Εξαιρετικές κινήσεις οι "αιώνιοι", μένουν τα μερεμέτια...

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τις μεταγραφικές προσθήκες των "αιωνίων" που προκαλούν αίσθηση, αλλά και ό,τι απομένει για να συμπληρωθούν τα ρόστερ τους

Εξαιρετικές κινήσεις οι "αιώνιοι", μένουν τα μερεμέτια...

Και όμως, οι ελληνικές ομάδες παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον,κάνουν εξαιρετικές κινήσεις στο μπασκετικό τους τμήμα και χωρίς να ανεβάσουν τα μπάτζετ τους μπορεί να είναι άκρως ανταγωνιστικές στην νέα δυσκολότερη Ευρωλίγκα.

Και ο Ολυμπιακός αλλά και ο Παναθηναϊκός που είχε σαφώς περισσότερη δουλειά να κάνει, έχουν προχωρήσει με άριστα στο μεταγραφικό τοπίο και τους στόχους για την νέα σεζόν ώστε να παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό πρόσωπο. Μπορούμε έτσι κάνουμε και τον πρώτο απολογισμό.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙΝ

Στον πρωταθλητή Ολυμπιακό από την στιγμή που πάρθηκε ο τίτλος η παραμονή Σφαιρόπουλου ήταν δεδομένη και στην συνέχεια πρώτο μέλημα ήταν η παραμονή Σπανούλη που φάνηκε πιο εύκολη από ποτέ με μια μικρή μείωση των απολαβών του.

Από εκεί και πέρα οι "ερυθρόλευκοι" ήθελαν να ενισχύσουν την ομάδα σε 2-3 θέσεις σε σχέση με πέρσι για να έχουν μεγαλύτερο βάθος και ποιότητα. Επεισαν τον Ερικ Γκριν που μπορεί να εξελιχθεί και σε νέο Ντιλέϊνι και μπορεί να πάρει το ρόλο του Σπανούλη αλλά και να παίξει μαζί του μιας και ο αρχηγός της ομάδας του Πειραιά μεγαλώνει. Τον απέκτησαν στην ουσία με τα χρήματα του Στρόμπερι και όσα γλίτωσαν από τον Σπανούλη στο νέο του συμβόλαιο.

Πήραν όμως ένα εξαιρετικό παίκτη που μπορεί να ντυθεί και ηγέτης και μαζί με τον αρχηγό, τον Μάντζαρη και τον Χάκετ απαρτίζουν μία δυνατή τετράδα στην περιφέρεια στην οποία έρχεται σαν 5ος και ο Αθηναίου με την εμπειρία του και ακολουθούν τα ταλέντα.

Στο "3" με Λοτζέσκι,Παπανικολάου και Παπαπέτρου που ανεβαίνει και στο "4" με επιτυχία ο Ολυμπιακός είναι υπερπλήρης. Στο 4αρι είναι η σταθερή αξία Πρίντεζης μαζί με τον Αγραβάνη και τον Παπαπέτρου και εδώ οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν να βάλουν και άλλη ποιότητα και ψάχνουν ένα παίκτη κοντά στα 400χιλ. Ο Γουάιτ χάθηκε, παίζει ο Γκάμπριελ που ταιριάζει μια χαρά και το κασέ του είναι λογικό με τα χρήματα που γλιτώνουν από τη διαφορά Χάντερ-Μπιρτς. Αλλά και αν δεν αποκτηθεί Αμερικανός στο 4αρι, πάλι ο Ολυμπιακός δείχνει πιο δυνατός με τον Παπαπέτρου να έχει μάθει τη θέση και τον Αγραβάνη να δείχνει ότι έχει ενσωματωθεί πλέον.

Στο σέντερ ο Γιανγκ είναι σαν νέα μεταγραφή και ο Μπιρτς, ειδικά για τα λεφτά του και σαν δεύτερος στην θέση παίκτης, είναι εξαιρετική επιλογή. Μάλλον μένει και ο Μιλουτίνοφ και συνολικά ο Ολυμπιακός, με μια μικρή αύξηση 500χιλ στο μπάτζετ του, έχει κάνει τις καλύτερες δυνατές κινήσεις.

ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ "ΨΩΝΙΑ"

Πάμε στον Παναθηναϊκό. Οπως είχαμε γράψει, με τις αποχωρήσεις οι "πράσινοι" και με το μπάι άουτ του Παπαγιάννη είχαν στο ταμείο 3,5-4εκ για μεταγραφές. Η απόκτηση Μπουρούση, Τζέιμς και Σίνγκλετον έβγαλε τα 3εκ. με την απόκτηση, μάλιστα, παικτών από το πρώτο ράφι.

Στη συνέχεια απομένει η απόκτηση του Κλαβέρ που είναι αρκετά κοντά. Ο Παναθηναϊκός θα πάρει ένα παίκτη ακόμα μάλλον στην περιφέρεια που σημαίνει μια οικονομική υπέρβαση κοντά στο 1εκ από τον πρόεδρό του. Το θέμα είναι ότι ο Κυπελλούχος Ελλάδας που κλήθηκε να τα αλλάξει πάλι όλα μέσα σε μια δύσκολη εποχή γενικά και με μπερδεμένο πλάνο ελληνοποίησης και προώθησης των νέων παιδιών, κινήθηκε τέλεια για τα δεδομένα του.

Ελπίζει να λύσει το πρόβλημα του προπονητή που δεν στεριώνει τίποτα μετά τον Ομπράντοβιτς με τη σωστή επαναπρόσληψη του Πεδουλάκη που μπορεί σε γενικές γραμμές να προωθήσει το πλάνο της ομάδας αλλά και να την φέρει σε επίπεδο πρωταγωνίστριας και πάλι.

Αυτή την φορά ο Παναθηναϊκός παίρνει παίκτες πρώτης γραμμής και βάζει ρολίστες στον πάγκο. Και δίνει χώρο και χρόνο στα Ελληνόπουλα με εξαίρεση τον Παπαγιάννη που δεν προλαβαίνει να τον χαρεί. Ο Παναθηναϊκός θα έχει μια περιφέρεια με Καλάθη, Τζέιμς και Παππά που παίζουν και στις δύο θέσεις. Απειλούν, μάλιστα, οι δύο τελευταίοι, δημιουργούν,έχουν σουτ συνολικά αλλά και ατομικές φάσεις. Παίζουν καλά και στο ανοιχτό και στο σετ μπάσκετ.

Και δίπλα τους ο καλός σουτέρ Φελντέιν και πιο πίσω ο Μποχωρίδης για ...συμπληρωματικούς λόγους. Αν μπορέσει ο Πεδουλάκης να βρει κάτι καλό με 300-400χιλ για να γεμίσει και άλλο την περιφέρεια θα το πάρει. Πάντως με υγιή Παππά και με καλές σχέσεις πλέον με τον Άρτζι ο Παναθηναϊκός δεν έχει θέμα στην περιφέρεια εκτός αν προκύψει σοβαρός τραυματισμός.

Από εκεί και πέρα το θέμα είναι στο "3" με τον Χαραλαμπόπουλο να παίρνει άνετα 15-20' αλλά να είναι ακόμα άγουρος και άτολμος. Αν δεν έρθει ο Κλαβέρ θα αποκτηθεί παίκτης καθώς στην ουσία κανείς από το "2" δεν ανεβαίνει στο "3" εκτός αν θέλει να παίξει με 3 κοντούς ο Πεδουλάκης κάποια διαστήματα με τον Καλάθη να παίρνει αμυντικά το αντίπαλο 3αρι.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ Ο ΚΛΑΒΕΡ

Ομως εδώ ο Παναθηναϊκός θα κάνει κίνηση καθώς μάλλον φεύγει και ο Γιάνκοβιτς. Ο Γκιστ μαζί με τον Φώτση μοιράζονται το 4αρι και ο Κλαβέρ, που είναι σαν γαλλικό κλειδί, βοηθάει στο να μπορεί να παίξει και στο 5 ο Γκιστ.

Σε μια θέση που το δίδυμο Μπουρούση-Σίνγκλετον είναι εξαιρετικό και καλύπτει όλες τις απαιτήσεις. Επίσης, μπορεί ο τελευταίος να κατέβει, όχι όμως και πολύ αξιόπιστα, στο "4".

Λογικά καθώς έφυγε ο Παπαγιάννης και αφού ο Φώτσης μεγάλωσε, θα αποκτηθεί και άλλος παίκτης εδώ συμπληρωματικός, αν χαλάσει του Κλαβέρ, που είναι ακριβός αλλά λύνει όλα τα θέματα. Συνεπώς στον Παναθηναϊκό επίσης έγιναν εξαιρετικές κινήσεις πρώτης γραμμής και το τοπ παζλ ολοκληρώνεται με τον Κλαβέρ. Αν δεν έρθει ο Ισπανός θα χρειαστεί 3αρι και ένα 5ο ψηλό που δύσκολα θα είναι ο Βουγιούκας αφού δεν μπορεί να δεχθεί έχοντας μπροστά δύο κλασάτους πενταδάτους ψηλούς

News 24/7

24MEDIA NETWORK