Οι φιλότιμοι και η ανάγκη του 3-0

Ο Τάσος Μαγουλάς αναλύει το πρώτο ματς της σειράς των τελικών μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και βγάζει τα συμπεράσματά του.

Οι φιλότιμοι και η ανάγκη του 3-0
INTIME SPORTS

Σπάνια ένας πρώτος τελικός Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού είναι τόσο προβλέψιμος. Σπάνια, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και σημαντική διαφορά στις δύο ομάδες. Αυτό ίσως είναι που έκανε την πρώτη αναμέτρηση τόσο... λογική. Σαν μία ημέρα στο γραφείο. Ο Ολυμπιακός εδώ και μήνες πλέον παίζει ένα συγκεκριμένο μπάσκετ το οποίο δεν θα αλλάξει και δεν θέλει να αλλάξει ο Σφαιρόπουλος γιατί νικάει. Ίσως λίγο πιο δύσκολα από την πραγματική διαφορά με τον αντίπαλο; Ίσως, αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια. Του αρκεί να αξιοποιήσει το γεγονός πως διαθέτει πολύ περισσότερες ποιοτικές λύσεις.

Ο Μανωλόπουλος, άδειασε τους λίγους άσους μέχρι το 12. Προσπάθησε φιλότιμα να βγάλει κάτι καλύτερο, αλλά δεν είχε και μεταξύ μας, το γνώριζε πολύ καλά. Δεν μπορούσε να πετύχει κάτι καλύτερο από μία τιμητική ήττα η οποία δίνει ψυχολογία στην ομάδα του την Τετάρτη να πιστέψει πως μπορεί να κλέψει μία νίκη.

Ναι να κλέψει και ας ακούγεται βαρύ για ένα τεράστιο μέγεθος όπως ο Παναθηναϊκός. Πέρυσι τέτοιο καιρό μετά το 1-2 του Παναθηναϊκού, γράφαμε πως αν υπάρχει μία ομάδα να αλλάξει τα πάντα σε μία σειρά, αυτή είναι οι πρωταθλητές. Και δικαιωθήκαμε για τον απλούστατο λόγο πως οι πράσινοι έναν χρόνο πριν διέθεταν λύσεις. Κοιτώντας το πρώτο παιχνίδι, μόνο ο Μποχωρίδης προσέφερε κάτι διαφορετικό από τον πάγκο και αυτό είναι πρόβλημα.

Οι φιλότιμοι και η ανάγκη του 3-0
INTIME SPORTS

Και το...πρόβλημα της σειράς είναι οι πρωταθλητές. Διότι ο Ολυμπιακός από την σειρά με την Μπαρτσελόνα έχει σχηματοποιηθεί. Ένας από τους δύο ψηλούς θα κάνει καλό παιχνίδι, ποτέ και οι δύο μαζί, ο Σλούκας θα είναι ο άνθρωπος που αλλάζει ταχύτητες και από την άμυνα περνά στην επίθεση,ο Πρίντεζης σταθερά κορυφαίος ενώ η άμυνα θα επικεντρώνεται στα ατού αποδομώντας τα. Και βέβαια ο Σπανούλης είτε καλός είτε κακός, πρέπει να είναι στο παρκέ. Δεν θα τρέξει για 40 λεπτά, δεν θα επιβάλει κάποιο επιθετικό παιχνίδι πλην των τριπόντων. Τα οποία λογικά θα μπουν κάποια στιγμή διότι είναι πραγματικά καλές επιλογές.

Το ίδιο θα κάνουν και οι ερυθρόλευκοι στο ΟΑΚΑ. Αυτό ήταν και θα είναι το παιχνίδι τους.

Παίζοντας χωρίς...ξένους

Ο Σφαιρόπουλος υπολογίζει ουσιαστικά έναν ή δύο από τους Αμερικανούς του για να προσφέρουν πραγματικά και οι υπόλοιποι χρησιμοποιούνται ως ρολίστες. Αυτό λειτουργεί αφήνοντας χώρο στον Σλούκα και τον Πρίντεζη να παίξουν όπως θέλουν. Τα πάντα βεβαίως περιστρέφονται γύρω από τον Σπανούλη ακόμα κι σε ένα μέτριο ή κακό παιχνίδι του αν και η άμυνα του Μανωλόπουλου δεν ήταν τόσο δυνατή πάνω του. Εκείνο που νοιάζει τον Ολυμπιακό δεν είναι ούτε το θέαμα, ούτε οι αριθμοί, αλλά να πάρει το πρωτάθλημα και μάλιστα με 3-0. Η σημειολογία είναι πραγματικά σημαντική σε μία κομβική χρονιά όπου οι ερυρθρόλευκοι έχουν μία δεύτερη ευκαιρία, μετά το 2012, να πάρουν αυτά τα σκήπτρα στην Ελλάδα. Γι αυτό και ο προπονητής τους τώρα πηγαίνει στο περίφημο safe side. Λειτούργησε στην Ευρωλίγκα σχεδόν τέλεια διότι δεν στηρίζεται σε κάποιες εξάρσεις αλλά είναι μία συνεχής αμυντική προσπάθεια με επιθετικές εξάρσεις.

Τους αρκεί για το 2-0; Σε μία καθαρά αγωνιστική απάντηση, αν δεν επιστρέψει σε καλή κατάσταση ο Μπατίστα, ναι. Πόσο πιθανό είναι ο Κούπερ να ανέβει επίπεδο ή ο Μόργκαν να ξεφύγει από την... γερμανική λίγκα ή ο Σλότερ να παίξει σε ένα ντέρμπι; Μόνο εκεί κοιτά ο Μανωλόπουλος για κάτι καλύτερο. Η δουλειά του προπονητή του Παναθηναϊκού, πραγματικά εξαιρετική έχοντας να διαχειριστεί τις λιγότερες λύσεις που είχε προπονητής των πρασίνων από τον Τάφο του Ινδού.

Η ...ανάσταση των τριών

Το τονίζαμε όταν έγιναν οι ...υποχρεωτικές προσθήκες πως έμοιαζαν περισσότερο με ό,τι υπάρχει διαθέσιμο σε κάποιο γραφείο παρά εκείνοι οι οποίοι θα βοηθούσαν αποφασιστικά. Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν υπολόγιζε πως από την ημέρα που ήρθε ο Μόργκαν και ο Κούπερ, τα 2/5 της πεντάδας των πρωταθλητών θα ήταν εκτός. Και αν θεωρήσουμε πως το κενό του Παππά, κάπως καλύπτεται με την άνοδο του Νέλσον, σε διαφορετικό στυλ, ο Μπατίστα δεν γίνεται να καλυφθεί παρά τα μεγάλα παιχνίδια του Μαυροκεφαλίδη. Το ποστάρισμα των φιλοξενούμενων έπιασε τόπο και τους βοηθά ώστε να μην δέχονται εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό γι αυτό κι έχουν ανάγκη τον Ουρουγουανό την Τετάρτη. Τον έχουν ανάγκη ώστε να πάρει ανάσες ο Μαυροκεφαλίδης δίνοντας παράλληλα ανάσες στον εκπληκτικό Αντώνη Φώτση.

Αν δεν υπάρχει ο Μπατίστα τότε μόνο η περιφέρεια μπορεί να δώσει λύσεις. Σλότερ, Κούπερ, Γιάνκοβιτς, Μπλουμς(που έχει ελεύθερα σουτ) το παιχνίδι τους θα λειτουργήσει ως καταλύτης διότι λείπουν οι άλλες λύσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Τελικοί 2015: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 76-70

Π. Αγγελόπουλος: "Να μην ασχολείται ο κόσμος του Ολυμπιακού με άτομα που δεν αξίζουν"

News 24/7

24MEDIA NETWORK