Γιανγκ: Το σωστό... λάθος

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τη διαχείριση της υπόθεσης Γιανγκ που είναι υποδειγματική -ίσως και γενναία- σε όλα τα επίπεδα μεν, αλλά πιθανώς να αποδειχθεί ψυχοφθόρα αγωνιστικά

Γιανγκ: Το σωστό... λάθος

Ένα από τα πλεονεκτήματα του Ολυμπιακού τα χρόνια της αναγέννησής του είναι η λογική της επένδυσης. Αυτή δημιούργησε τον κορμό που οδηγεί την ομάδα, έδωσε την ευκαιρία σε ξένους να κτίσουν την καριέρα τους. Η απόκτηση του Γιανγκ βρισκόταν ως συλλογιστικής κάπου στην μέση. Οι ερυθρόλευκοι δεν τον έφεραν ως μερικώς άγνωστο, αλλά πλήρωσαν αδρά προκειμένου να γίνουν αυτοί το σκαλοπάτι του για το ΝΒΑ.

Τα πράγματα δεν πήγαν καλά και από τον Νοέμβριο του 2015 οτιδήποτε έχει σχέση με τον Αμερικανό σέντερ σχετίζεται με πολλές παραμέτρους του ιατρικού κλάδου και καθόλου με το μπάσκετ.

Η πρώτη αισιόδοξη νότα μετά την επέμβαση στο γόνατο του παίκτη έλεγε πως θα προλάβει να είναι παρών στους τελικούς του Ιουνίου. Με γνώμονα όσα γνωρίζουμε από τους Έλληνας γιατρούς, οι έξι μήνες θεωρούνται αρκετοί για να μπει ένας παίκτης πάλι στο παρκέ και το πολύ στους επτά παίζει άφοβα. Τέλη Μαΐου ο Γιανγκ θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στα πλάνα του Σφαιρόπουλου.

Πριν την έναρξη της προετοιμασίας υπήρχε διάχυτη αλλά όχι επίσημη σιγουριά πως το καλοκαίρι θα ανήκε στον Γιανγκ ο οποίος θα έπαιζε από το πρώτο φιλικό σε φουλ ρυθμούς. Ο σύλλογος έστειλε ένα μήνυμα με την επιλογή να διατηρήσει έναν βαρύ σέντερ όπως ο Μιλουντίνοφ και να μην πάει στην διαβόητη επιλογή του πάουερ φόργουορντ.

Στα πρώτα φιλικά ο Γιανγκ δεν έπαιξε και την σκυτάλη πήρε η θεωρία της ψυχολογίας του παίκτη. Οι φοβίες του να πατήσει γερά, το άγχος του τον άφηναν στον πάγκο. Στην Κρήτη όσο χρόνο έπαιξε στο πρώτο φιλικό, ο Γιανγκ κυνηγούσε κάθε φάση είτε ψηλά είτε στο παρκέ. Δεν έδειχνε να κρατιέται. Ο χρόνος συμμετοχής του ήταν συγκεκριμένος. Όπως παραμένει.

Minutes restriction

Minutes restriction έτσι αποκαλούν οι Αμερικανοί την συγκεκριμένη κατάσταση. Ο αθλητής αγωνίζεται σε φουλ ένταση μεν, αλλά για συγκεκριμένα λεπτά τα οποία αυξάνονται προοδευτικά μέσα στου σεζόν και βάσει τόσο του προγραμματισμού όσο και της ιατρικής παρακολούθησης.

Από το καλοκαίρι όσοι έχετε διαβάσει την ιστοσελίδα μας, τονιζόταν με σαφήνεια πως η ίδια η ομάδα περιμένει τον παίκτη να είναι έτοιμος προς τα τέλη Νοεμβρίου με πιο σίγουρη πρόβλεψη τον Δεκέμβριο.

Δεν χρειάζεται καν να έχεις εσωτερική πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να βρεις το... λάθος.

Το λάθος, εντός πολλών εισαγωγικών, του Ολυμπιακού ήταν πως επέτρεψε στον παίκτη του να κάνει την επέμβαση στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα χειρουργούν ορισμένοι από τους κορυφαίους στον κόσμο ειδικούς ορθοπεδικούς για τα γόνατα αλλά οι πρωταθλητές έπραξαν αυτό που προφανώς ήθελε ο Γιανγκ. Οι Αμερικανοί έχουν τους γιατρούς που τους παρακολουθούν από τα κολεγιακά χρόνια και μόνο αυτούς εμπιστεύονται. Η ομάδα έπραξε τα πάντα ώστε ο αθλητής της να αισθανθεί πλήρη στήριξη αφού η ψυχολογία διαδραματίζει τον πλέον σημαντικό ρόλο.

Υπόθεση Ροουζ

Από την περιπέτεια του Ντέρικ Ρόουζ σύσσωμη η αμερικανική ορθοπεδική άλλαξε προσέγγιση στο θέμα της επιστροφής ενός αθλητή από χιαστούς επιλέγοντας την επιμήκυνση της περιόδου πλήρους επιστροφής στα παρκέ.

Πλέον μιλάνε για έναν χρόνο από την επέμβαση για να μπει να παίξει ο μπασκετμπολίστας χωρίς περιορισμούς, αφού βεβαίως έχει προηγηθεί ένα διάστημα πέντε μηνών αποθεραπείας κι ελεγχόμενης συμμετοχής.

Έχοντας την λογική της επένδυσης και το βέλτιστο για τον αθλητή, ο Ολυμπιακός στην πιο δύσκολη σεζόν του καλείται να ακολουθήσει πίστα και να αποδεχθεί όσα πρότεινε στον παίκτη το ιατρικό τιμ που τον χειρούργησε. Για την ακρίβεια αυτό πράττει γι αυτό δεν ασκείται καμία πίεση στον παίκτη ούτε αλλάζει το πλάνο.

Η διαχείριση της υπόθεσης Γιανγκ είναι υποδειγματική ίσως και γενναία σε όλα τα επίπεδα μεν αλλά πιθανώς να αποδειχθεί ψυχοφθόρα αγωνιστικά. Κάθε νίκη στην Ευρωλίγκα ιδιαίτερα με τον θεαματικό κι εμφατικό τρόπο της Τρίτης αγοράζει χρόνο για τον Γιανγκ και την γραμμή των ψηλών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK