Όχι στην Eθνική; Καμία τιμωρία

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τις ενδεχόμενες ποινές στους παίκτες του Ολυμπιακού και φέρνει ως παράδειγμα τη μοναδική παρόμοια υπόθεση, αυτή του Λουκά Μαυροκεφαλίδη.

Όχι στην Eθνική; Καμία τιμωρία

Από την στιγμή κατά την οποία μπαίνουμε στην διαδικασία της…τιμωρίας των παικτών του Ολυμπιακού που μπορεί να μην αποδεχθούν την πρόσκληση της Eθνικής, ας δούμε την μοναδική παρόμοια υπόθεση η οποία κατέληξε σε βάρος της ομοσπονδίας ουσιαστικά.

Έπαιζε ως τιμωρημένος

Το 2011 ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης είχε αρνηθεί την πρόσκληση της Eθνικής λόγω ενός οικογενειακού προβλήματος. Η ομοσπονδία ανακοίνωσε στις 26 Ιουλίου δίμηνη ποινή αποκλεισμού για τον Έλληνα σέντερ ο οποίος τότε ανήκε στην Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης.

Από εκεί ξεκινάει ο χορός της παράνοιας καθώς η ΕΟΚ υποστήριζε ότι η ποινή ισχύει από την έναρξη των επίσημης αγώνων της Σπαρτάκ. Μόνο που ο Μαυροκεφαλίδης αγωνίστηκε κανονικά στην πρεμιέρα των προκριματικών του γιουροκάπ στις 28 Σεπτεμβρίου, πρώτη επίσημη υποχρέωση της χρονιάς.

Ο Έλληνας παίκτης συνέχιζε να αγωνίζεται ακόμα και όταν η Fiba Europe ανακοίνωσε την…πραγματική ποινή. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2012, έγινε γνωστό επισήμως από το ευρωπαϊκό γραφείο της παγκόσμιας ομοσπονδίας πως ο Μαυροκεφαλίδης τιμωρείται με έναν μήνα αποκλεισμό για την άρνησή του να βοηθήσει την Eθνική στο ευρωμπάσκετ του 2011. Ο παίκτης υπέβαλε έφεση, δικαιώθηκε στο τέλος της χρονιάς. Στο μεσοδιάστημα αγωνιζόταν κανονικά διότι, ανεπισήμως, η Ούλεμπ δεν αναγνώριζε καμία τιμωρία που αφορά σε μη συμμετοχή για την εθνική ομάδα.

Η...δικαίωση Μαυροκεφαλίδη

Τι συνέβη στις λεπτομέρειες: η ποινή της ομοσπονδίας ήταν ένας τραγέλαφος αφού ουδέποτε είχε καλέσει τον παίκτη να απολογηθεί με αποτέλεσμα η ίδια η Φίμπα να αρνηθεί την πρώτη ποινή. Ο αθλητής κατέθεσε τον φάκελό του (όπως και ο Σχορτσιανίτης την ίδια χρονιά) τιμωρήθηκε πρωτοδίκως αλλά στην έφεση δικαιώθηκε αφού προσκόμισε όλα τα έγγραφα.

Διαφορές, σε ένα παρόμοιο σενάριο μη αποδοχής, υπάρχουν διότι οι παίκτες του Ολυμπιακού αγωνίζονται εντός των συνόρων ενώ δεν τίθεται θέμα προβλήματος, αλλά λογικά δεν έχει αλλάξει τίποτε στο σκεπτικό της Ευρωλίγκας. Σε μία τέτοια εκδοχή, μπορεί να τιμωρηθούν για την Ελλάδα, αλλά όχι για την Ευρώπη. Φοβερά πράγματα.

Πριν βεβαίως φτάσουμε εκεί, υπάρχει το δεδικασμένο περιπτώσεων παικτών οι οποίοι επέλεξαν την αποχώρηση από την εθνική όλα αυτά τα χρόνια και σωστά η ομοσπονδία σεβάστηκε την επιθυμία τους. Τώρα; Κυρίως δε, ποια είναι η θέση των ιδίων των παικτών, ιδιαίτερα του Σπανούλη ο οποίος έχασε την εθνική μόνο το καλοκαίρι του 2011 λόγω επέμβασης;

Διαβάστε ακόμη:

Γι' αυτό δεν τιμωρείται ο Διαμαντίδης

Τι προβλέπεται για άρνηση κλήσης παίκτη στην Εθνική ομάδα

News 24/7

24MEDIA NETWORK