Μονάδες πάνω από ομάδες

Η πραγματικότητα είναι αναντίρρητη: όσο χειρότερες είναι οι ομάδες, τόσο περισσότερο προβάλλονται τα άτομα. Οι εκπληκτικοί αριθμοί Αντετοκούνμπο, Χάρντεν και Γουέστμπρουκ αυτό μαρτυρούν. Γράφει ο Τάσος Μαγουλάς.

Μονάδες πάνω από ομάδες

Για τους φίλους Κινέζους, αυτή είναι η χρονιά του κόκκορα και την τιμά δεόντως εδώ και αρκετές ημέρες το ΝΒΑ. Αυτή είναι η σεζόν όπου λαλούν πολλά κοκκόρια, καθώς οι ομάδες βρίσκονται στο ξεκίνημα της προσπάθειας να φτιάξουν τα... κοτέτσια τους. Αρκετά όμως με τα περί πουλερικών. Rebuild είναι η κουβέντα που όρισε το ΝΒΑ τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια και φέτος αποτελεί χρονιά ρεκόρ με το 60% των ομάδων να βρίσκονται στην αρχή ή την μέση αυτής της διαδικασίας.

Αποτελεί εντελώς διαφορετική κατάσταση το πρόγραμμα ανοικοδόμησης από ομάδες που ήδη παλεύουν να βελτιώσουν την εικόνα τους. Για παράδειγμα: οι Μιλγουόκι Μπακς βρίσκονται στην μέση του rebuilding process, ενώ οι Γιούτα Τζαζ αναζητούν την αγωνιστική τους βελτίωση.

Οι Θάντερ θεωρητικά θα έμπαιναν σε αυτή την λογική με την αποχώρηση του Ντουράντ αλλά η χρονιά, βγαλμένη από τα αρχεία του Όσκαρ Ρόμπερσον (του μοναδικού στην ιστορία ο οποίος ολοκλήρωσε σεζόν με τριπλ νταμπλ κατά μέσο όρο), του Γουέσμπρουκ τους βάζει σε μία μέση κατάσταση.

Οι Ρόκετς του Τζέιμς Χάρντεν με το μπάσκετ που επιβάλει ο Μάικ Ντ’ Αντόνι, τώρα που γύρισε στην αγαπημένη του Δύση, δεν ασχολήθηκαν ποτέ με κτίσιμο, διαθέτοντας την δυνατότητα να προσελκύουν συχνά κορυφαίους σταρ.

Η χρονιά έκλεισε με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι το πρόσωπο της Ανατολής σε προσωπικούς αριθμούς και στην Δύση να ξιφουλκούν ο Χάρντεν με τον Γουέστμπρουκ. Τρομερά ατομικά νούμερα τα οποία συνδυάζονται με νίκες.

Κακή ομάδα... καλοί αριθμοί

Η πραγματικότητα είναι αναντίρρητη: όσο χειρότερες είναι οι ομάδες, τόσο περισσότερο προβάλλονται τα άτομα. Οι εκπληκτικοί αριθμοί της συγκεκριμένης τριάδας και όχι μόνο(υπάρχει και ο Άντονι Ντέιβις ή κάποιες εκρήξεις από τον ρούκι της χρονιάς Τζόελ Έμπιντ) καταδεικνύουν την απουσία ομάδας. Για παράδειγμα, ο καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ, ο Λεμπρόν Τζέιμς, δεν πλησιάζει καν αυτούς τους αριθμούς όντας στην πρώτη στατιστική πεντάδα μόνο στις ασσίστ.

Οι πρώτοι στην Δύση Γουόριορς διαθέτουν τον 8ος και 12 σκόρερ μόλις, ενώ οι δεύτεροι Σπερς βλέπουν τον Καουάι Λέοναρντ 11ο στους πόντους και 5ο στα κλεψίματα. Το ίδιο ισχύει για ισχύει για τις ισχυρές ομάδες όπως οι Κλίπερς, οι Ράπτορς, οι Σέλτικς. Υπάρχουν ηγέτες, παίκτες τους βγάζουν καλά νούμερα αλλά δεν παρουσιάζεται υπερσυγκέντρωση αριθμών και προβολής. Εκεί, προηγείται η ομάδα.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ

Η αλήθεια είναι πως η ιστορία του Έλληνα παίκτη διαφέρει αφού είχε την τύχη καταρχάς να βρίσκεται σε μία ομάδα όπου ο προπονητής τον επέλεξε αντί του Τζαμπάρι Πάρκερ για να οικδομήσει το μέλλον των Μπακς γύρω του. Η ομάδα ζει και πεθαίνει από το παιχνίδι του, όλα εξαρτώνται από αυτόν, εκείνος είναι που προωθείται. Πήραν σέντερ τον Γκρεκ Μονρό για να σηκώσει βάρος, δοκίμασαν πλέι μέικερ τον Κάρτερ Γουίλιαμς, η διαδικασία συμπλήρωσης του κορμού συνεχίζεται.

Αυτό συμβαίνει πάντα στο ΝΒΑ, καθώς η πρακτική είναι να δημιουργείς γύρω από ένα σημείο αναφοράς. Όσο πιο υψηλά είναι τα νούμερα της μονάδας, τόσο μακριά από την κορυφή. Ακριβώς όμως επειδή είναι μεγάλος ο αριθμός των ...υπό κατασκευή, δεν φαίνεται πολύ έντονα όπως συνέβαινε σε άλλες δεκαετίες.

Η σεζόν θα έχει όντως την σφραγίδα των Γουέστμπρουκ, Χάρντεν και Αντετοκούνμπο. Στο τέλος της όμως, τα ατομικά επιτεύγματα θα εξατμιστούν καθώς οι ομάδες τους είτε θα βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις που οδηγούν στα πλέι οφ, είτε εκτός αυτών. Για τους δύο Αμερικανούς σούπερ σταρ αυτό θα μετρήσει σε έναν βαθμό. Ο τρόπος διαχείρισης των Μπακς θα οριοθετεί την επόμενη σεζόν ως την περίοδο του «πρέπει» για τον Γιάννη και την παρέα του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK