Ο Ολυμπιακός που δεν αλλάζει και ο νικητής στα σημεία

Ο Τάσος Μαγουλάς σχολιάζει τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του Παναθηναϊκού στα εφετινά μπασκετικά ντέρμπι των "αιωνίων".

Ο Ολυμπιακός που δεν αλλάζει και ο νικητής στα σημεία

Ο Τσάβι Πασκουάλ λατρεύει το ελληνικό μπάσκετ διότι περιμένει να ζήσει όλα όσα δεν μπορούσε στην Ισπανία: σκάουτιγκ στο σκάουτιγκ, οι προπονητές να ετοιμάζουν το ένα τρΙκ μετά το άλλο. Στην πατρίδα του η φιλοσοφία των κόουτς εμπεδώνεται το καλοκαίρι και δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές από αγώνα σε αγώνα ώστε να προσαρμόζεται στο παιχνίδι του αντιπάλου.

Οι κόντρες με τον Σφαιρόπουλο ως τώρα είχαν εξαιρετικά προπονητικά χαρακτηριστικά, αλλά τρία σερί παιχνίδια ακόμα και ο ίδιος ο Πασκουάλ δεν θα περίμενε πως ο κόουτς των ερυθρολεύκων δεν θα άλλαζε κάτι στις άμυνες πάνω στον Ρίβερς. Γι αυτό και άργησε να τον ρίξει στην μάχη αφού ο Θεσσαλονικιός εμφάνισε ένα πολύ καλό πλάνο που εκτελέστηκε στην εντέλεια για 10 λεπτά.

Μετά, επαναλήφθηκαν οι δύο τελευταίοι αγώνες στο ΣΕΦ, με τον Ρίβερς είτε να σουτάρει μόνος του, είτε να σκοράρει με ποσταρίσματα, είτε να τριπλάρει μέχρι να πιαστεί το χέρι του και ουδείς ερυθρόλευκος να έρχεται σε βοήθεια του μις ματς.

Η ΑΜΥΝΑ ΕΔΙΝΕ, Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΠΑΙΡΝΕ

Ο Καταλανός από την αρχή της αναμέτρησης προσπάθησε να πάρει όσα έδιναν οι ερυθρόλευκοι, πιστεύοντας πως δεν πρόκειται για τρίτη φορά το δυάρι του να παίζει χωρίς αντίπαλο. Γι αυτό επέμεινε στα σουτ του Γκάμπριελ και του Μπουρούση, για ένα δεκάλεπτο, αφού αυτά επέτρεπαν οι πρωταθλητές. Ο Τζέιμς δεν βρήκε χώρο έχοντας αυτή την φορά πιο προσεκτική άμυνα πάνω του γι αυτό και η παρουσία του Ρίβερς αποτέλεσε το τελευταίο χαρτί. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Όταν δε κουράστηκε ο Αμερικανός, ο Πασκουάλ έκανε εξαιρετική δουλειά κτυπώντας με τον Σίγκλετον είτε στο μις ματς με τριάρι είτε με τον Μπερτς που δεν αντιλήφθηκε τις περιφερειακές κινήσεις του.

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ... ΑΠΟΥΣΙΩΝ

Πήγε το παιχνίδι εκεί που μπορεί και το κέρδισε με διαφορά παίρνοντας όλα όσα υπήρχαν διαθέσιμα. Ακόμα και την τεράστια απουσία του Σπανούλη που φυσικά και άλλαξε επιθετικά όλη την προσέγγιση των φιλοξενούμενων διότι πάνω του είχε στηθεί όλη η πρώτη περίοδος και η διαφορά.

Ο Παναθηναϊκός πήρε μία δεύτερη σημαντική νίκη, βλέπει πως δεν τον κυνηγάει κάποια κατάρα κόντρα στον Ολυμπιακό αλλά δεν μπορεί να στηριχθεί ή να κτίσει κάτι σε αυτή. Ο τρόπος που ο Ρίβερς ορίζει τα τελευταία τρία ντέρμπι(δύο νίκες και μία ήττα) δεν επαναλαμβάνεται στην Ευρωλίγκα. Σημειώνει σταθερά 10-12 πόντους λιγότερους διότι οι αντίπαλες άμυνες τον κουράζουν περισσότερο.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Αυτό που άλλαξε και κρατάνε σίγουρα οι κυπελλούχοι, είναι οι άμυνες των γκαρντ τους. Ο Τζέιμς ισορρόπησε τα τρία χειρότερα λέι απ της ιστορίας(δύο πάνω από το ταμπλό κι ένα έρμπολ) με μεστό παιχνίδι, πολύ ενέργεια. Το ίδιο και ο Παππάς που ήταν η αμυντική έκπληξη του προπονητή του.

Το θέμα για τον Παναθηναϊκό είναι αν μπορεί από αυτό το παιχνίδι να οικοδομήσει κάτι αγωνιστικά. Επιθετικά μοιάζει δύσκολο(το παιχνίδι συνεχίζει να λειτουργεί με πολλά ατομικά στοιχεία), αλλά αμυντικά ίσως να βρήκε κάτι που μπορεί να το κρατήσει για περισσότερους αγώνες.

ΠΑΣΚΟΥΑΛ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Το μεγάλο κέρδος, είναι ο ίδιος ο Τσάβι Πασκουάλ ο οποίος παρά τα λάθη του, την αδυναμία να ορίσει ένα συγκεκριμένο στυλ, επιβεβαιώνει πως δεν στέκεται κάτω από τους ακριβοπληρωμένους παίκτες ή τους εκλεκτούς της εξέδρας. Ο Παππάς επανήλθε με ρόλο, ο Καλάθης έπαιξε λιγότερο από τον Χαραλαμπόπουλο, ουδείς κάνει κάτι παραπάνω από όσα επιτρέπει ο προπονητής. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να δώσει και μία ταυτότητα στο παιχνίδι.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ

Για τον Ολυμπιακό είναι απλά μία επανάληψη των προηγουμένων. Οι ερυθρόλευκοι ως ένα έμπειρο σύνολο έχουν ως όπλο την αυτογνωσία τους. Γνωρίζουν άριστα γιατί χάνουν και γνωρίζουν πώς μπορούν να κερδίσουν. Μόλις ο Σπανούλης αποχώρησε τραυματίας, τους πήρε 10 λεπτά να βρουν τρόπο ώστε η μπάλα να πάει στον Γκριν και μόλις πήγε ανατράπηκε η εικόνα. Φευ με τον Μάντζαρη να μην έχει αντοχές ελέω τραυματισμού και τον Γουότερς να δημιουργεί προβλήματα παρά να λύνει(το μεγαλύτερο είναι πως δεν συνεργάζεται με τον Γκριν λόγω στυλ παιχνιδιού) δεν δόθηκε συνέχεια. Ο Αγραβάνης μιμήθηκε δύο φορές τον Τζέιμς σε λέι απ ...PG 13.

Οι απουσίες ή ακόμα και οι παίκτες που δεν βρίσκονται στο 100% ή ένας βασικός που φορτώνεται με φάουλ, δεν καλύπτονται. Όχι σε τέτοια παιχνίδια. Αν έγινε μία φορά απέναντι στην Μπαρτσελόνα, δεν θα γίνεται κάθε φορά. Οι αδυναμίες, οι ελλείψεις είναι συγκεκριμένες γι αυτό και δεν επηρεάζονται οι ερυθρόλευκοι από οποιαδήποτε ήττα. Δεν έχουν να αλλάξουν κάτι. ΟΚ, κάποια στιγμή ίσως αποφασίσουν να παίξουν κανονική άμυνα στον Ρίβερς αλλά αυτό αφορά στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα ή τους τελικούς της Α1.

ΘΑ ΖΗΣΕΙ Η ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ

Όταν είχαν την ευκαιρία έκαναν τις επιλογές τους με γνώμονα τις ισορροπίες όπως τις βιώνουν οι ίδιοι αλλά και με συλλογιστική πως η πρώτη επιδίωξη είναι η παρουσία στο φάιναλ φορ. Όπερ μεθερμηνευόμενο συγκεκριμένες σταθερές και πόλοι. Χάραξαν έναν δρόμο και δεν πιστεύουν σε οποιαδήποτε ...παρέκκλιση ή επανεξέταση. Όντως ένας πλήρης Ολυμπιακός αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες ομάδες της Ευρώπης, αλλά δεν αντέχει καμία απουσία βασικού.

Δύο θέματα όμως αποτελούν βάση συζήτησης. Ο Σπανούλης είναι γνωστό πως δεν ξεπέρασε πλήρως την πρώτη του θλάση και συνέχισε να πηγαινοέρχεται στα παιχνίδια. Με δεδομένο πως δεν υπάρχει Χάκετ το όποιο κενό του δεν καλύπτεται σε βάθος αγώνων.

ΠΑΠΙ, ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΡΙΑΡΙ

Το πιο σημαντικό αφορά στην χρησιμοποίηση του Ιωάννη Παπαπέτρου. Εδώ και δύο χρόνια γίνεται προσπάθεια να παίξει ως «4» και η αλήθεια είναι πως πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις, όμως πρόκειται για ένα από τα καλύτερα τριάρια της γενιάς του. Σε όλη την Ευρώπη. Ένα παιδί που μπορεί να κάνει εντυπωσιακά πράγματα σε άμυνα κι επίθεση ξεκινώντας από την περιφέρεια, αμυνόμενος στην περιφέρεια χωρίς να πρέπει να τσακώνεται με τα θηρία.

Αυτό αφορά στην μακροπρόθεσμη παρουσία του, διότι η σταθερή άνοδος του Παπανικολάου περιορίζει τα λεπτά στην θέση του σμολ φόργουορντ.

ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΑ... ΣΗΜΕΙΑ

Επί του παρόντος οι αιώνιοι παίρνουν την ανάσα τους από έναν έντονο Ιανουάριο που βρήκε νικητή τον Παναθηναϊκό στα σημεία(όλα δείχνουν πως θα κατακτήσει το πρώτο τρόπαιο, πήρε δύο σερί επιτυχίες αλλά ο Ολυμπιακός ντούμπλαρε τις νίκες στην Ευρωλίγκα και κράτησε την διαφορά νίκης στο πρωτάθλημα). Από Γενάρη πάντως, ουδεμία ομάδα κέρδισε την χρονιά της.

Στο τέλος της ημέρας, είναι μεγάλο κέρδος για το μπάσκετ, όταν οι καλοί παίζουν συχνά μεταξύ τους. Δεν βαριέται κανείς τέτοιους αγώνες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η νέα παρέμβαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλο και η παντελής αδιαφορία από την πλειοψηφία των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, καταδεικνύει πόσο...άκαιρη ήταν. Πάλι. Αυτό θα πρέπει να τον προβληματίσει έντονα διότι οι...πλειοψηφίες μιλούν εκκωφαντικά με την σιωπή τους. Ο κόσμος στέκεται μόνο στα τεράστια θετικά της παρουσίας του και δεν ασχολείται με παρωχυμένα επικοινωνιακά τρυκ. Κάποια στιγμή θα το αντιληφθεί και ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Περίπατο χωρίς να αρέσει ο Παναθηναϊκός, δώρα του Πασκουάλ!
Ολοι χαρούμενοι!

News 24/7

24MEDIA NETWORK