Οι ευθύνες για το ναυάγιο και το αύριο

Ο Σωτήρης Γεωργίου ανοίγει το μαύρο κουτί του Παναθηναϊκού λίγες ημέρες μετά το...γκρεμοτσάκισμα στην Κωνσταντινούπολη. Η αποτυχία στην εφετινή Ευρωλίγκα, η "τρέλα" του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, οι ευθύνες του Τσάβι Πασκουάλ και οι δρόμοι που ανοίγονται για το μέλλον.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÐÁÏ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÐÁÏ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Οι τελευταίες εξελίξεις στον Παναθηναϊκό έφεραν και πολύ προβληματισμό αφού οι "πράσινοι"μπήκαν σε μια περίοδο έντονης εσωστρέφειας και σκεπτικισμού για την επόμενη μέρα. Μέσα σε 10 μέρες το όνειρο της επιστροφής σε Final Four και το κλίμα χαράς και ευεξίας με το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας στην Ευρωλίγκα, έγινε θλίψη, γκρίνια και θυμός....Όχι απλά χάθηκε η επιστροφή αλλά λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα όλη η ομάδα και ήδη έχει χαλαστεί μέρος του κόσμου και μέρος της ίδιας της ομάδας χωρίς να εξετάζουμε πόσο δίκιο έχουν ή όχι. Ανοίγουμε το φάκελο ΠΑΟ με ευθύνες, το σήμερα και το αύριο.

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Αν ο ΠΑΟ έμενε εκτός από την Φενέρ με μειονέκτημα έδρας δεν θα μίλαγε κανείς. Η ομάδα πήγαινε άλλωστε για την 5η θέση και ήθελε να έχει στο μυαλό και να σημαδέψει τον Ολυμπιακό με μειονέκτημα. Τελικά και καθότι δεν ήταν ασφαλές ότι θα μπορούσε να κάνει την επιλογή, προτίμησε να κερδίζει και όπου βγει.Και βγήκε το ...θαύμα του πλεονεκτήματος της έδρας με την αυτοκτονία της Φενέρ. Τότε ξαφνικά όλοι πίστεψαν στην επιστροφή μετά από 5 χρόνια σε Final Four. Κάτι η καλή ομάδα, κάτι ο έμπειρος Πασκουάλ στον πάγκο και πάνω απ όλα το κλίμα, η φόρμα και το πλεονέκτημα της έδρας σε συνάρτηση με το ντεφορμάρισμα της Φενέρ, όλα έδειχναν "πράσινο". Ομως η διάψευση των προσδοκιών ήταν τόσο απότομη που χάλασε τον κόσμο. Ο ΠΑΟ αυτοκτόνησε στο πρώτο ματς από +16 στο 22' μπροστά σε 20000 κόσμο με όλα υπέρ του!Μένει στην ιστορία ως η πρώτη ομάδα με 0-2 με το καλημέρα και πάει στην Πόλη και πέφτει αμαχητί.

Η "ΤΡΕΛΑ" ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Καπάκι ήρθε η, για μένα όπως έχω υποστηρίξει, δικαιολογημένη "τρέλα" του προέδρου της ομάδας Δημήτρη Γιανακόπουλου να γυρίσει την ομάδα με το πούλμαν από την Πόλη όχι επειδή αποκλείστηκε, ούτε επειδή αυτό έγινε με κάτω τα χέρια, αλλά επειδή προυπήρχαν πολλές εσωτερικές εξελίξεις με την εξωγηπεδική συμπεριφορά κάποιων παικτών.

Αυτό όμως παραλίγο να τινάξει τα πάντα στον αέρα αν και πάλι επιμένω και σε αυτή την περίπτωση ακόμα πάλι θα συμμεριζόμουν την απόφαση Γιαννακόπουλου απόλυτα. Και την οργή του με πολλούς ακριβοπληρωμένους και κακομαθημένους παίκτες του. Όμως η ομάδα παραλίγο να μείνει χωρίς προπονητή και χωρίς παίκτες αν αποφάσιζε διακοπή συμβολαίου στους 4 που δεν γύρισαν με το πούλμαν από την Τουρκία. Επιπλέον η ομάδα μπαίνει με άσχημο κλίμα στη μάχη των πλέι οφ..

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Ο καταμερισμός ευθυνών είναι το πρώτο θέμα. Ασφαλώς δεν μπορεί να θεωρείται και άκρως αποτυχημένο το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή ότι η ομάδα πήρε πλεονέκτημα έδρας και πήγε στα πλέι οφ με αυτό. Όμως η συμπεριφορά εκεί ήταν απόλυτα αποτυχημένη και βάση σκορ και βάση εικόνας. Ο ΠΑΟ ήθελε αρχικά τα πλέι οφ και να παλέψει γερά για να πάει στην Πόλη. Με διακυμάνσεις και αλλαγή προπονητή έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό και δεδομένου ότι το μπάτζετ αυξήθηκε, ήρθε σχεδόν στην αρχή της σεζόν ο Πασκουάλ στον πάγκο και συνυπολογίζοντας και το βάρος της φανέλας, μιλάμε για αποτυχία. Όχι παταγώδης γιατί στην τελική από την Φενέρ αποκλέιστηκε,αλλά είναι αποτυχία ο τρόπος που ήρθε ο αποκλεισμός στα πλέι οφ.

Στη σειρά των αγώνων μεγάλο μέρος της ευθύνης πηγαίνει στον Τσάβι Πασκουάλ που ήρθε ως ο άνθρωπος που θα οδηγούσε τους "πράσινους" στην κορυφή. Και μην ακούσω ότι δεν είναι ομάδα του. Άμα δεν του άρεσε γνωρίζοντας τις υψηλές φιλοδοξίες, ας μην ερχόταν. Οταν είσαι προπονητής υψηλού επιπέδου είσαι γιατί ξέρεις να φτιάξεις χημεία και ομάδα με 1-2 αλλαγές στο μέσο της σεζόν για να επιτύχεις. Αν οι επιλογές σου (Τζεντίλε,Γκάμπριελ)δεν σου βγήκαν, τότε ευθύνεσαι εσύ και όχι το καλοκαίρι.Επίσης αφού ο Ομπράντοβιτς τον πέρασε μπασκετική....πριονοκορδέλα ,ο Ισπανός πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη που δεν κατάλαβε πως έχασε από +16 με κάτω τα χέρια και είχε μηδαμινή αντίδραση από τον πάγκο.

Ασφαλώς όμως μεγάλο μερίδιο έχουν και οι παίκτες. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπήρχανγια πολλούς εξωγηπεδικά κρούσματα, και γι' αυτο άλλωστε η ομάδα αναγκάστηκε να γυρίσει με το πούλμαν από την Τουρκία. Μέσα στο παιχνίδι δεν φάνηκαν προκλητικά αδιάφοροι, αλλά αρκετοί σύμφωνα με τις πληροφορίες είχαν κακή εξωγηπεδική ζωή στο κρίσιμο διάστημα.

Αρκετοί ακόμα δεν ήταν συγκεντρωμένοι σε μια στιγμή που έπρεπε να διαβάσουν περισσότερο και από την εποχή του...σχολείου! Όμως καθαρά αγωνιστικά μην ξεχνάμε ότι στο επίπεδο αυτό παίζει ρόλο και ο προπονητής και η επίδραση από τον πάγκο και το σχετικό διάβασμα με τατρικ

Αγωνιστικά άλλωστε όταν ο ΠΑΟ σκοράρει 64π στα τρία ματς με τα δύο στο ΟΑΚΑ απέναντι στην Φενέρ,σημαινει ότι τίποτα απολύτως δεν λειτούργησε σωστά. Και ότι η ομάδα δεν βρέθηκε καν στο 50-60% του επιπέδου της. Οταν δέχεσαι 12 τρίποντα το παιχνίδι με ποσοστά 54% στον αντίπαλο, σημαίνει ότι δεν παίζεις άμυνα.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΕΛΙΚΑ Ή ΟΧΙ;

Όταν ο Παναθηναϊκός κέρδιζε ακούγαμε για το πολύ καλό ρόστερ της ομάδας και όταν έχανε ότι υπάρχουν κενά και ελλείψεις. Για να στηριχθεί από συγκεκριμένους κύκλους- ο Πασκουάλ που έχει εξαίρετες σχέσεις με τον Τύπο-, το ότι δεν είχε δικό του ρόστερ στα χέρια και γι αυτό πρέπει να είναι στο απυρόβλητο.Τα ιδια και με τον Καλάθη. Όταν παίζει καλά οι ίδιοι κύκλοι "κάτω τα χέρια από τον ...Καλαθάρα " και όταν ο Έλληνας παίκτης βγάζει τις αδυναμίες του "ο Καλάθης χρειάζεται και άλλον πόιντ δίπλα του". Κοινώς 2 συν την εφορία 4 μύρια για τον Καλάθη σε μια θέση αλλά πρέπει να πάρει και άλλον ένα δίπλα του ο ΠΑΟ για να γίνει η δουλειά.Παράνοια δηλαδή.

Η αλήθεια είναι ότι ο Καλάθης είναι ένας καλός παίκτης στη θέση του πλέι μέικερ που όμως είναι υπερτιμηλογημένος σε οικονομικούς όρους. Ο παίκτης του 1εκ κοστίζει 2 συν την εφορία. Και αν είχε και σκορ θα έπαιζε στο ΝΒΑ με 5-6 μύρια. Άρα ο Καλάθης ούτε κακός είναι, ούτε ο παίκτης ορχήστρα. Ο ΠΑΟ έχει καλό ρόστερ και πολύ ενισχυμένο.Αν οι επιλογές Πασκουάλ στο μέσο της σεζόν ήταν ανεπιτυχείς είναι άλλο κομμάτι. Το ρόστερ του ΠΑΟ έχει αδυναμίες όπως έχουν όλοι άλλωστε, αλλά συνολικά δεν παύει να είναι σε υψηλό επίπεδο.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ένα μεγάλο θέμα συζήτησης και όχι άδικα είναι το ελληνικό στοιχείο. Ο Παναθηναϊκός που είχε παραδοσιακά στηριχθεί στους Ελληνες ακόμα και με πανάκριβα μπάτζετ, πλέον έχει μείνει από γηγενείς.Η απόσυρση σταδιακά της παλιάς γενιάς και το γεγονός ότι έχασε όλα τα μεγάλα ταλέντα του 2008-2009 (της Εθνικής Νέων) κοστίζει ακριβά.

Όταν αποφασίστηκε η ελληνοποίηση της ομάδας δεν υπήρχαν πραγματικά πολύ ταλαντούχοι παίκτες. Ετσι η ομάδα παρά τις προσπάθειες ελληνοποίησης δεν έχει πολλούς καλούς Έλληνες παίκτες και αν έδινε βάρος να αναδείξει ντε και καλά τα ταλέντα που μάζεψε προ 3ετίας δεν θα ήταν σε θέση σήμερα να πρωταγωνιστεί.

Συνεπώς το καλοκαίρι ο ΠΑΟ θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει. Πρωταθλητισμό ή ελληνοποίηση με κόστος; Πρωταθλητισμό και μαζεύοντας σταδιακά 4-5 Έλληνες, περιμένοντας σταδιακά την αποχώρηση Σπανούλη από τον Ολυμπιακό και παίρνοντας παίκτες όπως Ντόρσεϊ,Ογκάστ κτλ που μπορεί να αναδειχθούν λαβράκια από την ελληνοαμερικάνικη αγορά;

Επίσης τι θα κάνει με προπονητή.Αλλάζει τους κόουτς σαν τα πουκάμισα όχι άδικα όμως καθώς κανείς δεν έδειξε να μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αν το ζητούμενο είναι απλά να είσαι σε καλό επίπεδο, όλοι ήταν επιτυχημένοι. Αν όμως το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα, ορθώς στο επίπεδο αυτό και με την φανέλα που κουβαλά ο Παναθηναϊκός, όλοι απέτυχαν. Αν είναι εδώ που τα λέμε να δίνεις 3 και 5 χρόνια αβάντα σε ένα προπονητή αγνοώντας αρνητικά σημάδια, μπορείς κάλλιστα να χάσεις μια 5ετία στο δρόμο.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Οι εξελίξεις που είχαμε μετά τη σειρά φέρνουν τον ΠΑΟ σε μια περίεργη κατάσταση. Με πρόβλημα ψυχολογίας η ομάδα με μειονέκτημα έδρας θα παλέψει για το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό. Όμως πως θα παλέψει όταν ο Πασκουάλ σκεπτόταν και την αποχώρηση από την ομάδα μετά το σοκ με το πούλμαν και μέσα σε αμφισβήτηση; Και πως θα είναι το κλίμα στην ομάδα όταν 4 παίκτες βρέθηκαν να απειλούνται και με διακοπή συμβολαίου σαν "επαναστάτες" αφού δεν μπήκαν στο πούλμαν, ξέροντας, παράλληλα, ότι πιθανότατα το καλοκαίρι θα αποτελέσουν παρελθόν. Ο ΠΑΟ επιχειρεί μια ανασύνταξη σε όλα τα επίπεδα με το πρόσχημα "τίτλος, σώζουμε την σεζόν και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε".

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Το καλοκαίρι θα πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις.Εφόσον η ομάδα διαλέξει πρωταθλητισμο όπως είναι και το πιο λογικό θα πρέπει να βρει μια βάση 4-5 ελλήνων και σε σωστά κόστη. Από εκεί και πέρα σταδιακά κάθε χρόνο να βάζει από έναν για να φτιάξει νέα βάση.

Θα πρέπει επίσης να δει τι θα κάνει με τον προπονητή. Είναι ικανοποιημένος με τον Πασκουάλ και την διαχείριση και κοουτσάρισμα; Αν ναι θα πρέπει να προσέχει και τις κινήσεις του Τσάβι.

Γιατί αν ...φορτώσει τα ... ορφανά της Μπαρτσελόνα μπορεί να χαθούν άλλα 2-3 χρόνια από τον Παναθηναϊκό και έτσι η ομάδα θα πρέπει να δει την αγορά για τον καλύτερο κόουτς ή πρότζεκτ προπονητή ο οποίος θα πρέπει να πάρει τα κλειδιά.

Το πρότζεκτ Σάρας είναι ιδανικό, ο Μπλατ επίσης είναι δύο κλάσεις πάνω από τον Πασκουάλ και ταιριάζει με τους Αμερικανούς.

Τέλος, για τα περί προβλήματος να έρθουν καλοί παίκτες και προπονητής λόγω του πούλμαν, απλά γελάω. Τα έχω γράψει σε περασμένο άλλωστε μπλογκ, είναι παπάτζες για να δικαιλογήσουν τη θέση τους οι κατακρίνοντες την απόφαση Γιαννακόπουλου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK