Δεν θα βρει ρυθμό

Ο Τάσος Μαγουλάς σχολιάζει πώς η απουσία του Νικ Καλάθη και το ντεφορμάρισμα των Κώστα Σλούκα και Βαγγέλη Μάντζαρη επηρεάζει όλο το οικοδόμημα του Φώτη Κατσικάρη και ευελπιστεί η άμυνα του Γιάννη Αντετοκούνμπο να θυμίσει εκείνη του Δημήτρη Διαμαντίδη στο Ευρωμπάσκετ 2005.

Δεν θα βρει ρυθμό
INTIME SPORTS

Μετά από τρεις αγώνες, η Εθνική θυμίζει λίγο τις ελληνικές ομάδες των 80ς, που ουσιαστικά έπαιζαν με δύο ρόστερ, καθώς στην Ελλάδα απαγορεύονταν οι ξένοι ή μετά επιτρεπόταν μόνο ένας.

Το πλάνο του Κατσικάρη σαφές και οι αλλαγές γίνονται με αυτή τη βάση, αλλά του έλλειψαν τα δύο βασικότερα στοιχεία για την υλοποίηση: ο Καλάθης και ο Πρίντεζης. Αυτή η ομάδα δουλεύει σκληρά για να παίξει γρήγορα και βλέπεις πως ο Αντετοκούνμπο, ο Βασιλειάδης, ο Γιάνκοβιτς κι ο Σλούκας, με το που θα πάρουν την μπάλα, θα τρέξουν αλλά συνήθως είναι μόνοι. Στο παρκέ λείπει ο πιο γρήγορος και ποιοτικός οργανωτής αυτής της ομάδας και ο πιο γρήγορος ψηλός της που αλλάζει τα πάντα στον τρόπο που εκδηλώνεται η επίθεση στο λόου ποστ.

Ο Πρίντεζης θα επιστρέψει για το τουρνουά της Λιθουανίας οπότε περιορίζεται το κακό, αλλά ο Καλάθης θα παίξει για πρώτη φορά στα δύο φιλικά με την Τουρκία. Θα έχει μόνο δύο από τους οκτώ αγώνες, που θα μπορούσε, στα πόδια του.

Καλές οι προπονήσεις, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με έναν αγώνα και αυτό το ξέρει ο Κατσικάρης.

Γιάννης... Διαμαντίδης

Γι' αυτό και είδαμε με την παρουσία του Αντετοκούνμπο να οικοδομεί την άμυνα. Ο νεαρός με τα απίστευτα προσόντα θυμίζει πολύ όσα προσέφερε ο Διαμαντίδης στην άμυνα που είχε στήσει ο Γιαννάκης στο Ευρωμπάσκετ του 2005. Έναν λίμπερο, που έκοβε κάθε πάσα στην αδύνατη πλευρά, τρόμαζε τους αντιπάλους γκαρντ με τα μεγάλα χέρια του. Μία δουλειά που ο Διαμαντίδης τελειοποίησε χάρη στην ευφυΐα του κι εν πολλοίς οδήγησε αμυντικά στους θριάμβους του 2005 και 2006.

Ο νεαρός προσφέρει κι έναν παίκτη που δεν είχε η Εθνική μας, έναν αθλητή ο οποίος κυνηγάει κάθε φάση σε άμυνα κι επίθεση διεκδικώντας ριμπάουντ, κρατώντας ζωντανές επιθέσεις. Τόσο αυτός, όσο κι ο Βασιλειάδης με το σουτ του, ο Καϊμακόγλου με τις τοποθετήσεις του, ο Παπανικολάου με την τρομερή ψυχολογία, όλοι, δεν μπορούν να πάνε... πουθενά χωρίς τους γκαρντ.

Αυτή την στιγμή, ο Ζήσης είναι αυτό που περιμέναμε: ο πυλώνας σταθερότητας. Κάθε βράδυ, αλλά δεν είναι αυτός που θα αλλάξει τον ρυθμό. Ο Καλάθης δεν είναι παρών και το δίδυμο Σλούκα-Μάντζαρη συνεχίζει να είναι μακριά από τη φόρμα του.

Ουσιαστικά, σε αυτό το τουρνουά ο Κατσικάρης είδε καλά στοιχεία μόνο από έναν γκαρντ και όχι από αυτόν που θα ήθελε, διότι το ζητούμενο είναι η καλή οργάνωση του Μάντζαρη στο αργό παιχνίδι και η άνοδος του ρυθμού με τον Σλούκα. Ο Καλάθης θα μπορούσε να συνδυάσει αρκετά πράγματα, αλλά όσο οι δυο "ερυθρόλευκοι" είναι ντεφορμέ, τόσο θα χάνει χρόνο η ομάδα.

Ντεφορμέ Μάντζαρης - Σλούκας

Το ερώτημα παραμένει, όπως στον πρώτο αγώνα: φτάνουν τα δύο παιχνίδια με την Τουρκία για να ενταχθεί ο Καλάθης; Όχι, αν Μάντζαρης και Σλούκας δεν... εμφανιστούν στο μεσοδιάστημα διότι η ομάδα θα υποχρεωθεί να λειτουργήσει με το εναλλακτικό πλάνο που λέει περισσότερη έμφαση στην δυνατή άμυνα και λιγότερο στην ταχύτητα και τη δημιουργία. Το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο ρόστερ δεν είναι εύκολο να παίξει την άμυνα του 2005. Δεν έχει παραστάσεις, σκληράδα, ούτε ακόμα την... πίεση για μία επιτυχία.

Μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία μεταβατική Εθνική, η οποία κανονικά τώρα θα έπρεπε να παίζει για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ με πιο αδύναμους αντιπάλους, για να αποκτήσει χαρακτήρα, να δέσει ως σύνολο, ενώ τώρα απαιτείται να πετύχει σε ένα Μουντομπάσκετ. Μακάρι να αντέξει.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλιο Σπύρος Καβαλιεράτος: Ε, δεν έχασε και από την Ελβετία...

Ελλάδα - Κροατία 66-68

Κατσικάρης: "Γεμάτα τα μπλοκάκια"

News 24/7

24MEDIA NETWORK