Θρυ-λέων (και... μισός) κατάπιε την πανάκριβη Φενέρ

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Φενέρ το βράδυ της Πέμπτης στο ΣΕΦ.

Θρυ-λέων (και... μισός) κατάπιε την πανάκριβη Φενέρ

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να παίξει με πίεση ένα κρισιμότατο παιχνίδι στο φινάλε του 2016 και του 1ου γύρου της Ευρωλίγκα. Προερχόμενος από την κακή ήττα και εμφάνιση στο Μπάμπεργκ, για να έμενε σε τροχιά διεκδίκησης για το πλεονέκτημα της έδρας, έπρεπε να κερδίσει την πανάκριβη Φενέρ του Ομπράντοβιτς και του Σλούκα που αποδοκιμάστηκε (λόγω της διαχείρισης βασικά της φυγής του και όχι επειδή έφυγε).

Συνεπώς οι "ερυθρόλευκοι" βρέθηκαν να παίζουν με ξαφνική πίεση αφού ακολουθεί και το ντέρμπι με τον ΠΑΟ στο ΣΕΦ στις 6/1/2017 και με ήττα από την Φενέρ, χωρίς να ήταν ακριβώς εκτός προγράμματος, θα υπήρχε άσχημο μομέντουμ και η ομάδα θα έμενε πίσω και θα πήγαινε με άσχημη ψυχολογία στο ντέρμπι της επόμενης εβδομάδας.

Ο Ολυμπιακός είχε λοιπόν πίεση, είχε ένα πολύ δύσκολο αντίπαλο που μάλιστα προερχόταν από το θρίαμβο στην Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ και πάνω απ όλα είχε να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα. Η ελληνική ομάδα ήταν κυριολεκτικά μισή, χωρίς τον καλύτερο -ίσως- περιφερειακό της αμυντικό τον Χάκετ, βασικά ένα από τα καλύτερα 4αρια -αν όχι το καλύτερο-στην Ευρώπη, τον Πρίντεζη και έμεινε και από 4αρια με την απουσία και του Αγραβάνη. Και αγχώθηκε και στο 18', όταν ο Σπανούλης πήγε στα αποδυτήρια με ενοχλήσεις στους προσαγωγούς, αλλά ξεκίνησε κανονικά στο δεύτερο μέρος.

ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Συνεπώς μιλάμε για μια σπουδαία νίκη, μια "ερυθρόλευκη","Ολυμπιακή" νίκη. Με πάθος, άμυνα, τσαμπουκά. Ο Σφαιρόπουλος ήξερε πολύ καλά ότι πρέπει να πάει το ματς στον τσαμπουκά και το πάθος και οι παίκτες του μπήκαν με το μαχαίρι στα δόντια... Αυτό ήταν το κλειδί. Και ας ανησυχούσε δικαίως ο Έλληνας τεχνικός πως θα βγάλει με ένταση και ενέργεια χωρίς 3 παίκτες (και στην ουσία 4 καθώς και ο Γουότερς αποκτήθηκε προχτές και μπαίνει την επόμενη) το παιχνίδι. Και αυτό έγινε στο τέλος όταν ο περίπατος έγινε ντέρμπι (65-61 στο 38'') αφού άδειασε από δυνάμεις στην άμυνα βασικά. Το αποτέλεσμα μετράει όμως. Και αυτό που μένει είναι ότι ο μισός Ολυμπιακός πήρε δίκαια την νίκη και πεντακάθαρα απέναντι στην Φενέρ και περιμένει με ηρεμία και καλή ψυχολογία την επόμενη εβδομάδα τον ΠΑΟ έχοντας και λογικά και Πρίντεζη και Αγραβάνη και Γουότερς.

Όλα καλά λοιπόν για τον Ολυμπιακό και αλίμονο αν χαλάστηκε κάποιος από το ότι ο περίπατος έγινε ντέρμπι στο τέλος. Οι "ερυθρόλευκοι" στο κατάμεστο ΣΕΦ μπήκαν παθιασμένοι και με την άμυνα και τον Μπιρτς σε θηριώδη κατάσταση (8π,6ρ) με ένα 9-0 προηγήθηκαν με 13-5 και 22-12 στο 10'. Πήγαν με την τρομερή άμυνα βασικά από Μάντζαρη-Παπαπέτρου και την δημιουργία του Σπανούλη στους 20π, έχοντας κόψει την δημιουργία του Σλούκα και με την Φενέρ να έχει αρχικά 4/18σ και 1/9τρ στο α'μέρος (40-21 με τον Βέσελι να παλεύει μόνος για τους Τούρκους). Πήρε τα ριμπάουντς, είχε 7/14τρ με τα 3/3 του Γκριν στην 2η περίοδο. Το παιχνίδι συνεχίστηκε ανάλογα μέχρι το 32'(58-37 στο 29' και 60-43 στο 32') και εκεί άδειασαν από δυνάμεις οι γηπεδούχοι...

Ο Ολυμπακός είχε 10/26τρ(3/12 στο β')και πήρε τα ριμπάουντς με 38-33 με σημαντικότερο ότι απέναντι σε ψηλότερη ομάδα πήρε 13 επιθετικά! Σημείο κλειδί. Η Φενέρ είχε 6/22τρ, ο Ούντοχ χάθηκε (3π), ο Σλούκας ανέβηκε στο τέλος και πάλευε μόνο ο Βέσελι (22π με 10/13δ).

ΕΣΚΑΣΕ ΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Η Φενέρ το εκμεταλλεύθηκε αλλά είχε μείνει πολύ πίσω. Πάντως έφερε σύννεφα στο ΣΕΦ με το σκορ στο 65-61 στο 38' και τον Ντίξον να χάνει το τρίποντο... Ο Λοτζέσκι με 5π στην 4η περίοδο σε ένα κρίσιμο σημείο και ο Σπανούλης στο 67-61 καθάρισαν το ματς (71-62) και τέλος καλό όλα καλά. Παίρνοντας και καλή διαφορά για πιθανή ισοβαθμία. Και ότι πέτυχε μόλις 7π στα πρώτα 8' στην 4η περίοδο λόγω κόπωσης είναι εντυπωσιακό. Να κερδίζεις άλλωστε μισός την πανάκριβη Φενέρ καθαρά και έχοντας και +20, σημαίνει πάρα πάρα πολλά....

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Εξαιρετικό κοουτσάρισμα του Σφαιρόπουλου με ματ στον Ομπράντοβιτς έχοντας μάλιστα τα μισά μόλις όπλα του στην φαρέτρα του. Ο Σπανούλης αν και με 1/7σ είχε μόλις 7π αλλά και 7ασ και ήταν θετικός. Συγκλονιστική δουλειά για 3 περιόδους Μάντζαρης (δεν λέει κάτι το 4/14σ) και Παπαπέτρου (εξαιρετικός και μπροστά με 12π) στην άμυνα.

Θετικός μετά από καιρό ο Γιανγκ. Στο "4" ανέβηκε ένα δεκάλεπτο σε χαμηλά σχήματα (ειδικά όταν είχε εκεί τον Κάλινιτς ο Ζοτς) ο Παπανικολάου και έπαιξε το 30αρι του Πρίντεζη ο Παπαπέτρου εξαιρετικά. Τρομερό Μπιρτς ειδικά στην αρχή. Έσβησε και τον Ούντοχ. Παθιασμένος και καλός παρά τα 1/6σ ο Παπανικολάου. Εγγύηση ο Λοτζέσκι με 14πκα καλά ποσοστά. Ο Γκριν έβαλε τα 3τρ που βάζει κανονικά ο Σπανούλης(0/3) και έβγαλε άξια το μεροκάματο...Το ματς βγήκε με 8 παίκτες μόλις να παίζουν καθώς ο Μιλουτίνοφ δεν κόλλαγε στο στιλ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK