O Giannis στο Αll Star Game είναι το νέο '87 του ελληνικού μπάσκετ

Oι τρεις ημέρες που η γαλανόλευκη θα κυματίζει σ' ένα από τα πιο δημοφιλή μπασκετικά show του πλανήτη, το ελληνικό μπάσκετ θα γράφει μία ολόχρυση σελίδα στην ιστορία του. Μία σελίδα τόσο μεγάλη όσο και αυτή του έπους του 1987. Ο Τάσος Μαγουλάς εξηγεί το γιατί με επιχειρήματα.

O Giannis στο Αll Star Game είναι το νέο '87 του ελληνικού μπάσκετ

«From Greece Giannis Antetokoumpo» αλλά αυτή τη φορά θα το ακούει όλος ο μπασκετικός πλανήτης. Δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα παρακολουθήσουν έναν Έλληνα στην 1η πεντάδα της Ανατολής στη μεγαλύτερη γιορτή του ΝΒΑ.

Είναι μία μοναδική στιγμή για όλο το οικοδόμημα του σπορ στην χώρα. Είναι κάτι που αρκετά χρόνια αργότερα ο περίφημος ιστορικός του μέλλοντος, θα το καταγράψει ως το... «1987» της εποχής των 10ς. Αδόκιμο λίγο, όμως είναι πολύ πιθανό το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου, να αποτελέσει μία μοναδική ώθηση στο μπάσκετ της Ελλάδας κοντινή με το έπος του ’87.

Η χρονιά που κατέστησε την πορτοκαλί μπάλα, επίσημη αγαπημένη για πολλούς Έλληνες. Μην το πλατιάζουμε, όχι μόνο την έβαλε σε πολλά σπίτια, αλλά την έφερε να συναγωνίζεται το ποδόσφαιρο σε δημοφιλία. Έφερε χιλιάδες παιδιά στα τσιμεντένια ανοικτά και από αυτά ξεπήδησαν σπουδαίες φουρνιές επαγγελματιών αθλητών.

Ακόμα και με τους θριάμβους του 2005 και του 2006, υπήρχε πάντα η αίσθηση πως κάτι έλειπε και αυτό ήταν η παγκόσμια αναγνώριση-δυεισδυτικότητα. Η Ελλάδα είχε πάντα τον σεβασμό των ανθρώπων του μπάσκετ στην γηραιά ήπειρο, αλλά δεν κέρδισε ποτέ την δημοτικότητα που άξιζε παγκόσμια.

Έχει σημασία; Ναι, διότι αξίζει όλο αυτό το το...πακέτο που ονόμαζεται ελληνικό μπάσκετ (και δεν ξεκίνησε το 1987 για να είμαστε σωστοί) να κεντρίσει το ενδιαφέρον στα μήκη και πλάτη του κόσμου. Για τη δυναμική του, την τεχνογνωσία του, τη διαφορετικότητά του αν θέλετε.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ

Αυτό που δεν διαθέταμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένας Έλληνας να πρωταγωνιστεί στο ΝΒΑ, στο μοναδικό πρωτάθλημα μπάσκετ με απήχηση κοντά στο ποδόσφαιρο. Στο πρωτάθλημα που παρακολουθεί όλος ο πλανήτης άσχετα αν ξέρει ή όχι από μπάσκετ.

Έρχεται ένα παιδί μεταναστών να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί από τη γαλανόλευκη. Αυτό το παιδί ξεκινά να ταράξει τα ύδατα του ΝΒΑ και να φωτίζει μία από τις πιο...ξεχασμένες γωνιές του ΝΒΑ. Αυτό που θα συμβεί το σαββατοκύριακο του Ολ σταρ, ξεπερνά κατά πολύ το Μιλγουόκι και αφορά, αθλητικά, μία ολόκληρη χώρα, όποιον ασχολείται με τα σπορ. Αυτό είναι το δεύτερο 1987 και όπως δεν πιστεύαμε τότε, ίσως να ναι είναι το δεύτερο μέχρι το επόμενο. Μέχρι να πάρει ένα πρωτάθλημα ας πούμε ή να βγει MVP μέσα στη χρονιά.

Όσα θα μάθει ο κόσμος αυτές τις ημέρες, η πρώτη... παγκόσμια προβολή του Αντετοκούνμπο, είναι όλα όσα θα θέλαμε ως μπάσκετ να γνωρίζουν για τη χώρα μας. Η Ελλάδα θα μπει στον παγκόσμιο χάρτη του μπάσκετ για ένα τεράστιο μέρος του κοινού. Απίστευτα άδικο για τους παράγοντες, τους προπονητές, του παίκτες οι οποίοι έστρωσαν το δρόμο, έφεραν παγκόσμιες επιτυχίες, είναι θρύλοι για το ελληνικό μπάσκετ, για την Ευρώπη (εκείνη που ασχολείται με τον μπάσκετ) αλλά για αυτόν τον τεράστιο αριθμό των φιλάθλων παραμένουν άγνωστη. Όπως και η χώρα μας.

Αυτό θα αλλάξει σε έναν βαθμό όταν η γαλανόλευκη θα κυματίζει για τρεις ημέρες και όταν όλοι θα μιλάνε θα κάνουν αφιερώματα στο μεγάλο...νέο της παρέας.

O GIANNIS ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ

Πιθανότατα δεν θα καταφέρει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να φέρει πάλι τα παιδιά στα γήπεδα ούτε θα δημιουργήσει κύματα ενθουσιασμού για έναν αγώνα Λαύριο-Τρίκαλα. Αυτό που σίγουρα θα πετύχει είναι να ανοίξει τις πόρτες για κάποιους Έλληνες παίκτες οι οποίοι διαθέτουν στοιχεία ώστε να παίξουν στο ΝΒΑ.

Θα γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση σε ταλαντούχα παιδιά να δοκιμάσουν την τύχη τους εκεί. Πιθανώς να δούμε και αθλητές που κανονικά δεν θα έπρεπε να αγωνίζονται στις ΗΠΑ. Γιατί όχι; Πόσοι και πόσοι συνευρωπαίοι μας εκμεταλλεύτηκαν την προσπάθεια για τον επόμενο Ντίβατς, Πέτροβιτς, Νοβίτσκι, Γκασόλ, Πάρκερ, κλπ;

Τώρα έρχεται η δική μας η σειρά αρκεί το ίδιο το άθλημα να αξιοποιήσει όλα εκείνα που απλόχερα θα μας δώσει ο Έλληνας φόργουορντ των Μπακς.

Φυσικά δεν θα γίνει τίποτε από αυτά διότι τα τελευταία, αρκετά χρόνια, διαθέτουμε μία μοναδική ικανότητα να μην αξιοποιούμε ευκαιρίες και δεν μιλάμε μόνο για το μπάσκετ.

Ακόμα κι έτσι, το γεγονός πως έχουμε τον πρώτο Έλληνα μπασκετμπολίστα στην καλύτερη πεντάδα ενός όλ σταρ γκέιμ, αποτελεί το νέο ’87 την ευκαιρία για να ξεκινήσει μία νέα εποχή, τη στιγμή που από την Κίνα ως την Νορβηγία θα μαθαίνουν για τον Έλληνα σταρ.

Ποιος ξέρει, ίσως οι πιο περίεργοι να κάνουν κάποια κλικ στο youtube και να δουν όλους όσοι οικοδόμησαν το βατήρα για να εκτοξευθεί ο Αντετοκούνμπο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK