Έντι Τζόνσον: Ο κορυφαίος σουτέρ που είδαμε (VIDEOS)
Όταν κάποιος ρωτάει για τον καλύτερο ξένο σουτέρ που ήρθε στην Ελλάδα, τότε δεν γίνεται να το παιδέψεις πολύ: Έντι Τζόνσον. Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για το πέρασμα του Αμερικανού από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό.
Είθισται τα δημοσιογραφικά θέματα να επιδιώκουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου ως το τέλος. Ένα κείμενο εξελίσσεται σε μία αδιάκοπη μάχη προκειμένου στο τέλος να έρθει η... κάθαρση όπου στον επίλογο έρχεται η καταληκτική θέση. Όταν όμως ρωτάει κάποιος για τον καλύτερο ξένο σουτέρ που ήρθε στην Ελλάδα, τότε δεν γίνεται να το παιδέψεις πολύ: Έντι Τζόνσον. Μπορεί να έχουν περάσει εξαιρετικοί σουτέρ και παίκτες (όπως ο Μπάιρον Σκοτ ή ο Ρολάντο Μπλάκμαν περισσότερο στα δίποντα) ή και ως νικητές διαγωνισμών(Τζέισον Καπόνο) αλλά ο Έντι Τζόνσον ήρθε ως μεγάλος σουτέρ, επιβεβαίωσε τον τίτλο του και γύρισε στο ΝΒΑ για να συνεχίζει να παίζει ως τα 40.
Είναι ο κορυφαίος σουτέρ που πέρασε από την Ελλάδα, διότι δεν ήταν μόνο… σουτέρ. Ναι το σουτ, από την κίνηση πίσω από τα σκριν, την χρησιμοποίηση της... κοτρώνας που είχε για μπράτσο μέχρι την γρήγορη και ακριβή εκτέλεση ή την επιλογή να πάει πιο κοντά και να σκοράρει με άλλο τρόπο, τον καθιστούν μία μηχανή σκοραρίσματος.
Ήταν και ο ουσιαστικός λόγος που ο Ολυμπιακός μετά το στραπάτσο του Τελ Αβίβ παρέμεινε στην κορυφή της Ελλάδας κι έφτασε να παίξει στον δεύτερο σερί τελικό του. Ο Έντι Τζόνσον παρέδωσε μαθήματα επαγγελματισμού σε ένα πρωτάθλημα που απλά είχε πολύ χρήμα κι ανθρώπους εν πολλοίς... άξεστους, δίδαξε συμπεριφορά και κυρίως ανέχτηκε ένα περιβάλλον που τον πλήρωνε καλά, αλλά όχι τόσο ώστε να σουτάρει βολές με το αίμα να τρέχει στο κούτελο.
Προσωπική επιλογή Ιωαννίδη
Ο Ιωαννίδης ήταν ειδικός στο να διαλέγει τους κατάλληλους ξένους. Άλλο πώς τους διαχειριζόταν στο τέλος, ήξερε πάντα τι ήταν αυτό που ήθελε και μετά την φυγή του Τάρπλεϊ και τον διωγμό του Πάσπαλιε, έψαχνε έναν τρομερό σουτέρ. Ήθελε να αποφορτίσει την ρακέτα θεωρώντας πως οι τρεις ψηλοί (Τάρπλεϊ, Φασούλας, Τάρλατς) του κόστισαν το πρώτο ευρωπαϊκό και πήγε σε μία πιο ευέλικτη επιλογή.
Ο Βολκόφ ήρθε ως μία ιδιότυπη επίδειξη "πονηριάς" από τους ερυθρολεύκους διότι τον απέκτησαν ενώ πληρωνόταν από τον Παναθηναϊκό και υποτίθεται πως θα πήγαινε στους Νετς. Μόνο που ο μεγάλος Ουκρανός είχε τεράστια προβλήματα στη μέση και ουσιαστικά δεν θα έφτανε ούτε στο 50% του κανονικού του εαυτού. Το γνώριζαν μεν, μετρούσε η... καζούρα δε και την πλήρωσαν.
Αντίθετα η επιλογή του δεύτερου ξένου ήταν συνειδητή: ένας μεγάλος σουτέρ από το ΝΒΑ. Ο θρυλικός Ντέιλ Έλις, ενημέρωσε στο τέλος Αυγούστου πως δεν είναι έτοιμος στα 36 να αφήσει τον μαγικό κόσμο του μπάσκετ και ο Ιωαννίδης πήγε στην δεύτερη επιλογή: ο Έντι Τζόνσον από την Σάρλοτ στα 35 του και σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το 1989 αναδείχθηκε καλύτερος έκτος παίκτης με 21 πόντους μέσο όρο(ως παίκτης του Φοίνιξ) αλλά τα χρόνια περνούσαν.
Προπονήθηκε για πρώτη φορά στις 9 Σεπτεμβρίου και στις 24 στο Σπόριγκ στον αγώνα κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό θα έδινε τα διαπιστευτήριά του. Τελικά είχε 4/16 σουτ και όλη την καζούρα για τον νέο Ροντ Χίγκινς(ο Αμερικανός που έφερε ο Ολυμπιακός το 1992 κι έφυγε γρήγορα) μετά την ήττα με 42-40. Η αλήθεια είναι πως έμοιαζε με τον Χίγκινς σε σοβαρότητα και παρουσία στο ΝΒΑ, μόνο που ο Έντι δεν υπήρξε ποτέ συμπληρωματικός. Μάλλον, υπήρξε ο ορισμός του έκτου παίκτη μετά τον Κέβιν Μακχέιλ. Ένας πρωταγωνιστής από τον πάγκο που δεν ξεκινούσε αλλά τελείωνε όλους τους αγώνες.
Μετά την δραματική πρεμιέρα στο Σπόρτιγκ, ο Τζόνσον αποκατέστησε την εικόνα του με μία φωτό από την μεγάλη εμφάνισή του στην νίκη επί του Άρη στο Αλεξάνδρειο: Ο Έντι Τζόνσον είχε μόλις δεχθεί κέρμα πάνω από το φρύδι και το αίμα άρχισε να τρέχει. Δεν σκουπίστηκε, πήρε την μπάλα και με το γνωστό του στυλ έβαλε τις βολές και μετά έγινε αλλαγή. Δεν διαμαρτυρήθηκε, δεν φώναξε, έκανε την δουλειά του ως επαγγελματίας που αποδεχόταν τις συνθήκες διεξαγωγής αγώνων εντός κι εκτός έδρας.
Η κορύφωσή του ήρθε στον περίφημο ημιτελικό του φάιναλ φορ της Σαραγόσα. Όταν με τέσσερα σερί τρίποντα μετέτρεψε το 45-38 υπέρ του Παναθηναϊκού σε 53-52 στο τελευταίο λεπτό. "Just give me the ball and I will do the job" είπε σε Τόμιτς-Σιγάλα στο τελευταίο τάιμ άουτ. Ο Ολυμπιακός νίκησε πάλι τον Παναθηναϊκό(27 πόντους ο Τζόνσον, αλλά και 10 ριμπάουντ) για να ηττηθεί πάλι από τον Ομπράντοβιτς στον τελικό. Για να ηττηθεί από τον Σαμπόνις πρωτίστως που δεν θα άφηνε κανέναν να του πάρει το ελάχιστα βαρύτιμο, τότε,τρόπαιο.
Κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας τον πρώτο και μοναδικό ομαδικό του τίτλο, σκοράροντας 21 πόντους ανά αγώνα.
Δεν υπάρχουν πολλές ιστορίες για τον Έντι Τζόνσον διότι ήταν η επιτομή του επαγγελματία. Ήρθε, έπαιξε, έφυγε. Έφυγε για να κάνει μία δεύτερη καριέρα με τους Ρόκετς όπου και πέτυχε το χάι λάιτ της καριέρας του, με το περίφημο τρίποντο στον τέταρτο τελικό της Δύσης απέναντι στην Γιούτα.
Τώρα οι φίλοι των Σανς τον απολαμβάνουμε στις μεταδόσεις του καναλιού της ομάδας ως ο σχολιαστής των αγώνων εδώ και πέντε χρόνια.