H δικαίωση των... αιωνίων

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού στην Πυλαία και για τον Σούλη Μαρκόπουλο που αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής.

H δικαίωση των... αιωνίων
INTIME SPORTS

Η μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού δεν είναι τίποτε περισσότερο από την επιβεβαίωση όσων έχουμε γράψει πολλές φορές στο Contra.gr: ο Σούλης Μαρκόπουλος αυτή την στιγμή είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής. Επειδή έχουμε την ευτυχία να διαθέτουμε την καλύτερη προπονητική γενιά της ιστορίας, ο πρώτος των πρώτων είναι και ο πρεσβύτερος.

Επειδή ο ΠΑΟΚ, δεν πρωταγωνιστεί όπως στα 80ς και τα 90ς, δεν βρίσκεται στην μπασκετική καθημερινότητα διότι προσπαθεί πρωτίστως να είναι αξιοπρεπής και μετά να ζει με ονειρώξεις μεγαλείου, μοιραία περιμένουμε εκείνες τις στιγμές δικαίωσης κι επιβεβαίωσης ενός μεγάλου προπονητή.

Πάντως δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση από το γεγονός πως πέρυσι ο Παναθηναϊκός και φέτος με ακόμη μεγαλύτερη ζέση ο Ολυμπιακός, τον επέλεξαν για τον πάγκο τους. Όταν ομάδες με συνεχόμενα ευρωπαϊκά και τέτοια τεχνογνωσία τον ξεχωρίζουν, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά.

Ω Μπάνε Μπάνε

Μάλλον πρέπει να πούμε πολλά για τον Μπάνε Πρέλεβιτς που κρατά τον ΠΑΟΚ τον… πρώτο μετά τους "αιωνίους", έχοντας να διαχειριστεί έναν προϋπολογισμό ίσο με το συμβόλαιο ενός, το πολύ δύο ξένων παικτών στα χρόνια που αυτός έπαιζε. Πιθανώς δεν να ήταν και το συμβόλαιο του μεγάλου Μπάνε, που λέει ο λόγος. Ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση του μπάσκετ και ειλικρινή αγάπη για τον σύλλογο που του προσέφερε τα πάντα, θα πάρει μαζί με τον Μαρκόπουλο τα εύσημα.

Πρώτον διότι τον στηρίζει και δεύτερον διότι τον αφήνει να διαλέξει και να φέρει αυτά τα διαμαντάκια σε ξένους κι Έλληνες παίκτες.

Η νίκη επί του Παναθηναϊκού δεν ήταν καθόλου αναμενόμενη. Αν ρωτούσατε τον γράφοντα, και το έχουμε συζητήσει σε αυτό το σάιτ, δεν θα υπήρχε άλλη ήττα Παναθηναϊκού ή Ολυμπιακού μετά την ήττα των ερυθρολεύκων στην Κηφισιά.

Το καλύτερο για τον μεγάλο νικητή και το χειρότερο για τον ηττημένο της Κυριακής (4/1) είναι πως το αποτέλεσμα δεν ήταν απόρροια τυχαίου γεγονότος αλλά πολύ συντονισμένης δουλειάς. Ο Μαρκόπουλος χτύπησε τον Παναθηναϊκό εκεί που πονάει φέτος: στην σκληράδα του.

Γρήγορο ναι, σκληρό όχι

Ο Ιβάνοβιτς φτιάχνει μία ομάδα η οποία θέλει να παίξει, και δεν τα πηγαίνει άσχημα, ένα άλλο μπάσκετ πιο γρήγορο, πιο θεαματικό σε αντιδιαστολή με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το μπάσκετ θέλει πολύ χρόνο για να βγει και θα πρέπει να προσαρμόζεται απέναντι σε αντιπάλους που παίζουν διαφορετικά. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε δυνατά, σκληρά, καθαρά και οι παίκτες του Παναθηναϊκού σκόρπισαν. Παρά το γεγονός πως αν μιλάμε για σκληρή ομάδα πνευματικά στην Ευρώπη, αυτή είναι σίγουρα ο Παναθηναϊκός, αλλά το παρών ρόστερ έχει παιδιά που δεν έχουν συνηθίσει σε αυτό το μπάσκετ.

Στο πρώτο δυνατό τσεκ, στην πρώτη σπρωξιά, δεν έχουν μάθει ακόμα να απαντούν με δύναμη και αυτό παρέσυρε τους πιο έμπειρους. Βεβαίως δεν μπορεί να πει κανείς πως η ήττα των "πρασίνων" ήρθε από την άμυνά τους. Δέχθηκαν με το ζόρι 70 πόντους οπότε το ζήτημα είναι η επίθεση και η επίθεση κόλλησε διότι ο Μαρκόπουλος έβγαλε από το παιχνίδι τον Διαμαντίδη. Απλά πράγματα, τα οποία έχουμε δει και στο ΣΕΦ αλλά και στο Μόναχο. Ακόμα και με την Μακάμπι διότι όσο κι αν προσπαθεί ο Ιβάνοβιτς, επί του παρόντος η ομάδα του δεν μπορεί να παίξει με τον Διαμαντίδη στο μηδέν.

Όσο για τον ΠΑΟΚ; Ό,τι κι αν κάνει, αν δεν βρεθεί κάποιος να στηρίξει τον Μπάνε Πρέλεβιτς και να δώσει στον Μαρκόπουλο τα όπλα για να κυνηγήσει τους αιωνίους, στην καλύτερη θα κατακτά τον τίτλο του καλύτερου… μετά τους "αιωνίους". Δεν αξίζει σε ένα τεράστιο μέγεθος όπως ο ΠΑΟΚ αυτός ο ρόλος, αλλά είναι προτιμότερος από το να πιστεύει πως κυνηγά το πρωτάθλημα και την Ευρωλίγκα.

Μία ομάδα δεν χάνει τίποτε από το μέγεθός της αν κρατά την αξιοπρέπειά της.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάποια στιγμή αυτή την εβδομάδα θα έχουμε απόφαση για το ποιος θα αγωνιστεί με τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό του Κυπέλλου. Η σημερινή νίκη, δεν λέει τίποτε για τον αγώνα που θα κρίνει έναν τίτλο με οποιονδήποτε αντίπαλο. Θα πρόκειται για μία διαφορετική ιστορία όπου κρίνεται ένας τίτλος και ο δικέφαλος του Βορρά, με αυτό του το ρόστερ δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε τέτοιες καταστάσεις. Ίσως η κυριακάτικη επιτυχία, να ξύπνησε τα… θηρία.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 71-54

News 24/7

24MEDIA NETWORK