Αυτά είναι τα όπλα και τα μεγάλη κέρδη του Ολυμπιακού

Μια αγωνιστική πριν το φινάλε του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός πατάει στην κορυφή της διοργάνωσης, κάτι που αν το έλεγε κάποιος στην αρχή της σεζόν θα έδειχνε μάλλον με ψέμα. Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τα όπλα των Πειραιωτών που βγάζει ένα ένα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και τα "λαβράκια" στη θέση "4" και "5" καθώς επίσης και τα θέματα που καλείται να λύσει ενόψει της συνέχειας.

ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΠΛΟ

Ο Ολυμπιακός είναι ο ορισμός της ομάδας και αυτό είναι το βασικό του όπλο. Μια ομάδα, που μοιάζει πολλές φορές με λερναία ύδρα καθώς δεν ξέρεις από που θα την πάθεις. Μια ομάδα επτάψυχη καθώς εκεί που λες "σε κέρδισα", σου παίρνει την μπουκιά από το στόμα. Μια ομάδα που μπορεί να σε κερδίσει με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους. Πάνω απ όλα είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξεως. Από το παιχνίδι στο παρκέ με μότο " ένας για όλους και όλοι για έναν" μέχρι τα ρεπό τους, που κυριαρχεί το οικογενειακό κλίμα και η παρέα.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΠΛΑ

Η εμπειρία και η άμυνα είναι τα άλλα δύο μεγάλα όπλα της ομάδας, μαζί φυσικά με τη χημεία, την ενέργεια και το διάβασμα του παιχνιδιού.Ο Ολυμπιακός έχει μια πολύ έμπειρη ομάδα και ατομικά και συνολικά και γι αυτό τον χαρακτηρίζω και ως τον τεχνοκράτη της διοργάνωσης , μιας και ξέρει τα πάντα για κάθε παιχνίδι και τι πρέπει να κάνει για να φέρει το αποτέλεσμα που πρέπει να φέρει. Εχει την κορυφαία άμυνα της Ευρώπης καθώς είναι επί Σφαιρόπουλου το σήμα κατατεθέν του. Και μαζί, ο κορμός του που παραμένει ίδιος και έτσι έχει την απαραίτητη χημεία. Και πάνω απ όλα ένας ελληνικός κορμός για να μπορεί να λειτουργεί και σαν οικογένεια. Για αυτό επιλέγει σχεδόν πάντα ρολίστες ξένους, για να μην χάνουν την αυτοπεποιθησή τους οι Ελληνες. Έτσι έχει το απαραίτητο πάθος, ψυχή και τσαμπουκά όπως πρεσβεύει και η "ερυθρόλευκη"φανέλα και την ανάλογη ενέργεια, που βοηθά και ο κόσμος του. Και ασφαλώς σημαντικό στοιχείο είναι το διάβασμα. Οι "ερυθρόλευκοι" δείχνουν σε κάθε σημείο του παιχνιδιού οτι ξέρουν τα πάντα για τον αντίπαλο και πως θα τον χτυπήσουν, έτσι άλλωστε κάνουν και τα τρικ τους και σε κάθε φάση ξέρεις ότι οι πιθανότητες να κάνουν το σωστό είναι πάνω από 75%.

ΤΑΝΚΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΦ

Τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός είχε προβληματίσει εκτός έδρας αλλά από πέρσι δείχνει πολύ δυνατός και ειδικά φέτος που, παρά τα προβλήματα και ένα μεσαίο μπάτζετ, κάνει πράματα και θάματα. Ποιός θα περίμενε ότι θα είχε ρεκόρ 5-2 εκτός έδρας μέχρι στιγμής και με δύσκολο πρόγραμμα. Πήρε την νίκη κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε, πέρασε από την πρωταθλήτρια Ισπανίας Βαλένθια, την ενισχυμένη και δυνατή φέτος Μακάμπι, από το πονηρό Μιλάνο και την πάντα δυνατή και αξιόλογη (ας είναι τελευταία) και πιο ακριβή από αυτόν, Αναντολού Εφές. Γνώρισε την συντριβή μόνο από την Μπαρτσελόνα και έχασε στο Μπάμπεργκ με αυτοκτονία, στη μοναδική παραφωνία του καθώς η ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, είναι σε παιχνίδι ντέρμπι.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ

Η Ευρωλίγκα έχει διπλές αγωνιστικές κάποιες στιγμές στο προγραμμά της μέσα στην εβδομάδα. Και εκεί θα περίμενε κανείς ότι ο Ολυμπιακός με το μεσαίο μπάτζετ και τους τραυματισμούς θα έχει θέμα. Και όμως, είναι η μοναδική ομάδα με το απόλυτο.Την πρώτη φορά κέρδισε στην Μακάμπι και μετά με περίπατο την Χίμκι μέσα. Δύσκολη δυάδα δηλαδή. Στην συνέχεια, την Φενέρ στην Τουρκία και τον Αστέρα στο ΣΕΦ και εσχάτως την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ στην Ελλάδα και καπάκι την Εφές εκτός.

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ...ΜΙΣΟΣ!

Το μεγαλύτερο κέρδος του Ολυμπιακού που πιστώνεται πάντως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, είναι ότι η ομάδα έχει μάθει να παίζει και.. μισή! Μεγάλη δουλειά ότι έμαθε να παίζει σωστό και αποτελεσματικό μπάσκετ χωρίς τον ηγέτη της Σπανούλη και βρέθηκε στην κορυφή χωρίς αυτόν. Και μόλις γύρισε αυτός και έχασε τους βασικούς ψηλούς (Πρίντεζης-Μιλουτίνοφ) και μαζί και τα μπακ απ τους, κέρδισε και την ΤΣΣΚΑ και την Εφές! Τρομερά πράματα. Και ακόμα πιο τρομερό -καθίστε-, μια φορά έπαιξε πλήρης και έχασε! Παρντόν; Και όμως! Με την Μπάμπεργκ δεν έλειπε κανείς και εκεί αυτοκτόνησε από +12 στην 4η περίοδο και έχασε! Το πόσο δουλεμένη είναι μια ομάδα από τον προπονητή της όμως, φαίνεται όταν έχει απουσίες σοβαρές.

ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΑΝΤΑ ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΣΤΟ ΣΕΝΤΕΡ

Ο Ολυμπιακός έχει έφεση να βρίσκει λαβράκια, για την ακρίβεια αθλητικά 5αρια. Παίκτες Αμερικανούς κοντούς, που όμως γίνονται μετά σταρ και τους ανεβάζει την αξία. Ξεκινώντας από τον Χάινς και συνεχίζοντας με Ντάνστον και Χάντερ, η ελληνική ομάδα φέρνει σέντερ που από τα 300 και 400 χιλιάρικα, η αξία τους εκτοξεύεται! Ακόμα και ο Μπιρς πήγε στο ΝΒΑ. Ακόμα και ο Ντόρσεϊ καθιερώθηκε στο λιμάνι. Και φέτος είναι η σειρά ενός ρολίστα, του Μακ Λιν, που ήταν 4-5αρι, και στον Ολυμπιακό δείχνει ότι το καλοκαίρι θα πάει και αυτός στο μύριο αν συνεχίσει ανάλογα. Ο Μακ Λιν με 2.03 έκανε όργια με την ΤΣΣΚΑ (25π) και έχει βοηθήσει πολύ έχοντας 10π και 5ρ μ.ο σε 18'!

ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ 4ΑΡΙΑ!

Οι τραυματισμοί Τιλί και Αγραβάνη στέρησαν από τον Σφαιρόπουλο το καλό μπακ απ που έψαχνε για τον Πρίντεζη και γι αυτό άλλωστε έφερε τον Βέλγο που έχασε την μισή σεζόν. Και με την απουσία και του Πρίντεζη τελευταία, όλοι έλεγαν ο Ολυμπιακός έμεινε από 4αρια. Τελικά μάλλον θα πρέπει και ο Σφαιρόπουλος να αναθεωρήσει κάποιες σκέψεις. Μπορεί ο Παπαπέτρου να λέμε ότι έχει βασική θέση το "3", αλλά χωρίς ντρίμπλα και αξιόπιστο σουτ, είναι πολύ πιο χρήσιμος στο "4" και άλλωστε με την ΤΣΣΚΑ έπαιξε εξαιρετικά και στο σέντερ! Ο Παπανικολάου επίσης μπορεί στο"4", που εκεί έπαιζε και στην Νέων, και ο Τόμπσον με το μεγάλο κορμί είναι περισσότερο 4αρι μετά το "3" παρά 2αρι, που έτσι χρησιμοποιήθηκε για να χωρέσει. Άρα τελικά ο Σφαιρόπουλος έχει λύσεις στο "4" πολύ περισσότερες απ'όσες νόμιζε και ο ίδιος!

ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Καλά, θα πει κανείς, είναι τέλειος ο Ολυμπιακός; Όχι βέβαια, αλλά καλύπτει τις αδυναμίες του και τις κρύβει καλύτερα από άλλες ομάδες και έτσι είναι στην κορυφή μιας και δεν τρομάζει και κανείς άλλος. Ο Ολυμπιακός σαφώς θα πρέπει να βρει περισσότερες λύσεις στην επίθεση που πολλές φορές κολλάει και η άμυνα δεν θα τον σώνει πάντα. Ο Σπανούλης γύρισε μουδιασμένος, άρχισε να βρίσκει πατήματα και βοήθησε αλλά μπερδεύθηκε η χημεία και πρέπει να βρει νέα δεδομένα ο Σφαιρόπουλος. Πόσο θα παίζει καταρχήν γιατί θα έρθουν και άσχημα παιχνίδια του αρχηγού λόγω ηλικίας. Και πώς θα παίζει; Και ανάλογα ο Ρόμπερτς που έχασε την εμπιστοσύνη του αλλά και ο Μάντζαρης είναι φέτος μέτριος, έχοντας όμως τραυματισμούς. Ένα ακόμα θέμα είναι ο Τόμπσον που δεν έχει θέση, είναι παίκτης του σουτ που θέλει εμπιστοσύνη αλλά δεν έχει τέτοια πολυτέλεια. Ασφαλώς κλειδί για την συνέχεια είναι τι άλλους τραυματισμούς θα βγάλει και οι διαφορές που χάνει σε πολλά παιχνίδια με νεκρά διαστήματα και ειδικά στο τέλος. Μην ξεχνάμε ότι πήγε να αυτοκτονήσει από +10 στο 37' στην Πόλη με την Φενέρ, τα ίδια σχεδόν στο Μιλάνο, με την Ρεάλ μέσα και έτσι την πάτησε και στο Μπάμπεργκ. Ασφαλώς τέτοια θέματα έχουν όλο, αλλά μην ξεχνάμε ότι στον αθλητισμό ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο!

News 24/7

24MEDIA NETWORK