Ματς κλειδιά σε Πόλη-Βαρκελώνη

Μια σπουδαία Παρασκευή και πάλι για το ελληνικό μπάσκετ με μεγάλα παιχνίδια για τους εκπροσώπους μας στην Ευρωλίγκα σε δύο μπασκετουπόλεις και πανέμορφες τοποθεσίες, στην Πόλη και στην Βαρκελώνη. Mατς κλειδιά για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα. Γράφει ο Σ. Γεωργίου.

Ματς κλειδιά σε Πόλη-Βαρκελώνη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός πάει σε μια πόλη που είναι αγαπημένη του γενικά και από τον τίτλο του 2012 αλλά και επειδή στο παρελθόν αποκαλείτο "Τουρκοφάγος"!Φέτος όμως και ούτε προ μηνός έχει κακές αναμνήσεις καθώς έχασε από +14 με ένα καταστροφικό 2-27(!) δίκαια από τη μέτρια Γαλατά. Και πλέον καθώς έχει το διπλό στο ΟΑΚΑ με τον ΠΑΟ που πέταξε στα σκουπίδια με την ήττα από την Μακάμπι μέσα την περασμένη εβδομάδα, δεν πάει άνετος στην Πόλη. Αφού η Νταρουσάφακα είναι στις ομάδες που έχει στο 50-50 να κερδίσει εκτός.

Αν χάσει και από αυτήν έχοντας και την ήττα στην Γαλατά θα είναι πίσω στον προγραμματισμό του χωρίς ασφαλώς να χάνεται. Αλλά όσο προχωρά η διοργάνωση αρχίζουν και τα πρέπει ειδικά αν θες πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Αν κερδίσει, ξεχνά την γκέλα με την Μακάμπι και πατά γερά. Συνεπώς είναι μια αναμέτρηση κλειδί απέναντι σε μια ομάδα που δεν του πολυπάει ίσως καθώς παίζει ένα πολλές φορές άναρχο και Αμερικάνικο μπάσκετ. Πάντως η Νταρουσάφακα είναι μια ακριβή ομάδα που δεν τρομάζει.

Βασικά ότι είχαμε πει βλέπουμε. Μια ομάδα με κορυφαίο προπονητή (Μπλατ), με χρήματα χωρίς πάντως να έχει το πανάκριβο ρόστερ, δεν έχει την εμπειρία και τη δυνατή έδρα, αγαπά τα θρίλερ και τις ανατροπές και θα παλέψει για την πρόκριση. Αν και δεν έχει τη δυνατή έδρα είναι η μόνη ομάδα που έσπασε και σχεδόν εκκωφαντικά το αήττητο της ΤΣΣΚΑ καθώς την είχε στους 15π από την αρχή!

Και είναι μια ομάδα που παίζει μάλλον καλύτερα από το γηπεδό της έχοντας τρία διπλά. Η Νταρουσάφακα είναι μια περίεργη ομάδα με πολλά up down όπως και ο Ολυμπιακός και γι αυτό θεωρώ κλειδί το μυαλό και συγκέντρωση της Ελληνικής ομάδας για να φύγει με διπλό από την Πόλη. Με τον Αστέρα στο Βελιγράδι έχανε με 16π και απέδρασε με ροζ φύλλο. Με το Μιλάνο μέσα σε μια κακή ήττα της έχανε με 10 από την αρχή, πέρασε 76-74, αλλά έχασε στο φινάλε. Στο Καζάν ξεκίνησε με 0-12 αλλά πέρασε και εύκολα. Με την Εφές μέσα προηγήθηκε με 12 και έχασε και καθαρά! Στο Κάουνας έχανε με 12 και με 35-26 στο ημίχρονο, πέτυχε 57(!) στο δεύτερο και έφυγε με το ροζ φύλλο από την Λιθουανία! Σε ένα ακόμα θρίλερ. Και μετά με την Μπάμπεργκ μέσα το +10 στο 30' γίνεται θρίλερ και επικρατεί με 72-70.

Κερδίζει την ΤΣΣΚΑ στην Τουρκία αν και από +15 στην 4η περίοδο πήγε στο σουτ στο 38'. Στην Γαλατά έχασε εύκολα σχετικά μειώνοντας απλά στους 5 από 13 και στο ΟΑΚΑ το έκανε θρίλερ στο 39' από -15 και -10 δύο φορές. Είναι μια ομάδα που γενικά πάει πάνω από 80π με Αμερικάνικο μπάσκετ αλλά έχει μεγάλες διακυμάνσεις.Ξέρεις ότι και πίσω με 10π να είσαι μπορείς να το γυρίσεις, αλλά ξέρεις επίσης ότι και να είσαι μπροστά με 10π θα στο κάνει ντέρμπι κατά 80%! Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και ειδικά στο ριμπάουντς καθώς η Νταρουσάφακα έχει 10 μ.ο το παιχνίδι και να παίξει ατομική καλή άμυνα καθώς επιδιώκει το ντράιβ και το ένας εναντίον εντός με απομόνωση με τους Άντερσον, Κλίμπουρν, Ουαναμέικερ.

Γι' αυτό και δεν σουτάρει πολύ από το τρίποντο(18σ μ.ο),ενώ επιδιώκει το ανοιχτό γήπεδο. Πάντως στα σέντερ έιναι περίεργη έχοντας τους αργοκίνητους Αλντεμίρ,Ερντέν,Σαβάς και στην περιφέρεια ο Ουιλμπέκιν που ξέρουμε από την ΑΕΚ δεν είναι παίκτης υψηλού επιπέδου και είναι επιρρεπής στο λάθος. Συνεπώς ο Ολυμπιακός πρέπει να τον χτυπήσει στην άμυνα και να τον πιέσει και να βάλει μπάλες στην ρακέτα αλλά δεν έχει πλην Πρίντεζη πολλές απειλές από εκεί.

Κλειδί θα είναι η άμυνα στα ντράιβ και ειδικά στην θέση "3". Το καλό είναι ότι και η Νταρουσάφακα είναι με πολλές ατομικές αδυναμίες στην άμυνα και ειδικά θα βρει πολλά ανοιχτά τρίποντα η Ελληνική ομάδα και πρέπει να έχει καλή ψυχολογία και να διαβάζει τις παραδοσιακές παγίδες του Μπλατ. Εν κατακλείδι ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει πραγματικά καλά για να κερδίσει στην Πόλη. Μπορεί να το κάνει αν είναι συγκεντρωμένος και με καλό βαθμό στην άμυνα, ειδάλλως θα κυνηγά από νωρίς 10 πόντους.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ

Ο Παναθηναϊκός πάει στην Βαρκελώνη για να βρει την ιδανική του ευκαιρία για ένα μεγάλο διπλό.Οι "πράσινοι" το άγγιξαν σε Μαδρίτη βασικά και Μόσχα,παίζουν ασφαλώς καλύτερα μέχρι τώρα στα μεγάλα παιχνίδια εκτός έδρας καθώς δεν έχουν και πολύ πίεση μάλλον και έχουν την χρυσή ευκαιρία στην Βαρκελώνη.

Με μια ήττα στο "Παλάου Μπλαουγκράνα" ασφαλώς δεν θα γυρίσουν απογοητευμένοι. Αλλά ένα διπλό τους βάζει και από πάνω στον προγραμματισμό τους καθώς βασικά μόνο από τον Ολυμπιακό σε ένα ματς ειδικών συνθηκών έχουν χάσει μέχρι στιγμής. Πάντως ο Παναθηναϊκός αγαπά τα θρίλερ και δεν αποκλείεται να δούμε ένα ακόμα με τον Πασκουάλ να επιστρέφει στο γήπεδο που ανδρώθηκε και αναδείχθηκε και ήταν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα μέχρι πέρσι.

Τα "ξέρει την Μπάρτσα καλά κτλ" είναι για γράφουν τα μίντια.....Αλλη Μπαρτσελόνα θα βρει ο Πασκουάλ πλέον και στο επίπεδο αυτό σε ξέρω, με ξέρεις είναι για να γελάμε....Ολοι ξέρουν όλους απλά. Το θέμα είναι τι καινούργιο θα παρουσιάσεις και πως θα αντιδράσεις όταν ειδικά καίει η μπάλα... Η χρυσή ευκαιρία του ΠΑΟ είναι γιατί βρίσκει την ομάδα του Μπαρτζώκα μισή! Η Μπάρτσα έκανε και...μισή ένα μεγάλο και με περίπατο διπλό με την Μακάμπι,κέρδισε την Ρεάλ στο Κλάσικο της λίγκας, αλλά έσκασε...

Ο Έλληνας προπονητής πήρε τη θέση του Πασκουάλ και βρήκε όλη την γκαντεμιά μπροστά του...Έπαιζε χωρίς 4 βασικούς και τον Λαουάλ. Και πλέον βγαίνει από τότε η κούραση σε όσους έπαιζαν. Ο ΠΑΟ μπορεί το διπλό. Ο Κλαβέρ επέστρεψε, έχει πάρει τον μέτριο Χολμς, πήρε τον Ρενφρόε από την Μπάγερν προχτές στην περιφέρεια που δεν λέει κάτι και μάλλον γυρίζει και ο Ντόελμαν.Έτσι ο Μπαρτζώκας που έχει τον αέρα πάντως του Πασκουάλ, έχει μπελάδες πολλούς.

Και την πίεση πλέον για το αποτέλεσμα. Και την κακή ψυχολογία. Και την κούραση όσων δεν ήταν τραυματίες. Και την μπλεγμένη χημεία πλέον με επιστροφές μερικές και νέους και χωρίς προπονήσεις βασικά με το γεμάτο πρόγραμμα. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να έιναι βασικά αυτός που θα πάει να κερδίσει από την επίθεση. Η Μπάρτσα είναι αρκετά προβλέψιμη.

Θα πρέπει να κτυπήσει τον Τόμιτς στα πόδια με πικ εν ρολ και διεισδύσεις και να προσέχει τις αποστάσεις στις πάσες του για να μην δίνει ελεύθερα τρίποντα. Η Μπάρτσα στα τρία τελευταία παιχνίδια της είναι σκασμένη και δεν πέρασε καλά καλά τους 60π. Αν ο ΠΑΟ που έχει παίκτες με έφεση στο σκορ πάει στο βάθος θα βάλει 75-80 και θα περάσει με διπλό.

Aπό τα κλειδιά θα είναι η περιφερειακή άμυνα, Και ειδικά πάνω στον Ράις των 16π και 5ας που περνά το μισό παιχνίδι από αυτόν.Αν και δεν είναι κάτι τρομερό,είναι κοντός και καλός χειριστής. Η αδυναμία του βασικά φέτος είναι το τρίποντο. Που έχει 16/56 με 28%.Ο ΠΑΟ θα πρέπει να του κλείσει την διείσδυση βασικά με τον ψηλότερο Καλάθη, να του δώσει σουτ και να τον πιέσει για να τον κουράσει κατά διαστήματα.

Και να προσέχει τα μακρινά πλάγια σουτ από Κόπονεν,Όλεσον και ενίοτε από τον νεαρό Έρικσον. Αν τα κάνει όλα αυτά και έχει υπομονή στις παγίδες του Μπαρτζώκα και διαβάσει σωστά με υπομονή τις αλλαγές, όλα αυτά που δεν είναι κάτι τρομερό και έχει συμπαθητικά ποσοστά,θα πάει στους 75π και μπορεί να κερδίσει καθώς λογικά αυτή η Μπάρτσα δύσκολα θα φτάσει στους 70-72.

News 24/7

24MEDIA NETWORK