Το πρώην... άβατον και ο στρατηγός Σφαιρό!

Στο ίδιο έργο θεατές! Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει το ευρωπαϊκό ντέρμπι "αιωνίων" και καταγράφει τα δεδομένα που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στη νίκη.

Το πρώην... άβατον και ο στρατηγός Σφαιρό!

Εδώ είμαστε λοιπόν. Βασικά χαίρομαι που με εξαίρεση ένα ανεγκέφαλο που πέταγε κροτίδες -δεν θα του είχαν πει ότι εδώ είναι Ευρωλίγκα και δεν σβήνουν ή μικραίνουν οι ποινές με τηλέφωνα- όλα πήγαν καλά και είχαμε ωραία ατμόσφαιρα, όμορφες στιγμές -ο Πρίντεζης πήγε στον τραυματία Γκιστ- δηλώσεις των νικητών (που δεν ήταν οι γηπεδούχοι) μέσα στο γήπεδο όταν παλιά δεν ήξεραν από που να φύγουν και γίναμε για λίγο Ευρώπη. Αγωνιστικά κέρδισε ο τυχερότερος και πάλι. Ο Ολυμπιακός μετρά 3 συνεχόμενες νίκες στο ΟΑΚΑ,5 συνεχόμενες με τον ΠΑΟ και έχει πάρει για τα καλά τον αέρα του "αιώνιου" αντιπάλου του. Βασικά αυτό ξεκίνησε απ' όταν κατάλαβαν στο λιμάνι ότι δεν πρέπει να ασχολείσαι με την διαιτησία γιατί έτσι βγάζεις τα μάτια σου μόνος σου. Η ομάδα από τότε που άλλαξε φιλοσοφία-χωρίς να ψάχνει άλλοθι πριν καν χάσει- παίζει το παιχνίδι της,δεν γκρίνιαζε και όταν οι βολές ήταν 18-4(!) και το ματς τουμπάρισε από +10 και το πήρε πάλι!

ΤΟ ΑΒΑΤΟΝ...

Και πλέον έχει πάρει την ψυχολογία για τα καλά. Το άβατον του ΟΑΚΑ κατά το επίκαιρο άβατον των Εξαρχείων, αλώθηκε για τα καλά. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει τρεις νίκες καρμπόν με τον Σφαιρόπουλο στον πάγκο. Τρεις νίκες τυχερές αλλά και μάγκικες γιατί θέλει και μαγκιά και γκατς να βάζεις τα τελευταία σουτ. Κάθε παιχνίδι όμως που κρίνεται στο τέλος είναι ένα παιχνίδι που θέλει και τύχη. Η μπίλια πάει στο κόκκινο. Ο Ολυμπιακός τα παίρνει όλα με το τελευταίο σουτ. Και ο ΠΑΟ με τον Πασκουάλ στον πάγκο τα κάνει όλα θρίλερ αλλά συνήθως τα χάνει! Το μεγαλύτερο κέρδος των "ερυθρόλευκων" είναι ότι κόντρα στον ενισχυμένο αλλά και λαβωμένο-πλην δύο Αμερικανοί και στο ΣΕΦ και χτες-Παναθηναϊκό, ξεκινά την σεζόν με 2/2! Που κρίθηκε το ματς λοιπόν. Στην τύχη. Όποιος και να κέρδιζε δίκαιο θα ήταν.

ΤΙ ΚΡΑΤΑ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Ο ΠΑΟ γύρισε το ματς από -10 με ένα κάκιστο ημίχρονο που δέχθηκε σπίτι του 45π. στο ημίχρονο αν και με μια από τις κορυφαίες άμυνες της διοργάνωσης και πέρασε με 76-72 στο 38'. Άρα παρά τις σημαντικές του απουσίες(Τζέιμς-Γκιστ) αγκάλιασε το ροζ φύλλο. Ο Ολυμπιακός πήγε να βγάλει τα μάτια μόνος του καθώς στο +10 έχοντας το μεγαλύτερο βάθος λες δεν το χάνει και τελικά έσωσε την παρτίδα στο τέλος αλλά πρέπει να προβληματιστεί από πολλά παρά την νίκη. Σε ένα ματς που είχαμε πει κλειδί θα είναι το βάθος σε ετοιμόπολεμους του Ολυμπιακού σε σχέση με τους "πράσινους" και τα τρίποντα των γηπεδούχων. Ο ΠΑΟ έβαλε 11 και έτσι έφτασε σχεδόν στους 80π. Και ο Ολυμπιακός στο τέλος εκμεταλλεύθηκε κάπως και όχι πλήρως το βάθος. Ο ΠΑΟ έχει να λέει για τις απουσίες του και ειδικά καθώς ο Σπανούλης που βρίσκει τον μπελά του έκανε όργια και το καλυτερό του παιχνίδι σε διάρκεια και όχι απλά να καθορίσει το αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ, δεν βρήκε μπροστά του τον μπελά του τον Γκιστ!

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Σφαιρόπουλος διάβασε καλύτερα από τον Πασκουάλ το παιχνίδι αλλά και ο Ισπανός αντέδρασε σε κάποια σημεία όπως στην αρχή που είδε το λάθος του να τον διαβάζει ο Ολυμπιακός στις αλλαγές στο σκριν. Το ματς το πήρε ο Σφαιρόπουλος που λέμε, με την απόφαση να στείλει τον Καλάθη στην γραμμή στα 28''. Αν έχανε θα τα άκουγε σήμερα. Το πήρε και έγινε μάγκας. Η μοίρα των προπονητών. Και με το ότι έπαιξε με 5αρι τον Πρίντεζη στα τελευταία δύο λεπτά (που γύρισε από -4). Ο Πασκουάλ ελέγχεται για 2-3 πράματα. Βασικά στην τελευταία καθοριστική φάση δίνει τον Σπανούλη στον Φώτση που τον περνά στα πόδια σαν σταματημένο και φτιάχνει την σούπερ πάσα στον Πρίντεζη. Πιο πριν δεν έχει σχεδιάσει καλές επιθέσεις στο 76π στο 38'. Και δεν έβαλε καθόλου ουσιαστικά τον μέτριο πάντως Μπουρούση στο δεύτερο μέρος καθώς τον σημάδευε στα πόδια ο Ολυμπιακός και ξέχασε και ώρα τον Παππά που έχει τις ατομικές φάσεις . Παρόλα αυτά η εξέλιξη τον δικαίωσε χάρις στα 4 επιθετικά ριμπάουντ του Φώτση και τα 4/4τρ του Ρίβερς.

ΤΙ ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΠΑΟ

Ο ΠΑΟ πλήρωσε και την ανυπαρξία του Νίκολς για συνεχόμενο παιχνίδι (άποντος) ,την κάκιστη άμυνα σε μεγάλο μέρος (μόλις ένα λάθος στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός!) και έτσι δεν αξιοποίησε τα 27-18 ριμπάουντς και το εξαιρετικό ποσοστό στο τρίποντο(11/21!). Και ας ήταν Φώτσης από παλιά στο 4αρι με την απουσία του Γκιστ και έτσι έπαιξε 28' με τον Σίνγκλετον να κατεβαίνει 8' στην θέση και να παίρνει και λίγο χρόνο(4') εκεί ο Νίκολς. Βασικά το δίδυμο Φώτσης-Σίνγκλετον είχε εξαιρετική παρουσία. Όμως δεν βρήκε ποτέ λύσεις σοβαρές-ακόμα και με τον Σίνγκλετον να πηγαίνει έξω πάνω του-στον Σπανούλη που ήταν εκπληκτικός και στην δημιουργία και στην εκτέλεση(22π,8ας) βασικά από μακρυά(4/6τρ).Ο Ολυμπιακός με την αριστοτεχνική τελευταία φάση συνεργασία Σπαν-Πρίντεζη πήρε το ματς με σκοτωμένη επίθεση και τρίποντο Φώτση στο μηδέν έχοντας 3'' που έπρεπε να βάλει την μπάλα στην ρακέτα ή να πάει σε ατομική του Παππά.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΟΥΤΣ

Ο Σφαιρό ρίσκαρε και δικαιώθηκε αλλά έκανε εξαιρετικό κοουτσάρισμα. Ο Πασκουάλ δεν ήταν κακός αλλά ακόμα διατηρεί την αδυναμία του να παίρνει τα ματς στο τέλος με αποφάσεις του. Οι Έλληνες του Ολυμπιακού και το βάθος του έπαιξαν ρόλο. Ο ΠΑΟ με μικρό ροτέισον έδειξε αδυναμίες κατά διαστήματα σοβαρές. Ψάχνει ενίσχυση και να καλύψει το χαμένο έδαφος καθώς πονά ειδικά για πλεονέκτημα έδρας η ήττα αυτή που πάλι κρίθηκε στο νήμα όπως προχτές στην Μαδρίτη. Άρα είναι και άτυχοι οι "πράσινοι"! Αυτό που λένε για τον ρυθμό δεν ισχύει πλέον. Και οι δύο ομάδες πια κερδίζουν και με επίθεση και με άμυνα ανάλογα την μέρα. Ο Ολυμπιακός πήρε ένα μεγάλο διπλό εκτός βασικά προγράμματος που του φτιάχνει την ψυχολογία ειδικά μετά την ήττα στην Γαλατά που την κάλυψε κιόλας και κλείνοντας ένα ιδανικό διήμερο με μεγάλες νίκες με Μπάρτσα μέσα και ΠΑΟ εκτός. Ακολουθούν την επόμενη εβδομάδα πονηρά ματς στην Αττική και για τους δύο. Ο Ολυμπιακός περιμένει την Μακάμπι που συνέρχεται και ο ΠΑΟ την πονηρή με 3 διπλά Νταρουσάφακα του Μπλατ που έσπασε και το αήττητο της ΤΣΣΚΑ φέτος. Για την διαιτησία ουδέν σχόλιο όπως πάντα συνήθως. Οι βολές (22-9 ο ΠΑΟ) έιναι λόγω παιχνιδιού. Μου έκαναν εντύπωση οι δηλώσεις Πασκουάλ που άρχισε να Ελληνοποιείται και μίλησε για μια φάση για την διαιτησία.

ΤΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Πάμε και στην κριτική των παικτών. Στον Ολυμπιακό εκπληκτικός ο Σπανούλης. Πολύ καλός και καθοριστικός ο Πρίντεζης. Ο Μπιρτς ξεκίνησε τρομερά αλλά μετά έπεσε. Ο Γιανγκ το πάλεψε 8' αλλά δεν μοιάζει με Αμερικανός ακόμα! Ο Μάντζαρης προσπάθησε πολύ στην άμυνα .Ο Λοτζέσκι μέτριος. Ο Χάκετ βοήθησε και στην επίθεση εκεί ειδικά που πήρε 10π. διαφορά η ομάδα του. Ο Παπανικολάου μέτριος.Μάχες έδωσαν Μιλουτίνοφ και Παπαπέτρου. Μέτριος ο Γκριν που δεν πήρε σκορ και σουτ και σημαντικό ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε με μόλις 10π από Γκριν-Λοτζέσκι και έβαλε όμως 79π.εκτός!

Στον ΠΑΟ πάλι οι 9 από τις 15 ασίστ στον Καλάθη. Άρα δεν έχει δημιουργία και παίζει με κλειδί το τρίποντο. Εξαιρετικός ο Ρίβερς με 4/5τρ. Κουράστηκε στο τέλος ο εξαιρετικός Σίνγκλετον Τρομερός Φώτσης από παλιά με 13π-8ρ. Πολύ καλός και ο Καλάθης(16π,9ας) και άρα είχε μια τετράδα σε καλή βραδιά. Άφαντος ο άποντος Νίκολς,άστοχος ο Φελντέιν,ο Παππάς έπαιξε 15' και μπορούσε περισσότερο ενώ τα 7 ήταν στον άσο καθώς ο Μποχωρίδης πήρε μόλις ένα λεπτό και Πατ Καλάθης, Χαραλαμπό, Λούντζης μηδέν. Άρα έπαιξε με οκτώ. Ο Μπουρούσης έδωσε μάχες,έβαλε 8π αλλά δεν έπαιξε στο δεύτερο καθώς είχε πρόβλημα στην άμυνα στο πικ εν ρολ και ήταν νευρικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Devotion με τα όλα του!!!
Δεν χάνει: Ο Σπανούλης το έκρινε ξανά στο τέλος!
Ο Ολυμπιακός έγινε ο Παναθηναϊκός του παρελθόντος

News 24/7

24MEDIA NETWORK