Αθηναίου ή Σπανούλης;

Ο Τάσος Μαγουλάς σχολιάζει όσα έκανε και δεν έκανε ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη και ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα με 82-66.

Αθηναίου ή Σπανούλης;

"Δεν παλέψαμε όσο έπρεπε" δήλωσε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εξαιρετικός προπονητής του Ολυμπιακού μιλά με τέτοιους όρους. Πιθανώς να μην είναι και η τελευταία αν οι ερυθρόλευκοι συνεχίσουν να κινούνται σε έναν δρόμο παράλληλο του μπάσκετ. Κοινώς, όταν δεν παίζεις μπάσκετ οφείλεις να παλεύεις, να βγάζεις, ψυχή, καρδιά, να είσαι χαλκέντερος, λεβέντης, παλλικάρι. Πόσες λεβέντικες ομάδες έχετε δει να πετυχαίνουν όμως; Ούτε μία.

Το μπάσκετ έχει αυτή την διαφορά με το ποδόσφαιρο: αν δεν παίζεις με τους κανόνες του σπορ, ούτε τα μούσκουλα ούτε τα γρήγορα πόδια ούτε η λεβεντιά σε σώζει. Ο Ολυμπιακός είναι σαφώς μπερδεμένος ανάμεσα σε αυτό που σχεδίασε με τον Γιανγκ, εκείνο που κλήθηκε να παίξει όταν τραυματίστηκε και σε αυτό που θέλει ο προπονητής αλλά δεν μπορούν οι παίκτες. Μάλλον, οι αντίπαλοι το διαβάζουν πλέον με άνεση.

Και όμως ο Σφαιρόπουλος έχει άδικο. Οι παίκτες και πάλεψαν και προσπάθησαν και τα έδωσαν όλα. Οπως κάνουν σε όλα τα παιχνίδια. Απλά δεν αξίζουν μπασκετικά να κερδίσουν διότι ουδείς γνωρίζει, πρωτίστως οι ίδιοι, τί είναι αυτό που θέλει να παίξει η ομάδα εκτός από την άμυνα. Έγινε σαφές νωρίς φέτος πως μόνο με την άμυνα δεν γίνεται τίποτα, αλλά ο Θεσσαλονικιός προπονητής δείχνει πως πιστεύει με πάθος σε αυτό τον δρόμο.

Ολοι μπερδεμένοι

Τον ακολούθησε και σήμερα μπερδεύοντας τους πάντες κυρίως δε τον εαυτό του. Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν άριστα στον αγώνα εκμεταλλευόμενοι την βαριά πεντάδα του Πασκουάλ. Ο Σπανούλης έπαιξε, όπως πάντα, με τα πόδια του Τόμιτς και οι διαφορές πήγαν στο 6-13 και το 10-16. Εκεί χάθηκε το παιχνίδι. Με το ταμπλό σε αυτή την διαφορά, στο παρκέ έμεινε από την βασική πεντάδα μόνο ο Πρίντεζης. Στο 6΄30. Μέχρι το 12 με την είσοδο του Παπανικολάου είχαν παίξει όλοι και το 14 όταν επανέρχονται άπαντες το μομέντουμ χάθηκε. Ακολούθησαν τέσσερα λάθη και πέντε χαμένες βολές. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν ο ...Ντόρσεϊ. Ο Ολυμπιακός είχε πάρει 14 προσπάθειες στην ρακέτα κατά την πρώτη περίοδο έχοντας βάλει τις έξι. Παρόντος του Ντόρσεϊ, πήρε μόλις τέσσερις σε 10 λεπτά και μία μετά την αυτοκρατορική τάπα στον Σπανούλη.

Ολα χάθηκαν σε αυτό το διάστημα όπου οι ερυθρόλευκοι άλλαζαν παίκτες ανά δίλεπτο μήπως και βρεθεί κάποιος...ψηλός να μην φοβάται το θηρίο. Φεύ ουδείς τα κατάφερε και τελικά δεν υπήρξε εναλλακτικό πλάνο.

Η ζωή χωρίς Σπανούλη

Κάποια στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο μόλις η διαφορά εκτινασσόταν και χρειαζόταν μία ανατροπή, ο Σφαιρόπουλος έβγαλε τον Σπανούλη και δεν τον επανέφερε. Δεν είναι η πρώτη φορά και ίσως σε αυτή την διαχείριση βρίσκεται όλη η συνέχεια για τον Ολυμπιακό.

Μοιάζει προφανές πως ο προπονητής, από την αναμέτρηση με την Χίμκι, δείχνει να πιστεύει πως η πεντάδα ανατροπής δεν μπορεί να έχει τον Σπανούλη μέσα. Στην Βαρκελώνη το πήγε ακόμα πιο μακριά και δεν τον επανέφερε ούτε όταν χρειαζόταν κάποιος να πάρει τα κρίσιμα. Τελικά η μπάλα πήγε στον Αθηναίου που βεβαίως και δεν γίνεται να κριθεί αρνητικά. Ο Ολυμπιακός ήταν κοντά στο να προστατεύσει την διαφορά του πρώτου αγώνα, ένα αποτέλεσμα που ίσως άλλαζε πολλά, αλλά ο αρχηγός του ήταν παρκαρισμένος στον πάγκο.

Το χειρότερο για τους πρωταθλητές είναι πως μετά από 15 ημέρες διακοπής εμφανίστηκαν ανέτοιμοι και μπερδεμένοι. Αυτό ήταν και η χειρότερη είδηση και από την ήττα. Μία ομάδα η οποία στον πρώτο της τελικό εμφανίστηκε τόσο απροετοίμαστη ώστε δεν κατάφερε ούτε καν να προστατεύσει το +12.

Τελευταία ευκαιρία

Τί γίνεται από εδώ και πέρα; Το ξέρει μόνο ο Σφαιρόπουλος ο οποίος πλέον οφείλει να αποφαςίσει. Να δώσει ρόλους και κυρίως να είναι σαφές ποιος είναι ο ρόλος του Σπανούλη. Ο άνθρωπος γύρω από τον οποίο οικοδομήθηκαν όλες οι επιτυχίες, μοιάζει και αυτός να μην ξέρει τί ακριβώς πρέπει να κάνει. Γι αυτό κι έχει εξαιρετικά παιχνίδια και πολύ κακά παιχνίδια. Αν ο προπονητής κρίνει πως πρέπει να πάρει έναν δευτερεύοντα ρόλο, χωρίς περιστροφές οφείλει έστω και τώρα να το πράξει. Αν όχι, πρέπει να τον αφήσει στο παρκέ για συνεχόμενα λεπτά για να έχει ρυθμό.

Η εικόνα των φιναλίστ της Ευρωλίγκας επιτρέπει την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη αλλά η συγκεκριμένη ομάδα έχει αποδειχθεί υπερβολικά...αντιδραστική σε βέβαιους θανάτους. Προσθέτει έναν έμπειρο παίκτη στην ρακέτα και βέβαια διαθέτει ατομικά την ποιότητα, οπότε δεν θεωρείται τελειωμένη. Θα τελειώσει αν χρειαστεί να...παλεύει αντί να παίζει μπάσκετ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σωτήρης Γεωργίου: Βατερλό για Ολυμπιακό και κρίση διαρκείας

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 82-66

News 24/7

24MEDIA NETWORK