Ξέσπασμα, ελπίδα και... άσφαιρα σέντερ

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στη Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και για το μέλλον των "ερυθρολεύκων" στην Ευρωλίγκα.

Ξέσπασμα, ελπίδα και... άσφαιρα σέντερ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός ήταν αναμενόμενο ότι θα είχε ένα εύκολο βράδυ στο ΣΕΦ στο ματς με την Ζαλγκίρις του Γιασικεβίτσιους. Και ήταν λογικό -για πολλούς λόγους- ότι θα ξεσπούσε στη λιθουανική ομάδα. Και για να ξεχάσει το κάζο με την Μπάμπεργκ την περασμένη εβδομάδα και για να πάρει την ρεβάνς για την 20αρα που μάλλον θα κοστίσει μια πρόκριση (αν αυτή χαθεί) και για να φτιάξει την ψυχολογία του για την τριάδα των αγώνων που είναι... τελικοί - φωτιά.

Καρδιά πρωταθλητή και... θέματα

Οι "ερυθρόλευκοι", με την καρδιά του πρωταθλητή θέλουν να εξαντλήσουν τις πιθανότητές για πρόκριση και ας φαίνεται αυτή χαμένη μετά το κάζο με την Μπάμπεργκ (και μάλιστα δύο φορές) και με τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας. Δεν είναι απίθανο να κερδίσει τη Ρεάλ την επόμενη εβδομάδα στο ΣΕΦ και την μάλλον αδιάφορη ΤΣΣΚΑ στο φινάλε στην έδρα του και να κάνει ένα μεγάλο ματς με την δυνατή, αλλά όχι θηρίο, Χίμκι στη Μόσχα. Το θέμα είναι να παίζει καλά ο ίδιος. Και το ματς της Παρασακευής (18/3) με τη Ζαλγκίρις δεν πείθει και δεν προδιαθέτει θετικά. Οι Πειραιώτες είχαν κέρδη(επίθεση στην ζώνη, "Παπ"), είχαν όμως και... θέματα όπως τα... άσφαιρα σέντερ του.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε πρόβλημα μετά τα μισά της δεύτερης περιόδου με μια ομάδα που είναι η χειρότερη του ομίλου και που με την προβληματική επίθεσή της, δεν έχει σχέση με το κλασικό επιθετικό λιθουανικό μοντέλο του μπάσκετ. Στο Κάουνας ο Σάρας, στο ντεμπούτο του στον πάγκο, έπαιξε ζώνη και εγκλώβισε τον Ολυμπιακό. Την ίδια φιλοσοφία ακολούθησε και στο ΣΕΦ αφού δεν έχει βάθος πάγκου και καλή περιφέρεια. Όταν όμως είσαι στην έδρα σου παίζεις αλλιώς κι έτσι οι "ερυθρόλευκοι" είχαν υπομονή και λύσεις σε μια άμυνα που παραδοσιακά τους... πληγώνει.

Αν και είχε ένα τετράλεπτο αφλογιστίας στο τέλος της 1ης περιόδου με μόλις 1 πόντο μετά το 14-8 και βρέθηκε και πίσω στο σκορ, πάτησε γκάζι μετά το 30-28 στο 17' και με ένα 23-7 που οδήγησε στο 53-35 στο 26' και με παθητικό 7 πόντους σε 9 λεπτά, "καθάρισε" το ματς με τη γνωστή συνταγή του. Στη συνέχεια έκανε συντήρηση δυνάμεων σε μια αναμέτρηση που δεν μας άφησε πολλά για να θυμόμαστε.

Κέρδος ο "Παπ"

Το ερώτημα βασικά είναι αν θα γυρίσει ο Λοτζέσκι την επόμενη εβδομάδα στο ντέρμπι με την Ρεάλ. Το καλό για τον Ολυμπιακό, πέρα από την άμυνα (2/14 τρίποντα η Ζαλγκίρις) ήταν η εμφάνιση του Παπανικολάου. Ο Όντομ είχε απλά ενέργεια. Ο Χάντερ περιέργως δεν σκόραρεμ, αλλά είχε 11 ριμπάουντ. Ο Παπαπέτρου τίποτα. Ήτα νστάσιμος και ντεφορμέ. Ο Σπανούλης μέτριος με 4/12 σουτ και 6 ασίστ. Ο Στρόμπερι και ο Χάκετ με την κλασική ενέργεια. Ο Μιλουτίνοφ δεν τα πήγε καλά με τον Βουγιούκα, αν και του ταίριαζε. Ο Πρίντεζης κορυφαίος και πάλι. Ο Αγραβάνης σχεδόν... τίποτα, όπως και ο Μάντζαρης που ήταν κάπως καλύτερος σε σχέση με άλλα ματς αλλά σταθερά πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό, αφού δεν απειλεί καθόλου μπροστά.

Ο Παπανικολάου (11 πόντοι) αν και έπαιξε μόλις 14' ήταν το κέρδος του Ολυμπιακού. Θα περίμενε κανείς ο Σφαιρόπουλος να του δώσει περισσότερο χρόνο σε ένα εύκολο ματς όπως και στο νέο Αμερικανό, τον Γουόρικ που έπαιξε μόλις 6 λεπτά. Είναι λάθος του Έλληνα προπονητή να μη δίνει χρόνο σε νέους παίκτες του σε ένα εύκολο ματς. Λάθος του είναι επίσης και προβληματική εικόνα στα σέντερ με Χάντερ, Μιλουτίνοφ και Γουόρικ να έχουν συνολικά 11 πόντους με μόλις 2 εύστοχες προσπάθειες εντός πεδιάς. Αυτό δεν είναι καλό, αν αναλογιστεί κανείς πως ακολουθούν ομάδες κόντρα στις οποίες ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί αναγκαστικά πόντους από τους ψηλούς του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις 74-59

Ο δρόμος του Ολυμπιακού για τα πλέι οφ: Πώς προκρίνεται

News 24/7

24MEDIA NETWORK