Σε περιδίνηση ο Ολυμπιακός!

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει την κατάσταση στον Ολυμπιακό κι εξηγεί πως μετά από το 4Χ4 στην Ευρωλίγκα, ήρθαν ήττες που έφεραν στην επιφάνεια προβλήματα που είχαν κουκουλωθεί. Ο ρόλος του Σπανουλη, οι μέτριοι ξένοι και η καλή άμυνα που δεν φτάνει...

EUROLEAGUE / FINAL-4 2017 / ÏÓÖÐ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / OLYMPIAKOS - CSKA MOSCOW (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
EUROLEAGUE / FINAL-4 2017 / ÏÓÖÐ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / OLYMPIAKOS - CSKA MOSCOW (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το κλίμα στον Πειραιά δεν είναι καλό και βαραίνει επικίνδυνα... Για πρώτη φορά η μουρμούρα για το πόσο ακριβές μεταγραφές γίνονται και τα σχετικά και για το κατά πόσο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι ικανός να οδηγεί το μεγάλο καράβι του Ολυμπιακού με ασφάλεια στον προορισμό του, "μεταφράστηκε" σε αποδοκιμασία προς τον Έλληνα τεχνικό. Και ο κόσμος ζητά ενίσχυση...Παράνοια ε; Γιατί μέχρι πριν λίγο καιρό πολλά ΜΜΕ διατυμπάνιζαν τα περί παικταράδων που ήρθαν στο λιμάνι...

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΚΡΗ

Η αλήθεια είναι, όμως, πικρή για όσους αρέσκονται να διαβάζουν οπαδικά Μέσα με ελάχιστες εξαιρέσεις που λένε την αλήθεια και ασκούν κριτική. Εμείς τα γράψαμε εδώ ότι ο Ολυμπιακός έχει πολλά να λύσει και η σεζόν θα είναι... στοίχημα στην επίθεση.

Και στις εκπομπές μου στον Sport24 radio 103,3 επέμενα ότι ο Ολυμπιακός είναι τεχνοκράτης και θα έχει καλή πορεία, αλλά για να πετύχει τους στόχους θα πρέπει να του κάτσουν πολλά φύλλα στο τραπέζι και στο πόκερ των μεγάλων αγώνων.

Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αποχωριστεί τους Γκριν και Λοτζέσκι, δηλ τον 3ο και 4ο σκόρερ του πέρσι. Και ενώ είχε θέμα και με τους Σπανούλη-Πρίντεζη στα ντουζένια τους και με τους δύο αυτούς Αμερικανούς μαζί. Και ενώ φεύγουν αυτοί, αποκτά παίκτες ρολίστες και όχι πρωταγωνιστές όπως λέγαμε τόσο καιρό.

Με την λογική αυτή ο Ολυμπιακός και ο Σφαιρόπουλος δεν υπολόγισαν τους τραυματισμούς του 35αρη πλέον αρχηγού τους συν την μείωση της απόδοσης λόγω της ηλικίας και το ντεφορμάρισμα(με πιθανούς τραυματισμούς που βγάζει κάθε χρόνο) του Πρίντεζη που δεν έχει λείψει και από καλοκαιρινές υποχρεώσεις της Εθνικής και έπαιζε στο κόκκινο...

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΣΕΤ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια είναι μια σκληρή ομάδα στην άμυνα που κατεβάζει τα σκορ και παίζει πολύ με την ενέργεια και την αθλητικότητα. Με την αποχώρηση -σταδιακά- των αθλητικών σέντερ και με τους αστέρες του να μεγαλώνουν και ειδικά ο Σπανούλης, ήταν αναμενόμενο ότι θα έχουμε διαφοροποιήσεις στο παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι τόσο αθλητικός στα σέντερ πια και δεν μπορεί να παίζει συνέχεια με την ενέργεια και το τρανζίσιον. Και χωρίς τον Σπανούλη ή με αυτόν, αλλά χωρίς τα παλιά του κατορθώματα, στο σετ μπάσκετ από πέρσι και όχι μόνο, παρουσίαζε πολλά θέματα. Το αποκορύφωμα ήταν πέρσι οι τελικοί των πλέι οφ που ο ΠΑΟ με τα πολλά του προβλήματα, έπνιξε με την άμυνα τον Ολυμπιακό που έχασε τον τίτλο με πλεονέκτημα από την επίθεση.

Και το καλοκαίρι ο Σφαιρόπουλος κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση. Όπως άλλωστε είχαμε πει πήρε πολύ καλούς ρολίστες βασικά για την άμυνα και έτσι επισημάναμε ότι ο φετινός Ολυμπιακός θα είναι μια πολύ σκληρή ομάδα που θα δέχεται με δυσκολία 60-65π αλλά δεν θα σκοράρει στην επίθεση και θα έχει μεγάλα θέματα.

ΜΕΤΡΙΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Ο Σφαιρόπουλος πόνταρε πολλά στους νέους Αμερικανούς. Ποιούς όμως; Ο Ρόμπερτς είναι ένας υπερτιμημένος παίκτης που δεν έκανε και τίποτα τρομερό στην Μπάμπεργκ, είναι στα 32 γυρίζοντας από το ΝΒΑ με μέτριες σεζόν. Και ο Τόμπσον ένας παίκτης με σουτάκι και μόνο στο ΝΒΑ που γι' αυτό δεν έβρισκε και καλό συμβόλαιο.

Παίκτης κλασικό 3αρι που στον Ολυμπιακό τον βάζουν στο "2" που δεν έχει ντρίμπλα και διείσδυση. Και είχαμε πει επίσης ότι ο Ρόμπερτς δεν είναι παίκτης για πάνω από 15' και δεν δίνεις τόσα χρήματα (λένε για 800-900χιλ) και ο Τόμπσον θα κάνει 5-6 μεγάλα παιχνίδια με 4-5τρ και στα άλλα θα τον ψάχνεις.

Αν, λοιπόν, δεν... πετάνε Σπανούλης -Πρίντεζης ποιος θα βγάλει τα κάστανα στην επίθεση; Αν, λοιπόν, όπως λέμε από καιρό, ο Ολυμπιακός έχει κορυφαίο παίκτη τον Μιλουτίνοφ που βελτιώθηκε αλλά δεν έγινε... Σαμπόνις για να γίνει βαρόμετρο από εκεί που οι μισοί φωνάζανε "διώξτε τον" και τον Παπανικολάου που δεν έχει καν σουτ, δεν θα στρίψει...

ΠΩΣ ΚΟΥΚΟΥΛΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 4/4 στην Ευρωλίγκα και το πρόβλημα κουκουλώθηκε. Πως όμως; Ξεκινά η σεζόν με την ήττα από τον ΠΑΟ με το πρόβλημα πάλι στην επίθεση στην λίγκα στην πρεμιέρα από +9 μάλιστα στο 35'. Κάνει 4/4 στην Ευρωλίγκα και πάρτι. Αλλά στην ουσία κέρδισε την Μάλαγα που είναι ομάδα μέρας και σοφτ, την Μπασκόνια που χρειάστηκε να αλλάξει προπονητή για να συνέλθει και που είναι χειρότερη από πέρσι, την Μακάμπι με την άμυνα στο Τελ Αβίβ και την Χίμκι που την πήγε στο... ξύλο. Καλές νίκες οι δύο τελευταίες, αλλά δεν μπορούν να σε κάνουν να αναθεωρήσεις... Και ήρθαν μετά οι βαριές ήττες από Μπαρτσελόνα και ΠΑΟ στο ΣΕΦ και μια αγχωτική πρόκριση στο Παλέ με τον μέτριο Άρη με ενεργητικό 55π σχεδόν μ.ο.

ΧΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Με κοινό παρανομαστή ότι χάνει από την επίθεση καθαρά καθώς σε όλες τις ήττες (και στην αρχή της σεζόν με τον ΠΑΟ) η άμυνα πήγε το παιχνίδι εκεί που είχε σχεδιάσει ο προπονητής (στους 60-70π), αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Συνεπώς, ο Ολυμπιακός είναι εγκλωβισμένος σε μια περιδίνηση! Θα πρέπει να περιμένει να γυρίσει ο Σπανούλης , να βρει φόρμα ο Πρίντεζης και να δει αν θα κάνει κάποια αλλαγή. Η ομάδα δεν έχει το τρανζίσιον που είχε, μιας και έγινε λιγότερο αθλητική και ενεργοβόρα, δεν έχει το παλιό πικ εν ρολ και έτσι πάει πολύ στο σετ μπάσκετ έχοντας μάλιστα και πολλές φορές πρόβλημα στο κατέβασμα της μπάλας σε πίεση. Ο Στρέλνιεκς είναι απλά ένας καλός ρολίστας που θα κάνει 3-4 μεγάλα παιχνίδια, αλλά δεν είναι κλασικός σκόρερ, ειδάλλως θα ήταν στην Φενέρ ή την ΤΣΣΚΑ!

ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια προσπαθούσε να χτιστεί για την μετά Σπανούλη εποχή, αλλά στην πράξη δεν το έκανε ποτέ πραγματικότητα και γι' αυτό αποτέλεσε παρελθόν και ένας κλασικός σουτέρ-σκόρερ ο Γκριν. Επειδή δεν ταίριαζε αγωνιστικά με τον Σπανούλη και γι αυτό ο Γκριν τις 20αρες πέρσι τις έβαλε όταν έλειπε ο αρχηγός.

Ξαφνικά τώρα όλοι περιμένουν την επιστροφή Σπανούλη για να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Τον δημιουργό Σπανούλη, όμως, που σωστά διαφοροποίησε λόγω ηλικίας το παιχνίδι του, ή τον σκόρερ Σπανούλη; Αν περιμένουν τον δεύτερο και όχι απλά να πάρει τις κρίσιμες προσπάθειες, ο Ολυμπιακός θα έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημ,α μιας και ο κορυφαίος Έλληνας παίκτης μεγαλώνει και κάθε χρόνο η απόδοσή του θα πέφτει... Σαφώς από τον Ρόμπερτς θα είναι πολύ καλύτερος, αλλά τότε τι έχεις ένα ακριβό παίκτη εκεί που δεν έχει άμεση επιρροή στο παιχνίδι σου;

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Όπως είναι σχεδιασμένος ο Ολυμπιακός, αν δεν είναι καλά ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης θα έχει πρόβλημα. Μιας και φαίνεται απίθανο να τραβήξουν το κουπί οι νέοι ξένοι... Ο Γουίλτζερ που πήρε την θέση του Τίλι θα δώσει βοήθειες με το μακρινό σουτ, αλλά και πάλι δεν δείχνει ότι θα λύσει το πρόβλημα το γενικό, εκτός αν αποδειχθεί λαβράκι...

Συνεπώς, θα περιμένει την άνοδο των ξένων του αν έρθει βέβαια αυτή... Και όταν δεν είναι καλά ο Μιλουτίνοφ θα έχει θέμα και στο σέντερ! Σαφώς, πάντως, επειδή ο Ολυμπιακός στο ένα κομμάτι, της άμυνας, έχει αρχές και είναι πολύ δουλεμένος, θα είναι μια ομάδα που θα παίρνει πολλά από τα λεγόμενα πονηρά παιχνίδια και τα δύσκολα. Αλλά στο υψηλότατο επίπεδο θέλεις να παίρνεις τα μεγάλα παιχνίδια και να αποφεύγεις τις γκέλες... Και μόνο η άμυνα που σε κάνει άκρως ανταγωνιστικό, αλλά όχι πάντα αποτελεσματικό, δεν αρκεί!

Άρα ο Ολυμπιακός που θα έπρεπε να ψάξει μια αλλαγή στην περιφέρεια ειδικά και σε συνάρτηση με την υπόθεση Σπανούλη, είναι μια ομάδα που δεν έχει λόγο να απογοητεύεται από τις κακές εμφανίσεις τελευταία και τις ήττες από τον ΠΑΟ, αλλά από την άλλη, προσγειώνεται, βλέπει και την πραγματικότητα που τον φέρνει προ των ευθυνών συγκεκριμένων επιλογών και άρα και προβλημάτων που θα τον ακολουθούν όλη την χρονιά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK