Τι συμβαίνει με την ασφάλιση των διεθνών

Ο Τάσος Μαγουλάς σχολιάζει την απόφαση των αδερφών Αγγελόπουλων να μην επιτρέψουν στους παίκτες του Ολυμπιακού να στελεχώσουν την Εθνική στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας.

Τι συμβαίνει με την ασφάλιση των διεθνών

Να που καταφέραμε να γίνουμε ΝΒΑ. Σύμφωνοι αποτύχαμε να έχουμε πρωτάθλημα με ενδιαφέρον, να στέλνουμε πολλούς παίκτες εκεί που παίζεται το μπάσκετ, αλλά αυτό το καλοκαίρι θα είμαστε πιο ΝΒΑ από ποτέ. Η απόφαση του Ολυμπιακού να εγείρει το θέμα της ασφάλισης των διεθνών παικτών του, στο πλαίσιο μίας κλιμακούμενης κόντρας με την ομοσπονδία, φέρνει στην επιφάνεια ένα ζήτημα το οποίο έως τώρα γνωρίζαμε ότι απασχολεί μόνο ομάδες του ΝΒΑ.

Η ασφάλιση των διεθνών παικτών αποτελούσε πάντα πρόβλημα για παιδιά τα οποία έρχονταν από το ΝΒΑ καθώς στην προσπάθειά τους να απαγορεύσουν την συμμετοχή, οι ομάδες τους απαιτούσαν ασφάλειες που κάλυπταν ακόμα και το ετήσιο συμβόλαιο.

Προβλήματα στην Λιθουανία

Στην Ευρώπη το 2010, η ομοσπονδία της Λιθουανίας, ανακοίνωνε ότι αργούσε να καταλήξει σε συμφωνία με τους Λαβρίνοβιτς και Σεϊμπούτις για το ύψος της ασφάλειας που όφειλε να καλύψει.

Στην Ελλάδα μέχρι τώρα δεν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα τόσο έντονα στις ελάχιστες φορές που αγωνίστηκε παίκτης από το ΝΒΑ. Ο Σπανούλης για παράδειγμα το 2006 στο Μουντομπάσκετ είχε προβλέψει να βάλει στο συμβόλαιό του όρο συμμετοχής, ενώ η ασφάλεια του Κώστα Κουφού ήταν ελάχιστη.

Τι ζητάει ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ζητάει ασφάλιση για τους παίκτες του όμοια με αυτή των παικτών του ΝΒΑ. Δηλαδή θέλει πλήρη κάλυψη όχι μόνο για ιατρικούς λόγους, αλλά και για τα συμβόλαιά τους. Για παράδειγμα, βάσει της συμφωνίας με τον Σπανούλη, οι ερυθρόλευκοι είναι υποχρεωμένοι σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους να του καταβάλουν δόσεις συμβολαίου. Σε περίπτωση κατά την οποία ο παίκτης τραυματιστεί με την εθνική και δεν μπορεί να παίξει, η ασφάλεια θα καλύψει αυτή την πληρωμή όχι ο σύλλογος.

Η ομοσπονδία από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι καλύπτει τους παίκτες με ασφαλιστικά συμβόλαια, κρίνοντας από τις συμφωνίες που παραλαμβάνει από τον ΕΣΑΚΕ. Δεν προχωρά σε ατομικά συμβόλαια όπως συμβαίνει με τους παίκτες του ΝΒΑ, δεν διαπραγματεύεται για κάθε παίκτη ξεχωριστά και δεν προχωρά σε συζητήσεις με τις ομάδες. Ακολουθεί το γράμμα του νόμου της FIBA η οποία απαιτεί όλα τα μέλη της αποστολής να καλύπτονται από μία ήσσονα ασφάλιση.

Υψηλά κόστη

Τέτοια συμβόλαια μπορεί να κοστίσουν από 20.000 ευρώ μέχρι όσο…θέλει ο ασφαλιζόμενος που είναι σε θέση να ζητήσει ακόμα και κάλυψη για όλο του το συμβόλαιο. Μπορείτε να κάνετε τον πολλαπλασιασμό καθώς αυτή η υποχρέωση ισχύει για όλους όσοι συμμετέχουν σε προετοιμασία.

Ο Ολυμπιακός ζητάει μία παρόμοια ασφάλιση ώστε να μην χρειαστεί να καλύψει τους μισθούς σε περίπτωση τραυματισμού.

Στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η ομοσπονδία, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε παρόμοια συμβόλαια και μένει από την Πέμπτη να μάθουμε ποια θα είναι η τακτική των δύο πλευρών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ακόμα περιμένουμε απάντηση από την ΕΟΚ, στο επίσημο αίτημά μας, μετά την πρόσκληση του Γιώργου Βασιλακόπουλου για έλεγχο του φακέλου υποψηφιότητας για την wild card, με σκοπό την δημοσιοποίηση των ονομάτων των χορηγών οι οποίοι υποστήριξαν οικονομικά την προσπάθεια. Μόνο έτσι θα διαλυθούν τα όποια σύννεφα και παραφιλολογίες.

Διαβάστε ακόμη:

Η συζήτηση με Συρίγο, Μαγουλά, Καβαλιεράτο

Χοντραίνει το παιχνίδι: Δεν πάνε στην Εθνική Νέων παίκτες του Ολυμπιακού

Αγγελόπουλοι: "Κανένας παίκτης στην Εθνική. Αρρωστος Παναθηναϊκός ο Βασιλακόπουλος"

News 24/7

24MEDIA NETWORK