Στο δρόμο που χάραξε η Εθνική Ελλάδος

Στο δρόμο που χάραξε η Εθνική Ελλάδος
Η πλέον δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ μόλις ξεκίνησε. Ο υψηλός βαθμός δυσκολίας έγκειται στο γεγονός ότι αυτή τη χρονιά, δικαιολογίες του στυλ δύσκολοι αντίπαλοι και κακή σειρά των αγωνιστικών δεν θα γίνουν πιστευτές από κανέναν. Η τεράστια επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πριν από 1,5 μήνα έχει κάνει όλους τους Έλληνες φιλάθλους απαιτητικούς και όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι όσο αδύναμος και να είσαι, αν κοιτάξεις τον αντίπαλο στα μάτια και δώσεις το 100% των δυνατοτήτων σου, έχεις πολλές πιθανότητες να τα καταφέρεις.

Έχοντας αυτό το σκεπτικό στο μυαλό μας (και ελπίζουμε και στο μυαλό των ποδοσφαιριστών, προπονητών και διοικούντων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού) η κλήρωση έφερε τον Παναθηναϊκό με αντιπάλους τις Άρσεναλ, Αιντχόβεν και Ρόζενμποργκ και τον Ολυμπιακό με τους Λα Κορούνια, Λίβερπουλ και Μονακό.


Ας ξεκινήσουμε από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό. Η Άρσεναλ αποτελεί οπωσδήποτε μια πάρα πολύ δυνατή αντίπαλο. Η ομάδα του Βενγκέρ βρίσκεται ξανά στο δρόμο του Παναθηναϊκού. Η γαλλική (και τώρα τελευταία και ισπανική) παροικία που έχει δημιουργήσει ο Αλσατός στο Λονδίνο έχει ως μεγαλύτερο φετινό στόχο την κατάκτηση (ή έστω την πολύ καλή πορεία) στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η αλήθεια είναι ότι το στυλ παιχνιδιού της αγγλικής ομάδας είναι επιθετικό και κάτι τέτοιο ίσως ταιριάζει γάντι στον Παναθηναϊκό, που αρέσκεται να αφήνει τον αντίπαλο να επιτίθεται, και αυτός να αντεπιτίθεται. Βέβαια στο Χάιμπουρι θα δυσκολευτεί, αλλά στη Λεωφόρο θα δυσκολέψει πολύ την Άρσεναλ. Η Αιντχόβεν αποτελεί γρίφο. Η περσινή Αιντχόβεν ήταν σε καλή κατάσταση, αλλά φέτος έχασε πολλούς παίχτες και ίσως χάσει και άλλους. Το στυλ της δεν ταιριάζει γενικά στις ελληνικές ομάδες (επιθετική ομάδα με τάση ανάπτυξης από τα πλάγια) και ο Παναθηναϊκός θα δυσκολευτεί από μια κλασσική ολλανδική ομάδα. Τέλος, η Ρόζενμποργκ θα αποτελούσε ιδανικό αντίπαλο για την ομάδα του Σουμ (μια και βρίσκεται σε σταθερή πτώση τα τελευταία χρόνια), αλλά βρίσκεται στην μέση του πρωταθλήματος της και ο Παναθηναϊκός θα την αντιμετωπίσει την πρώτη αγωνιστική στην Λεωφόρο με μοναδικό στόχο τη νίκη. Σε αυτό το παιχνίδι οι Νορβηγοί θα είναι πιο έτοιμοι και ίσως ο Παναθηναϊκός τα βρει σκούρα.
Για τον Ολυμπιακό, ο όμιλος του φαντάζει περισσότερο δύσβατος. Η Λα Κορούνια είναι μεν γνώριμη των ελληνικών ομάδων, αλλά δεν παύει να είναι μεγαθήριο του ισπανικού ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός θα την αντιμετωπίσει στο Ριαθόρ την πρώτη αγωνιστική και ένα καλό αποτέλεσμα ίσως να είναι το ψυχολογικό κλειδί για την συνέχεια. Η Λίβερπουλ βρίσκεται σε περίοδο ανανέωσης με τον Μπενίτεθ στον πάγκο και τον Όουεν να αποτελεί παρελθόν. Πολλά τα νέα ονόματα (κυρίως ισπανικά), πολλές οι αλλαγές που προωθεί ο Μπενίτεθ και μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για αγγλική ομάδα. Τέλος, η Μονακό βρέθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και αυτό τα λέει όλα για την ψυχολογία που έχει εμφυσήσει ο Ντεσάμπ στην ομάδα του. Σημαντικοί παίχτες αποτελούν παρελθόν (Μοριέντες, Ζιουλί), αλλά ο Ντεσάμπ και τα κόλπα του είναι πάντα εκεί. Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού είναι περισσότερο απαιτητικό στην αρχή από ότι του Παναθηναϊκού και θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να δούμε το κατά πόσο ο Ριβάλντο είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την ομάδα του Μπάγεβιτς στην Ευρώπη.

Συνολικά λοιπόν, οι δύο ελληνικές ομάδες γνωρίζουν πάνω κάτω από τις προηγούμενες παρουσίες τους τι να περιμένουν. Το μόνο μειονέκτημα που έχουν και οι δύο είναι ότι η τραγική ανοργανωσιά της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δεν τους έχει επιτρέψει ακόμα να γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσουν το ελληνικό πρωτάθλημα. Αν εξαιρέσει όμως κανείς αυτό το μειονέκτημα, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους αντιπάλους τους. Εμπρός λοιπόν στο δρόμο που χάραξε ο χερ Όττο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK