Έπεσε το... ταβάνι στο κεφάλι τους!

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού στο Μπάμπεργκ και τα σημαντικά λάθη μεσούσης της σεζόν.

Έπεσε το... ταβάνι στο κεφάλι τους!

"Όλα αυτά ακούγονται θετικότατα αλλά πρέπει να γίνει η απαραίτητη υποσημείωση: οι πρωταθλητές έφτασαν σε ενα σημείο όπου μπορει ακόμα κι ενα τυχαίο γεγονός σε ενα παιχνίδι, να τους στερήσει μια πολύτιμη νίκη. Θα υπάρχουν αρκετά πάνω κάτω ιδιαίτερα εκτος έδρας οταν μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου πρέπει να γίνουν προσαρμογές στο αγωνιστικό στυλ".

Ο Ολυμπιακός επέλεξε να κάνει restart μεσούσης της περιόδου στο πιο κρίσιμο σημείο. Στο κείμενο μετά την νίκη επί της Λαμποράλ, αναδεικνύαμε τα θετικά αλλά ο επίλογος ήταν σαφής. Οπως τον διαβάζετε. Και δεν ήταν καθόλου διφορούμενο για να είμαστε καλυμμένοι. Οταν μία ομάδα, έμπειρη με σταθερό κορμό, με υψηλό προϋπολογισμό, φτάνει στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν εξ αιτίας σειράς λαθών όχι μόνο να παίζει μόνο τελικούς, αλλά επιλέγει να αλλάξει παίκτες και να βάλει μία οριστική φιλοσοφία, τότε ακροβατεί.

Ισορρόπησε άριστα ως το 38 γκρεμίστηκε στα επόμενα δύο λεπτά. Αυτό που σίγουρα ήταν λάθος στον επίλογο του περασμένου κειμένου, αφορούσε στο "τυχαίο γεγονός". Δεν υπήρξε κανένα τυχαίο γεγονός στην Γερμανία. Οι ερυθρόλευκοι με μαθηματική ακρίβεια..εκτέλεσαν την Μπάμπεργκ και με την ίδια σιγουριά γύρισαν το πιστόλι στο κεφάλι τους.

Επιλογή ήττας

Είναι δε από εκείνα τα παιχνίδια όπου ο προπονητής επιλέγει να ζήσει ή να πεθάνει η ομάδα του. Και ...πέθανε. Πολλοί λογικά να σταθούν στο τελευταίο σουτ και την επιλογή να μην γίνει φάουλ στο +2. Σε έναν βαθμό είναι σωστό. Άλλοι, ακόμα πιο σωστά, θα πουν πως ο Ολυμπιακός που ξέφυγε με έξι και πέντε στο 39΄10'', έδωσε τρίποντα ελεύθερα, μην ξεγελάει κανέναν η καθυστερημένη άμυνα του Παπανικολάου, σε μία ομάδα που έχει τους πιο σταθερούς σποτ σουτέρ συνολικά.

Το ίδιο είχε συμβεί όταν το 43-53 έγινε 51-53. Το ίδιο κάνει από την αρχή του αγώνα και για να είμαστε δίκαιοι ο Τρινκιέρι διάβασε πάλι την επιμονή του Σφαιρόπουλου στις συγκεκριμένες επιθετικές αντιμετωπίσεις του πικ εν ρολ με παγίδες και μόλις ο Ζήσης βρήκε ρυθμό από το 15 έστησε πάρτι. Διότι όταν η διαφορά δυναμικότητας είναι δεδομένη, ο μικρός πρέπει να περιμένει τον μεγάλο να αποκαλύψει την αδυναμία του. Για τον Ολυμπιακό αυτή η αδυναμία ήταν η επιλογή στην άμυνα. Οταν έκλειναν δύο και τρεις παίκτες στον 34χρονο Ελληνα γκαρντ, αυτός έστηνε την άριστη κυκλοφορία της μπάλας για ελεύθερα σουτ. Κι επέμενε η ελληνική ομάδα και απαντούσε η Μπάμπεργκ.

Είναι ένα από εκείνα τα βράδια που ο προπονητής επιλέγει με πάθος τον τρόπο που θα ηττηθεί. Και θα αδιαφορήσει για το παγόβουνο και δεν θέλει να παραδεχθεί πως μπορεί να σώσει ...κάτι από ένα πλοίο που βυθίζεται.

Ο Μάντζαρης για παράδειγμα επέστρεψε στα τελευταία πέντε λεπτά άγνωστο για ποιο λόγο όταν οι πρωταθλητές ήθελαν και σκορ. Ο Έλληνας πλέι μέικερ δεν μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο και δεν είναι δική του ευθύνη το γεγονός πως έπαιξε 22 λεπτά με μηδέν σε όλα.

Επίθεση χωρίς πλάνο

Οπως και για τον Σπανούλη είναι άδικο να φορτωθεί το λάθος στην τελευταία επιθεση, αποθέωση της μονομανίας. Τρεις φορές ο Ολυμπιακός έστησε το ίδιο πράγμα.Μετά την δεύτερη μπορεί ο Τρινκιέρι να σκέφτηκε πως υπάρχει μία παγίδα αλλά... ρίσκαρε. Έμεναν 3'' όταν ο Σπανούλης πήρε για τρίτη φορά την μπάλα κοντά στην γραμμή του κέντρου. Οταν τριπλάρει και η μπάλα βρίσκει το πόδι του Μέλι, μένουν 2'' και ο αρχηγός του Ολυμπιακόυ πατάει ακόμα το ημικύκλιο του κέντρου. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που σχεδιάστηκε του έδινε σουτ από τα 9 μέτρα με δύο παίκτες πάνω του.

Στο δε βίντεο φαίνεται πως ο Ολυμπιακός έχει βάλει όλους τους παίκτες έξω από το τρίποντο οπότε όλη η επίθεση είναι απονενοημένο διάβημα. Λογικό όμως, όταν η άποψη από την αρχή της σεζόν λέει πως όλη η ενέργεια πρέπει να πάει στην άμυνα. Πήγε...

Έπεσε το... ταβάνι

Το χειρότερο για τους φιναλίστ της Ευρωλίγκας είναι πως προσπάθησαν σκληρά και μπήκαν διαβασμένοι. Έφτασαν να έχουν το παιχνίδι στα χέρια τους επειδή ο Πρίντεζης για ένα δεκάλεπτο έπαιζε μόνος του όλη την πεντάδα του Τρινκιέρι και ο Σπανούλης στο δεύτερο ημίχρονο μοίραζε πάσες και πέτυχε πέντε μαζεμένους πόντους στο 38. Με τον τρόπο όμως που παίζουν και ιδιαίτερα την λογική το 70% των επιθέσεων να ξεκινά μετά τα 18'' του χρονόμετρου επίθεσης, ποτέ δεν θα τελειώσουν ένα παιχνίδι από νωρίς. Μην ξεχνάμε πως ακόμα και το ξέσπασμα με την Λαμποράλ, είχε τα κενά του στην τελευταία περίοδο.

Οταν κάνεις μία καλή εμφάνιση και η Μπάμπεργκ είναι σταθερά κοντά στο σκορ, τότε μάλλον η δυναμική είναι περιορισμένη κάτι που οφείλει να ανησυχήσει τους πάντες.

Σε μία σεζόν γεμάτη λάθη, σε όλα τα επίπεδα, το τελευταίο θα είναι να μην εξαντληθεί κάθε πιθανότητα πρόκρισης. Όχι μόνο για το μέγεθος ενός πρωταθλητή και φιναλίστ Ευρωλίγκας αλλά για την καλύτερη αξιολόγηση αναφορικά με το μέλλον αυτής της ομάδας. Συν του γεγονότος πως στον συγκεκριμένο όμιλο πολλά αλλάζουν. Όχι όμως...όλα.

Ξεματιάστρες...

Αν ο μεγάλος αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι η τύχη ή η κακοδαιμονία τότε θα πρέπει να προσληφθεί κάποιος ειδικός στη βασκανία ως βοηθός του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Το έχουμε τονίσει από νωρίς άλλωστε, πως ένα ζήτημα των ερυθρολεύκων είναι η έλλειψη πεπειραμένων συνεργατών δίπλα στον Θεσσαλονικιό κόουτς. Κάτι που μάλλον κοστίζει σε πολλές αποφάσεις.

Το 2016 όπου ο αθλητισμός κρατά το χέρι της επιστήμης τύχη μπορεί να είναι να πέσει... μετεωρίτης την ώρα της προπόνησης ή να γλυστρήσει ο αθλητής σε μπανάνα που πέταξε το παιδί του στο σπίτι ή να δεχθείς ένα τρίποντο από το κέντρο. Όλα τα άλλα μάλλον πρέπει να περιγράφονται ως σφάλματα, αδράνειες, κακές εκτιμήσεις. Λογικά γίνεται κατονοητό το σχήμα υπερβολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μπάμπεργκ-Ολυμπιακός 72-71

VIDEO: Το μοιραίο λάθος του Σπανούλη

Σφαιρόπουλος: "Δεν θέλαμε να κάνουμε φάουλ στο τέλος"

Τα σενάρια πρόκρισης του Ολυμπιακού

News 24/7

24MEDIA NETWORK