Τα κλειδιά για την νίκη στο ΣΕΦ

Το πρώτο από τα κάμποσα ντέρμπι για φέτος ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό είναι προ το πυλών. Ένα ματς, που κρίνει αρκετά, τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά για την συνέχεια. Δεν είναι τα πάντα, είναι αρκετά όμως. Σχολιάζει ο Μάκης Δρόσος.

Τα κλειδιά για την νίκη στο ΣΕΦ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η πικρή αλήθεια και για τους δυο είναι ότι κανένας δεν πηγαίνει σε αυτό το παιχνίδι, όπως θα ήθελε. Ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε και ο Παναθηναϊκός. Ο μεν Ολυμπιακός έχει αμφισβήτηση από νωρίς, όχι τόσο για την ήττα όσο για το εύρος αυτής από την Ρεάλ, αλλά εξίσου και για την εμφάνιση ειδικά στο β ημίχρονο. Βαρύ το -18 από τους Μαδριλένους και ειδικά στην πρεμιέρα, προβληματικό το ότι για μία ομάδα που φέτος θέλει να είναι πιο παραγωγική και πιο επιθετική, το γεγονός ότι στο δεύτερο ημίχρονο σκόραρε μόνο 25 πόντους συνολικά.

Ο δε Παναθηναϊκός, όχι μόνο δεν ενθουσίασε με την Ζαλγκίρις την Παρασκευή στο ΟΑΚΑ, αλλά προβλημάτισε εξίσου, αφού για 30 λεπτά και βάλε τέθηκε υπό αμφισβήτηση ακόμα και η νίκη σε αυτή την αναμέτρηση. Τελικά ο στόχος επιτεύχθηκε, αλλά ουδείς δεν ήταν σε θέση να πανηγυρίσει, αφού οι πράσινοι έδειξαν και ανέτοιμοι και ασύνδετοι.

Αμφότεροι θα μπορούσαν να επικαλεστούν δικαιολογίες. Ο Ολυμπιακός, ότι δεν είχε το 50-50 από την διαιτησία, ο Παναθηναϊκός, ότι είχε εκτός τον Τζέιμς και ότι είναι ομάδα με αρκετά νέα πρόσωπα στο ρόστερ. Καμία δικαιολογία δεν είναι αρκετή ούτε για τον έναν ούτε και για τον άλλον ωστόσο. Το μπάσκετ, είναι ένα σύνολο φάσεων και γεγονότων, δεν είναι μόνο στιγμές που τις απομονώνεις και διαμορφώνεται ένα αποτέλεσμα.

Δεν είναι περίπλοκο αυτό που λέμε, αλλά σίγουρα δεν θα γίνει και κατανοητό από όλους. Θαρρώ ότι όποιος μείνει στις δικαιολογίες από τους δυο, θα είναι και αυτός που θα χάσει και εύκολα το αποψινό παιχνίδι.

Τόσο οι μεν όσο και οι δε έδειξαν ότι θέλουν χρόνο, κάτι το οποίο όμως αποτελεί πολυτέλεια και για τους δυο, εφόσον χρόνος φέτος δεν υπάρχει και τα περιθώρια για λάθος και απώλειες είναι ελάχιστα. Αυτός είναι ο πρωταθλητισμός κύριοι, όποιος έχει θέση ευθύνης, όποιος παίζει την "καρέκλα" του κάθε μέρα, καταλαβαίνει τι εννοούμε.

ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ο ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ολυμπιακός, είχε μία μέρα παραπάνω να ανασυγκροτηθεί, μία μέρα μπορεί να μην κάνει από μόνη της την διαφορά, αλλά είναι ένα συν για τους ερυθρόλευκους. Το μπαλάκι είναι και πάλι έξω από τις γραμμές και στα χέρια του Σφαιρόπουλου. Ο Έλληνας τεχνικός, έχει ένα πολύ καλό ρόστερ, το οποίο όμως καλείται να το διαχειριστεί έτσι ούτως ώστε να του αποδώσει το μάξιμουμ αυτών που μπορεί. Επιπλέον καλείται και ο ίδιος να αλλάξει και να θυσιάσει ένα μέρος από την εν γένει μπασκετική φιλοσοφία που ακολουθεί τόσα χρόνια, αφού το άθλημα αλλάζει και δεν μπορεί να μείνει πίσω από τις εξελίξεις.

Αυτό θα είναι και το μεγάλο δίλημμα και η ανασφάλεια που θα έχει ο ίδιος για την σημερινή αναμέτρηση. Θα προσπαθήσει να συνεχίσει αυτό που δουλεύει εδώ και καιρό ή θα πάει στην πιο "σίγουρη" για τον ίδιο συνταγή, με την άμυνα να έχει το πρώτο λόγο, προσπαθώντας να εξουδετερώσει τα ατού του αντιπάλου;

Θεωρώ ότι το δεύτερο σενάριο κερδίζει έδαφος, αφού ξέρει και ο ίδιος, ότι μία ήττα από τον Παναθηναϊκό θα τον φέρει μπροστά σε ακόμα μεγαλύτερη αμφισβήτηση, από αυτή που ήδη υπάρχει. Η συνταγή αυτή του εξασφαλίζει την επιτυχία, κατά συνέπεια την νίκη; Όχι απαραίτητα, αλλά σίγουρα θα τον κάνει να νοιώθει λιγότερο ανασφαλής στο κοουτσάρισμα του. Αν ο Παναθηναϊκός, είναι στην τελική τόσο κακός σήμερα όσο ήταν την Παρασκευή με την Ζαλγκίρις τότε θα βγει από το «καβούκι» του ο Ολυμπιακός και θα τον δούμε να τρέχει περισσότερο και να ψάχνει αυτό το early offence που είδαμε αρκετά στο πρώτο ημίχρονο με την Ρεάλ.

ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ

Θαρρώ δεδομένο επίσης ότι θα στηριχτεί πολύ στους μπαρουτοκαπνισμένους από ντέρμπι. Σπανούλης, Πρίντεζης, και Παπανικολάου, από πίσω και ο Λοτζέσκι θα έχουν ένα 20-25λεπτο τουλάχιστον χρόνο συμμετοχής, με τους δυο πρώτους να αγγίζουν τα 30 και βάλε λεπτά. Εκτός και αν ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στο παιχνίδι δεν το επιτρέψουν, όπως τα φάουλ για παράδειγμα. Έβγαλα τον Μάντζαρη από αυτή την εξίσωση και θα εξηγήσω το σκεπτικό αμέσως στις επόμενες γραμμές.

Με δεδομένο ότι ο Γιανγκ δείχνει ότι είναι εκτός ρυθμού και με «ψυχολογικό» κυρίως όπως δείχνει πρόβλημα, οι Χάκετ και Γκριν θα είναι παίκτες κλειδιά, που θα πρέπει να πάρουν αρκετό χρόνο στο αποψινό ματς. Όχι σαν συμπληρωματικοί αυτή την φορά. Το κλειδί για να κερδίσει ο Ολυμπιακός το παιχνίδι θα είναι η άμυνα στην περιφέρεια του και το σκορ που θα πάρει από τους περιφερειακούς, πλην του Σπανούλη. Για να πάρουν χρόνο αυτοί οι δυο δεν μπορεί να παίξει 24 λεπτά όπως έπαιξε στην Μαδρίτη ο Μάντζαρης.

Οι Μπιρτς, Γιανγκ, Αγραβάνης, Παπαπέτρου και Μιλουτίνοφ θα είναι οι «αναλώσιμοι» σε αυτή την αναμέτρηση. Ειδικά Μιλουτίνοφ και Γιανγκ θα είναι αυτοί που θα πρέπει να περιορίσουν τον Μπουρούση. Η εξουδετέρωση του πρώην "ερυθρόλευκου" είναι από τα κλειδιά για να κερδίσει ο Ολυμπιακός αυτό το παιχνίδι. Θα πει κανείς, μπορεί ο Μπουρούσης να κερδίσει μόνος του τον Ολυμπιακό. Όχι φυσικά, αλλά αν ο διεθνής Έλληνας σέντερ βρεθεί σε καλή βραδιά, αυτόματα θα ανεβάσει ένα 20% όλο το παιχνίδι των πρασίνων.

ΡΙΣΚΟ ΜΕ ΚΑΛΑΘΗ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΝΟ ΣΟΥΤ

Αμυντικά ο Ολυμπιακός, έχει να αντιμετωπίσει το πικ εν ρολ του Παναθηναϊκού, ενώ θα πρέπει ρισκάρει όσο είναι μέσα ο Μπουρούσης, αφήνοντας μεγαλύτερο πεδίο δράσης σε όποιον παίζει "4" μαζί του από τον Παναθηναϊκό. Πρέπει να προστατέψει τον Σπανούλη, που θα τον σημαδέψει ο Παναθηναϊκός για τον φθείρει στην άμυνα όσο μπορεί, ενώ κομβικό είναι και το πως θα περιστρέφεται αμυντικά και που θα πάρει το ρίσκο για να αφήσει το τρίποντο.

Ο Παναθηναϊκός, είναι μία ομάδα που από το σέντερ μέχρι και τον άσο σουτάρουν όλοι από τα 6,75 μ., με τον αδύναμο κρίκο να είναι ο Καλάθης σε αυτή την εξίσωση και μάλλον εκεί θα ρισκάρουν οι ερυθρόλευκοι. Δεν σημαίνει αυτό ότι ο Καλάθης δεν θα τα βάλει, αλλά από την άλλη φαντάζει αναπόφευκτη τακτική, τουλάχιστον για το ξεκίνημα.

ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΗ ΗΤΤΑ

Ο Παναθηναϊκός και ο Πεδουλάκης έχουν στην άκρη του μυαλού τους, ότι πρέπει να διαχειριστούν σωστά το παιχνίδι, αφού ακόμα και να χάσουν, παίζει ρόλο (και μάλιστα σημαντικό) η διαφορά. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι "κατηφορίζουν" οι πράσινοι στο ΣΕΦ για μία "γλυκιά" ήττα.

Τουναντίον μάλιστα. Θέλουν την νίκη εξίσου με τον Ολυμπιακό, μία νίκη που θα τους δώσει προβάδισμα για το πλεονέκτημα της έδρας και θα κερδίσουν πολύτιμο χρόνο ηρεμίας για την συνέχεια, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακολουθεί το ματς με την «διαστημική» ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα.

Ο Πεδουλάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι με ανάλογη εικόνα που παρουσίασε η ομάδα του με τους Λιθουανούς την περασμένη Παρασκευή, κινδυνεύει τόσο στο ΣΕΦ όσο και στην Μόσχα όχι μόνο με το ενδεχόμενο μία ήττας, αλλά μιας ήττας που θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη από την πίεση που θα ασκηθεί και την κριτική στην ομάδα. Παρόλο που αμφότερες, αν κάναμε την κουβέντα αυτή πριν από μία εβδομάδα, θα ήταν ήττες εντός προγράμματος.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗ

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, είναι και αυτός μπροστά σε ένα δίλημμα ανάλογο με αυτό του Σφαιρόπουλου. Θα υπηρετήσει το νέο μπάσκετ που θέλει να παίξει ο Παναθηναϊκός ή θα πάει σε "παλιές συνταγές".

Και το δίλλημα είναι μεγάλο, αφού σίγουρα τον ταλανίζει η ιδέα ότι με την παλιά συνταγή, την δική του την "παλαιομοδίτικη", την «αντί-ελκυστική» και τίτλους έχει πάρει με αντίπαλο τους ερυθρόλευκους και λίγο έλειψε να το επαναλάβει και πέρσι, όταν ανέλαβε μία ομάδα του Τζόρτζεβιτς με την οποία αν δεν ήταν ο Σπανούλης θα τα είχε καταφέρει να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα και πάλι.

Το μεγάλο πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό, είναι ότι το ρόστερ που έχει φέτος, δεν προσφέρεται για να υπηρετήσει αυτό το μοντέλο. Για ένα παιχνίδι φυσικά δεν αποκλείεται τίποτα, αλλά οι πιθανότητες δεν θα είναι υπέρ της επιτυχίας.

Η απουσία του Τζέιμς είναι κομβική, αλλά δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. Έτσι είναι το μπάσκετ και η ζωή εν γένει. Ο Παναθηναϊκός για τους επόμενους μήνες θα πρέπει να μάθει να παίζει και να κερδίζει χωρίς αυτόν. Ένα μείον ακόμα για τους πράσινους, είναι ότι έχει περισσότερους «άκαπνους» ή "άμαθους" από τέτοια παιχνίδια παίκτες. Και μάλιστα παίκτες που θα παίξουν κομβικό ρόλο για το αποτέλεσμα υπέρ της ομάδας τους ή όχι.

Σίνγκλεντον και Ρίβερς είναι δυο τέτοιοι. Ο Μπουρούσης από την άλλη ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει παιχνίδι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, είναι όμως πλέον στην αντίπερα όχθη και θα συναντήσει "εχθρικό" κλίμα, το οποίο δεν ξέρουμε πόσο θα τον επηρεάσει ψυχολογικά.

Έχουμε δει άλλωστε στο παρελθόν πολλούς σπουδαίους παίκτες που έχουν κάνει την μετάβαση από το ένα στο άλλο στρατόπεδο να λυγίζουν στην συναισθηματική πίεση, στο πρώτο ματς σαν αντίπαλοι. Ακόμα και ο Χαραλαμπόπουλος ο οποίος ήταν η αποκάλυψη στην σειρά των τελικών, φέτος έχει άλλο ρόλο στην ομάδα και λιγότερη άγνοια κινδύνου και πίεσης από αυτή που είχε πέρσι, όταν ο Πεδουλάκης σαν κομήτη, τον έριξε στα βαθιά.

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΠΑΝΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ

Τακτικά ο Παναθηναϊκός, θα προσπαθήσει να αποκόψει και πάλι τον Σπανούλη από το παιχνίδι του υπόλοιπου Ολυμπιακού. Αυτό είναι πλέον κοινό μυστικό, όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά για όλες τις ομάδες, πως αποτελεί ένα από τα κλειδιά για να κερδίσεις τον Ολυμπιακό. Σίγουρα περιμένουμε ένα τρικ από τον Έλληνα τεχνικό, αλλά η βάση θα είναι, αλλαγή στα σκριν ακόμα και με ψηλό, εκτός από την περίπτωση που αυτός ο ψηλός θα είναι ο Μπουρούσης.

Οι πράσινοι είχαν 30 τρίποντα στο παιχνίδι με την Ζαλγκίρις. Δεν περιμένουμε να σουτάρουν λιγότερα ούτε σήμερα το βράδυ στο ΣΕΦ. Ένα ποσοστά κοντά στο 35-38% σε αυτές τις προσπάθειες θα τους φέρει πολύ κοντά στην νίκη. Θα προσπαθήσουν σίγουρα να δημιουργήσουν συνθήκες απομόνωσης με τον Μπουρούση, ο οποίος πέρα από την φθορά που είναι ικανός να δημιουργήσει και την δυνατότητα που έχει να σκοράρει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βλέπει και γήπεδο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για ξεμαρκάριστα σουτ.

Μιας και μιλήσαμε για Μπουρούση, με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει τον Νίκολς, δεν έχει την πολυτέλεια να τον χρησιμοποιήσει μόνο για 17’ λεπτά όπως την Παρασκευή.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης θα μικρύνει αρκετά και αυτός το ροτέισον. Καλάθης, Γκιστ και Μπουρούσης είναι αυτοί που πρέπει να παίξουν κοντά στο 30λεπτο στο σημερινό παιχνίδι ούτως ώστε ο Παναθηναϊκός να έχει ένα σημείο αναφοράς.

Κλειδί για τον φιλοξενούμενο θα είναι η περιφερειακή του άμυνα. Είναι σενάριο το οποίο δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να χάσει το παιχνίδι μόνο από τους ψηλούς του Ολυμπιακού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους αφήσει να «αλωνίσουν», αλλά εκτός από τον Πρίντεζη, κανένας εκ των Μπιρτς, Γιανγκ, Μιλουτίνοφ και Αγραβάνη δεν είναι ικανός να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά για τους πράσινους.

ΚΛΕΙΔΙ Η ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

Ένας "πονοκέφαλος" για τον Πεδουλάκη, είναι εδώ και ο Νίκος Παππάς. Ο διεθνής γκαρντ ήταν αυτός που ξεκόλλησε τον Παναθηναϊκό, με την Ζαλγκίρις. Έχει το ένας εναντίον ενός καλύτερα από κάθε άλλο περιφερειακό των πρασίνων και έρχεται από μία εξαιρετική για τον ίδιο εμφάνιση και με πολύ καλή ψυχολογία. Αλλά κάποιοι έχουν βιαστεί να τον χρίσουν τον νέο ηγέτη του Παναθηναϊκού και αυτό ίσως να γυρίσει μπούμερανγκ, αν όχι στο σημερινό παιχνίδι, σε επόμενα κρίσιμα ματς.

Ο Παππάς πρώτα από όλα, ακόμα δεν έχει πείσει για την αφοσίωση του στην άμυνα. Και με την Ζαλγκίρις στα μετόπισθεν σε αρκετές φάσεις ήταν "μαύρη" τρύπα. Ενώ ερωτηματικό είναι πως θα καταφέρει να διαχειριστεί ο ίδιος τον ενθουσιασμό του, από μία πολύ καλή εμφάνιση την Παρασκευή, μέχρι στιγμής έχει δείξει αρκετά παρορμητικός. Γιατί αν παρασυρθεί στο παιχνίδι του, θα παρασύρει και την ομάδα του, με δυσάρεστες συνέπειες όμως για αυτή.

Ίσως είναι η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός επί Πεδουλάκη ευνοείται από ένα παιχνίδι το οποίο θα πάει στους 75 πόντους και πάνω. Όπως προαναφέραμε το ρόστερ που έχει, είναι για να υπηρετήσει ένα πιο επιθετικό μπάσκετ.

ΔΕΙΧΝΕΙ ΦΑΒΟΡΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το λάθος και των δυο θα είναι να θεωρήσουν ότι ο αντίπαλος τους, θα είναι εξίσου κακός, με τις πρεμιέρες στην Ευρωλίγκα. Είχαμε γράψει, ότι με δεδομένο και την δυναμικότητα του αντιπάλου και το βαθμό δυσκολίας των αναμετρήσεων στην πρεμιέρα της ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός δείχνει να είναι ένα κλικ πιο μπροστά. Θεωρητικά οι πράσινοι ίσως και να προτιμούσαν ο Ολυμπιακός να έχει χάσει με 6-8 πόντους από τους Μαδριλένους, γιατί μία τέτοια ήττα ίσως να μην είχε χτυπήσει "καμπανάκι" στην ομάδα του Πειραιά.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει ένα «κορμό» περισσότερο ετοιμοπόλεμο για τέτοια ματς, από ότι ο Παναθηναϊκός, συν ότι έχει το αβαντάζ πως είναι γηπεδούχους. Αυτό τον καθιστά το φαβορί για να κερδίσει το σημερινό παιχνίδι, αλλά όχι ακλόνητο φαβορί. Ο Παναθηναϊκός καλείται να έχει παίκτες που το μάτι τους θα γυαλίζει και το αυτί τους θα ακούει μόνο τις οδηγίες του πάγκου.

Ελπίδα μας, να δούμε ένα ωραίο μπάσκετ και ένα παιχνίδι που στο τέλος θα κερδίσει ο καλύτερος και όχι ο λιγότερο κακός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK