Τι συμβαίνει με τον Ζοτς;

Η τελευταία εξέλιξη στην Ευρωλίγκα μπορεί να βόλεψε τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό μπάσκετ, αλλά έβαλε πολλά ερωτηματικά δίπλα στην τρέχουσα αξία του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς! Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (Eurokinissi Sports / ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (Eurokinissi Sports / ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ομπράντοβιτς παραμένει ο κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης εδώ και χρόνια, αλλά από την άλλη δεν είναι στο απυρόβλητο και κοιτώντας ψυχρά την πορεία του μετά τον ΠΑΟ και την Ελλάδα, αυτή ξεκάθαρα είναι φθίνουσα. Απλά δεν έχουν βγει και άλλοι προπονητές κλάσης και ο ίδιος πουλάει το brand του πανάκριβα στους Τούρκους που έσπευσαν να τον ανανεώσουν, ενώ επί της ουσίας έχει πετάξει ένα σκασμό λεφτά στον Βόσπορο...!

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΦΕΝΕΡ

Η Φενέρ έκανε το δώρο στον Παναθηναϊκό, καθώς κατάφερε να χάσει όχι μόνο στην αρχή της σεζόν από την Καζάν (ουραγός ) στην Πόλη, αλλά και από την σε παραπαίουσα κατάσταση και ελλιπέστατη Μακάμπι πάλι στην Τουρκία (είχε χάσει και στο Ισραήλ παρεμπιπτόντως και εύκολα μιας και ήταν και στο -20!). Και έτσι όχι μόνο χάνει το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά ενδεχομένως να βρεθεί και με μειονέκτημα κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ(την οποία πάντως έχει 2-0 φέτος!) και έτσι να κινδυνεύει η χρονιά να πάει στα τάρταρα νωρίς νωρίς... Αφού νωρίς νωρίς από τα προημιτελικά αποκλείστηκε στο κύπελλο στο Φάιναλ Έιτ από την Εφές και εύκολα μάλιστα χάνοντας το πρώτο τρόπαιο της σεζόν. Πως γίνεται μια πανάκριβη ομάδα όμως να παραπαίει; Πολλοί είναι οι λόγοι και η δικαιολογία επουδενί είναι οι απουσίες.

Οκ, έλειψαν τελευταία Σλούκας και Ντατόμε. Είναι αυτό δικαιολογία να μην κερδίζεις την Μακάμπι πχ; Πάλι καλά δηλαδή που... έσκασε στην Πόλη ο Ολυμπιακός, αλλιώς θα ήταν με άνεση 7η και πάνω στην "αρκούδα" τώρα! Και αν λείπουν δύο παίκτες σε μια ομάδα 30εκ. πάνω-κάτω, τότε ο ΠΑΟ και ο Ολυμπιακός τι πρέπει να λένε που είχαν σημαντικές απουσίες και κοστίζουν το 1/4 ή το 1/3; Όσο και αν αγαπάνε και λατρεύουν πολλοί τον Ζοτς, η αποτυχία μέχρι στιγμής έχει ονοματεπώνυμο. Και ασφαλώς όλα είναι ανοιχτά. Στον αθλητισμό μπορεί να κάνεις δύο μεγάλα παιχνίδια την κατάλληλη στιγμή και να πάρεις όλες τις μάρκες. Όμως αυτό δεν αφαιρεί και την εικόνα που παρουσιάζεις και αν η ομάδα δουλεύει σωστά, καθώς δεν θα είναι κάθε φορά του Άι Γιαννιού!

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΗΔΗ

Ο Σέρβος κόουτς διάγει την τέταρτη σεζόν του στην τουρκική ομάδα και έχοντας ξοδέψει ήδη 120 με 130 εκατομμύρια ευρώ, δεν έχει καταφέρει ακόμη να φέρει το βαρύτιμο τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη. Αν αποτύχει και φέτος και πόσο μάλλον αν δεν πάει καν στο Final Four δεν ξέρω πόσο υπομονή θα δείξουν οι διοικούντες. Αν και μάλλον στην Φενέρ ακόμα και οι οπαδοί έχουν γίνει ΝΒΑ και σου λένε αφού είμαστε στους διεκδικητές καλά είμαστε! Οι φανατικοί υποστηρικτές του θα πουν ότι στην Τουρκία δεν έχει καλούς Τούρκους παίκτες αλλά η ανταπάντηση είναι και τότε τι πήγε; Αν δεν σ' αρέσουν οι κανονισμοί, οι συνθήκες και οτιδήποτε άλλο δεν παίρνεις την δουλειά. Και άλλωστε τι περιμένει ο Ομπράντοβιτς; Να κάτσει 10 χρόνια στην Φενέρ για να φτιάξει Τουρκικό κορμό από τα φυτώρια;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Φενέρ είναι ένα τεράστιο και λαοφιλέστατο κλαμπ και όταν είσαι ο Ομπράντοβιτς και έχεις 30-40 εκατ. κάθε χρόνο στα χέρια είσαι υποχρεωμένος να πάρεις τους καλύτερους και να τους κάνεις να παίζουν σαν ομάδα. Αυτή είναι και η επιτυχία σου και εκεί κρίνεσαι. Ειδάλλως, δικαίως θα πει ένας Έλληνας τεχνικός "και εγώ με 40 εκατ. δεν θα πήγαινα χειρότερα"! Και θα έχει δίκαιο.

Η Φενέρ έχει χαλάσει -μην ξεχνάμε- 120+ εκατομμύρια και ακόμα δεν έχει πάρει ευρωπαϊκό τίτλο, χάνοντας μάλιστα και ένα πρωτάθλημα από... μια Καρσίγιακα.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΝΑ... ΞΕΧΑΣΕΙ

Η Φενέρ της τρέχουσας σεζόν είναι ξανά μια ομάδα-αίνιγμα που απογοητεύει και ας έχει την διπλή νίκη με την ΤΣΣΚΑ. Μια ομάδα που έχασε από την Καζάν μέσα και στο Βελιγράδι από τον Αστέρα των 3 εκατ. Μια ομάδα που έφαγε 35 πόντους στη Βιτόρια (έχασε από τους Βάσκους και στην Τουρκία)και ηττήθηκε στο Τελ Αβίβ χάνοντας ακόμη με 20 πόντους!Μια ομάδα που έχασε ακόμα και από την αποδεκατισμένη και σχεδόν ουραρό Μακάμπι στην Πόλη και χάνει και το πλεονέκτημα. Ηττήθηκε καθαρά στην Αθήνα από τους "αιώνιους". Αγκομάχησε να κερδίσει στο τέλος εντός την Μπάμπεργκ και το Μιλάνο!Και έχασε δύο φορές (μέσα έξω δηλ) από την σχεδόν....θυγατρική της Νταρουσάφακα!

Χρειάζεται κάτι άλλο; Οκ, μπορεί να σπάσει μια έδρα και να πάει και στο δικό της Final Four και με δύο μεγάλα ματς να το πάρει κιόλας. Όμως η πορεία της μέχρι στιγμής είναι αποτυχημένη και η ευθύνη βασικά ανήκει στον Ομπράντοβιτς. Και αν κάποιος πει ας περιμένουμε, τότε και οι Έλληνες προπονητές θα λένε "ας περιμένουμε αφού έχω και μόλις 7 μύρια, να παίξω σαν 8ος με μειονέκτημα και πάλι καλά δηλ. και αν μου κάτσουν 3 μεγάλα παιχνίδια γίνομαι Πατ Ράιλι"!

ΛΑΘΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Η Φενέρ από την αρχή επιμένω και κάθε χρόνο μάλιστα ότι είναι κακοστημένη. Γενικά δεν έχει καμία σχέση με τις ομάδες του Ομπράντοβιτς, καθώς πλέον παίζει με Αμερικανούς στην περιφέρεια, τους οποίος παλιότερα δεν θα ήθελε να περνούν ούτε έξω από το ΟΑΚΑ. Παίζει χωρίς πολλούς παίκτες ρολίστες, χωρίς κλασικά σέντερ, χωρίς Σέρβους βασικά. Περίεργα πράματα για Ομπράντοβιτς και έφτασε ολόκληρη Φενέρ με 35 εκατ. μπάτζετ να παίζει με ψηλούς τον Βέσελι που δεν βάζει ούτε βολή, τον υπό απόσυρση μάλλον Άντιτς που πάντα ήταν ρολίστας και την δική του ανακάλυψη και πολύ αξιόλογο αθλητικό σέντερ Ούντοχ.

Βασικά στηρίζεται αποκλειστικά στην περιφέρεια και στο σουτ και σε κάποια πεντάλεπτα με εξαιρετική άμυνα με πινελιά και τρικ Ζοτς .Αλλά δεν αρκούν. Τεράστιο πρόβλημα στο πόιντ. Έχει τον γερόλυκο και μπάσκετ αλάνας Ντίξον που μόνο πλέι μέικερ δεν είναι και πάλι καλά που πήρε τον πολύτιμο Σλούκα για να συμμαζεύει τα πράματα. Κοινώς παίζει με Ντίξον-Σλούκα-Μπογκντάνοβιτς στην περιφέρεια. Στο "3" βασικά ο Ντατόμε και από πίσω ο με την μέρα του τριποντάκιας μονοδιάστατος Νούναλι και ο ρολίστας Κάλινιτς για την άμυνα. Στο "4" ο Βέσελι και στο σέντερ ο Ούντοχ. Όμως δεν έχει κλασικό βαρύ σέντερ και την θέση αυτή παίρνει ο βαριεστημένος πια Άντιτς που πάει και στο "4" που είναι όμως πολύ αργός.Ειδάλλως ανεβαίνει ο κοντός και λίγος για την θέση αυτή Κάλινιτς που δεν έχει κανείς σχεδόν το μακρινό σουτ ενός πχ Φώτση όπως είχε μάθει στο ΟΑΚΑ ο Ζοτς.

Οι Τούρκοι είναι άπειροι και συμπληρωματικοί. Η ομάδα δεν έχει ένα καλό καθαρό πλέι μέικερ τύπου πχ Χερτέλ. Δεν έχει καν καθαρό πόιντ ρολίστα. Δεν έχει ένα ηγέτη όταν η μπάλα καίει και γι αυτό σε πολλές τελευταίες κρίσιμες επιθέσεις, αυτές έγιναν στην τύχη καθώς δεν υπάρχει Διαμαντίδης στην Τουρκία. Συνεπώς μιλάμε για μια ιδιόρρυθμη ομάδα 7-8 παικτών που στην μέρα τους σε σκοτώνουν αλλά έχοντας και χτυπητές αδυναμίες. Και μια ακόμα σημαντική ευθύνη του Ζοτς είναι ότι κλασικά δεν παρεμβαίνει στο ρόστερ στο μέσο της σεζόν. Μόνο τον ξεχασμένο και από τραυματισμούς Μπένετ έφερε που και αυτός δεν έχει ακουμπήσει...

Όταν άλλες ομάδες ανακατατεύουν με επιτυχίες την τράπουλα ο Ομπράντοβιτς αναπολεί μάλλον τους Έλληνες ρολίστες στον ΠΑΟ και τον Διαμαντίδη να βγάζει τα κάστανα από την φωτιά... Και ασφαλώς αν είχε κάνει 2-3 άλλες κινήσεις θα είχε ομάδα έστω μόνο για την Ευρωλίγκα, που θα ήταν φόβητρο με αυτόν προπονητή... Φανταστείτε μια Φενέρ με ένα πχ Χερτέλ ή Γιόβιτς, με ένα Χάνγκα στο 2-3 δίπλα στον Μπογκντάνοβιτς, με ένα Πρίντεζη ή ένα Γκιστ στο 4αρι... Και ένα Ζίρμπες έστω μπακ απ στο σέντερ... Και πολλούς που ξεχνάω... Άρα λύσεις αφού είχες το χρήμα να ρέει υπήρχαν... Απλά έγιναν λάθος κινήσεις...

News 24/7

24MEDIA NETWORK