Η γκρίνια το μεγάλο φαβορί!

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για το ντέρμπι του ΣΕΦ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και τη γκρίνια που θα παίξει καθοριστικό παράγοντα.

Η γκρίνια το μεγάλο φαβορί!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με πολύ υψηλές απαιτήσεις από τους αιωνίους. Οι ίδιοι οι σύλλογοι έβαλαν ψηλά τον πήχυ και ο κόσμος τους περιμένει να περάσουν από πάνω. Όπως τα τελευταία χρόνια, πολύ νωρίς οι δύο ομάδες συναντώνται με την διαφορά πως φέτος δεν κρίνεται κάποιος τίτλος αλλά η ηρεμία και η συνέχεια σε μία περίοδο που θεωρείται η πιο δύσκολη και απρόβλεπτη .

Η αναμέτρηση στο ΣΕΦ ξεκινάει με ένα πολύ συγκεκριμένο φαβορί: την γκρίνια. Αν κάποιος θέλει να ποντάρει σε κάποιον νικητή, μπορεί να ...σπρώξει τα λεφτά του σε αυτήν καθώς μόλις με ένα σοβαρό επίσημο επανήλθαν οι θερινές συζητήσεις ή εμφανίστηκαν ζητήματα.

ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ

Ο Ολυμπιακός είναι ο γηπεδούχος, ο πρωταθλητής, πιο έτοιμος ως περισσότερο ομοιογενές σύνολο και κρατάει ένα μικρό προβάδισμα για την νίκη. Πολύ μικρό έχοντας στο μυαλό μία παράδοση που δημιουργείται την τελευταία τριετία με ...άσχημες ήττες από τον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα της περιόδου.

Τα τελευταία δύο χρόνια βέβαια η κατάληξη ήταν θριαμβευτική τον Ιούνιο, αλλά το ξεκίνημα του έχει κοστίσει δύο τίτλους κι έναν...προπονητή.

Περνώντας την φυσούνα για να πατήσει το παρκέ στο ΣΕΦ, καλείται να αφήσει στα αποδυτήρια την κακή εικόνα και την βαριά ήττα στην Μαδρίτη. Η νίκη είναι εκ των ων ουκ άνευ και αν δεν έρθει με εμφατικό τρόπο, αν εμφανιστούν οι ίδιες αγωνιστικές αρρυθμίες τότε αρχής γενομένης την Πέμπτη και την κόντρα με την Εφές, η πίεση θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

ΔΥΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Για τον φιλοξενούμενο Παναθηναϊκό υπάρχουν δύο αποτελέσματα. Η νίκη αλλά και μία ήττα με οριακή διαφορά. Οι κυπελλούχοι έχοντας επιλέξει να διαθέτουν έξι ξένους, θα αγωνιστούν με τέσσερις, έχασαν τον Μάικ Τζέιμς, δεν πρόλαβαν να τον αντικαταστήσουν οπότε μπαίνουν στο πούλμαν με ελαφρυντικά.

Αυτό είναι και το επικίνδυνο διότι με τις φετινές κινήσεις, δεν είναι εύκολο να περάσει μία ήττα με μεγάλη διαφορά καικακό μπάσκετ. Μπάσκετ χωρίς κατεύθυνση όπως συνέβη με την Ζαλγκίρις. Και με το ταξίδι στην ΤΣΣΚΑ να έρχεται την Παρασκευή η σεζόν πιθανώς να μπει σε δίνη από νωρίς χωρίς...ουσιαστικό λόγο πάντως όμως να μην λησμονούμε την παροιμία για τα μεγάλα καράβια και τις φουρτούνες τους.

ΤΙ ΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙ... ΑΝΤΙΑΘΛΗΤΙΚΟ;

Γκρίνια νο 3 και πιο πιθανή, μετά από αρκετά χρόνια, η διαιτησία. Δεν αποτελεί πρακτική να ασχολούμαστε καταρχάς με τους διαιτητές αλλά έτσι όπως καταλήγουν τα πράγματα με τις διαφορετικές οδηγίες σε Ευρωλίγκα και Α1 αναφορικά με το αντιαθλητικό φάουλ και το λεγόμενο...πλεονέκτημα, ποιος δεν βγάζει το ζωνάρι για καβγά;

Ποιος θα αδικήσει παίκτες,προπονητές και φιλάθλους όταν θα δουν διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με όσα είδαν το προηγούμενο τριήμερο;

Ο Ολυμπιακός γκρίνιαξε ήδη επίσημα για το γεγονός πως με απόφαση ΚΕΔ/ΕΟΚ δεν θα σφυρίξουν όσοι ρέφερι επέλεξαν Ευρωλίγκα κάτι που στερεί ορισμένους από τους πιο πεπειραμένους σε τέτοιες αναμετρήσεις.Λογική προσέγγισηαλλά έχοντας αυτή την τεράστια διαφορά (διότι είναι διαφορά που κρίνει αγώνες) αναφορικά με τον τρόπο διαιτησίας στην Ευρωλίγκα και τα όσα ακολουθούνται στην Ελλάδα(η οδηγία θα εφαρμοστεί από του χρόνου) μάλλον βοηθάει για την συγκεκριμένη ώστε θεωρητικά να μην υπάρξουν ακραίες καταστάσεις. Γενικά σίγουρα είναι μία κίνηση η οποία υποβαθμίζει το επίπεδο.Οψόμεθα.

ΚΟΝΤΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΨΗΛΩΝ

Να μιλήσουμε και λίγο για τα αγωνιστικά τα οποία αφήσαμε στο τέλος για έναν απλό λόγο: αμφότεροι οι αντίπαλοι για κάποια αίτια δεν εμφανίζονται έτοιμοι για να υπηρετήσουν τομπάσκετ που ευαγγελίζονταν.

Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά έχοντας κρατήσει τον κορμό τους από πέρυσι με μόνο δύο προσθήκες οπότε είναι σε θέση να υλοποιήσουν στο παρκέ όλα όσα δούλευαν το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι πως στην Μαδρίτη είχαν διαστήματα που έπαιξαν γρήγορα, αξιοποίησαν τα ατομικά στοιχεία των παικτών τους.

Το ωραίο της ιστορίας στην κόντρα με τον Παναθηναϊκό; Η ισχύς των φιλοξενουμένων αποτελεί μειoνέκτημα των γηπεδούχων και το αντίστροφο. Οι γκαρντ του Ολυμπιακού είναι περισσότεροι και καλύτεροι, ιδιαίτερα στο οργανωτικό σκέλος ενώ οι ψηλοί του Παναθηναϊκού υπερτερούν σε πείρα και ποιότητα αυτών του αντιπάλου τους.

Ο ορισμός του αγώνα της ανισορροπίας οπότε γίνεται σαφές πως οι ...αδύναμοι κρίκοι των δύο θα κρίνουν τον τελικό νικητή. Πόσο θα καλύψουν την ψαλίδα ώστε να δώσουν προβάδισμα.

Η ΠΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Πάνω από όλα όμως αυτός ο αγώνας κρίνεται από δύο εξαιρετικούς Έλληνες τεχνικούς. Μία προσωπική μάχη, όπως την είδαμε πέρυσι στους τελικούς, από κόουτς οι οποίοι θεωρητικά πρεσβεύουν παρεμφερή αμυντικογενή φιλοσοφία. Σφαιρόπουλος και Πεδουλάκης δέχονταιπίεση από την εξέδρα για διαφορετικούς λόγους αλλά με κοινή ανάγκη: το αποτέλεσμα και την επιλογή μπάσκετ.

Οι προπονητές μοιάζουν περισσότερο να υποχρεώνονται να προσεγγίσουν την σύγχρονη ευρωπαϊκή μόδα του μπάσκετ, που θέλει τις ομάδες να τρέχουν ασταμάτητα, επειδή όμως πρόκειται για σπουδαίος κόουτς, προσπαθούν να κρατήσουν στοιχεία που θέλουν όπως ο έλεγχος του ρυθμού και ανά διαστήματα η μεγαλύτερη προσήλωση στην άμυνα(καταστροφή παιχνιδιού του αντιπάλου) από την επίθεση.

Σίγουρα έχουν ετοιμάσει αρκετά ενδιαφέρουσες καταστάσεις,και το γεγονός πως δεν έχουν ισχυρούς...βοηθούς(Αγγέλου, Μανωλόπουλος κλπ) κάνει την υπόθεση πολύ προσωποκεντρική.

ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ

Το πρώτο από τα ντέρμπι αιωνίων κρίνει πολλά, ας μην γελιέται κανείς από το πρώιμο της σεζόν ή από το γεγονός πως είναι για το πρωτάθλημα. Η Τρίτη μπορεί να είναιδιαφορετική ημέρα σε αρκετά επίπεδα.

Κυρίως γιατί και οι ίδιες οι διοικήσεις δεν έχουν δοκιμαστεί σε αυτό το... καινούργιο παιχνίδι με τα συνεχόμενα ντέρμπι οπότε οι αντιδράσεις είναι άγνωστες.

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Το οξύμωρο της υπόθεσης, που το ζει πια ο Μπαρτζώκας στην Μπαρτσελόνα; Η περίφημη δύσκολη σεζόν με τα συνεχόμενα παιχνίδια, τα ντέρμπι, την «κούραση», δεν είναι τίποτε άλλο από την κανονικότητα του σύγχρονου επαγγελματικού αθλητισμού όπως την ζει όλη η Ευρώπη(η Ισπανία εδώ και χρόνια), το μεγαλύτερο μέρος του μπασκετικού πλανήτη πλην της Ελλάδας. Διαδοχικοί συνεχόμενοι σκληροί αγώνες, ντέρμπι συνέχεια προκειμένου το άθλημα να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα τρία καλύτερα "αιώνια" ντέρμπι στο ΣΕΦ

News 24/7

24MEDIA NETWORK