Δεν νικάς μόνο με... άμυνα

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την αναπάντεχη ήττα του Ολυμπιακού από τη Γαλατά και εξηγεί γιατί δεν γίνεται να κερδίζεις μόνο με την άμυνα.

Δεν νικάς μόνο με... άμυνα

Ένα από τα πιο περίεργα στατιστικά είναι το επιθετικό ριμπάουντ. Η σύγχρονη στατιστική τάση το θέλει ως μια αμυντική πράξη με δεδομένο πως δίνει μια καινούργια επίθεση. Προσφέρει μια νέα κατοχή η οποία θα έχει είτε θετική κατάληξη είτε αρνητική. Ο Ολυμπιακός κέρδισε 22 τέτοιες κατοχές αλλά δεν πήρε πάνω από 10 πόντους με τα 2/20 τρίποντα να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα που οδήγησε σε μια από τις συνήθεις πια σοκαριστικές ήττες των πρωταθλητών.

Το βασικό ζήτημα που κυνηγάει τους ερυθρόλευκους αφορά σε αυτά τα βραδιά που δεν θα μπουν τα τρίποντα ή ο Σπανούλης με τον Πρίντεζη θα κινούνται σε μέτρια για τα δεδομένα τους επίπεδα. Η λύση δόθηκε απόντος του Σπανούλη με γρήγορο παιχνίδι σε άμυνα κι επίθεση. Ο Γκριν ήταν το σημείο αναφοράς ενώ ανέβασε ρυθμούς και ο Παπανικολάου.

Η επιστροφή του Σπανούλη υποχρεωτικά φέρνει τους συμπαίκτες του στους αρχικούς τους ρόλους και ουσιαστικά αυτό δείχνει να δημιουργεί ζήτημα στον Γκριν ο οποίος θα έχει δίπλα του τον Γουότερς και όχι τον Μάντζαρη. Οι δυο Αμερικανοί μοιάζουν στον τρόπο παιχνιδιού οπότε ένας από τους δυο εξουδετερώνεται. Μοιραία ο πιο ποιοτικός την πατάει διότι ο Γουότερς κρατάει την μπάλα ως ο οργανωτής.

Αν το πρόβλημα με το εύκολο καλάθι δεν γίνεται να βρει λύση λόγω των αγωνιστικών χαρακτηριστικών των ψηλών του Σφαιρόπουλου, η συνύπαρξη Γκριν-Γουότερς πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα πριν ξεκινήσουν τα πλέι οφ.

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΝΙΚΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Καταρχάς η Γαλατά νίκησε επειδή κόλλησε η επίθεση των γηπεδούχων, καθώς τα επιθετικά ριμπάουντ δεν μετουσιώνονταν σε εύκολους πόντους. Ωστόσο η είσοδος Γουότερς, Γκριν και Λοτζέσκι στο 54-44 άλλαξε όλη την ροή του παιχνιδιού, αφού μέσα σε τέσσερα λεπτά εξανεμίστηκε η όποια διαφορά.

Σε αυτό το διάστημα ο Γκριν δεν επιχείρησε σουτ καθώς η μπάλα κολλούσε στον Γουότερς. Αυτό αποδιοργάνωσε το επιθετικό παιχνίδι και ξεκίνησε την αμυντική χαλάρωση. Αν δεν ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ ο αγώνας θα τελείωνε ακόμα νωρίτερα και αυτό είναι ανησυχητικό διότι το ίδιο συνέβη με την Νταρουσάφακα αλλά ο Γουίλμπεκιν έχασε τα ελεύθερα τρίποντα που έβαλε ο Μίτσοβ.

Τα τρίποντα είναι πολύτιμα διότι δεν υφίσταται ο σέντερ που θα δημιουργήσει μόνος του. Ο Μπερτς έχει ανάγκη τον Σπανούλη, ο Μιλουντίνοφ με την βελτίωση του παραμένει ασταθής σε βάθος λεπτών και ο Γιανγκ παραμένει ερωτηματικό τόσο ώστε δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να πείσει τον εαυτό του αν είναι σε θέση να προσφέρει. Στην ίδια απορία βρίσκεται και ο Σφαιρόπουλος κάτι που κοστίζει στο ροτέισον.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΙΝΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα επιθετικά ριμπάουντ έδειξαν πως υπήρχε ενέργεια και διάθεση. Ουδείς όμως νικά μόνο με ...άμυνα. Η επίθεση δίνει την ψυχολογία ώστε να ακολουθήσει η άμυνα και όταν τα επιθετικά ριμπάουντ εξελίσσονται σε σκουπίδια, ακόμα κι ενός αδύναμος-αδιάφορος αντίπαλος αποκτά το πάνω χέρι.

Ουσιαστικά η ομάδα του Πειραιά θα έχει μια πολύ καλή εικόνα για την κατάσταση της μετά τις δυο αγωνιστικές που έρχονται καθώς θέλει τις νίκες για να τερματίσει στην πρώτη δυάδα. Όπως λειτουργεί ο Ολυμπιακός, είναι ένα σύνολο που πρέπει πάντα να έχει κίνητρο , πίεση οπότε θεωρητικά δεν ξεκινά κάποιος πανικός. Αυτό δεν σημαίνει πως με την θεωρία και τα τσιτάτα έρχονται οι επιτυχίες.

Δεν αμφισβητεί κανείς πολλά από τα πλεονεκτήματα της ομάδας αλλά ουδείς πρέπει να υποτιμήσει τις αδυναμίες που θα χρειαστεί να καλύπτονται στα δύσκολα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK