Εκτός από παίκτες ψάχνει και χημεία

Ο Σωτήρης Γεωργίου ανοίγει το φάκελο του εφετινού Παναθηναϊκού και αναλύει τα πάντα. Το γεμάτο υποσχέσεις ρόστερ, οι τραυματισμοί που έφεραν αλλαγές, η έλλειψη πρωτοκλασάτων Ελλήνων (πλην Μπουρούση), η έλευση του Τσάβι Πασκουάλ και η χημεία που ακόμη αναζητείται.

Εκτός από παίκτες ψάχνει και χημεία

Η ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ δεν έφερε ασφαλώς το τέλος....Κάθε άλλο. Επί της ουσίας ο Παναθηναϊκός στην ευρωλίγκα έχει καθαρά βάση προγράμματος μια ήττα πάνω στο σχετικό πινακάκι. Μια ήττα που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και νίκη και να ήταν και από πάνω ή θα μπορούσε κάλλιστα να έχει κάνει ένα μπαμ σε Μόσχα ή Μαδρίτη βασικά και να είναι και καβάλα στο άλογο. Από την άλλη όμως δεν πείθει και πολύ ότι είναι στον σωστό ακριβώς δρόμο και παρουσιάζει αδυναμίες που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται και από τους σοβαρούς τραυματισμούς. Το σημαντικότερο θέμα είναι αλλού όμως. Η αλλαγή προπονητή μόλις άρχισε η σεζόν και οι σοβαροί τραυματισμοί έχουν μπερδέψει τη χημεία της ομάδας που έχει χάσει την ισορροπία της.

ΓΕΜΑΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΑΛΛΑ...

Ο Παναθηναϊκός έχει ένα καλό και γεμάτο ρόστερ αλλά με πολλούς αστερίσκους ακόμα. Άλλωστε το γεγονός ότι πάλεψε μέχρι τέλους στα ίσα με ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ σε Μόσχα και Μαδρίτη,ασφαλώς πιστοποιεί ότι διαθέτει ρόστερ. Από την άλλη όμως στο υψηλότατο επίπεδο και στην πιο δύσκολη μάλλον Ευρωλίγκα όλων των εποχών χρειάζεσαι πολύ περισσότερα για τη διάκριση. Ένα μεγάλο θέμα είναι η αλλαγή προπονητή. Ασφαλώς μπορεί και ο Πασκουάλ να μην άλλαξε πολλά ακόμα αλλά ο κάθε κόουτς έχει την δική του φιλοσοφία που περνά με την πάροδο του χρόνου στην ομάδα. Συνεπώς και στο Παναθηναϊκό ο Ισπανός σταδιακά φέρνει το δικό του στιλ, απλά δεν βιάζεται-και καλά κάνει-στη μεταβατική περίοδο.Δεν πάυει όμως μια αλλαγή προπονητή να φέρνει μια αναστάτωση στην ομάδα αν και πάει καλά στο κομμάτι αυτό ο Πασκουάλ αφού η μετάβαση είναι ομαλή.

ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Το πιο βασικό κομμάτι είναι όμως οι τραυματισμοί και τα κενά.Αρχικό ερώτημα πριν καν τον τραυματισμό του Τζέιμς ήταν αν χρειάζεται και άλλος πλέι μέικερ. Η αγορά όμως είναι μικρή σε υψηλό επίπεδο καθώς το ΝΒΑ απορροφεί τους καλούς παίκτες νωρίς νωρίς ,είτε Ευρωπαίους ,είτε Αμερικανούς. Και το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟ είναι ότι δεν θα μπορούσε να έχει 8 πχ Αμερικανούς ή ξένους αφού στην Ελλάδα παίζουν 6 και βασικά στον 1ο γύρο 4+2. Γι αυτό και ο ΠΑΟ δεν βιάστηκε να πάει σε άλλη ενίσχυση στο πόιντ με καθαρό άσο -δημιουργό πίσω από τον Καλάθη αφού ο Τζέιμς είναι πιο πολύ "2" παρά άσος.

Και ενώ οι σκέψεις αυτές ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού των "πρασίνων" έσκασε ο αυτοτραυματισμός Τζέιμς και η ανάγκη απόκτησης πόιντ έγινε επιτακτική. Όμως που να βρεις καλό παίκτη; Δεν βρίσκεις εύκολα. Και μετά έρχεται και ο τραυματισμός του Γκιστ,του κορυφαίου αμυντικού σου και πιο ... ενεργοβόρου παίκτη σου. Είναι απλά αδύνατον να βρεις αντί-Γκιστ. Και άντε και βρήκες και παίρνεις και κοντό και ψηλό που δεν είναι πρώτης γραμμής. Τι κάνεις μετά; Θα πάιζεις με 8 ξένους στην Ευρωλίγκα και θα κόβεις 4 στον 1ο γύρο στην Ελλάδα και δύο στον 2ο γύρο. Και στην Ελλάδα θα βάζεις τα Ελληνόπουλα. Όμως στη φετινή Ευρωλίγκα που δεν προλαβάινεις να κάνεις καν προπόνηση από συνεχή ταξίδια και μετακινήσεις,πότε θα έχεις αυτοματισμούς όταν θα έχεις ουσιαστικά δύο διαφορετικές ομάδες και χωρίς χρόνο για σοβαρές προπονήσεις;

ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού που δεν έχει πάρει χαμπάρι κανείς είναι οι πρωτοκλασάτοι Έλληνες. Στην ουσία η ομάδα εφέτος έχει μείνει από Έλληνες πρώτης γραμμής και γι' αυτό παρουσιάζει και πρόβλημα στην ενίσχυση. Πλην Καλάθη που είναι το μεγάλο πρότζεκτ του Παναθηναϊκού, ο Μπουρούσης ήρθε φέτος βασικά για το λόγο αυτό, αλλά είδαμε και στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ ότι ο Πασκουάλ τον άφησε πολύ στον πάγκο για το πρόβλημα του Έλληνα σέντερ στο πικ εν ρολ στην άμυνα. Ο Φώτσης έμεινε για τα αποδυτήρια και για 10' και αν και ήταν εξαιρετικός στο ντέρμπι, ουσιαστικά στην φετινή σεζόν είναι άφαντος σε σχέση με ότι ξέραμε. Και ο Παππάς είναι ο γνωστός ιδιόρυθμος Παππάς που οι μισοί προπονητές απλά δεν τον πάνε, δεν μπαίνει σε καλούπι, από την άλλη θες ένα παίκτη με τα χαρακτηριστικά του να σου γυρίζει το παιχνίδι αλλά οι ιδιοτροπίες ιδιοτροπίες με ότι αυτό συνεπάγεται και έτσι και αυτός με τον Ισπανό δεν παίρνει πολύ χρόνο. Οι Μποχωρίδης, Χαραλαμπόπουλος είναι για ελάχιστα λεπτά. Ο Πατ Καλάθης δεν παίζει καν.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ

Το πρόβλημα του Πασκουάλ για τις αντικαταστάσεις λοιπόν είναι να βρει καλούς παίκτες.Κοντός δεν βρίσκεται εύκολα και μάλλον θα περιμένει σε λίγες μέρες την επιστροφή Τζέιμς σταδιακά και μετά να δει αν μπορεί ο Αμερικανός να καλύψει με τον Καλάθη την θέση του πόιντ,ειδάλλως να ψάξει αναγκαστικά για ξένο(δεν παίζει ρόλο αν θα είναι κοινοτικός ή Αμερικανός). Το άμεσο πρόβλημα είναι ο αντί-Γκιστ. Το όνομα του Μαυροκεφαλίδη που είχε θέμα με τον τραυματισμό του,έπαιξε μόλις ήρθε ο Πασκουάλ αλλά δεν έγινε ποτέ κάτι. Άρα δύσκολα θα γίνει και τώρα αν έχει να κάνει με τον τραυματισμό του. Ο Οκάρο Γουάιτ είναι μια λύση που θα μείνει και για τη συνέχεια βασικά για την Ευρώπη. Ακούστηκαν και άλλοι όπως ο σέντερ Ταβάρες και δεν αποκλέιεται ο Πασκουάλ να πάρει σέντερ καθώς ο Σίνγκλετον κατεβαίνει και στο "4" και μπορεί να θέλει 5αρι με πλάτη. Αν και κανονικά του αρέσουν τα σέντερ που πασάρουν όπως ο Μπουρούσης.

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ ΧΗΜΕΙΑ

Γι' αυτό και λέμε ότι η χημεία του Παναθηναϊκού-το είχαμε επισημάνει και στην αρχή της σεζόν-είναι μπερδεμένη και παραγίνεται τώρα. Εχει καλό ρόστερ αλλά είναι δύσκολο να φτιάξει τη χημεία του. Μιας και διαθέτει παίκτες που παίζουν σε δύο θέσεις,όλοι σουτάρουν,αλλά έχουν ιδιορρυθμίες και χτυπητές αδυναμίες. Πχ ο Παππάς δεν μπορεί να παίξει στον άσο ενώ είναι ασόδυο. Ο Μπουρούσης είναι σέντερ σύγχρονο αλλά με αδυναμία χτυπητή στην άμυνα .Ο Χαραλαμπόπουλος ξεκίνησε για 10-15' στο ροτέισον και φοβάται να σουτάρει. Ο Σίνγκλετον είναι καθαρό σέντερ ή παίζει και στο "4"; Ο Νίκολς παίζει καλύτερα στο "4" ή στο "3"; Ο Ρίβερς στο "3" ή στο "2";Ο Φελντέιν έχει μόνο το σουτ. Και ο Τζέιμς μόλις επιστρέψει αν και ασόδυο είναι δυάρι βασικά ή και άσος; Οι αντίπαλοι διαβάζουν πολλές φορές όλες αυτές τις αδυναμίες και τις χτυπάνε.

ΑΝΑΓΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

Ο Παναθηναϊκός τι είναι τελικά φέτος; Μια ομάδα με εξαιρετική άμυνα αφού διαθέτει Αμερικανούς με τρομερά αθλητικά και αμυντικά προσόντα;Ή μια επιθετική ομάδα με πολλές αρετές στο σουτ που όλοι για παράδειγμα σουτάρουν με επιτυχία από το τρίποντο; Γι αυτό και ο φετινός Παναθηναϊκός έφτασε να έχει την καλύτερη άμυνα στην Ευρωλίγκα πρόσφατα αλλά από αυτήν έχασε από Ρεάλ και Ολυμπιακό. Γι αυτό έχει κερδίσει παιχνίδια με την άμυνα αλλά και με την επίθεση.Άρα δεν έχει ξεκάθαρη αγωνιστική φιλοσοφία και γι αυτό είναι μια ομάδα που δεν μπορείς να διακρίνεις σε ποια όρια πόντων κερδίζει. Είναι πολύ σημαντικό να βρει σαφή βασικά κατεύθυνση. Για να αποκτήσει έτσι και την απαραίτητη διάρκεια που δεν έχει.

ΤΟ ΡΟΤΕΙΣΟΝ

Η διάρκεια είναι σε συνάρτηση με το ροτέισον. Τελικά τι ακριβώς θέλουν οι προπονητές;Άλλες φορές λένε ότι με μικρό ροτέισον βρίσκεις πιο εύκολα χημεία και αυτοματισμούς και διάρκεια. Άλλες ότι δεν μπορούν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο ενέργειας χωρίς 10-12 πρωτοκλασάτους παίκτες. Κανείς δεν έχει ασφαλή απάντηση καθώς ακόμα και στο ΝΒΑ με τα συνεχόμενα ταξίδια οι ομάδες έχουν μικρό τελικά ροτέισον. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά κάτι. Θεωρητικά ο ΠΑΟ πάει με μικρό ροτέισον με τους Έλληνες να είναι εκτός στην ουσία (οι νέοι) και με τους τραυματισμούς μένουν 8 πρωτοκλασάτοι. Βεβαίως ο Πασκουάλ μπορεί στην Ελλάδα που είναι και μια εύκολη λίγκα να βάζει την Ελληνική ομάδα και να κάνει συντήρηση για την Ευρωλίγκα αλλά έτσι θα έχει δύο διαφορετικές ομάδες με ότι καλό και κακό αυτό συνεπάγεται.

ΤΑ ΘΡΙΛΕΡ

Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα των θρίλερ μέχρι τώρα και με την ανάληψη του Πασκουάλ στην τεχνική ηγεσία. Στην πρεμιέρα του με ένα 11-0 στο τέλος με καλάθι του Καλάθη από καραμπόλα (!) κερδίζει στο Μπάμπεργκ. Χάνει στην 2η παράταση σε ένα μεγάλο θρίλερ στην Πόλη από την Εφές. Γλιτώνει το σοκ με την Μακάμπι από +12 με πολύ τύχη για να το πάει στην παράταση στο ΟΑΚΑ και το παίρνει. Το χάνει στις τελευταίες δύο επιθέσεις στην Μαδρίτη με την Ρεάλ το θρίλερ της Ισπανίας και τα ίδια στο κλάσικο με τον Ολυμπιακό που χάνει από 76-72 με καλάθι στα 3''. Ο απολογισμός 2-3. Θα μπορούσε να είναι και 4-1 και 0-5. Το θέμα είναι ότι ήδη παρουσιάζεται αδυναμία διαχείρισης στο τέλος των αγώνων καθώς ο Ισπανός τεχνικός δεν επηρρεάζει τις φάσεις ουσιαστικά αλλά τις αφήνει στους παίκτες του. Κακοσχεδιασμένες βασικά ή και καθόλου σχεδιασμένες επιθέσεις των 3 και 5'' που κρίνουν ένα ολόκληρο παιχνίδι. Και με τον Πασκουάλ να υστερεί στο κομμάτι αυτό από την Μπαρτσελόνα και αυτό είναι και το δικό του στοίχημα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει χάσει τίποτα, δεν έχει λόγο να θεωρεί ότι έμεινε πίσω καθώς έχουμε όλο τον δρόμο μπροστά μας. Από την άλλη έχει θέματα να λύσει.Πρέπει να βρει τη χημεία του για να αποκτήσει ισορροπία αγωνιστική και μέσα από αυτή διάρκεια. Πρέπει να διαλέξει αν ο βασικός του τρόπος παιχνιδιού είναι η άμυνα ή η επίθεση χωρίς σε όποια απόφαση να παραμερίσει το αντίθετο. Πρέπει να βάλει πολλά plays για το τέλος των αγώνων καθώς τα θρίλερ αναδεικνύουν προκρίσεις και πρωταθλητές.

Πρέπει χωρίς Διαμαντίδη πλέον να ντύσει πρωταγωνιστές για τις φάσεις αυτές κάποιους παίκτες του. Πρέπει να καλύψει τις ατομικές αδυναμίες αυτών που υπάρχουν τώρα. Πρέπει να δει τι θα κάνει με τους νεαρούς παγκίτες Έλληνες και αν θα μεγαλώσει το ροτέισον στα παιχνίδια ή θα κάνει συντήρηση έχοντας δύο ομάδες βασικά διαφορετικές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και πρέπει να δει τι παίκτες θα πάρει,αν θα μείνουν μετά, πόσο θα επηρεάσουν την ήδη μέτρια χημεία του και τι διαφορά μπορεί να κάνουν ή θα είναι απλά συμπλήρωμα.

Όπως και να έχει ο Παναθηναϊκός είναι ένα τεράστιο κλαμπ με πολύ βαριά φανέλα και παρά τα προβληματά του με λίγη τύχη και λίγο καλύτερες επιλογές θα μπορούσε να είναι και από πάνω στη φετινή Ευρωλίγκα. Αφού έχει και ποιοτικό ρόστερ και ένα καλό προπονητή σε γενικές γραμμές. Συνεπώς δεν έχει κανένα λόγο απογοήτευσης αλλά θέλει δουλειά και σωστές επιλογές καθώς όλα πλέον κρίνονται στη λεπτομέρεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ουάιτ δεν τρελαίνει τον Πασκουάλ αλλά...

News 24/7

24MEDIA NETWORK