Οι 10+1 τρελοί, τρελοί σουτέρ

Θυμηθείτε ξανά τους πιο τρελούς σουτέρ της Euroleague. Από τους... δικούς μας Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, Ιμπραΐμ Κουτλουάι και Μίλος Τεόντοσιτς στον Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

Οι 10+1 τρελοί, τρελοί σουτέρ

Δεν είναι αντικειμενικές οι επιλογές, ο καθένας μπορεί να ορίσει διαφορετικά τους συμμετέχοντας στην συγκεκριμένη λίστα. Το θέμα είναι οι 10 πιο...τρελοί σουτέρ στην ιστορία της Euroleague και δεν γίνεται παρά να μιλάμε για τον ορισμό της αυθαιρεσίας.

Γούστα είναι αυτά και προσωπικές επιλογές αλλά μπορούμε να το δούμε θετικά, ως μία ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και αναμνήσεων διότι όσο περνούν τα χρόνια τόσο χάνεται η τέχνη του τρελού σουτέρ.

Πώς τον ορίζουμε; Παίκτης ο οποίος θα σουτάρει από οπουδήποτε, αψυχολόγητα και... τρίποντο.

Ιγκόρ Κουντέλιν

Ο πρώτος διδάξας. Μάλλον ο πρώτος διδάξας της νέας εποχής στο μεταίχμιο ανάμεσα σε κύπελλο πρωταθλητριών κι Euroleague. Δεν μπορεί να μείνει εκτός έστω κι αν δεν πρόλαβε να παίξει αγώνα στην Euroleague ως... Euroleague, αλλά έχει ένα Final4 στο πρωταθλητριών κι ένα στη SuproLeague.

Στο τέλος της ημέρας είναι ο πρώτος που σου έρχεται στο μυαλό, ο αριστερόχειρας που σούταρε από οπουδήποτε με ιδιαίτερη προτίμηση τη... γραμμή του βόλεϊ.

Μίρσα Τελέτοβιτς

Ακόμα και τώρα πληρώνεται αδρότατα επειδή σουτάρει. Ο πρώτος τρελός σουτέρ πάνω από τα 2,05 και αυτή την τρέλα ακόμα και το ΝΒΑ την εκτίμησε. Μάλλον όχι ακριβώς τρέλα αλλά την τρομερή ικανότητα να βάζει αυτά τα δύσκολα τρίποντα ως γκαρντ. Ο Βόσνιος στην Ευρώπη έπαιρνε πολλές φορές πραγματικά τρελά σουτ ενώ στο ΝΒΑ με πολύ καλύτερους συμπαίκτες απλά κάνει την δουλειά του.

Χουάν Κάρλος Ναβάρο

Δεν θέλει πολλές συστάσεις. Ακόμα και τώρα είναι ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα. Ακόμα και τώρα θα σταματήσει στα 7 μέτρα και θα την...πετάξει. Συνήθως δεν θα μπει διότι είναι ένα από τα τελευταία αυθεντικά μπασκετικά ταλέντα που βγήκαν στην ήπειρό μας. Ο χειρότερος αθλητής στο παρκέ, αλλά όταν θα σουτάρει η μοναδική άμυνα είναι ο...σταυρός.

Ιμπραΐμ Κουτλουάι

Ο "Ίμπο", που όταν η ΑΕΚ ανακοίνωσε την απόκτησή του έγινε θέμα μεγάλης εσωτερικής κόντρας, πριν λατρευτεί από κιτρινόμαυρους και πράσινους, υπήρξε ο πιο σταθερός Τούρκος μπασκετμπολίστας στην Ευρωλίγκα. Και αυτό το οφείλει στο σουτ του. Ένας γεννημένος σουτέρ, έβλεπε κυρίως την γραμμή των 6,25. Η κορύφωση της καριέρας του ήταν ο τελικός της Μπολόνια αλλά ποτέ δεν τα παράτησε έχοντας ένα πέρασμα και από τον ΠΑΟΚ. Ο ορισμός του μεγάλου σουτέρ με τέλεια μηχανική.

Μάρκους Μπράουν

Ο άρχοντας των αριθμών της Ευρωλίγκας στο ξεκίνημά του. Χόλντεν και Λάνγκντον υπήρξαν οι Αμερικανοί που εκτόξευσαν την ΤΣΣΚΑ, αλλά ο Μπράουν με το σουτ του, έβαλε τις βάσεις. Μεγάλος σουτέρ. Όχι τόσο τρελός όσο...μεγάλος.

Μίλος Τεόντοσιτς

Το παρατσούκλι "Τρελόντοσιτς" δεν πηγαίνει μόνο για κάποιες επιλογές στις πάσες, αλλά κυρίως για τις επιλογές στο τρίποντο. Θα σουτάρει όποτε θέλει, όπως θέλει και όσο θέλει. Η ευχή που μέσα στο ίδιο παιχνίδι γίνεται κατάρα(τελικός του 2012) έχει αλλάξει ελάχιστα στο παιχνίδι αν και σαφέστατα προσπαθεί να είναι λιγότερο τρελός. Αλλά...

Τζιανλούκα Μπαζίλε

Το...παιδί του μεγάλου Νάντο Τζεντίλε. Πιο αθλητικός, περισσότερο προσαρμοσμένος στο σύγχρονο μπάσκετ κάτι που του επέτρεψε όσο περνούσαν τα χρόνια να εκμεταλλεύεται το ταλέντο του και να περιορίζει την τρέλα του. Πριν φύγει μας προσέφερε το κορυφαίο νικητήριο τρίποντο στη Euroleague από πλευράς δυσκολίας απέναντι στον Άξελ Ερβέλ.

Σαούλιους Στομπέργκας

Ο καλύτερος σουτέρ της περασμένης δεκαετίας. Χωρίς καμία συζήτηση, ο Λιθουανός ήταν αυτός που...άνοιξε τα στατιστικά τριών πόντων με τις επιδόσεις του ως παίκτης του Ιβάνοβιτς στην Λαμποράλ. Κορυφή.

Άρβιντας Ματσιγιάουσκας

Δεν προλάβαμε να τον δούμε στην κορύφωση της καριέρας του καθώς ο τραυματισμός του και το τέλος της καριέρας του ήρθαν απότομα και σε ελληνικό έδαφος. Ο Ματσιγιάουσκας υπήρξε ένας μεγάλος όσο τρελός σουτέρ και άτυχος σουτέρ.

Ιγκόρ Ρακόσεβιτς

Ένα ακόμα παιδί της Λαμποράλ κι ένας ακόμα...παράφρονας του τριπόντου. Παρά το ιδιαίτερο στυλ του, στηρίχθηκε πολύ στα απίστευτα αθλητικά του προσόντα για να βάλει πολλά...τρίποντα από τις περισσότερες πιθανές και απίθανες θέσεις.

Ειδική μνεία

Νάντο Τζεντίλε

Καλοί όλοι οι παραπάνω, αλλά ο πρώτος που είδαμε να τα... μπουμπουνάει από παντού ήταν ένας νεαρός Ιταλός ο οποίος στις 14 Μαρτίου του 1989, στο ΣΕΦ, κατάφερε να... επιβιώσει της κόντρας του αιώνα Ντράζεν Πέτροβιτς-Οσκάρ Σμιντ. Το επόμενο πρωί στο σχολείο, μετά τις πρώτες τρεις ώρες ανάλυσης γιατί ο Κροάτης είναι καλύτερος του Βραζιλιάνου, η κουβέντα πήγαινε σε αυτό τον τύπο ο οποίος στην δεύτερη επίθεση του αγώνα τόλμησε να σουτάρει από τα 8 μέτρα και να το βάλει. Το έκανε αρκετές φορές. Το όνομά του Νάντο Τζεντίλε και είναι ο πατέρας όλων τους. Τιμή και δόξα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK