Είναι ώρα ο Παναθηναϊκός ν' αποφασίσει τι θέλει

Ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι διακήρυξε τη βούλησή του να ελληνοποιήσει το ρόστερ του με όραμα το εγγύς και απώτερο μέλλον. Παράλληλα ζήτησε να παίξει κι ένα πιο γρήγορο, όμορφο μπάσκετ. Αυτό ήταν.

Είναι ώρα ο Παναθηναϊκός ν' αποφασίσει τι θέλει

Η ομάδα άλλαξε πάλι το ρόστερ της, επένδυσε περισσότερο σε παιδιά για το απώτερο μέλλον, μείωσε τις δαπάνες για το παρόν. Και τώρα; Ο Παναθηναϊκός του Ιβάνοβιτς παίζει πολύ όμορφο μπάσκετ μεν, εντός έδρας δε. Λειτουργεί ως η ομάδα που κουβαλάει μία από τις πιο βαριές φανέλες στην ιστορία της Ευρώπης αλλά στα δύσκολα κάτι δεν του βγαίνει είτε στην άμυνα είτε στην επίθεση.

Είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αφενός γίνεται σαφές πως από τους νέους, μόνο οι έτοιμοι παίζουν (Παππάς, Γιάνκοβιτς και λίγο ο Μποχωρίδης), ενώ για τους πιτσιρικάδες θα υπολογίζονται ως καταλύτες μετά από την εφετινή σεζόν.

Η κατάρα και η ευλογία

Το τώρα; Αυτή η… κατάρα για τις μεγάλες ομάδες; Από την αρχή της χρονιάς ο Παναθηναϊκός έδειξε μία δυσκολία να κλείσει την τελευταία θέση του ξένου επιμένοντας στον τραυματία Ράιτ και απορρίπτοντας πολλές περιπτώσεις. Ναι ο Ιβάνοβιτς δεν θέλει παίκτες χωρίς ευρωπαϊκή προϋπηρεσία, αλλά στο ξεκίνημα του Top16, έμεινε και χωρίς τον Ράιτ.

Η ρακέτα του Παναθηναϊκού αρχίζει να φαίνεται άδεια ιδιαίτερα στην άμυνα. Έχοντας τον εκπληκτικό Λάσμε πέρυσι αλλά και το βάρος περισσότερο στην άμυνα, φαίνεται τώρα το κενό όχι του Λάσμε, αλλά έστω κι ενός παίκτη ακόμα. Το πρόβλημα με τους "πρασίνους" είναι η… ευλογία τους. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έχει μία συγκεκριμένη λογική και αυτή είναι η σκληρή προπόνηση. Η σκληρή προπόνηση όλο το χρόνο, κάτι που για άλλους παίκτες είναι κέρδος αλλά για άλλους πρόβλημα σημαντικό έχοντας διαφορετικό υπόβαθρο.

Είναι ώρα ο Παναθηναϊκός ν' αποφασίσει τι θέλει

Παράλληλα οι ψηλοί έχουν και το πρόβλημα της πιο αργής αποθεραπείας. Όπως γράψαμε στο Contra.gr εδώ και λίγες ημέρες ο Ιβάνοβιτς έχει αναλάβει να βρει παίκτη. Παίκτη ο οποίος λογικά δεν θα κοστίζει ακριβά και θα κινείται στο μισθό του Ράιτ.

Μπορεί να βρει παίκτη που θα του γεμίσει την ρακέτα και θα δώσει μία άλλη διάσταση στο αμυντικό παιχνίδι; Αν ψάξει χωρίς… κωλύματα, ίσως τα καταφέρει. Σίγουρα όμως το έργο δεν είναι εύκολο.

Οι δύο δρόμοι και ο Γιάνκοβιτς

Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται αφορά στο τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Παναθηναϊκός στο υπόλοιπο της σεζόν. Ένας καλός ξένος σημαίνει λιγότερος χρόνος για τους Έλληνες, αλλά αποτελεί μία ασφαλιστική δικλείδα για τους στόχους. Αυτό είναι και το ζήτημα: ο φετινός Παναθηναϊκός θέλει να πιεστεί να διεκδικήσει πρόκριση στα πλέι οφ και να πάρει τον τίτλο στην Ελλάδα ή να μείνει στο πλάνο που αφορά στην βελτίωση των νέων;

Βεβαίως στο υπόλοιπο της σεζόν το να παίζει ο Διαμαντάκος πάνω από 10-12 λεπτά (ή ακόμα και ο Χαραλαμπόπουλος) σε όλα τα παιχνίδια μπορεί να μην μοιάζει με κάτι το… συγκλονιστικό, αλλά αν θες να αναπτύξεις έναν παίκτη, του δίνεις λεπτά συμμετοχής.

Μοιάζει ήσσονος σημασίας, αλλά δεν είναι. Ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο μισό της σεζόν είτε ακολουθεί το δρόμο του τεράστιου μεγέθους του, ενισχυόμενος με κάποιον παίκτη υψηλού επιπέδου για να κυνηγήσει τίτλους είτε απλά προσθέτει κάποιον που θα συμπληρώνει την άδεια ρακέτα δίνοντας την ευκαιρία στους πιο… μικρούς.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την περίπτωση μη απόκτησης του Τζέιμς Άντερσον προκειμένου να παίξει ο Γιάνκοβιτς. Σύμφωνοι ο 24χρονος Βλαδίμηρος είναι πιο μπροστά, αλλά η αλήθεια είναι πως μόνο ο χρόνος συμμετοχής βελτιώνει έναν παίκτη.

Διαβάστε ακόμη:

Οι πιθανοί μεταγραφικοί στόχοι του Παναθηναϊκού στη θέση του σέντερ

News 24/7

24MEDIA NETWORK