Η "επιστροφή" δείχνει ότι μπορεί

Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει την ήττα του Ολυμπιακού στην Πόλη και εξηγεί γιατί οι "ερυθρόλευκοι" μπορούν να σώσουν την παρτίδα.

Η "επιστροφή" δείχνει ότι μπορεί

Από την αρχή της σειράς και στις αναλύσεις μου στον Sport24radio 103,3 στις καθημερινές εκπομπές, είπα ότι ο Ολυμπιακός έχει μια πολύ πονηρή αντίπαλο που δεν με τρομάζει, αλλά και δεν μ' αρέσει η κατάσταση των "ερυθρολεύκων". Γι' αυτό περίμενα να σπάσει η έδρα και ματς-θρίλερ στην Πόλη. Που, όμως, ο Ολυμπιακός μπορεί να ξαναπάρει την έδρα και να πάει πάλι στην Τουρκία για το μεγάλο ραντεβού του Final Four.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός ελπίζει βάσιμα στην πρόκριση αν και είναι με την πλάτη στον τοίχο, δικαίως. Και ελπίζει γιατί είναι πρωταθλητής, έχει καρδιά πρωταθλητή, έχει μέταλλο, εμπειρία, ειδικό βάρος και άμυνα. Από την άλλη πλευρά, η Εφές είναι ίσως πιο ταλαντούχα σε αρκετά σημεία, έχει τρομερή ενέργεια, αθλητικότητα, τον ενθουσιασμό και ένα καλό προπονητή. Αλλά και πάλι δεν τρομάζει.

Δεν σκότωσε πχ. τον Ολυμπιακό την Τετάρτη και λίγο έλειψε να το πληρώσει ακριβά. Και έδειξε ότι φοβόταν να κερδίσει, δεν πίστευε καλά-καλά ότι κάνει περίπατο και το 2-1 με τον Ολυμπιακό και παραλίγο να το πληρώσει ακριβά. Βεβαίως ξέρουν όλοι καλά ότι αν η σειρά γυρίσει πάλι στην αρχή της και στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός θα είναι το απόλυτο φαβορί.

Έτσι το παιχνίδι της Παρασκευής είναι τελικός. Και η Εφές θα έχει και την πίεση, αλλά και την πίστη ότι είναι σε θέση να αποκλείσει πλέον το φαβορί της σειράς.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Είδαμε ένα τρομερό παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός το σχεδίασε και πάλι για να το πάρει από την άμυνα. Και όταν κατεβάζεις την αντίπαλό σου στους 64π από τους 84π που σκοράρει και μάλιστα στο γήπεδό της και την έχεις στα 2/18τρ, λες "κερδίζω"! Όμως για να κερδίσεις θα πρέπει να βάζεις και την μπάλα στο καλάθι.

Στο 29' ο Σπανούλης είχε 6π και ο Πρίντεζης 0/6σ. Ο Λοτζέσκι είναι απών στην σειρά και έτσι ο Ολυμπιακός είχε σκοράρει 37π σε 30'! Ο Μπαλμπάι κάνει καλή δουλειά στον Σπανούλη(4λ-4π), αλλά έτσι η Εφές παίζει με 4άρι στην επίθεση που ξεκίνησε με 6/19σ και ο Ολυμπιακός με το 17-23 στο 14'. Εκεί, όμως, σβήνουν τα φώτα.

Οι "ερυθρόλευκοι" δέχονται ένα τρομερό επιμέρους 24-4 (!!!) από το 14' στο 24' σκοράροντας 4π σε 10'! Άποντος στα πρώτα 4'στο β' ημ βλέπει την Εφές στο 49-34 (25') και στο 51-34 στο 27'. Ενδεικτικό της τραγικής εικόνας στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα, είναι το ότι το πρώτο φάουλ έγινε από τον Μάντζαρη στο 28΄για την 3η περίοδο και ενώ η ομάδα κυνηγούσε το σκορ.

Παρόλα αυτά και με το επεισόδιο Μπράουν-Παπανικολάου ο Ολυμπιακός ξύπνησε, έπαιξε τρομερή άμυνα και δέχθηκε 2π σε 9' (27-36') κάνοντας το ματς ντέρμπι (53-49).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΡΙΛΕΡ

Εκεί ο Ολυμπιακός έβγαλε ενέργεια και τσαμπουκά την ώρα που η Εφές έπαιζε με τον χρόνο σαν σε... ποδόσφαιρο και είχε αυτοκτονικές τάσεις με το να της μένει στα χέρια η μπάλα και να κάνει "σκοτωμένες" επιθέσεις.

Η εμπειρία της ελληνικής ομάδας την κρατά ζωντανή. Και με δύο μεγάλα τρίποντα, ο Σπανούλης στο τελευταίο λεπτό και ενώ ήταν κάκιστος με 8λ πριν, το κάνει θρίλερ(61-60 στα 18''). Η Εφές παίζει λάθος άμυνες, δεν στέλνει την ελληνική ομάδα στις βολές και τρώει τα τρίποντα.

Ένα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ και η κακή επιλογή του Σπανούλη να εκβιάσει το τρίποντο έχοντας η ομάδα του 18'' με το 63-60 και να σουτάρει υπό πίεση από τα πλάγια χωρίς ισορροπία, ακύρωσαν την επική ανατροπή . Ο Ολυμπιακός κόλλησε στην επίθεση, καθώς η Εφές του έκοψε τις συνεργασίες στα πικ εν ρολ.

Έτσι αν και πήρε τα ριμπάουντς με 38-31 δικαιολογείται το κακό 37% στα δίποντα (12/32) και τα 17 λάθη (8 ο Σπαν). Πάντως, έπαιξε καλή άμυνα στις απομονώσεις της Εφές και το "ένας εναντίον ενός" που παίζει η τούρκικη ομάδα.

ΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Η Εφές έδειξε ότι χωρίς τρίποντο (2/18!) μπορεί να κερδίζει από την άμυνα, αν και το παιχνίδι της δεν είναι αυτό. Και ξέρει καλά ότι αν ο Ολυμπιακός ανεβάσει στροφές επιθετικά κατεβαζοντάς την τόσο χαμηλά μπορεί να την κερδίσει. Λογικά θα είναι πιο επιθετική την Παρασκευή. Ο Ολυμπιακός ξέρει πολύ καλά ότι με δεκάλεπτο με σκορ 4π και με σερί 4-24 εις βάρος του, δεν πάει Final Four.

Από την άλλη, κρατά ότι με κάκιστες τρεις περιόδους λίγο έλειψε να το κερδίσει και άρα σου γεμίζει το γήπεδο και το μάτι περισσότερο ότι είναι καλύτερος. Αυτό το σημείο είναι και ο οδηγός του. Άμυνα, αλλά να βρει και λύσεις στο σκοράρισμα.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο Σφαιρόπουλος με ευθύνη για το τραγικό πρόσωπο στην επίθεση για τρεις περιόδους, αλλά ανακάτεψε την τράπουλα και το πάλεψε όσο δεν πάει. Και ο Περάσοβιτς με μεγάλη ευθύνη για την ελληνική επιστροφή, καθώς όταν αγκάλιασε το 2-1, δεν ήξερε να το διαχειριστεί παίζοντας καθυστερήσεις και όχι σκοτώνοντας τον αντίπαλο και δίνοντας τις επιθέσεις στον Γκρέιτζερ!

Ο Σπανούλης κακός για 38' με 8λ, αλλά στο κρίσιμο σημείο πήγε να το γυρίσει με το "εγώ" του. Παρόλα αυτά, χρεώνεται και την κάκιστη επιλογή στην τελευταία επίθεση. Ο Πρίντεζης κακός με 2/8σ. Ο Παπανικολάου συμπαθητική εμφάνιση. Ο Μάντζαρης θετικός, έπρεπε να σουτάρει περισσότερο. Ο Γκριν λίγα πράματα, αλλά έπαιξε λίγο και έπρεπε περισσότερο με κακό Σπανούλη. Ο Μπιρτς κουρασμένος, τραυματίστηκε ελαφρά και μέσα στο ματς. Ο Μιλουτίνοφ επηρεασμένος από τις ενοχλήσεις στο γόνατο. Ο Γιανγκ λίγα πράματα. Ο Παπαπέτρου έβαλε 5 σημαντικούς πόντους στην προσπάθεια ανατροπής και πάλεψε στην άμυνα. Ο Γουότερς τίποτα, αλλά μόλις 5'. Ο Αγραβάνης κακός...

News 24/7

24MEDIA NETWORK