Μήπως ήταν "δώρο" το ενδιαφέρον των Κινγκς για τον Καλάθη;

O Σωτήρης Γεωργίου αναλύει τα δεδομένα για το περιβόητο ενδιαφέρον των Σακραμέντο Κινγκς για τον Νικ Καλάθη και εξηγεί με τον δικό του τρόπο το γιατί ο παίκτης δεν μπορεί να γίνει ο ηγέτης του Παναθηναϊκού.

Μήπως ήταν "δώρο" το ενδιαφέρον των Κινγκς για τον Καλάθη;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όπως έχουμε πει εδώ λέμε μόνο αλήθειες. Καθαρά και ξάστερα πράγματα. Ο Νικ Καλάθης ξαφνικά, ενώ έχει συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, ακούστηκε ότι σκέφτεται το ΝΒΑ, μιας και υπάρχει ενδιαφέρον από τους Σακραμέντο Κινγκς.

Ο Καλάθης αποκτήθηκε από το "τριφύλλι" πέρυσι ως η μεγάλη μεταγραφή, που θα πάρει τη θέση του ηγέτη διαδεχόμενος τον Διαμαντίδη. Όχι σε αξία φυσικά, αλλά ως νέο πρόσωπο και ως η ακριβότερη μεταγραφή.

Αν και δεν έχει κάνει κάτι τρομερό στην καριέρα του, παρότι ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες, δεν πέτυχε στο ΝΒΑ. Δεν έχει σουτ, αλλά μιας και είναι Έλληνας και δεν υπήρχαν στην αγορά για την Ευρώπη κοινοτικοί παίκτες, το κασέ του εκτοξεύθηκε.

ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι πέρσι τα 1.700.000 ή 2.000.000 ευρώ καθαρά (3.500.000 ευρώ και βάλε με την εφορία) θεωρήθηκαν πάρα πολλά για την αξία ενός παίκτη που δεν πετύχει κάνει κάτι σπουδαίο και δεν έχει τόσες περγαμηνές.

Τα προηγούμενα που είπαμε ανάγκασαν ουσιαστικά τη διοίκηση του Παναθηναϊκού να τον πληρώσει υπερκοστολογημένο, βάσει της αξίας του.

Στην πορεία της σεζόν ο Καλάθης εμφανίστηκε μέτριος, ίσως επειδή ο Παναθηναϊκός δεν είχε βάθος καλών παικτών για να τον πλαισιώσουν. ΟΚ, δεν παίζει στο Γκόλντεν Στέιτ ή στη Φενέρ και τη Ρεάλ να έχει τον Σέρχιο και τον Γιουλ. Η χρονιά του δεν ήταν καλή. Δεν ήταν άσχημη, αλλά όλα πάνε αναλογικά και με τα χρήματα που παίρνει κάθε παίκτης. Επαγγελματικό μπάσκετ έχουμε άλλωστε.

Ο Καλάθης με τα 2.000.000 που παίρνει, κάνει τα μισά από πχ. τον Ντιλέϊνι των 1.300.000 και κοστίζει όσο κοστίζει, μαζί το δίδυμο Άνταμς - Τζέιμς που οδήγησε μόνο του τη Μπασκόνια στο Final 4 και με μικρότερο μπάτζετ από τους "πράσινους".

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Είναι ένας παίκτης που στα 27 του ακόμα παραμένει τραγικός για το επίπεδό του στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός παίζει κυριολεκτικά με 4 στην επίθεση στο σετ μπάσκετ, καθώς είδαμε πόσο προκλητικά όλες οι ομάδες του δίνουν τα σουτ και αυτός δεν απειλεί καθόλου. Ο Καλάθης, αν και 1.98μ., παραμένει στάσιμος.

Ένας πλέι μέικερ που ταιριάζει στο ΝΒΑ, καθώς κουβαλά την μπάλα γρήγορα και είναι καλός στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά στην επίθεση δεν απειλεί, καθώς δεν έχει ατομικές φάσεις και σουτ. Γι' αυτό άλλωστε δεν στέριωσε, παρά τα προσόντα του.

Στην Ευρώπη, με το σετ μπάσκετ να κυριαρχεί και σε συλλογικό και σε εθνικό επίπεδο, ο Καλάθης χάνεται. Παίζει συμπαθητική και όχι εξαιρετική άμυνα. Στις κρίσιμες σειρές με την Μπασκόνια και τον Ολυμπιακό, συνολικά στην άμυνα ήταν μετριότατος και οι αντίπαλοί του έκαναν πάρτι.

ΧΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΙ ΑΠ

Παρόλα αυτά, θεωρείται ένας καλούτσικος αμυντικός, ένας πολύ καλός παίκτης στην οργάνωση όχι τόσο όμως στο σετ μπάσκετ και εξαιρετικός σε ανοιχτό γήπεδο. Στην επίθεση παραμένει ίσως ο μοναδικός πλέι μέικερ που παρά το ύψος του χάνει τα περισσότερα λέι απ (!), δεν απειλεί στα 4μ. όταν είναι μόνος μάλιστα και δεν έχει σουτ. Επίσης, δεν έχει δουλέψει καθόλου το ποστ για να εκμεταλλεύεται τα μις ματς, ειδικά με κοντούς Αμερικανούς.

Κάποιοι θα μιλήσουν για τα στατιστικά του, αλλά να βλέπουμε και σε ποια ματς έκανε νούμερα στην επίθεση, να βλέπουμε ποιους είχε δίπλα του ακόμα και στην πεντάδα όταν σκόραρε και πολλά ακόμα. Άλλωστε, τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια και το είδαμε αυτό στην Εθνική Ελλάδας προ μηνός, όταν οι αντίπαλοι πάλι τον σημάδευαν.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΗΓΕΤΗΣ

Ο Καλάθης έμεινε στάσιμος και δεν μπορεί να γίνει ο ηγέτης του Παναθηναϊκού. Εδώ έρχεται το ερώτημα: ο παίκτης έχει συμβόλαιο χωρίς buy-out για ΝΒΑ. Αν, όμως, το Σακραμέντο τον θέλει και ο ίδιος θέλει ΝΒΑ, μήπως ο Παναθηναϊκός έπρεπε να μπει σε δεύτερες σκέψεις;

Να πει "φέρε μου από το Σακραμέντο ένα... πακέτο τσιγάρα", δηλαδή 1.000.000 μίνιμουμ, να γλιτώσει το πανάκριβο συμβόλαιό του και με αυτά τα λεφτά να πάρει πολύ καλούς Αμερικανούς.

ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Με τα μισά από αυτά τα λεφτά, ο Παναθηναϊκός έπαιρνε Μακόλουμ και Άνταμς. Τους χτύπαγε και ας μην έπαιρνε και άλλο Αμερικανό 4αρι ή ας έπαιρνε για την Ευρωλίγκα. Βεβαίως, ότι ο Καλάθης είναι Έλληνας και στήθηκε η ομάδα πέρσι πάνω του, δεν αφήνει σκέψεις. Αλλά αν κανείς το δει καθαρά επαγγελματικά, ο Παναθηναϊκός μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα.

Ακόμα και ο Γκρέιτζερ της Εφές, σαν καθαρός πόιντ είναι καλύτερος και κάνει 800.000, ενώ μέχρι και τον Ερτέλ χτυπάει με αυτά τα λεφτά, αν βγει στην αγορά. Κοινώς, ο Καλάθης καλείται να βελτιώσει με ατομική δουλειά τις επιδόσεις του στο σουτ και στην επίθεση σε σετ μπάσκετ -ακόμα και στο ανοιχτό θέλει πολύ καλύτερα τελειώματα-, καθώς η αξία του αυτήν την στιγμή δεν αποτιμάται με τις αντίστοιχες επιδόσεις στο παρκέ κι αν δεν είχε κλειστό συμβόλαιο, το πιθανότερο θα ήταν να είχε δεχθεί μειωμένη πρόταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

"Ο Καλάθης θα εξαντλήσει το συμβόλαιό του"
Οι Σακραμέντο Κινγκς "κλέβουν" Καλάθη

News 24/7

24MEDIA NETWORK