαρά. Τώρα αμφιβάλλω εξ αιτίας των αντικειμενικών προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί και έχουν “βραχυκυκλώσει” τα πάντα στην ταλαίπωρη χώρα. Για να μείνουμε και στην ορολογία των ημερών, είναι σα να προσπαθεί να βγάλει τον ήλιο από τη δύση. Ιδωμεν...

Διαβάστε ακόμη

Πρωινή προπόνηση με Αρτίκο

News 24/7

24MEDIA NETWORK