Το γαλλικό κλειδί "Γκιστ" επιστρέφει!

Η επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ δίνει τη δυνατότητα στον Τσάβι Πασκουάλ να "παίξει" με πολλά σχήματα πλέον στις θέσεις 3,4 και 5. Όλα αυτά με δεδομένο πως ο Αμερικανός θα επιστρέψει στην κατάσταση την οποία τον γνωρίσαμε. Αυτή του κορυφαίου αμυντικού στην Ευρώπη. Σχολιάζει ο Σωτήρης Γεωργίου.

Το γαλλικό κλειδί "Γκιστ" επιστρέφει!

Έχω πει την άποψη μου εξ' αρχής ότι ο Γκιστ είναι μέσα στους 3-4 καλύτερους παίκτες της Ευρώπης και ίσως ο καλύτερος αν θέλεις να προστατέψεις την ομάδα σου αμυντικά. Μιλάμε για τον καλύτερο παίκτη στην άμυνα στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις στο κομμάτι αυτό. Ο ιδανικός παίκτης να σβήσει τον Σπανούλη και στα ντουζένια του αρχηγού του Ολυμπιακού, ο καλύτερος αμυντικός για κοντό, ημίψηλο και ακόμα και χαμηλό σέντερ-πεντάρι. Μιλάμε επίσης για τον καλύτερο παίκτη ίσως στην Ευρωλίγκα σε ενέργεια. Και μιλάμε για ένα παίκτη που πρέπει να στέλνει το 10% του συμβολαίου του στον Πεδουλάκη. Που τον πήρε από τα αζήτητα βασικά και χωρίς θέση, όταν όλοι έλεγαν ότι δεν μπορεί να στεριώσει πουθενά, γιατί δεν μπαίνει στην νοοτροπία μεγάλης ομάδας και είναι ιδιόρυθμος. Ο Γκιστ που δεν είχε καν σχέση με την άμυνα που λέμε τότε και που η καριέρα του έδειχνε χαμένη και ότι θα καταλήξει στα χωριά της τέως Σοβιετικής Ένωσης για το μερομάματο.

Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΓΚΙΣΤ

Και όμως ο Γκιστ άρπαξε την ευκαιρία του Πεδουλάκη από τα μαλλιά και εξελίχθηκε σε ένα παίκτη οδοστρωτήρα. Που σε καταπίνει στην άμυνα και που παίζει για τρεις με την ενέργεια που βγάζει στο παρκέ. Οι 10π και 5ρ δεν αναδεικνύουν την δουλειά που κάνει, καθώς είναι ένας παίκτης που καθιερώθηκε στο "4" πλέον, αλλά παίζει άνετα και μια θέση πιο κάτω ( ειδικά αν έφτιανε ακόμα το τρίποντο) και πιο πάνω ( δοκιμάστηκε πολλές φορές με επιτυχία σαν αθλητικό σέντερ στους "πράσινους"). Και είναι ένας παίκτης ομάδας που είναι ο καλύτερος αμυντικός ψηλός, που είναι ο καλύτερος αμυντικός ψηλός στις αλλαγές που λέμε για να βγαίνει πάνω στον κοντό έξω από την ρακέτα. Οι άμυνες του Γκιστ πάνω στον Σπανούλη είναι για να διδάσκονται σε σεμινάρια και γι αυτό συνολικά έχω πει ότι όποιος θέλει να φτιάξει ομάδα τίτλου στην Ευρώπη πρέπει να ξεκινά στους 2-3 παίκτες με τον Γκιστ.

Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΡΟΣΕΞΙΕΣ

Ο Γκιστ παραμένει απρόσεκτος στην εξωγηπεδική του ζωή αλλά τουλάχιστον αυτό πια το γεγονός δεν τον επηρεάζει στο παρκέ. Και έτσι ο Αμερικανός φόργουορντ των 2.06μ στηρίχθηκε από τη διοίκηση του ΠΑΟ, όταν του είχε ανανεώσει με πολλά λεφτά το συμβόλαιο και δεν τον έκοψε όπως κάλλιστα θα μπορούσε όταν τον Μάιο του 2015 πιάστηκε ντοπέ για χρήση ινδικής κάνναβη. Φέτος ο Γκιστ τραυματίστηκε σοβαρά τον Νοέμβριο στο ματς με την Ρεάλ με ένα σπάνιο τραυματισμό όπως είναι η "απόσπαση της έκφυσης του μακρού προσαγωγού μυός του αριστερού ποδιού".Τελικά αν και κανείς δεν μπορούσε να προσδιορίσει επακριβώς την απουσία του, χρειάστηκε 3,5 μήνες σχεδόν. Το ερώτημα, καθώς έφτασε τα 31, πόσο έτοιμος θα είναι και πόσο θα είναι ο παλιός Γκιστ και αν έχει χάσει την έκρηξή του και την ενέργειά του. Αυτά θα τα δούμε στο παρκέ.

Ο ΠΑΣΚΟΥΑΛ ΚΑΙ Ο ΓΚΙΣΤ

Ο Τσάβι Πασκουάλ θα έχει την ευκαιρία πλέον να έχει τον καλύτερο αμυντικό στην ομάδα του καθώς ουσιαστικά ο Ισπανός δεν είχε προλάβει να κάνει τα πλάνα του με τον Αμερικανό στο παρκέ. Ο Γκιστ γυρίζει από το επόμενο ματς με τη Ρεάλ ( πως τα φέρνει η τύχη!), καθώς στο Κάουνας πάει περισσότερο για να εγκλιματιστεί. Ο Πασκουάλ ποντάρει πολλά πάνω του και είχε φανεί αυτό. Με την Μπάμπεργκ στο πρώτο ματς του Ισπανού, ο Γκιστ έπαιξε σχεδόν 30' με 10π και 5ρ. Με τον Αστέρα μέσα 30' με 17π και 3ρ. Στην Εφές 41'(με την παράταση) με 12π και 11ρ. Με την Μακάμπι μέσα 22' με 12π και 8ρ. Και στην Μαδρίτη πρόλαβε 20΄με 8π. Συνεπώς ο Γκιστ απολαμβάνει της πλήρης εμπιστοσύνης του Πασκουάλ και λογικά θα παίζει 30΄πάνω κάτω στο "4". Είδαμε ότι στα ματς αυτά ο ΠΑΟ έπαιξε γενικά αρκετά καλά. Συνεπώς ο Πασκουάλ προφανώς τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση καθώς ο ΠΑΟ θα γεμίσει το ρόστερ και την θέση "4" πλέον ειδικά από την στιγμή που δεν πιστεύει τον Φώτση.

ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΡΙΚ ΠΛΕΟΝ

Συνεπώς ο Ισπανός τεχνικός θα έχει πίσω από τον Γκιστ τον Γκάμπριελ και για λίγο αν χρειαστεί τον Σίνγκλετον, που τον κατέβαζε από το "5" αν και ο τελευταίος δεν έχει καθαρή θέση. Ο ΠΑΟ γεμίζει σε άμυνα, ενέργεια και λύσεις, καθώς ο Γκιστ ανεβαίνει και στο σέντερ αν χρειαστεί. Και πάνω απ όλα όσο είναι ο Μπουρούσης μέσα στο παρκέ ο ΠΑΟ θα μπορεί να τον κρύβει στα πικ εν ρολ στην άμυνα έχοντας είτε τον Γκιστ είτε τον Σίνγκλετον μαζί του. Άλλωστε θα δούμε πολλές φορές και τους δύο αυτούς Αμερικανούς μαζί. Και το τρικ που πρέπει να δοκιμάσει ο Ισπανός προπονητής, εφόσον ο Γκιστ είναι πραγματικά ο παλιός Γκιστ, θα είναι να παίξει μαζί με τους δύο Αμερικανούς αυτούς και τον Μπουρούση στο "5" για κάποια μεγάλα διαστήματα. Με τον Σίνγκλετον στην επίθεση στο "3" και τον Γκιστ στο "4" και στην άμυνα να εναλλάσσονται και τον Μπουρούση να ακουμπάς την μπάλα. Ο Πασκουάλ έχει πάλι το "γαλλικό" κλειδί του ΠΑΟ στα χέρια του και καλείται να το αξιοποιήσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK