Μήπως ζηλέψατε λίγο τον Ντράγκιτς και τη Σλοβενία;

Όλα όσα έμειναν στον Σωτήρη Γεωργίου από το Ευρωμπάσκετ σε σύγκριση πάντα με την Εθνική ομάδα και την πορεία που... δεν έκανε.

Μήπως ζηλέψατε λίγο τον Ντράγκιτς και τη Σλοβενία;

Πάει και το Ευρωμπάσκετ του 2017, ραντεβού σε τέσσερα χρόνια τώρα μετά τις αλλαγές στο σύστημα. Μοιραία τα ερωτήματα που προέκυψαν μέσα μας μετά το φινάλε ήταν δύο:

α) αν θα ήταν η Ελλάδα με μετάλλιο, παρόντος φυσικά του Γιάννη Αντετοκούνμπο

β) γιατί τελικά παίζουν τόσο καλό μπάσκετ οι άλλοι και τόσο κουραστικό εμείς.

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΑΙΣ...

Την ώρα που η Ελλάδα με το πολύ λιβανιστήρι από τα media (όχι όλα ασφαλώς) νομίζεις ότι είναι η... Dream Team της Ευρώπης, οι άλλοι αμίλητοι παίζουν μπασκετάρα. Απλά πράματα. Έβλεπες τελικό στους 85-90π και μάλιστα με τη μισή Σερβία και εμείς χωρίς ένα πάικτη δεν μπορούμε να βάλουμε 70 κάνοντας το σταυρό μας κάθε φορά που σουτάρουμε τρίποντο. Από τη μία η κλασική Ελλάδα με το σκεπτόμενο (και μπλα μπλα) μπάσκετ, την τακτική, την άμυνα (πάει και αυτή πάντως πια...) και την κουραστική επίθεση που μένει η μπάλα στα χέρια. Και από την άλλη ο Ντράγκιτς να θυμίζει Γκάλη και όχι επειδή είχε άστρο.

Έβλεπες μια ματσάρα που έτριβες τα μάτια σου και έλεγες να μην τελειώσει ποτέ. Υπερθέαμα, παικταράδες, παθιασμένους ρολίστες που σε αντίθεση με τους δικούς μας βάζουν ...γκολ.

Οι Σέρβοι "πέθαναν" στο παρκέ παρά τις απουσίες τους, το γύρισαν όταν έσκασε ο Γκόραν και τραυματίστηκε ο Ντόνσιτς, αλλά οι Σλοβένοι είχαν το καθαρό μυαλό στο φινάλε. Τους έλειψε πολύ ο Τεόντοσιτς και ήταν φανερό.

ΤΙ ΘΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ

Η Σλοβενία το πήρε άξια, καθώς ήταν αήττητη και διέλυσε το φαβορί Ισπανία στον ημιτελικό με τρομερή απόδοση. Ένα μικρό θαύμα από μια μικρή χώρα των δύο εκατ. κατοίκων που λατρεύουν το μπάσκετ. Δυτική Λιθουανία την αποκαλούν.

Η Σλοβενία εντυπωσίασε, η Σερβία παρά τις απουσίες πήγε καλά το καράβι και οι αρνητικές εκπλήξεις ήταν η Γαλλία και η Λιθουανία που την αποκλείσαμε καθαρά. Εμείς δεν μπορέσαμε το άλμα. Η Ρωσία, με τις επιστροφές των ηγετών της, μπήκε στη μάχη για τα μετάλλια. Οι άλλες ομάδες κινήθηκαν πάνω-κάτω εκεί που περιμέναμε με εξαίρεση τη Γερμανία που βρήκε στο πρόσωπο του Σρόντερ τον αντί Νοβίτσκι ως ηγέτη. Μπασκετάρα έπαιξε και η Λετονία, που μαζί με τη Σλοβενία προσέφεραν 103-97 που θα θυμόμαστε καιρό.

Σ' ένα Ευρωμπάσκετ βέβαια με απουσίες. Τουλάχιστον είδαμε πολύ ωραία παιχνίδια με επιθετικό πλάνο.

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Σλοβενία εκφράζει το σύγχρονο μπάσκετ. Φουλ επιθετικό και γεμάτο ενέργεια παιχνίδι χωρίς να είναι αμερικάνικη ομάδα. Τι απαιτεί όμως για να κερδίζεις κιόλας; Ατομικές φάσεις. Άρα θες ένα σκόρερ ολκής, καλή κυκλοφορία για καλά μακρινά σουτ, ένα παίκτη-κομπιούτερ και ένα αθλητικό ψηλό όπως ήταν ο Ράντολφ. Α, και σκληρούς ψηλούς για το διάστημα που θες... δεινόσαυρους! Εμείς δεν έχουμε ένα Ντράγκιτς, ελπίζουμε το ρόλο αυτό να παιξει αν και σε άλλη θέση ο Αντετοκούμπο και βλέπουμε...

Ο ΚΟΚΟΣΚΟΦ

Όσοι εξεπλάγησαν με τον προπονητή της Σλοβενίας, τον Σέρβο Ιγκόρ Κοκόσκοφ, μάλλον βλέπουν μπάσκετ μόνο από την τηλεόραση. Ο Σέρβος είναι από τα 28 του στο ΝΒΑ ως ασίσταντ, κάτι που σημαίνει πως το κατέχει. Δεν έχει δημόσιες σχέσεις να τον σπρώξουν. Πριν από λίγα χρόνια ακούστηκε για τον Παναθηναϊκό, τον χλεύαΣαν και είχα πει "είστε τρελοί; Είναι προπονητάρα"!

Τώρα τον έμαθαν όλοι! Και πλέον θ' απασχολήσει κάποια στιγμή και τους μεγάλους της Ευρώπης

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

Αυτό που κρατάμε είναι και το τέλος εποχής για την Ισπανία. Οι τέως πρωταθλητές Ευρώπης τα σάρωσαν όλα 10 χρόνια, αλλά η δυναστεία τους ολοκληρώθηκε, καθώς δεν έχουν νέα ταλέντα μετά τον Ρούμπιο ή τον Αρμπίνες, ούτε καλούς ψηλούς για να πάνε ψηλά τα επόμενα χρόνια. Θα είναι απλά μια καλή ομάδα. Οι μεγάλοι σταρ αποχωρούν, χωρίς άλλο ένα χρυσό, καθώς έπεσαν πάνω στην τρομερή Σλοβενία. Παίζοντας βεβαίως χωρίς προπονητή, καθώς ο Σκαριόλο είναι, για μένα, ξεπερασμένος.

ΕΝΑΣ ΓΚΟΡΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ 'ΔΩ;

Έβλεπες τον Γκόραν Ντράγκιτς και έλεγες εμείς γιατί δεν έχουμε ένα τέτοιο; Μην κρυβόμαστε! Καλός ο Σπανούλης, αλλά ο Ντράγκιτς είναι δύο κλάσεις πάνω. Δεν έχουμε στην Ελλάδα τέτοιους παίκτες. Εδώ ο Ντόντσιτς στα 18 δείχνει ήδη καλύτερος του Διαμαντίδη. Και εμείς θα ψάχνουμε να δούμε γιατί δεν βγάζουμε ένα παίκτη να σκοράρει 25 πόντους στο ημίχρονο ενός τελικού! Τα έχουμε πει και άλλες φορές. Τουλάχιστον χαρήκαμε το μπάσκετ.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

News 24/7

24MEDIA NETWORK